• Sonuç bulunamadı

Mevcut Arazi Kullanımı ve Kalitesi (Tarım Alanı, Orman Alanı, Planlı Alan, Su Yüzeyi vb)

Proje alanı; Edirne İli, Merkez İlçesi, Kirişhane Mahallesi, E17d-07d-2c pafta, 6072 nolu parselde yer almaktadır.

Gerçekleştirilmesi planlanan proje sahasının yer aldığı parsel alanı, ERASTA EDİRNE EMLAK GELİŞTİRME VE YATIRIM A.Ş. adına kayıtlıdır. Tapu ve Aplikasyon Krokisi eklerde verilmiştir (Bkz. Ek.2).

Proje alanı; Arazi Kullanım Kabiliyeti Haritasına göre ‘Diğer Araziler-işlemeli tarıma uygun olmayan veya sınırlı olarak uygun olan arazilerle orman rejimindeki araziler’ sınıfında kalmaktadır. Arazi Kullanım Kabiliyeti Haritası eklerde verilmiştir(Bkz.Ek.9.).

Proje yeri; Atatürk Bulvarı, Kelebek Sokak ve Hacı Yahya Köprü Yolunun kesiştiği bölgede yer almaktadır.

Proje alanının batısında İtfaiye Müdürlüğü, güneybatısında DSİ Bölge Müdürlüğü, kuzeyinde Edirne Gençlik Hizm. Ve Spor Müdürlüğü, ve Mimar Sinan Spor Salonu yer almaktadır.

Projeye ait Vaziyet Planı EK 4’ de, Proje Sahasına Ait Koordinatlar ise Ek 1’ de verilmiştir.

A-1 Tarım Alanı

Proje sahası ile ilgili olarak; Edirne Belediyesi, İmar ve Şehircilik Müdürlüğünden 06.02.2015 tarihinde alınan 1/1000 Ölçekli Revizyon İmar Durumuna göre parsel alanı,

“Turizm-Ticaret Alanı”nda kalmaktadır.

Arazi Kullanım Kabiliyeti Haritası EK 6’ da verilmiştir.

A-2 Orman Alan

Proje arazisi içerisinde orman alanı bulunmamaktadır.

PROJE TANITIM DOSYASI

A-3 Planlı Alan

Proje alanı, Edirne ili, Merkez ilçesinde yer almaktadır. Proje alanının çevresinde yapılaşma görülmektedir.

Proje sahası ile ilgili olarak; Edirne Belediyesi, İmar ve Şehircilik Müdürlüğünden 06.02.2015 tarihinde alınan 1/1000 Ölçekli Revizyon İmar Durumuna göre parsel alanı,

“Turizm-Ticaret Alanı”nda kalmaktadır. İmar Durum Belgesi eklerde verilmiştir(Bkz.Ek.3).

Yer Bulduru Haritası Ek 7’ de verilmiştir.

A-4 Yerleşim Alanı

Proje yeri; Atatürk Bulvarı, Kelebek Sokak ve Hacı Yahya Köprü Yolunun kesiştiği bölgede yer almaktadır.

Proje yerinin çevresinde yerleşim yerleri yer almaktadır. Proje; Kirişhane Mahallesinde yer almakta olup, proje yerine en yakın yerleşim yerleri ve mesafeleri aşağıda listelenmiştir.

Yerleşim Yeri Mesafesi ve Konumu

Abdurrahman Mah. 280 m batısında I.Murat Mah. 450 m doğusunda Yanıkçı Şahin Mah. 583m kuzey batısında .

Proje alanının batısında İtfaiye Müdürlüğü, güneybatısında DSİ Bölge Müdürlüğü, kuzeyinde Edirne Gençlik Hizm. Ve Spor Müdürlüğü, ve Mimar Sinan Spor Salonu, kuzeybatısında ise konutlar yer almaktadır.

Proje sahasına ait uydu görüntüsü EK 6’ da verilmiştir.

A-5 Su Yüzeyi

Proje alanına en yakın su yüzeyi 750 m güneybatısından geçen Meriç Nehridir.

Ayrıca proje alanının 565 m güneybatıda kurutma kanalı, 1040 m kuzeydoğusunda Kasap Deresi ve 1475 m kuzeydoğusunda Bahçıvan Çeşmesi bulunmaktadır.

PROJE TANITIM DOSYASI

A-6 Jeolojik Özellikler GENEL JEOLOJİ

Çakıl Formasyonu:

Çakıl formasyonu, kanal dolgusu özellikli, kiltaşı-silttaşı mercekli çakıltaşlarından oluşan birim için daha önce verilmiş olan Çakıl formasyonu (Umut ve diğ. 1983 ,1984) adı benimsenmiştir. Çalışma sahasında, Silivri kuzeyi, Kurfalı ve Akören köyleri güneyinde ve Güzelce köyü kuzeyinde gözlenmiştir.

