• Sonuç bulunamadı

4.1. Siyasi Partilerin Resmi Twitter Hesaplarının Analizi

4.1.3. Milliyetçi Hareket Partisi

Tablo 3. Milliyetçi Hareket Partisi’nin resmi twitter hesap verileri

MHP

GENEL TOPLAM 16 TEMMUZ – 16 AĞUSTOS

ATILAN TWEET TAKİPÇİ SAYISI TAKİP EDİLEN ATILAN TWEET YANITLANMA SAYISI RETWEET SAYISI BEĞENİ SAYISI 19.100 468.012 73 76 1.486 28.740 66.026

Milliyetçi Hareket Partisi, topalamda 19 bin 100 paylaşım yapmıştır. MHP’yi takip eden kişi sayısı 468 bin 012 kişi, takip ettiği kişi sayısı ise 73 kişidir. 16 Temmuz – 16 Ağustos arası toplamda 60 adet tweet paylaşımında bulunan MHP, bu paylaşımlara takipçileri tarafından 1 bin 486 yanıtlanma, 28 bin 740 retweet, 66 bin 029 beğeni sayısı gelmiştir.

MHP, 15 Temmuz girişimi ile ilgili diğer siyasi partilerden farklı olarak 15 Temmuz gecesi olayın yaşandığı andan itibaren paylaşımda bulunmuştur.

Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin ifadeleri kullanılarak yapılan paylaşımlarda ‘’Türkiye Cumhuriyeti olağanüstü ve gayri meşru bir durum ile karşı karşıyadır.’’ ifadesi

55

ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin girişimi ‘gayri meşru’ olarak görüp olayın karşısında olduğunu ilk andan itibaren açıkça ifade etmiştir.

‘’Türkiye yakın tarihinde defalarca askeri darbe girişim ve tecrübesini yaşamıştır.’’ paylaşımı MHP’nin olayı bir ‘darbe’ girişimi olarak adlandırdığı görülmektedir.

‘’Türk Silahlı Kuvvetleri içinden bir grubun askeri müdahalede bulunmak, yönetimi devralmak istediği iddia edilmektedir.’’ tweeti ile olay kaynağının TSK içerisinden ‘bir grup’ tarafından gerçekleştirildiği belirtilmiş, ancak genelleştirme yapılmamasına özen gösterilmiştir.

‘’Askeri darbe teşebbüsünde bulunanların derhal hukuka teslim olmaları en samimi beklentim ve tavsiyemdir.’’

‘’Milliyetçi Hareket Partisi her türlü demokrasi dışı arayışa tavırlı ve karşıdır.’’ ‘’Milli birlik ve beraberliğimizi bozmaya hiç kimsenin gücü de yetmeyecektir. MHP Genel Başkanı

Devlet BAHÇELİ ‘’

MHP, ‘demokrasi’ ‘hukuk’ ‘milli birlik ve beraberlik’ sözlerini tercih ederek olayın kurgusu ve hedefini kamuoyu ile paylaşmıştır.

Bir sonraki gün yani 16 Temmuz günü yapılan ilk paylaşımda Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı hitaba yer verilmiştir.

Milliyetçi Hareket Partisi, 19 Temmuz günü Genel Başkan Bahçeli’nın Grup Toplantısında yaptığı konuşmadan ifadelere yer verdiği paylaşımda TSK içerisinde olduğu kast edilen grubun ‘gülen cemaatine’ bağlı kişilerin olduğu açıkça dile getirilmiştir.

Tematik yapı incelemesinde, MHP’nin ilk andan itibaren tercih edilen cümlelerden girişimi ‘vatan’ ‘millet’ meselesi olarak yorumladığını, olayın hedefinde ülkeyi ‘bölmeye’ ‘yıkmaya’ girişen bir ‘düşman’ varlığından söz ederek ana olayı takipçileri ile paylaşmıştır.

57

Olayla ilgili ilk fotoğraf paylaşımı 17 Temmuz günü Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin Ankara Kocatepe Camii’inde katıldığı şehit cenazesinden kareler olmuştur. MHP’nin devam eden paylaşımlarında fotoğraf tercihi genellikle 15 Temmuz girişiminde şehit olan vatandaşların cenaze törenine ait fotoğraflar ve Genel Başkan Bahçeli’nin görseli ve sözlerinden oluşan fotoğraflar olmuştur. Şehit cenazeleri ve taziyeler dışında girişime tanıklık edecek fotoğraflara rastlanmamıştır. Fotoğraf kullanımında sıklıkla Türk bayrağının kullanılması MHP’nin ideolojik duruş ve söylemini destekleyen tema olarak görülmektedir.

Şematik yapı incelemesinde MHP’nin ‘’Tükenmemiş intikamların hedefiyiz, Türklüğe karşı bin yıldır sinmiş husumet saklandığı yerden yeniden doğmuştur.’’ 7 Ağustos tarihinde bayrak teması ile takipçileriyle paylaşılan bu iletide kast ettiği

‘düşmanların’ ‘bin yıldır sinmiş husumet’ olduğu ve ‘intikam’ duygusu ile hareket edildiği tespiti ana olayın sunumu olarak yapılmıştır.

