• Sonuç bulunamadı

3. YOLCULUK TALEP TAHMĐNLERĐNĐN BELĐRLENMESĐ

3.6 UYGUN TOPLU TAŞIM YOL AĞI-TÜR PLANI ALTERNATĐFĐNĐN SEÇĐLMESĐ . 14

3.6.4 Çok Ölçütlü Değerlendirme ve Öneriler

Son değerlendirmeye alınan her bir ana alternatifin uygulanması halinde ortaya çıkacak zaman kazançları, akaryakıt tasarrufları, kazalardaki azalmalar, hava kirliliğindeki azalmalar gibi ölçülebilen yararlarla, ölçülemeyen yararlar (planlı kentsel gelişmeye etkiler, ulaşım sisteminin genel performansındaki artışlar, gürültü, estetik değerler gibi) ortaya konacaktır.

Birçok alternatif arasından yukarıda belirtilen unsurlar bazında tüm ölçülebilen ve ölçülemeyen yararlar ve maliyetler ayrıntılı olarak belirlenecek, kavramsal düzeyde yapılan mali ve ekonomik analiz sonucunda alternatiflerin çok ölçütlü değerlendirmesi yapılacak ve en iyi performans gösteren alternatif fikir projesi hazırlanmak üzere seçilecektir.

3.7 SEÇĐLEN ALTERNATĐF TOPLU TAŞIM YOL AĞI-TÜR PLANI

DOĞRULTUSUNDA ULAŞIM ANA PLANININ GELĐŞTĐRĐLMESĐ

Kentin onaylı Ulaşım Ana Planı yoksa veya güncellenme ihtiyacı varsa yukarıda belirtilen çalışmalar tüm kent ve çevresi için gerçekleştirilecektir.

Hazırlanacak Ulaşım Ana Planı, mevcut ve gelecek kentiçi ve yakın çevre ulaşım sorunlarına kısa, orta, uzun vadede, akılcı ve uygulanabilir çözüm bulma amacıyla nazım imar planı hedef yılı baz alınarak oluşturulacak ve kent nazım imar planına uyumlu ulaşım gelişmelerini yönlendirecek, uzun dönemli ulaşım yatırımlarını, politikalarını, plan ve projelerini kapsayan ulaşım sistemini ortaya koyacaktır.

Ulaşım Ana Planı iki aşamada oluşturulacaktır;

1. Aşama; 1-5 yıllık dönemi kapsayan kısa vadeli öneriler ve projeler

2. Aşama; 5-20 yıllık dönemi kapsayan orta-uzun vadeli öneriler ve projeler

3.7.1 Kısa Vadeli Öneriler

Kısa dönemde (1-5 yıl) uygulanabilecek ulaşım ve trafik planlaması, yönetimi, trafik mühendisliği çözümleri geliştirilecektir. Bu çözümler özellikle Tablo-3’teki konuları kapsayacaktır.

Tablo-3: Kısa Vadeli Ulaşım Ana Planı Önerileri

TOPLU TAŞIM HĐZMETLERĐ

Toplu taşım sistemlerinde kısa dönemde hat yapılanması, terminal ve güzergah düzenlemelerine ilişkin öneriler (mevcut ve yapım aşamasındaki raylı sistem vb. dikkate alınarak),

Otobüs yolları ve şeritleri ile otobüs sinyal önceliklerine ilişkin öneriler,

Durak düzenlemelerine ilişkin öneriler,

Terminal ve aktarma alanlarına ilişkin öneriler,

Bilet sistemi ve fiyatlandırma uygulamalarında iyileştirmelere ilişkin akıllı kart uygulaması ile birlikte istatistiki verilerin toplanması,

Otobüs bakım ve depolama alanlarına, tesislerine ve uygulamalara ilişkin öneriler,

Tüm toplu taşım sistemlerinin hat, güzergah, terminal, işletme planı ve zaman tarifeleri, bilet teknolojisi ve fiyatlandırma açısından bütünleştirilmesine ilişkin öneriler,

Otobüs filo genişletme ve gençleştirme (satın alma ve hurdaya çıkarma) planı,

Raylı sistem/kablolu insan taşıma sistemleri güzergahını destekleyecek biçimde “toplu taşım besleme hatlarının”

oluşturulması,

Raylı sistem hatları ile lastik tekerlekli toplu taşım/suyolu/kablolu taşıma hatlarının entegrasyonunu sağlayacak aktarma alanlarına ilişkin öneriler.

