• Sonuç bulunamadı

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

4.2 Cam Süsleme Teknikleri

4.3.1 Türkiye’de Cam Sanatı Eğitimi Veren Eğitim Kurumları, Bu Kurumların

4.3.1.1 Fakülteler

4.3.1.1.3 Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

M.S.Ü (Mimar Sinan Üniversitesi); Ressam Osman Hamdi Bey tarafından 1882’de Sanayi-i Nefise Mektebi adıyla kurulmuştur. 2 Mart 1883’de öğretime başlamıştır. İlk sanat ve mimarlık yüksekokulu olan kurum, 1928’de Güzel Sanatlar Akademisi adını alarak Akademi unvanını alan ilk yükseköğretim kurumu olmuştur. 20 Temmuz 1982’de çıkarılan “kanun hükmünde kararname” ile üniversiteye dönüşerek Mimar Sinan Üniversitesi adını almıştır.

Fotoğraf No 165: Mimar Sinan Üniversitesinden (2007 ve 1883 yılı) Görünüm.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü 1930 yılında, Güzel Sanatlar Akademisi’nin Tezyinat Bölümü’ne bağlı olarak İsmail Hakkı Oygar tarafından kurulmuştur.

1997 yılında seramik derslerine cam dersleri yerleştirilmiştir. Bugünkü durumu itibarı ile Seramik ve Cam Tasarımı Bölümünde dört yıllık lisans eğitimi verilmekte, ayrıca lisansüstü ve sanatta yeterlik programları da bulunmaktadır. Öncü bir kurum olması dikkate alınınca Güzel Sanatlar Fakültesi içerisinde yer alan Seramik ve Cam Tasarımı bölümünün Türkiye’deki cam sanatı eğitimine katkısının araştırılmasına gereksinim duyulmuştur.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin Türkiye’deki cam sanatı eğitimine katkısı şu şekilde ifade edilebilir: Seramik ve Cam Tasarımı bölümünde, farklı ağırlıklar gösteren dallarda sanatçı yetiştirilmesi, toplumun sanatsal yapısının

evrensel değerlere ulaştırılması, sanatın ve endüstrinin üst düzey kadrolarının oluşturulması ve gelecek kuşaklara kendi meslek alanlarında yetkili ve bilgili elemanların yetiştirilmesinin sağlanmaya çalışılması ile Türkiye’nin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik öneminin büyük olduğu anlaşılmaktadır.

Ayrıca Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümünde seramik eğitimi içerisinde cam sanatı eğitimine yer verilmektedir. Cam derslerinin Türkiye’deki cam sanatı eğitimine sağladığı katkılar numaralandırılarak anlatılmaya çalışılmıştır. (Hasdemir,2007)

1) Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü; cam teknolojisi eğitiminin en güçlü verildiği bölümdür. Cam derslerinin Türkiye’deki cam sanatına katkısı ise camın ve cam şekillendirme teknikleri teorisinin en iyi verildiği ve bundan dolayı mezunlarının bilgili ve teknik bilinci yüksek elemanlar olması ile sağlanmaktadır. Fotoğraf No 166’da Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Çalışmasına yer verilmiştir. (Hasdemir,2007)

Fotoğraf No 166: M.S.Ü Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Çalışması.

2) Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü; küçük ve orta ölçekli bazda cam fabrikalarının İstanbul’da yoğunlaşması nedeni ile teknik alanda danışmanlık yapılması ve mezunların burada iş bulması ile ülke ekonomisine ve cam sanayisine katkı sağlamaktadır. (Hasdemir,2007)

3) Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı bölümü; kuruluşu itibarı ile Türkiye’deki ilk seramik bölümü olmasından kaynaklanan tecrübelerini, kendisinden sonra kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi, Çanakkale Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesinde bulunan cam sanatı eğitimi veren bölümlerin ders programının oluşturulmasına yardımcı olarak paylaşmıştır. (Hasdemir,2007)

Böylelikle; diğer Üniversitelerin ders programlarının oluşumuna yapılan yardım ile Türkiye’deki cam sanatına önemli katkı sağlamıştır.

