• Sonuç bulunamadı

2.3. Türkiye’de Bölgesel Turizm Potansiyeli

2.3.2. Güllük Körfezi’nin Turizm Kaynakları

2.3.2.3. Milas Körfezi’nin Turizm Çeşitleri

Güllük Körfezi bünyesinde barındırdığı zengin antik yapıları, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmasıyla oluşan görkemli tarihi geçmişi, doğal ve kültürel kaynakları, yeşille mavinin en güzel görüntüsüne sahip oluşu ile sadece Türkiye’de değil, Dünya’da eşsiz bir yere sahiptir. Tarihi hikayeler ve antik kalıntılar üzerine gerçekleştirilen araştırmalar, doğaseverlerin çeşitli aktiveleri, gezginler ve sporcular için farkı deneyimlere, anılara ev sahipliği yaparken, aynı Edremit Körfezi gibi bölgede birçok SİT alanları olarak korumaya alınan mimari ve antik yapıları, kültürel mirası ile dikkat çekici bir yer halini almaktadır.

2.3.2.3.1. Tarih-Kültür Turizmi

Güllük Körfezi çok sayıda antik kentin, ören yerinin, anıt mezarlarının ve çeşitli tarihi kalıntıların bulunduğu önemli bir bölgedir. Bu topraklar üzerinde Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi çok büyük uygarlıklar yaşamıştır. Bu uygarlıklardan kalan tarihi kalıntılar sayesinde döneme ait bilgiler edinilmesini sağlamıştır. Bölgeye gelen turistlere bu tarihi geçmiş anlatılarak dönem içerisinde kısa bir yolculuk yapılması sağlanmaktadır.

Bodrum hem Yunan hem de Mısır mimarisinden izler taşıyan, Dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinen, Kral Mausollos’un kızı ve karısı tarafından yapılan günümüze de Halikarnas Mozolesi adı ile bilinen dünyanın en önemli mezar anıtına sahiplik yapmaktadır. Milas’ta bulunan geçmişten günümüze kadar bozulmadan varlığını koruyarak gelen Gümüşkesen Mezar Anıtı ve Hekatomnos Mezar Anıtları

bulunmaktadır. Didim’de bulunan Arkaik çağı ve Roma’dan kalma birçok oyulmuş mezar anıtları ve odaları bulunmaktadır.

Güllük Körfezi’nde bulunan ve UNESCO tarafından koruma amaçlı "Dünya Kültürel ve Doğal Mirası Koruma" amaçlı Bodrum Kalesi, Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı, Beçin Orta Çağ Kentleri listeye alınmıştır (Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 2018).

Doğal, Kültürel ve tarihi çekicilikleri kısmında bahsetmiş olduğumuz çok sayıda antik kent bulunmaktadır. Bunlardan öne çıkanları sayacak olursak Miletus (Milet) Antik Kenti, Didiyma Antik Kenti, Euromos Antik Kenti, İasos Antik Kenti, Mylasa Antik Kenti, Karyanda Antik Kenti, Myndos (Gümüşlük) Antik Kenti, Oranion Antik Kenti, Pedasa (Bitez) Antik Kenti, Teikhiousa Antik Kenti, Telmisos Antik Kenti, Uydai Harabeleri, Kapıkırık Köyü Harabeleri, Keranos Şehir Harabeleri Ayaklı Köyü Harabeleri gibi tarihi eserin varlığından söz edilmektedir (Muğla ve Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 2019).

2.3.2.3.2. Deniz ve Kıyı Turizmi

Ege Denizinin en önemli kıyı şeridine sahip olan güllük körfezi, birçok bakir koy, plaj, küçük adaları bünyesinde barındırmaktadır.

Bodrum, Milas ve Didim’de büyük ve küçük çok sayıda plaj vardır. Öncelikli olarak Bodrum’a bakacak olursak Bitez, Kadıkalesi, Karaincir, Ortakent, Akyarlar, Yalıkavak, Gümüşlük, Turgutreis, Türkbükü, Gündoğan, Aspat, Bağla, Gümbet plajlarıyla kıyı turizminin gözde yerlerine sahip olduğu görmekteyiz. Bu koy ve plajların yanı sıra Bodrumdan Rodos, Kos, Kalymnos, SYMI (Simi), Leros gibi adalara gemi seferleri düzenlenmektedir. Bu bağlamda Milas ilçesi Zeytin Kuyu Plajı, Çökertme Koyu, Menci ve Hayalet Adası ile bölge her yıl binlerce turisti bünyesinde ağırlamaktadır.

Turkuaz rengine sahip olan Altınkum, Mavişehir, Yeşilkent, Manastır ve Akbük Koyu ve plajlarının yanı sıra Saplı Ada, Kömür Adası, Eşek, Bulamaç Adası gibi yakın

mesafede günü birlik gezilerin yapılmasıyla bölgesel olarak kıyı ve deniz turizmi açısından Didim’de bölgedeki önemli bir yere sahiptir.