ARA

TOPLU TAŞIM HĐZMETLERĐ

Taksi, dolmuş, minibüs, işyeri ve okul servis araçlar için;

Hat, güzergah, durak ve terminallerinin düzenlenmesi önerileri,

Filo büyüklüğü ve özelliklerine ilişkin (yaş, kapasite) standartlaştırma önerileri,

Bu türlerin diğer ulaşım türleri ile bütünleştirme (entegrasyon) önerileri,

Bilet teknolojisi, fiyatlandırma iyileştirilmesi önerileri.

ÇEVRE

YERLEŞMELERLE ULAŞIM

Terminal, kırsal terminal güzergah ve duraklara ilişkin kısa dönemli düzenleme önerileri,

Çevre yerleşmelerin ulaşım hizmetlerinin, kentiçi ulaşım sistemiyle bütünleşmesi için öneriler,

Çevre yerleşmelerin toplu ulaşım hizmetlerinin kentiçi ulaşımdaki olumsuz etkilerini azaltıcı öneriler.

Kentler arası trafiğin kentiçi ulaşıma olumsuz etkilerinin azaltılması için öneriler,

Kentler arası ulaşım terminallerinin kentiçi ulaşımla bütünleşmesi için gerekli fiziksel ve işletme önerileri.

KENTĐÇĐ YÜK TAŞIMALARI

Yük taşımalarına getirilen kısıtlamaların yeniden düzenlenmesi,

Yükleme-boşaltma, bekleme (tır parkı), depolama alanlarına ilişkin önlemler,

Kentiçi yük taşımalarına ilişkin planlama, işletme ve denetimine ilişkin öneriler.

KARAYOLU

ALTYAPI TRAFĐK VE ĐŞLETME DÜZENLEMELERĐ

Kentin cadde ve sokak şebekesinin geliştirilmesi, dar boğazların giderilmesi, arazi kullanımı/ulaşım talep dengesini sağlayacak karayolu şebeke eksikliklerinin giderilmesi konusundaki temel kararlar,

Karayolu trafiğinin düzenlenmesine ilişkin temel trafik işletme ve yönetimi kararları (Kent Dolaşım Planı),

Kent bütününde işlevlerine göre hiyerarşik bir yolağı kademelenmesi ortaya konulması,

Trafik şeridi dengesinin sağlanması gereken koridorların belirlenmesi.

OTOPARK

DÜZENLEMELERĐ

Kısa dönemde uygulanacak otopark politikaları, fiyatlandırma yapısı,

Otopark yatırımı ve işletme önerileri,

Yol üstü ve yol dışı otopark düzenlemelerine ilişkin temel kararlar,

Standart ve kriterlerin hazırlanması.

BĐSĐKLET ULAŞIMI

Kısa dönemde uygulanacak bisiklet yolları, bisiklet park alanları ve bisiklet öncelikleri,

Bisikletin diğer ulaşım türleriyle entegrasyonu projeleri,

Karayolu kavşak düzenlemelerinde bisikletler için gerekli düzenlemelerin yapılması,

Bisikletin ulaşım amaçlı kullanımının geliştirilmesine ilişkin kısa dönemli projeler,

Bisiklet ulaşımı düzenlemelerinde kullanılacak standartların ve kriterlerin hazırlanması,

Bisiklet yolu ve şeritleri tip projeleri (1/50, 1/20 ve diğer uygun ölçeklerde).

YAYA ULAŞIMI

Kısa dönemde uygulanacak yaya yolları ve alanları projeleri,

Yaya yolları ve toplu taşım bütünleştirme projeleri,

Yaya ulaşımının mevcut koşullarının iyileştirilmesine ilişkin düzenlemeler,

Yaya ulaşımı düzenlemeleri standart ve kriterlerinin hazırlanması.

KURUMSAL VE YASAL

YAPILANMA

Kentiçi ulaşımın planlama, alt yapı, yapım, işletme ve denetim işlevlerinin verimliliğini artırıcı kısa dönemli kurumsal yapılanma önerileri,

Bu çerçevede özel kesim deneyim ve kaynaklarından kentiçi ulaşımda daha iyi yararlanılması için ortaya konacak kısa dönemli öneriler,

Belediyenin ulaşım ve trafik konusunda etkinliğini artırması için gerekli personel, personel eğitimi, ekipman ve diğer ihtiyaçların tanımlanması.