Fotoğraf No 167: Taşlama Makinesi Fotoğraf No 168: Füzyon Fırını

Fotoğraf No 169: Çökertme Tekniği Fotoğraf No 170: Füzyon Tekniği

Bugün Türkiye’deki birçok üniversite, ya şehir içinde kalabalık ve gürültü arasında veya şehir dışında sosyallikten ve öğrencilerin araç-gereç temini için merkeze gitmelerini gerektiren uzaklıkta şehir kenarlarına kurulmuştur.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin sahip olduğu konum denize sıfır olması nedeniyle bugün Türkiye’deki ve hatta dünyadaki bütün öğrencilerin öğrenim görmek isteyecekleri görünüm güzelliğine sahip

bulunmaktadır. Özellikle sanatçı ruhunu besleyen sakinliğin ve aynı zamanda huzurun bulunduğu Güzel Sanatlar Fakültesi bu anlamda da önemli görülmektedir.

Fakat seramik cam tasarımı atölyesinin darlığı; Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı Atölyesinde görevli olan, alanında uzman öğretim elemanları ve burada öğrenim gören özverili öğrenciler adına üzücü bir durum olarak değerlendirilebilir. Araştırma kapsamında edinilen izlenime göre henüz iki yıl gibi kısa bir süre önce kurulan Değirmendere Meslek Yüksekokulu’nun cam atölyesi birden fazladır ve oldukça geniştir. İki yıl gibi kısa bir süre ele alınınca oldukça köklü bir kurum olan Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesindeki seramik ve cam tasarımı bölümü’nün bu kadar dar bir alana sahip olması ve sadece bir atölyenin seramik ve cam tasarımı bölümüne ait olması yadırganmıştır. Oklun yaz tatiline girmesine rağmen bazı öğrenciler çalışma yapmak amacıyla öğretim elemanlarının izni doğrultusunda okullarında çalışma yaparken fotoğraflanmışlardır. (Fotoğraf No 171-175’de öğrenci çalışmalarına yer verilmiştir)

Fotoğraf No 171: Füzyon Çalışması İçin Cam Kesiminin Yapılması.

Güzel Sanatlar Fakültesinde Yer Alan Bölümler

Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde toplam dört bölüm bulunmaktadır. Bu bölümler; fotoğraf bölümü, Heykel Ana Sanat Dalı, Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü, Seramik ve Cam Tasarımı bölümleridir. (Hasdemir,2007)

4.3.1.1.3.1 M. S. Ü Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Mimar Sinan Üniversitesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümünde; 3 Profesör, 3 Doçent, 3 Yardımcı Doçent, 5 Araştırma Görevlisi ve 3 öğretim görevlisi olmak üzere toplam 17 akademik personel görevini sürdürmektedir. Programa öğrenci alımı yetenek sınavı ile yapılmaktadır. Cam Seramik Tasarımı programına ayrılan öğrenci kontenjanı 15 kişiliktir. Programda öğrenim gören toplam öğrenci sayısı 84 kişidir. Programda öğrencilerin cam üretimi ve teknolojileri disiplinlerinde, cam tasarımı ve sanatsal kullanımı için gerekli olan teknolojik ve teknik formasyon, kuramsal ve uygulamalı olarak verilmektedir. Soğuk Cam Şekillendirme, Çökertme Teknikleri, Sıcak Cam Şekillendirme ve Cam Füzyon Teknikleri disiplinleri, camı malzeme olarak kullanma becerisini arttırmak ve tasarlanan ürünü bu farklı malzeme ile oluşturabilmeleri becerisinin kazandırılmaya ve nitelikli eleman yetiştirmeye yönelik sanatsal ağırlıklı eğitimin verildiği yapılan araştırma ile tespit edilmiştir. Ayrıca yeni tekniklerin geliştirilmeye çalışılması ile çok uzun bir geçmişe sahip olan bölümün, cam sanatı eğitimi veren kurumlara bu bağlamda öncülük ettiği anlaşılmaktadır.