Çakıl formasyonu, çalışma alanında Danişmen formasyonu üzerinde ve/veya içerisinde, aşınma tabanlı olarak yer almıştır. Istranca masifi üzerinde ve yakın kesiminde Çakıl formasyonu üzerinde başka bir birim gözlenememiştir. Fakat Kurfalı civarında birim, Çantaköy tüfitleriyle uyumsuz olarak örtülür.

Genel olarak sarımsı kahve renkli, çeşitli boyutlarda, iyi yuvarlanmış, iyi tutturulmuş kuvarsit, granit, gnays, çört, riyolit ve tüf taneli, az belirgin orta-kaba tabakalanmalı, sert, karbonat çimentolu çakıltaşıdır. Sarımsı renkli, yer yer çapraz katmanlı, az tutturulmuş kumtaşı, yeşilimsi sarı renkli kiltaşı mercekli olup aşındırmalı tabanlıdır.

Çalışma sahasında Çakıl formasyonunda fosil bulunamamıştır. Ancak Trakya havzasının batı bölümünde çalışan Umut ve diğ. (1984)'nin kil ve kiltaşları içinde buldukları fosillere göre birime Orta Oligosen (Suevium) yaşını vermişlerdir. Danişmen formasyonunun içinde ve üstünde yer alan Çakıl formasyonu, Danişmen formasyonu yaşı göz önüne alınarak Orta-Üst Oligosen olarak kabul edilmiştir.

Çakıl formasyonu düzlemsel çapraz katmanlı çakıltaşı, kumlu çakıltaşı ile karakterize edilen istif tümüyle örgülü akarsu çökelleri olarak yorumlanmıştır (Umut ve diğ., 1984).

Ergene Formasyonu:

Kiltaşı ve çakıltaşı mercekli, çapraz katmanlı, gevşek kumtaşlarından oluşan birim, Ergene formasyonu olarak adlandırılmıştır.

Ergene adı ilk kez Beer ve Wright (1960) tarafından kullanılmıştır. Kasar ve Eren (1986) Ergene adının ilk kez Holmes (1961) tarafından, formasyon aşamasında kullanıldığını, Ünal (1967)'ın grup aşamasına çıkarttığını İleri sürerler.

PROJE TANITIM DOSYASI

Ergene formasyonu, Trakya havzasında ve özellikle havzanın orta kesimlerinde geniş yayılım gösterir. Ergene Nehri ve kolları bu formasyon içinde akmakta ve sulamaktadır.

Çalışma alanında; Ormanlı, Karacaköy, Yalıköy arasında kalan geniş bir alanda, yüzeyler.

Ergene formasyonu, kendinden eski tüm formasyonların üzerine diskordan olarak gelmektedir. Karamandere kuzeyince temele ait metamorfitler; Yalıköy güneyinde, İhsaniye batısında İhsaniye formasyonu; Yalıköy güneyinde İslambeyli formasyonu; Bekirli köyü güneyinde Süloğlu formasyonu; Kurfallı kuzeyinde Danişmen formasyonu üzerine uyumsuz olarak gelmektedir. Çiftlikköy kuzeyinde, Trakya formasyonu, birimi uyumsuz olarak örtmektedir.

Ergene formasyonunun kalınlığı havza kenarlarında azdır, havza merkezine doğru giderek artmaktadır. Umut ve diğ. (1983) çalışmalarında Ergene formasyonu karşılığı olan ve Ergene grubu kapsamındaki Velimeşe formasyonunun Çayırdere ölçülmüş kesitinde 11.70 m. (alt ve üst sınırı belirsiz), Sinanlı formasyonun görünen kalınlığının 10-20 m, Demirler Köyü yakınlarında yapılan sondajda kesilen kalınlığın 40 m. olduğunu ileri sürerler. Bu veriler, Ergene formasyonunun havza kenarlarında 40-60 m, havza ortalarında ise 350-400 metreye ulaşan bir kalınlıkta olduğunu ortaya koymaktadır.

Ergene formasyonu genelde beyaz, sarımsı beyaz renkli, çapraz katmanlı kumtaşı ile yer yer killi kumtaşı, kırmızımsı, yeşilimsi renkli kiltaşı ve az tutturulmuş çakıl-çakılcık merceklerinde oluşmaktadır. İncelen bir istif özelliği sunmaktadır. Ergene formasyonu alt kesimleri, yer yer sedimenter yapı göstermeyen kumtaşı ve/veya yatay katmanlanmalı kumtaşı, miltaşı, kiltaşı ardalanmalıdır. İyi gözenekli, orta-iyi boylanmalıdır. Birim, tane boyu yukarıya doğru incelen bir istif özelliği sunmaktadır. Ergene formasyonu alt kesimleri, yer yer sedimenter yapı göstermeyen kumtaşı ve/veya yatay katmanlanmalı kumtaşı, miltaşı, kiltaşı ardalanmalıdır.