‘’İradenizi çalmak istediler reddettiniz, yeri geldi tankların önüne yattınız...’’ (7 Ağustos)

15 Temmuz Darbe Girişimini 12 Eylül darbesi ile bağlantılı olduğu yorumunu yapan MHP, ‘iradenizi çalmak istediler reddettiniz’ ve ‘onların gayri meşru çocukları kaybetti’ sözleri ile girişimin başarısızlıkla sonuçlandığını net bir diller takipçilerine aktardığı görülmektedir.

‘’Türk milleti her neviden düşmanlıklara karşı birdir, beraberdir.’’ (30 Temmuz) ‘’Türk milliyetçileri varken; bu aziz vatan parçalanamayacak,bu devlet yıkılamayacak, bu büyük millet bölünemeyecektir.’’ (1 Ağustos)

‘’Milletimizin varlığından rahatsız olan ne kadar kanı bozuk olan çevre varsa FÖTÖ'nün sırtını sıvazladı.’’ (7 Ağustos)

Milliyetçi Hareket Partisi’nin paylaşımlarının ardalan ve bağlam etkisine bakıldığında 15 Temmuz girişimini gerçekleştirenin ‘FETÖ terör örgütü’ ve etrafında toplanan Türkiye düşmanlarının ülkeyi ‘bölmek’ ‘dağıtmak’ olarak gördüğü anlaşılmaktadır.

MHP’nin 3 Ağustos’ta takipçilerine sunduğu iletide 15 Temmuz girişiminin taraflarının ‘darbeciler, teröristler ve Türkiye’yi hazmedemeyen mihraklar’ ile ‘Türkiye ve Türk milleti’ olduğu anlaşılmaktadır.

59

Şivan Perwerler dinlemek sorunları çözmüyormuş, sahada Mustafa Yıldızdoğanlarla TÜRKİYEM’i söylemek gerekiyormuş.’’ (27 Temmuz)

‘’Gülen cemaatinin öteden beri TSK’ya konuşlanmak istediği bilinen bir gerçek, defalarca dile getirdik ama duyan olmadı.’’ (20 Temmuz)

Milliyetçi Hareket Partisi, girişimin hedefinde ülkeyi bölmek, parçalamak isteyen düşman tespitini yapmakla birlikte olayın sorumluları arasında iktidar partisini de göstermiştir.

2011 yılında hükümete ‘...okyanus ötesi bir hesaba kurban gitmesin’ uyarısını tekrar paylaşarak referans gösteren MHP, 27 Temmuz tarihli paylaşımında ‘Şivan Perwerler dinlemek sorunları çözmüyormuş, sahada Mustafa Yıldızdoğanlarla TÜRKİYEM’i söylemek gerekiyormuş.’’ İletisi ile iktidar partisine eleştirel bir gönderme yapmıştır.

‘Gülen cemaatinin’ TSK içerisindeki varlığını dile getirdiklerini ifade eden MHP, bu uyarıların dikkate alınmamasını da bir gerekçe olarak sunmuştur.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin paylaşımlarında 15 Temmuz darbe girişimine kaynaklık edecek veriler girişim esnasında saldırıya uğrayan kurumları ziyaret etmesi ve şehit cenazeleri olarak tesbit edilmiştir.

Girişimin hedefi olarak sunulan Türkiye ve Türk milleti milliyetçi, vatan sevdalısı vatandaşların ve kahraman polislerin mücadelesi ile savunulduğu değerlendirmesi yapılmıştır. MHP, milliyetçi cephenin var olduğu sürece ülkeye, bayrağa yapılan bu girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanacağı vurgusunda bulunmuştur.

15 Temmuz darbe girişiminde bulunan taraf olan ‘FETÖ terör örgütü’ ve destekçilerinin asıl amacının Türk milletinin varlığı olarak değerlendirilmiş, bu girişime kalkışanlar ise hain, vatan düşmanı bireyler olarak sunulmuştur.

Darbeyi gerçekleştiren tarafın Türk milletine gücü yetmeyeceği, ülkenin birlik ve beraberliğinin her dönemde korunacağı ve bunun için milliyetçi hareketin her zaman hazır olduğu’ söylemi MHP’nin ana söylemi olarak analiz edilmiştir.

İncelemede MHP’nin 1 aylık sürede yaptığı paylaşımlarda millet, bayrak, milliyetçiler, ülkücüler, darbe, düşman, terörist gibi sözcüklerin kullanımına sıklıkla yer verdiği görülmüştür. Bu sözcüklerin cümle içerisinde kullanımı ideolojik bir söylem üzerinden yapılmıştır.

61

Milliyetçi Hareket Partisi, paylaşımlarında kullandığı ideolojik söylem ve temayı güçlendirmek adına Alparslan Türkeş’in sözlerine ve Türk milletinin tarihinden alıntılar yapılmıştır. Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin fotoğrafları ve Türk bayraklı görseller ile zenginleştirilen iletilerde metinde verilen mesajlar fotoğraf ile birlikte aynı paylaşımda yer verilerek paylaşımın etkisi artırılmıştır. Bunun dışında paylaşımlarında ‘gülen cemaati’ için geçmiş yıllarda yaptığı değerlendirmelerin tekrar verilmesi MHP’nin girişimi gerçekleştiren grup hakkındaki tezlerinin doğruluğu ifade edilmek istenmiştir.

Benzer Belgeler