Fotoğraf No 173: Hande Büyükatlı’ ya Ait Soğuk Cam Tekniğiyle Yapılmış Tasarımlar.

Fotoğraf No 174: M.S.Ü Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Çalışması.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümünde sanatsal ağırlıklı tasarımların yapıldığı belirtilmişti ancak sanatsal ağırlıklı tasarımların yanı sıra endüstriyel tasarımlara da yer verilmekte ve ders programı içerisinde yer almaktadır. Araştırmadaki örnek fotoğraflarda genelde sanatsal tasarımlara yer verilmiş olmakla beraber endüstriyel tasarım örnekleri de yer almaktadır. Fotoğraf No 176’da görülen endüstriyel tasarım örnekleri Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı öğrencilerine aittir.

Fotoğraf No 175: M.S.Ü Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Çalışması.

Mimar Sinan Üniversitesinde günümüze hitap edebilecek tasarımların yanı sıra geleneksel Türk desenlerini yaşatır nitelikte hayvansal figürlü tasarımlara da yer verilmiştir. Yapılan araştırmada bu türden bir tasarım çalışmasına diğer fakülte ve meslek yüksekokullarında rastlanılmamıştır. (Fotoğraf No 176’de) Verilen örnek bu anlamda önemlidir.

4.3.1.1.3.2 M. S. Ü Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Cam Tasarımı Bölümü Ders Programları

1. Yarı Yıl

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Akts Kredi

SRM 150 Temel Çizim 4 4 9

SRM 102 Model – Kalıp Bilgisi 2 2 5

SRM 123 Mesleki Temel Tasarım-I 2 4 7

SRM 124 Teknik Resim Perspektif 0 4 3

SRM 146 Seramik Kimyası 1 2 3

TUR 102 Türk Dili-I 2 0 1

INK 101 Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi-I 2 0 1

ING 101 Temel İngilizce-I 2 0 1

ALM 101 Temel Almanca I 2 0 1

FRA 101 Temel Fransızca I 2 0 1

2. Yarı Yıl

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Akts Kredi

SRM 250 Temel Tasarım 4 4 9

SRM 223 Mesleki Temel Tasarım II 2 4 7

TUR 202 Türk Dili II 2 0 1

INK 201 Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi II 2 0 1

ING 201 Temel İngilizce II 2 0 1

ALM 201 Temel Almanca II 2 0 1

2. Yarı Yıl Seçmeli Dersler

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Akts Kredi

SRM 201 Cam Üretici Ve Tasarımcıları 2 0 3

SRM 203 Seramik Teknolojisi 2 2 5

SRM 204 Bilgisayar Destekli 2-Boyut 2 0 3

SRM 206 Model – Kalıp Elle Şekillendirme Yöntemleri

2 2 6

SRM 208 Bilgisayar Destekli 3-Boyut 2 0 3

SRM 211 Cam Üretim Teknolojisi 2 2 4

SRM 212 Cam Şekillendirme Teknolojisi 2 2 4 SRM 214 Seramikte Gelişim Süreçleri 2 0 4