Trakya Formasyonu:

Tutturulmamış çakıl ve kaba çakıllı çakıltaşı ile kumtaşı ve kiltaşından oluşan birime Trakya formasyonu adı verilmiştir.

Trakya havzasının kuzey kesimlerinde yaygın olarak izlenen birim, Yıldız Dağları üzerinde yer yer 2-5 m yer yer de 9- 10 m kalınlıklarda çökelmiştir.

PROJE TANITIM DOSYASI

Yıldız Dağları' nda Çeşmeköy-Karahamza köyleri arasında; Demirköy batısında;

özellikle Yıldız Dağları'nın kuzeydoğusunda Avcılar-İğneada yöreleri ve kuzeylerinde, Bahçeköy yöresinde geniş, Çamlıköy-Çilingos Köyü-Yalıköy arasında, Gümüşpınar dolayında, Akalın-İhsaniye-Kabakça arasında, Kadıköy yöresinde, İğneada'nın güneyi ve Bulanık Dere sırtlarında, Poliçe (Kumluköy)-Kıyıköy-Kışlacık arasında küçük sıvanmış, ince yaygı yüzeylemeleri izlenir.

Trakya formasyonu kendisinden yaşlı tüm formasyonlar üzerine uyumsuz olarak gelmektedir. Trakya formasyonu tip yüzeylemeleri çakıl ocaklarındaki yarmalardır. İğneada-Avcılar yolunda Çakıl Tepe çakıl ocakları, Beğendik köyü çakıl ocağı, Trakya formasyonunun tipik mevkiileridir.

Kırmızı, kahve, açık kahverengimsi sarı, yer yer beyaz renkli, yer yer çapraz katmanlı, kötü boylanmalı, kırmızımsı kil-mil matriksli, tutturulmamış çakıltaşındaki taneler çoğunlukla kuvars, kuvarsit çakıl-kaba çakıllı, nadiren şist, gnays, metagranit ve volkanitlerden oluşmuştur. Tepe ve sırtlarda ince yaygı şeklindeki birim, ince kumdan kaba kum ve çakılcık boyutuna değişen taneli ve çoğun beyaz kuvars kumludur. Taraça şeklinde çukur havzalarda depolanan 8-10 m. kalınlıktaki kesimler ise çakılcık, kaba çakıl boyutundaki tanelerden oluşur. Bu depolanmaların tabanında yer yer yeşilimsi gri renkli bentonitik killer gözlenilir.

Demirköy batısında sırta sıvanmış olarak bulunan çakıllı kumtaşı, kirli sarı renkli, tabanı kaba çakıllı, iyi tutturulmuş, killi ve karbonat çimentoludur.

Trakya formasyonu Bahçeköy-Kastro (Çamlıköy) yolunda sarımsı gri renkli, çapraz katmanlı çakıl-çakılcıklı, yer yer kil mercekli, yaklaşık 20 m kalınlığında bol kuvarslı kum olarak gözlenir. Birim, Yıldız Dağlan metamorfik kayaçlarına yakın kesimlerde kaba taneli olup metamorfitlerden uzaklaşıldıkça tane boyunda küçülme görülür. Trakya formasyonunun havza içi yüzeylemelerinde yer yer silisleşmiş ağaçlara rastlanılır (Umut ve diğ., 1983,1984).

Kırmızı ve kahverenkli bu karasal çökellerden matriks destekli çakıltaşları, moloz ve çamur akması süreçleri sonucu depolanmıştır. Tane destekli kanallı çakıltaşı ve kumtaşları ise yaygı akması ve akarsular ile taşınıp biriktirilmişlerdir. Akmalar, yüzey akmaları biçiminde gelişmiş ve yer yer sığ kanal gelişmelerine neden olmuştur. Moloz, çamur ve yaygı akmaları alüvyon yelpazelerinin gelişiminde görülen etkin süreçlerdir. Bu özelliklerine göre, formasyon, Istranca Masifinden beslenen ve genellikle Ergene formasyonu üzerinde gelişen alüvyon yelpazesi görünümündedir.