Bu konularla ilgili olarak hazırlanacak raporlar; Kısa Dönemde Kentiçi Ulaşım Politikaları, Raylı Sistem Đşletmeciliği (varsa), Kablolu Đnsan Taşıma Sistemleri (varsa) ve Diğer Sistemlerle Entegrasyonu ve Aktarma Alanları, Belediye ve Özel Halk Otobüs Đşletmeciliği, Ara Toplu Taşımacılık Sistemleri, Suyolu Yolcu ve Yük Taşımacılığı (varsa), Karayolu Altyapı ve Tesisleri ile Trafik Đşletme Sistemi, Otoparklar, Yaya ve Bisiklet Ulaşımı, Kentiçi

Yük Taşımaları, Şehirlerarası ve Yakın Çevre Ulaşımı ve Tesisleri, Kurumsal ve Đdari Yapılanma başlıkları altında ayrı olarak hazırlanacaktır. Gerekli durumlarda, bu raporlar çerçevesinde projeler de üretilecektir.

3.7.1.1 Toplu Taşım Sistemi

Kent bütünündeki kamuya ait toplu taşım sistemlerinin (raylı, lastik tekerlekli toplu taşım, kablolu ve suyolu yolcu taşıma sistemleri) geliştirilmesi ve uzun dönemde özel toplu taşım araçları ve diğer ara toplu taşım (dolmuş, servis araçları) hizmetlerinin kamu toplu taşım sistemini tamamlayacak şekilde olması için kısa dönemde alınması gereken önlemleri bir bütün olarak ortaya koyacak bir plan hazırlanacak ve bu plan en azından Tablo-3’te belirtilen başlıkları kapsayacaktır. Toplu Taşım Sistemine yönelik öneriler geliştirilirken sadece yolculuk talebi özellikleri değil kentin makroformu ve motorsuz ulaşım da dikkate alınacaktır.

Hazırlanacak Kısa Vadeli Toplu Taşım Önerileri, bu konudaki temel kararları ve projeleri içerecek rapor olarak sunulacaktır. Kent bütününe ilişkin kararlar 1/25.000 ve yerleşmeler için ise 1/5000 gibi uygun ölçekli planlarda sunulacaktır.

3.7.1.2 Karayolu Altyapısı ve Trafik Sistemi ile Otoparklar

Merkezi alandan başlayarak yolların atıl kapasitelerini kullanıma sokacak, toplu taşım sistemlerine raylı sistem ve otobüsten başlamak üzere öncelik verecek, yayalara emniyet sağlayacak, yaya-taşıt sürtünmesini en aza indirgeyecek, karayolu ağında taşıtların akışkanlığını ve trafik güvenliğini artıracak ulaşım planlama ve karayolu mühendisliği kararları ve otopark politikaları oluşturularak en azından Tablo-3’te belirtilen konularda öneriler getirilecektir.

Hazırlanacak Kısa Vadeli Karayolu Sistemi Đyileştirme Önerileri, bu konudaki temel kararları ve projeleri tanımlayan raporlar ile kent bütünü ve kapsadığı yerleşmeler için 1/25.000 ve 1/5000 ölçekli planlarda sunulacaktır.

3.7.1.3 Yaya ve Bisiklet Ulaşımı

Kent merkezinde, yaya hareketlerinin yoğunlaştığı alan ve koridorlarda, yaya odakları ve çevresindeki alanlarda yayalara öncelik verilmesi, altyapının kullanımının tamamen ya da belirli zamanlarda yaya trafiğine bırakılacağı alanların ve koridorların düzenlenmesi konusunda en azından Tablo-3’te belirtilen temel kararlar alınacaktır.

Hazırlanacak Kısa Vadeli Yaya ve Bisiklet Ulaşımı Đyileştirme Önerileri, bu konudaki temel kararları ve projeleri içeren raporlar ve kent bütünü üzerindeki kararların gösterildiği 1/5000 ölçekli planlarda sunulacaktır.

3.7.1.4 Kentiçi Yük Taşımaları

Kent içindeki yük trafiğinin kullandığı koridorlar, kullanım saatleri ve kısıtlamalar, kolaylıklar ve diğer düzenlemeler konusunda en azından Tablo-3’te belirtilen temel kararları da içeren bir rapor hazırlanacaktır.