SRM 215 Çağdaş Sanat Seramiği 2 0 4

SRM 232 Sunum Teknikleri 2 2 5

SRM 249 Emay 2 2 4

3. Yarı Yıl

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Akts Kredi

SRM 320 Temel Tasarım 4 4 9

ING 301 Temel İngilizce II 2 0 1

ALM 301 Temel Almanca II 2 0 1

FRA 301 Temel Fransızca II 2 0 1

3. Yarı Yıl Bölüm İçi Seçmeli Dersler

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Akts Kredi

SRM 305 Tasarım Tarihi 2 0 3

SRM 313 Mozaik Yöntemleri 2 2 4

SRM 316 Seramik Tasarımcıları 2 0 4

SRM 321 Model-Kalıp Şablon İle Şekillendirme Yöntemleri

2 2 6

SRM 322 Model-Kalıp Torna İle

Şekillendirme Yöntemleri 2 2 6

SRM 325 Çamur Teknolojisi 2 2 6

SRM 326 Sır Teknolojisi 2 2 6

SRM 329 Seramik Dekorları – Renklendirme Yöntemleri

2 2 5

SRM 330 Seramik Dekorları – Boya Ve Uygulama Yöntemleri

2 2 5

SRM 331 Seramik Dekorları – Yüzey Değerlendirme Yöntemleri

2 2 6

SRM 333 Soğuk Cam Şekillendirme 2 2 5

SRM 334 Cam Çökertme Teknikleri 2 2 5

SRM 335 Sıcak Cam Şekillendirme 2 2 5

SRM 336 Cam Füzyon Teknikleri 2 2 5

SRM 342 Mekanik Baskı Yöntemleri 2 2 6

SRM 343 Strüktür 2 0 4

SRM 353 Uygulamalı Cam Üretimi 1 2 3

4. Yarı Yıl

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Akts Kredi

SRM 437 Sanat Ve Çevre 4 4 10

ING 431 Temel İngilizce IV 2 0 1

ALM 431 Temel Almanca IV 2 0 1

FRA 431 Temel Fransızca IV 2 0 1

4. Yarı Yıl Bölüm İçi Seçmeli Dersler

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Akts Kredi SRM 424 Karşılaştırmalı Seramik Dili 2 0 3 SRM 444 Antika Porselen Sanatı Ve Tarihi 2 0 3

SRM 447 Seramik İşletmesi 2 0 3

SRM 451 Mesleki İtalyanca 2 0 3

5.Yarıyıl

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Akts Kredi

SRM 538 Ön Proje - Sanat 6 10 18

SRM 539 Ön Proje - Sanat 6 10 18

SRM 540 Ön Proje - Endüstri 6 10 18

6.Yarıyıl

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Akts Kredi

SRM 638 Proje - Sanat 6 10 18

SRM 639 Proje - Sanat 6 10 18

SRM 640 Proje - Endüstri 6 10 18

SRM 641 Proje - Endüstri 6 10 18

7.Yarıyıl

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Akts Kredi SRM 738 Diploma Öncesi Projesi - Sanat 6 10 18 SRM 740 Diploma Öncesi Projesi - Endüstri 6 10 18 SRM 741 Diploma Öncesi Projesi - Endüstri 6 10 18

SRM 748 Staj 6 10 18

8.Yarıyıl

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Akts Kredi

4.3.1.1.3.3 M. S. Ü Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Cam Tasarımı Bölümü Ders İçerikleri

Bölümde 2 temel ve 4 uygulama dersi verilmektedir. Cam üretim teknolojisi dersinde öğrenciye camın kimyası, fiziksel özellikleri ve üretim teknikleri öğretilmektedir. Cam şekillendirme teknikleri dersinde ise artistik cam şekillendirme tekniklerinin temel bilgileri verilmektedir. Sıcak cam, soğuk cam, çökertme ve füzyon derslerinde ise bu başlıklarla ilgili teknikler detaylı olarak işlenmekte, denemeleri yapılmakta ve öğrenciden bu denemeleri kullanarak bir iş yapması istenmektedir. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı bölümündeki dersler; Cam Üretim Teknolojisi, Cam Şekillendirme Teknolojisi, Sıcak Cam Şekillendirme, Soğuk Cam Şekillendirme, Cam Çökertme Teknikleri, Cam Füzyon Teknikleri.

Cam Üretim Teknolojisi: Cam nedir?, Tarihçe, Camın Fiziksel Yapısı, Camın Kimyasal Yapısı, Cam Hammaddeleri, Harman Hazırlama, Refrakterler, Cam Potaları ve Fırınları, Yanma, Harman Besleme, Camın Ergitilmesi, Camın Afinasyonu, Homojenizasyonu, Şartlandırılması, Camın Üretimi(uygulama), Camda Gerilim Teorisi, Camın Tavlanması Deneyi.