PROJE TANITIM DOSYASI

Alüvyon (Qa)

Çalışma sahasında vadi taban ve ağızlarında gelişmiş alüvyonlar, çoğunlukla küçük ve sığ yüzleklerdir. Geç Kuvaterner de mevcut olan çeşitli akarsu ortamlarında depolanmış, gevşek blok-çakıl-kum-kil den yapılmış çökellerdir. Genelde çapraz tabakalı ve devresel çökeller şeklinde olup kalınlıkları ve kendilerini oluşturan malzeme çevrelerine ve akarsuların fiziksel ve geometrik özelliklerine bağlıdır.

Proje alanını gösterir 1/25.000 ölçekli jeoloji haritası ekte verilmektedir(Bkz.EK-10).

A-7 Depremsellik

Faaliyet sahasında heyelan, kaya düşmesi, kaya devrilmesi vb. durumlar söz konusu değildir. Yapılan araştırmalara göre Edirne İli, 1., 2., 3. ve 4. derece deprem bölgelerinde yer almaktadır. Faaliyet alanının bulunduğu Merkez İlçesi ve civarı 4. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Edirne İline ait Deprem Haritası eklerde verilmiştir(Bkz.EK-9).

Marmara Denizi’nde ve karada yapılan jeolojik, jeomorfolojik, jeofizik ve sismolojik araştırmalar Trakya sınırları ve Edirne İli içerisindeki noktaları etkileyecek deprem kaynak zonunun esas olarak Kuzey Marmara’da yer alan ve Saros Körfezi’ne uzanan Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi içerisindeki devamı üzerinde olacağına dair genel bir bilimsel kanaat oluşturmuştur. Marmara Denizi içerisindeki 1509, 1766 ve 1912 depremlerinin bölgeyi önemli derecede etkilediği bilinmektedir. Bilimsel bulgular 7 ve daha büyük bir depremin bu fay zonu üzerinde oluşma olasılığının olasılık hesaplama yöntemlerine göre 2004 yılından itibaren gelecek 30 yılda %35 ile %70 arasında değiştiğini ortaya koymaktadır. Tarihsel verilere göre Bulgaristan ve Yunanistan dışında son 2000 yılda Edirne il sınırları içerisinde karada büyük deprem episantırı (dış merkezi) yoktur. Yakın çevresinde olmuş ve Edirne’yi etkilemiş en büyük deprem 1912 Mürefte-Şarköy depremidir.

Son yıllarda ilin güney batısında ve Yunanistan sınırları içerisinde görülen deprem etkinliğinden hareketle olası deprem kaynağı dikkate alındığında İpsala batısında yüksek yer ivmesi olasılığı bulunmaktadır.

A-8Hidrojeolojik ve Hidrolojik Özellikler

Akarsular:

Proje alanı yakınında akış gösteren en önemli akarsu Meriç Nehri’dir. Proje alanının 750 m güneybatısından geçmektedir. Balkanlar'ın en büyük nehirlerinden biri olan Meriç, Rila Dağı’nın kuzey eteği yakınlarından çıkar. Bulgaristan'da Filibe ovasını, Türkiye’de Edirne şehrini, Batı Trakya'yı suladıktan sonra, Ege Denizi’ne dökülür. Meriç, 480 km

PROJE TANITIM DOSYASI

uzunluğundadır. Başlıca kolları Ergene, Arda ve Tunca'dır. Meriç nehri Türkiye'nin 10. büyük nehridir.

Ayrıca proje alanının 565 m güneybatıda kurutma kanalı ve 1040 m kuzeydoğusunda Kasap Deresi bulunmaktadır.

Göller - Gölet Ve Barajlar:

Proje alanı ve yakın civarında göl, gölet veya baraj bulunmamaktadır.

Kaynaklar:

İnceleme alanının yakın civarında sıcak veya soğuk su kaynağı bulunmamaktadır.

Ancak proje alanının 1475 m kuzeydoğusunda Bahçıvan Çeşmesi bulunmaktadır. İçme ve kullanma suyu olarak kullanılmaktadır.

A-9 Flora Ve Fauna

Proje alanı; Edirne İli, Merkez İlçesi, Kirişhane Mahallesi, E17d-07d-2c pafta, 6072 nolu parselde yer almaktadır.

Proje kapsamında, proje sahasında hakim olan floral yapıyı meydana getiren bitki türlerini, bu türlerin koruma statülerini ve bu türlerin karşı karşıya bulundukları riskler ile alınması gereken koruma önlemlerini belirleyebilmek amacıyla 2015 yılı içerisinde tarafımızdan açık alan çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ancak alanda hiçbir bitki türüne rastlanmamıştır. Mevcut durumda alan tamamen boş toprak ve asfalt zeminden oluşmaktadır (Şekil 2).

PROJE TANITIM DOSYASI

Şekil 2:Proje alanından bir görüntü

Benzer Belgeler