• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.3. Burun ve Göz Dışındaki Belirtiler (BGDB)

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ ve TS BGDB alt ölçeği skorları Ek 11’de verilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS BGDB alt ölçeği skorları ve TÖ-TS BGDB alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel farkın istatistiksel karşılaştırma sonuçları ortalama±standart sapma ile birlikte Tablo 4.10’da gösterilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS BGDB alt ölçeği skorları ve TÖ-TS BGDB alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel fark “Kruskal Wallis Varyans Analizi” ile değerlendirilmiştir.

TS, TÖ BGDB alt ölçeği skorları ve TÖ-TS BGDB alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel farkları yönünden, gruplar (I, II ve III) arasında istatistiksel açıdan önemli fark bulunmamıştır (p>0.05) (Tablo 4.10).

Her bir grup için ayrı ayrı olarak TÖ ve TS BGDB alt ölçeği arasındaki fark

“Wilcoxon Signed Ranks Test” ile değerlendirilmiş ve grup I, II ve III’ün TS BGDB alt ölçeği skorlarının TÖ değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük olduğu bulunmuştur (p<0.05) (Tablo 4.10).

4.4.4 Genel Sorunlar

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ ve TS genel sorunlar alt ölçeği skorları Ek 11’de verilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS genel sorunlar alt ölçeği skorları ve TÖ-TS genel sorunlar alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel farkın istatistiksel karşılaştırma sonuçları ortalama±standart sapma ile birlikte Tablo 4.10’da gösterilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS genel sorunlar alt ölçeği skorları ve TÖ-TS genel sorunlar alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel fark “Kruskal Wallis Varyans Analizi” ile değerlendirilmiştir.

TÖ genel sorunlar alt ölçeği skorları açısından gruplar (I, II ve III) arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p=0.032). Farkı yaratan değerleri bulmak için ikili karşılaştırmalar “Mann Whitney U Testi” ile yapılmış ve grup II’nin genel sorunlar alt ölçeği skorlarının grup I ve III’ün değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek olduğu bulunmuştur (p=0.035) (Tablo 4.10). TS ve TÖ-TS genel sorunlar alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel fark yönünden gruplar (I, II ve III) arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05) (Tablo 4.10).

Her bir grup için ayrı ayrı olarak TÖ ve TS genel sorunlar alt ölçeği arasındaki fark “Wilcoxon Signed Ranks Test” ile değerlendirilmiş ve grup I, II ve III’ün TS genel sorunlar alt ölçeği skorlarının TÖ değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük olduğu bulunmuştur (p<0.05) (Tablo 4.10).

4.4.5 Burun Belirtileri

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ ve TS burun belirtileri alt ölçeği skorları Ek 11’de verilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS burun belirtileri alt ölçeği skorları ve TÖ-TS burun belirtileri alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel farkın istatistiksel karşılaştırma sonuçları ortalama±standart sapma ile birlikte Tablo 4.10’da gösterilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS burun belirtileri alt ölçeği skorları ve TÖ-TS burun belirtileri alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel fark “Kruskal Wallis Varyans Analizi” ile değerlendirilmiştir.

TS, TÖ burun belirtileri alt ölçeği skorları ve TÖ-TS burun belirtileri alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel farkları yönünden, gruplar (I, II ve III) arasında istatistiksel açıdan önemli fark bulunmamıştır (p>0.05) (Tablo 4.10).

Her bir grup için ayrı ayrı olarak TÖ ve TS burun belirtileri alt ölçeği arasındaki fark “Wilcoxon Signed Ranks Test” ile değerlendirilmiş ve grup I, II ve III’ün TS burun belirtileri alt ölçeği skorlarının TÖ değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük olduğu bulunmuştur (p<0.05) (Tablo 4.10).

4.4.6 Göz Belirtileri

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ ve TS göz belirtileri alt ölçeği skorları Ek 11’de verilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS göz belirtileri alt ölçeği skorları ve TÖ-TS göz belirtileri alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel farkın istatistiksel karşılaştırma sonuçları ortalama±standart sapma ile birlikte Tablo 4.10’da gösterilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS göz belirtileri alt ölçeği skorları ve TÖ-TS göz belirtileri alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel fark “Kruskal Wallis Varyans Analizi” ile değerlendirilmiştir.

TS, TÖ göz belirtileri alt ölçeği skorları ve TÖ-TS göz belirtileri alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel farkları yönünden, gruplar (I, II ve III) arasında istatistiksel açıdan önemli fark bulunmamıştır (p>0.05) (Tablo 4.10).

Her bir grup için ayrı ayrı olarak TÖ ve TS göz belirtileri alt ölçeği arasındaki fark “Wilcoxon Signed Ranks Test” ile değerlendirilmiş ve grup I, II ve III’ün TS göz belirtileri alt ölçeği skorlarının TÖ değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük olduğu bulunmuştur (p<0.05) (Tablo 4.10).

4.4.7 Duygudurum

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ ve TS duygudurum alt ölçeği skorları Ek 11’de verilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS duygudurum alt ölçeği skorları ve TÖ-TS duygudurum alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel farkın istatistiksel

karşılaştırma sonuçları ortalama±standart sapma ile birlikte Tablo 4.10’da gösterilmiştir.

Grup I, II ve III’teki bireylerin TÖ, TS duygudurum alt ölçeği skorları ve TÖ-TS duygudurum alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel fark “Kruskal Wallis Varyans Analizi” ile değerlendirilmiştir.

TS, TÖ duygudurum alt ölçeği skorları ve TÖ-TS duygudurum alt ölçeği skorları arasındaki aritmetiksel farkları yönünden, gruplar (I, II ve III) arasında istatistiksel açıdan önemli fark bulunmamıştır (p>0.05) (Tablo 4.10).

Her bir grup için ayrı ayrı olarak TÖ ve TS duygudurum alt ölçeği skorları arasındaki fark “Wilcoxon Signed Ranks Test” ile değerlendirilmiş ve grup I’in TS duygudurum alt ölçeği skorlarının TÖ değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük olduğu (p<0.05), Grup II ve III’ün TS duygudurum alt ölçeği skorları ile TÖ duygudurum alt ölçeği skorları arasında istatistiksel olarak önemli fark olmadığı bulunmuştur (p>0.05) (Tablo 4.10, Şekil 4.8).

Şekil 4.8: FP, FP+LS ve FP+ML gruplarında tedavi öncesi ve sonrası duygudurum değerleri*

*FP grubunda, tedavi sonrası duygudurum alt ölçeği skorlarının, tedavi öncesi duygudurum alt ölçeği skorlarından istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha düşük olduğu (p<0.001) bulunmuştur.