Cam Şekillendirme Teknolojisi: Camın Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri, Endüstriyel Cam Şekillendirme, Cam Aşındırma ve Yapıştırma Teknolojisi, Cam Yüzey Kaplamaları Teknolojisi, Cam Çeşitleri ve Uyumluluk Testi, Düşük Sıcaklıkta Cam Deformasyonu, Yüksek Sıcaklıkta Cam Deformasyonu, Düşük Sıcaklıkta Cam Kırığının Davranışı, Yüksek Sıcaklıkta Cam Kırığının Davranışı, Cam- Metal Ortak Kullanımı, Cam Seramik Ortak Kullanımı, Sıcak Cam İle Çalışma.

Sıcak Cam Şekillendirme: Sıcak Cam Nedir?, Sıcak Camın Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri, Sıcak Cam Şekilleri Teknikleri I- Presleme ve Savurma, Sıcak Cam Şekillendirme Teknikleri II- Kalıba Döküm, Sıcak Cam Şekillendirme III-

Serbest Üfleme, Sıcak Cam Şekillendirme Teknikleri – Kalıba Üfleme, Final Ödevi İçin Çizim, Final Ödevi İçin Uygulama.

Soğuk Cam Şekillendirme: Cam Çeşitleri, Kesmek, Delmek, Rodajlamak ve Parlatmak, Cam Yapıştırma, Kumlama ve Asitleme, Kesme Cam ve Cam Taşlama, Soğuk Cam Örnekleri, Final Ödevi İçin Uygulama.

Cam Çökertme Teknikleri: Füzyon Teknikleri I-Rölyef Füzyon, Cam Füzyon Teknikleri II- Full Füzyon, Cam Çökertme Teknikleri I- Kalıp İçine- Üzerine, Cam Çökertme Teknikleri II- Boşluğa, Cam Çökertme Teknikleri III- Asarak, Seramiki Fiber, Mermer Tozu ve Alçı ile Doku Alma, Final Ödevi ve Uygulama.

Cam Füzyon Teknikleri: Kalıp İçinde Cam Şekillendirme Teknikleri I, Kalıp İçinde Cam Şekillendirme Teknikleri II, Kullanılan Camlar, Kalıp Yapımı, Fırın Rejimi ve Finisaj, Pate De Verre Örnekleri, Final Ödevi İçin Uygulama.(Hasdemir,2007)

4.3.1.1.4 Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi

Hacettepe Üniversitesi 8 Temmuz 1967 yılında kurulmuştur. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Anasanat Dalı; 2809 sayı ile kanunlaşan 20. 07. 1982 tarih ve 41 sayılı kanun hükmündeki kararnamenin, 28. 03. 1983 tarihinde yürürlüğe girmesi ile kurulmuş ve 1983/1984 ders yılında eğitime başlamıştır. 4 yıllık Lisans Eğitimi ile birlikte Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik düzeyinde eğitim verilmektedir.

Fakülte, ulusal ve uluslararası düzeydeki sanatsal ve kültürel etkinliklerde aktif olarak yer almaktadır. Avrupa Sanat Okulları Bienallerine, Akdeniz Ülkeleri Sanat Okulları buluşmalarına sergi ve bildiri ile katılmaktadır. 1985 yılından bu yana “Türkiye'de Sanatın Dünü-Bugünü ve Yarını, “Çağdaş Teknoloji ve Sanat”, “Ülke Kalkınmasında Sanatın Yeri”, “Kültürün Gelişiminde Sanatın Öncülüğü”, “Sanayi ve Sanat”, “Bilgi Çağı ve Sanat”, “Sanat ve Çevre” konularında yaptığı sanat sempozyumları ile “Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu”nu da düzenlemiş; geniş boyutlu sanat ortamlarının hazırlanmasına öncülük etmiştir. (H.Ü katoloğu, 2005)

H.Ü Güzel Sanatlar Fakültesinde Bulunan Bölümler

Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, 1983 yılından bu yana Resim, Heykel, Grafik, Seramik, İç Mimarlık ve Çevre Tasarım Bölümleriyle Ankara, Beytepe Yerleşkesi'nde güzel sanatlar eğitimi vermektedir.(fotoğraf no:177)