3.7.1.5 Şehirlerarası ve Çevre Yerleşmelerle Ulaşım ve Terminalleri

Şehirlerarası karayolu, havayolu, demiryolu, yük ve yolcu taşımacılığının yanı sıra, belediye sınırları içindeki ve dışındaki çevre yerleşmelerin (köyler ve beldeler) ulaşım hizmetlerinin kent-içi trafiğe etkisi ve bu ulaşım türlerinin terminallerinin kentiçi ulaşım sistemi ile bütünleşmesine yönelik olarak Tablo-3’te belirtilen temel kararları içeren bir rapor hazırlanacaktır.

3.7.1.6 Kurumsal ve Yasal Yapılanma

Belediyenin kentiçi ulaşım ve trafikle ilgili olarak yapılanmasındaki eksikliklerin giderilmesi, trafik ve ulaşım konularındaki görevlerini etkin bir şekilde gerçekleştirebilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması konusundaki başlıkları da içeren öneriler geliştirilecektir.

Ulaşım Ana Planı Uygulama Programı çerçevesinde kısa vadede uygulanacak projelerin yatırım büyüklüklerini ve öncelik durumlarını belirtecek genel bütçe ve program hazırlanacaktır.

3.7.1.7 Kısa Vadeli Đyileştirme Planlarının Hazırlanması- Acil Eylem Projeleri

Kısa Dönem Đyileştirme Planı çerçevesinde hazırlanan raporları takiben Acil Eylem Projelerine geçilecektir. Kısa vadeli iyileştirme planları genel itibariyle şebeke yapısı, ulaşım sistemleri üzerinde yapılan değişiklik ve iyileştirmeler ile trafik altyapısı için hazırlanacak teknik uyarlamaları kapsayacaktır.

Sorunların aciliyet durumu dikkate alınarak, ulaşım ana şebekesi ve trafik mühendisliği kriterleri çerçevesinde, ulaşım sistemi ve trafik akımlarının iyileştirilmesi için gerekli Trafik Dolaşım Planı hazırlanacaktır. Bu plan üzerinde darboğaz teşkil eden yetersiz kapasitedeki kavşakların ve gerekli görülen yol kesitlerinin koridor düzenlemelerini kapsayacak Mühendislik Avan Projeleri hazırlanacaktır.

3.7.2 Orta-Uzun Vadeli Öneriler

Orta-uzun vadeli öneriler kısa vadeli öneriler altında yer alan başlıklara yönelik uzun vadeli önerileri ve ayrıca raylı sistem yatırım önerilerini de içerecektir.

Alınabilecek önlemler şu başlıklar altında toplanacaktır:

Ulaşım politikası ile ilgili önlemler,

Toplu taşım sisteminde yapılacak değişiklikler,

Motorlu özel araç trafiğinde yapılacak değişiklikler,

Yayalar ve bisiklet sürücüleri için yapılacak değişiklikler.

3.7.2.1 Karayolu Şebekesi Genel Düzenleme Politikaları

Uzun vadede öngörülen yolculuk talep ve ulaşım sistemi yönetimi politika ve önlemleri ayrıntılı olarak hazırlanacak, uzun vadede karayolu şebekesinin tanımı ve kademelendirilmesi, şebeke kapsamında yeni bağlantılar ve kavşak düzenlemeleri, trafik şeridi dengesinin sağlanması gereken koridorlar yıl bazında saptanacaktır.

3.7.2.2 Kentiçi Raylı Sistemler/Kablolu Đnsan Taşıma Sistemleri

Yeni raylı/kablolu sistem hatları ve güzergahları yapım aşamalarına göre Ulaşım Planı üzerinde belirlenecektir.

3.7.2.3 Lastik Tekerlekli Toplu Taşım Sistemi (Otobüs Đşletmeciliği)

Belediye Otobüsleri ve Özel Toplu Taşım Araçları için genel işletme politikası, uzun dönemi kapsayan hat yapılanması, güzergah ve aktarma düzenlemeleri, otobüs yolları ve şeritleri düzenlemeleri, bilet teknolojisi ve fiyatlandırma politikaları (raylı/kablolu/suyolu toplu taşım sistemleri ile entegre bir şekilde), otobüs tamir, onarım ve depolama tesislerinin planlanması, filo geliştirme ve yenileme programı hazırlanması, taşım yapım/satın alma ve işletme birimleri uzun vadede yapılandırılacaktır.

