• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.3. Akustik Rinometri Ölçümleri

4.3.2. Minimal Kesit Alanı (MCA)

MCA 1 sağ

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ ve TS MCA 1 sağ ölçüm sonuçları Ek 10’da verilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS MCA 1 sağ ölçüm sonuçları ve TÖ-TS MCA 1 sağ ölçüm sonuçları arasındaki aritmetiksel farkın istatistiksel karşılaştırma sonuçları ortalama±standart sapma ile birlikte Tablo 4.8’de gösterilmiştir.

Tablo 4.8. FP, FP+LS ve FP+ML gruplarında tedavi öncesi ve sonrası akustik rinometri MCA

p*: İlgili değişken için tedavi gruplarının tedavi öncesi değerlerinin, sonrası değerlerinin ve değerlerde oluşan değişimlerin karşılaştırılması (“Kruskal Wallis Varyans Analizi” Testi)

p**: Tedavi gruplarının her biri için ilgili değişkenin tedavi öncesi ile sonrası değerlerinin karşılaştırılması (Wilcoxon Signed Rank Test)

FP: Flutikazon Propiyonat, LS: Levosetrizin, ML: Montelukast Sodyum, Ort: Ortalama, SS: Standart Sapma, Min: Minimum, Mak: Maksimum, TÖ: Tedavi Öncesi, TS: Tedavi Sonrası

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS MCA 1 sağ ölçüm sonuçları ve TÖ-TS MCA 1 sağ ölçüm sonuçları arasındaki aritmetiksel fark “Kruskal Wallis Varyans Analizi” ile değerlendirilmiştir.

TS, TÖ MCA 1 sağ ölçüm sonuçları ve TÖ-TS MCA 1 sağ ölçüm sonuçları arasındaki aritmetiksel farkları yönünden, gruplar (I, II ve III) arasında istatistiksel açıdan önemli fark bulunmamıştır (p>0.05) (Tablo 4.8).

Her bir grup için ayrı ayrı olarak TÖ ve TS MCA 1 sağ ölçüm sonuçları arasındaki fark “Wilcoxon Signed Ranks Test” ile değerlendirilmiş ve grup I, II ve III’ün TS MCA 1 sağ ölçüm sonuçları ile TÖ değerleri arasında, istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı bulunmuştur (p>0.05) (Tablo 4.8).

MCA 1 sol

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ ve TS MCA 1 sol ölçüm sonuçları Ek 10’da verilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS MCA 1 sol ölçüm sonuçları ve TÖ-TS MCA 1 sol ölçüm sonuçları arasındaki aritmetiksel farkın istatistiksel karşılaştırma sonuçları ortalama±standart sapma ile birlikte Tablo 4.8’de gösterilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS MCA 1 sol ölçüm sonuçları ve TÖ-TS MCA 1 sol ölçüm sonuçları arasındaki aritmetiksel fark “Kruskal Wallis Varyans Analizi” ile değerlendirilmiştir.

TS, TÖ MCA 1 sol ölçüm sonuçları ve TÖ-TS MCA 1 sol ölçüm sonuçları arasındaki aritmetiksel farkları yönünden, gruplar (I, II ve III) arasında istatistiksel açıdan önemli fark bulunmamıştır (p>0.05) (Tablo 4.8).

Her bir grup için ayrı ayrı olarak TÖ ve TS MCA 1 sol ölçüm sonuçları arasındaki fark “Wilcoxon Signed Ranks Test” ile değerlendirilmiş ve grup I, II ve III’ün TS MCA 1 sol ölçüm sonuçları ile TÖ değerleri arasında, istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı bulunmuştur (p>0.05) (Tablo 4.8).

MCA 2 sağ

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ ve TS MCA 2 sağ ölçüm sonuçları Ek 10’da verilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS MCA 2 sağ ölçüm sonuçları ve TÖ-TS MCA 2 sağ ölçüm sonuçları arasındaki aritmetiksel farkın istatistiksel karşılaştırma sonuçları ortalama±standart sapma ile birlikte Tablo 4.8’de gösterilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS MCA 2 sağ ölçüm sonuçları ve TÖ-TS MCA 2 sağ ölçüm sonuçları arasındaki aritmetiksel fark “Kruskal Wallis Varyans Analizi” ile değerlendirilmiştir.

TS, TÖ MCA 2 sağ ölçüm sonuçları ve TÖ-TS MCA 2 sağ ölçüm sonuçları arasındaki aritmetiksel farkları yönünden, gruplar (I, II ve III) arasında istatistiksel açıdan önemli fark bulunmamıştır (p>0.05) (Tablo 4.8).

Her bir grup için ayrı ayrı olarak TÖ ve TS MCA 2 sağ ölçüm sonuçları arasındaki fark “Wilcoxon Signed Ranks Test” ile değerlendirilmiş ve grup II’nin TS MCA 2 sağ ölçüm sonuçlarının TÖ değerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu (p<0.05), grup I ve III’ün TS MCA 2 sağ ölçüm sonuçları ile TÖ değerleri arasında, istatistiksel olarak önemli fark olmadığı bulunmuştur (p>0.05) (Tablo 4.8, Şekil 4.5).

Şekil 4.5: FP, FP+LS ve FP+ML gruplarında sağ burunda tedavi öncesi ve sonrası akustik rinometri MCA 2 ölçüm değerleri*

*FP+LS grubunda sağ burunda tedavi sonrası MCA 2 ölçüm sonuçlarının tedavi öncesi MCA 2 ölçüm sonuçlarından istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=0.005).

MCA 2 sol

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ ve TS MCA 2 sol ölçüm sonuçları Ek 10’da verilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS MCA 2 sol ölçüm sonuçları ve TÖ-TS MCA 2 sol ölçüm sonuçları arasındaki aritmetiksel farkın istatistiksel karşılaştırma sonuçları ortalama±standart sapma ile birlikte Tablo 4.8’de gösterilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS MCA 2 sol ölçüm sonuçları ve TÖ-TS MCA 2 sol ölçüm sonuçları arasındaki aritmetiksel fark “Kruskal Wallis Varyans Analizi” ile değerlendirilmiştir.

TS, TÖ MCA 2 sol ölçüm sonuçları ve TÖ-TS MCA 2 sol ölçüm sonuçları arasındaki aritmetiksel farkları yönünden, gruplar (I, II ve III) arasında istatistiksel açıdan önemli fark bulunmamıştır (p>0.05) (Tablo 4.8).

Her bir grup için ayrı ayrı olarak TÖ ve TS MCA 2 sol ölçüm sonuçları arasındaki fark “Wilcoxon Signed Ranks Test” ile değerlendirilmiş ve grup II’nin TS MCA 2 sol ölçüm sonuçlarının TÖ değerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu (p<0.05), grup I ve III’ün TS MCA 2 sol ölçüm sonuçları ile TÖ değerleri arasında, istatistiksel olarak önemli fark olmadığı bulunmuştur (p>0.05) (Tablo 4.8, Şekil 4.6).

Şekil 4.6: FP, FP+LS ve FP+ML gruplarında sol burunda tedavi öncesi ve sonrası akustik rinometri MCA 2 ölçüm değerleri*

*FP+LS grubunda sol burunda tedavi sonrası MCA 2 sol ölçüm sonuçlarının tedavi öncesi MCA 2 ölçüm sonuçlarından istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=0.046).

4.3.3. Volüm