4.3.1.1.4.1 H.Ü Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Anasanat Dalı 2006–2007 Eğitim-Öğretim yılında; 378 Lisans, 102 Yüksek Lisans, 76 Sanatta Yeterlilik seviyesinde olmak üzere toplam 556 öğrenci eğitim görmekte; 8 profesör, 9 doçent, 8 yardımcı doçent, 17 öğretim görevlisi, 24 araştırma görevlisi, 5 okutman ve 2 uzman hizmet vermektedir. Amaç, genç sanatçı ve tasarımcı adayların yaratıcı güçlerinin gelişmesine katkıda bulunmak, sanatın doğasını ve mantığını sezmelerini sağlamak; uluslararası düzeyde tanınmış, sanatçı öğretim elemanlarının katkılarıyla alanlarında gerekli kültür birikimi, teknik bilgi ve beceriyi kazandırmaktır. Dört yıllık eğitim programı süresince sanatçı adaylarının seramik alanı ile ilgili tüm konularda bilgi kazanmaları, seramik ve cam endüstrisinde dekoratif el ve torna ürünleri ile alçı kalıp döküm ünitelerinde, özel ve tüzel sanat atölyelerinde; serbest seramik sanatçısı, iç ve dış mimari duvar uygulamaları alanlarında uygulamacı, Eğitim Sertifikası alanlar ise Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta öğretim kurumlarında sanat eğitimcisi olarak görev alabilmektedir. Fotoğraf No178’de sırasıyla H.Ü Güzel Sanatlar Fakültesi seramik-cam atölyesi genel görünümü ve öğrenci çalışmaları görselleştirilmiştir. (http://www.gsf.hacettepe.edu.tr.2006 Nisan)

(Derviş Karakuş) (Şirin Kol) (Çiğdem Tekdemir)

Fotoğraf No178: H.Ü Güzel Sanatlar Fakültesi seramik-cam atölyesi ve öğrenci çalışmaları.