Çizelge 46. Güllük Körfezi’nde Bulunan Mavi Bayraklı Plajların Sayıları (2018)

İl İlçe İlçe Muğla Bodrum 68 Milas 2 Aydın Didim 11 Toplam 81

Kaynak: http.//www.mavibayrak.org.tr, 2017 Yılı Mavi Bayrak Verileri

Çizelge 46’da gördüğümüz gibi Türkiye’de bulunan 454 Mavi Bayraklı plajların 81 tanesi Güllük Körfezi sınırları içerinde bulunmaktadır. Bu da bölgenin deniz ve kıyı turizminde Türkiye içerisindeki farkındalığını ve önemini ortaya koymaktadır.

Plajların Bodrum ilçesinde yoğunlaşmasının yanı sıra Didim ve Milas bölgelerinde de kıyı ve deniz turizminin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Böylelikle Bodrum’a olan bu yoğun talebin daha dengeli bir şekilde yayılmasıyla kıyı turizminin sürdürülebilirliği açısından önemli bir durumdur.

2.3.2.3.3. Dağ-Doğa, Kırsal ve Eko-Turizm

Güllük Körfezi girintili çıkıntılı bir kıyı şeridine sahip olmasına rağmen iç kısımlara ilerledikçe geniş ovalarla çevrilidir. Bu ovalar tektonik yapıda olması sebebiyle alüvyon tabakalarıyla kaplıdır. Bunlardan başlıca olanları Bitez, Akçaalan, Karaovası ve Didim’in kuzeyinde kalan Söke ovasını söyleyebiliriz. Bu alanlarda kamping, eko-turizm etkinlikleri ve çeşitli rekreasyon faaliyetleri ile turizm için iyi bir kaynak oluşturmaktadır.

Bölgeyi çevreleyen dağların yükseltileri çok fazla olmamakla birlikte yaklaşık olarak 400-1400 m arasında değişmektedir. Bunlar Beşparmak Dağları, Batı Menteşe

Dağları ve Pazar Dağlarından oluşturmaktadır. Bu dağların yanı sıra Kadı, Kalem, Çukurgöl yayları ile kıyı ve deniz turizmini sevmeyenler için alternatif bir yayla turizmi seçeneği sunmaktadır.

Milas ilçesinde bulunan Hamza Bey Çayının kıyısında doğayla iç içe, ormanlık alan içerisinde çeşitli ağaçlarla kaplı olan Uyku Vadisi turistik çekiciliği ile göze çarpan önemli bir yer durumundadır. Vadi içerisinde şelaleler, mağaralar, nehir boyunca ceviz ağacı, narenciye ağaçları bulunmaktadır. Bu sebeple her yıl çok sayıda doğaseverin bölgeye gelmesini sağlamaktadır.

Didim’de tarihi 2000 yıl öncesine dayanan ve Beşparmak Dağlarına yamacına konumlanmış olan Bafa Gölü Milli Parkı da doğaseverler için içerisinde eşsiz bir kaynak barındırmaktadır.

2.3.2.3.4. Etkinlik Turizm

Festivaller ve şenlikle son yılların en gözde kitlesel hareketini oluşturmaktadır. Dinamik bir kitleye sahip olmasıyla birlikte sosyal ve kültürel gelişiminin gözlendiği önemli bir alandır. Güllük Körfezi bu tarz oluşumların yoğun şekilde gerçekleştiği bir bölgeye sahiptir. Bölge içerisinde özellikle Bodrum modern sanatlar, müzik, doğa gibi birçok ulusal ve uluslararası boyutta festivalleriyle öne çıkmaktadır.

Bodrum’da Bodrum Mandalina Şenliği, Gündoğan Sucuk-Şarap Festivali, ! 𝐹#

Bağımsız Filmler Festivali, Slow Cheese Bodrum Peynir Festivali, Filmmor Kadın Filmleri Festivali, Bodrum Global Run, Bodrum Pedasa Festivali, Bodrum Uçurtma ile Farkındalık Festivali, Orta Kent Yahşi Bahar Festivali, Uluslararası Bodrum Dans Festivali, Uluslararası Modern Dans Festivali, Bodrum Summer Tango Festivali, Viva Fest Bodrum Salsa Festivali, MindBody Festivali, Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Uluslararası Bodrum Bale Festivali, Chill Out Festivali, Bodrum Rock Festivali, Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali, Cup’ışalım mı Deniz Festivali, Karaova Bağ Bozumu Günleri, D-Marin Deniz Filmleri Festivali, Bodrum Caz Festivali, Bodrum Barok Müzik Festivali, SunSplash Music Festivali, Bodrum Latin Dansları Festivali, The Bodrum Cup, Bodrum Karaada Şenligi, Sürdürülebilir Yaşam Film

Festivali, Bodrum Koşusu, Slow Food Toprak Ana Günleri ve Yerli Malı Haftası gibi ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlenirken Didim ve Milas bölgesinde de Altınkum Yazarlar Festivali, Altınkum Plaj Festivali, Didim Barış Festivali, Uluslararası Zeytin Festivali, Didim VegFest, Uluslararası Milas Balık Festivali ve Çocuk Oyunları gibi festivallere ev sahipliği yapmaktadır (Festivall, 2019).

Benzer Belgeler