4.3.1.1.4.2 H.Ü Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Anasanat Dalı Ders Programları

1.Sınıf Güz Dönemi

Ders Kodu Dersin Adı Teorik Uygulama Kredi

SER 101 Temel Sanat Eğitimi 4 0 4

SER 103 Desen 3 0 3

SER 107 Teknik Resim Perspektif 1 2 2

SER 111 Uygulama 0 4 1

SER 143 Seramik Teknolojisi 1 2 2

SER 151 Sanat Tarihi 3 0 3

SER 153 Kültür Tarihi 3 0 3

Toplam 15 8 18

1.Sınıf Bahar Dönemi

Ders Kodu Dersin Adı Teorik Uygulama Kredi SER 102 Temel Sanat Eğitimi 4 0 4

SER 104 Desen 3 0 3

SER 112 Uygulama 0 4 1

SER 116 Modelaj 2 2 3

SER 144 Seramik Teknolojisi II 1 2 2

SER 152 Sanat Tarihi 3 0 2

Toplam 13 8 16

2.Sınıf Güz Dönemi

Ders Kodu Dersin Adı Teorik Uygulama Kredi

SER 203 Desen 3 0 3

SER 211 Uygulama 0 4 1

SER 231 Seramik 4 0 4

SER 233 Alçı Atölyesi 2 1 2

SOS 243 Seramik Kimyası ve Teknolojisi 3 0 3

SER 152 Sanat Tarihi 3 0 3

SER 251 Estetik ve Sanat Felsefesi 3 0 3

2.Sınıf Bahar Dönemi

Ders Kodu Dersin Adı Teorik Uygulama Kredi

SER 204 Desen 3 0 3

SER 212 Uygulama 0 4 1

SER 232 Seramik 4 0 4

SER 234 Alçı Atölyesi 2 1 2

SOS 244 Seramik Kimyası ve Teknolojisi 3 0 3

SER 252 Sanat Tarihi 3 0 3

SOS 256 Sanat Sosyolojisi 3 0 3

Toplam 18 5 19

3.Sınıf Güz Dönemi

Ders Kodu Dersin Adı Teorik Uygulama Kredi

SER 303 Desen 3 0 3

SER 311 Uygulama 0 4 1

SER 331 Seramik 4 0 4

SER 345 Dekor ve Montaj Teknikleri 3 0 3

SER 361 Seramik Tarihi I 3 0 3

SER 371 Yapı ve End Ser.-Cam ve Ser. 4 0 4 SER 377 Tornada Şekillendirme I 1 2 2

SER 391 Staj 0 4 1

Toplam 18 10 21

3.Sınıf Bahar Dönemi

Ders Kodu Dersin Adı Teorik Uygulama Kredi

SER 304 Desen 3 0 3

SER 312 Uygulama 0 4 1

SER 332 Seramik 4 0 4

SER 346 Dekor ve Montaj Teknikleri 3 0 3

SER 362 Seramik Tarihi II 3 0 3

SER 372 Yapı ve End Ser.-Cam ve Ser. 4 0 4 SER 378 Tornada Şekillendirme I 1 2 2

4.Sınıf Güz Dönemi

Ders Kodu Dersin Adı Teorik Uygulama Kredi

SER 411 Uygulama 0 4 1

SER 431 Seramik 4 0 4

SER 459 Çağdaş Sanat 3 0 3

SER 467 Seramik Yüzey Tasarımı 3 0 3

SER 475 Bilgisayara Giriş 1 2 2

SER 471 Yapı ve End Ser.-Cam ve Ser. 4 0 4

Toplam 15 6 17

4.Sınıf Bahar Dönemi

Ders Kodu Dersin Adı Teorik Uygulama Kredi

SER 412 Uygulama 0 4 1

SER 432 Seramik 4 0 4

SER 458 Sanat Eserleri İnceleme 3 0 3

SER 468 Çağdaş Seramik Sanatı 3 0 3

SER 476 Bilgisayar Destekli End.Ser. 1 2 2 SER 472 Yapı ve End Ser.-Cam ve Ser. 4 0 4

Toplam 15 6 17

H. Ü Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Anasanat Dalı ders programında seramik derslerinin ağırlıklı olarak yer almasının yanı sıra cam sanatı derslerinin de seçmeli olarak programda bulunduğu saptanmıştır.

4.3.1.1.4.3 H.Ü Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Anasanat Dalı Ders İçerikleri

Temel Sanat Eğitimi: İki ve üç boyutlu tasarım sorunları, görsel algi ve soyutlama çalışmaları; çizgi, yüzeysel hacim ve kütle arasındaki ilişki; uzay yapı ve malzeme; tasarımdaki temel ilkelerinin incelenmesi.

Desen: Serbest el çizime giriş, çeşitli çizim metotları, malzeme ve konu ile görme ve çizme. Resimsel kompozisyonlarda temel görsel ilişki ve vurgu çalışmaları.

Modelaj: Modelaj çalışmaları, canlı modelden ve objelerden çalışmalar yapma.

Teknik Resim Perspektif: Teknik resmin genel metodu ve kuralları ile ilgili çalışmalar yapmak; maddelerin aksonometrik ve izometrik görünüşlerini çizmek; bir ve iki kaçış noktalı perspektif; perspektif çiziminde gölge problemlerinin incelenmesi.

Fotoğraf: Fotoğraf ve fotoğraf tekniklerinin incelenmesi, kompozisyon çalışmaları.

Uygulama: Temel seramik bilgilerinin tanıtılması. Malzemelerin hazırlanması, şekillendirme teknikleri, kurutma yöntemleri.

Sanat Tarihi: Sanat tarihinin temel konularının incelenmesi, sanat akımları; Avrupa ve doğu İslam kültüründeki dönemlerin incelenmesi.

Kültür Tarihi: Kültürün tanımı ve içeriği; bu içeriğin sosyolojik, antropolojik ve artistik perspektiften incelenmesi, dünya kültüründe farklı sınıflandırmalar ile bakış, Anadolu kültürünün incelenmesi.

Benzer Belgeler