3.7.2.4 Ara Toplu Taşım Sistemleri

Ara toplu taşım türlerine ilişkin genel politika, hat, güzergah, durak ve terminal düzenlemeleri, uzun dönemde filo yapısı kapsamında politika ve kararların geliştirilmesi, diğer ulaşım türleri ve ana toplu taşımla entegrasyon stratejileri hazırlanacak, bilet teknolojisi ve fiyatlandırma iyileştirmeleri yapılacaktır.

3.7.2.5 Çevre Belediye Toplu Taşım Hizmetleri

Uzun dönemdeki yakın çevre ulaşım politikaları belirlenerek, terminal geliştirme programı ve kentiçi ulaşımla uzun dönem entegrasyonu çerçevesinde stratejiler geliştirilecektir.

3.7.2.6 Kentiçi Yük Taşımacılığı

Uzun dönemdeki yük taşımacılığı politikalarının belirlenmesi, yük terminallerinin kentiçi ulaşımla uzun dönem entegrasyonu çerçevesinde stratejiler oluşturulması ve yer seçim önerileri oluşturulacaktır.

3.7.2.7 Şehirlerarası Ulaşım

Şehirlerarası ulaşımın kentiçi ulaşımla uzun dönem entegrasyonu çerçevesinde stratejiler oluşturulması ve şehirlerarası karayolu, demiryolu ve havayolu terminalleri yer seçimi ve güzergah önerileri geliştirilecektir.

3.7.2.8 Bisiklet Ulaşımı

Bisiklet kullanımını teşvik etmeye ve geliştirmeye yönelik politikaların belirlenmesi, uzun dönem için öngörülen bisiklet yolları şebekesinin tanımlanması, bisiklet park alanları, aktarma noktaları, bisikletin diğer ulaşım türleriyle entegrasyonu, örgütlenme ve yönetim konularında uzun vadeli düzenlemeler önerilecektir.

3.7.2.9 Yaya Ulaşımı

Yaya ulaşımına ilişkin uzun vadeli politikaların geliştirilmesi, uzun dönem için öngörülen yaya yolları ve yaya alanları şebekesinin tanımı, yaya ulaşımının bisiklet ve toplu taşım

ulaşımı ile entegrasyonuna ilişkin uzun vadeli düzenlemeler önerilecektir.

3.7.2.10 Otoparklar

Uzun dönemde kent merkez odağının yol üstü ve yol dışı otopark alanlarından arındırılması, merkez odağının yakın çevresinde öngörülecek otopark alanlarının toplu taşım türleri ile aktarma yapılmasına olanak tanıyacak şekilde yer seçmesi önerilecektir. Uzun dönemde uygulanacak otopark politikaları, fiyatlandırma yapısı belirlenecektir.

3.7.2.11 Kurumsal ve Đdari Yapılanma

Kentiçi ulaşım planlama, altyapı, yapım, işletim ve denetim görevlerinin uzun vadede geliştirilmesi için kurumsal yapılanma stratejileri oluşturulacaktır.

3.7.2.12 Ulaşım Ana Plan Önerilerinin ve Projelerinin Tanımlanması ve Programlanması

Ulaşım Ana Planı kapsamında ortaya konan yukarıdaki öneriler, yatırım ve düzenleme projeleri olarak ortaya konacak, bu önerilerin ileride ayrı çalışmalar olarak projelendirilmesi gerekiyorsa, bu çalışmalar için gerekli hizmet alımlarının teknik şartnamelerinde yer alması gereken ilke ve kriterler ayrı ayrı belirlenecektir. Ulaşım Ana Planı kapsamında oluşturulan projelerin, maliyet düzeyleri ve uygulamaya geçmesi gereken yıllar belirlenerek, bir iş programı çerçevesinde yatırımların yıllara dağılımları, proje hazırlama ve yapım programlan hazırlanacaktır.

4. RAYLI SĐSTEM ÖN/KESĐN PROJELERĐN HAZIRLANMASI

Ulaşım Ana Planı hazırlandıktan sonra plan kapsamında öngörülen raylı sistem yatırımlarından öncelikli olandan başlamak üzere yapımına karar verilen hattın hazırlanacak ön/kesin projeler ve Proje Raporu aşağıdaki esaslara uygun olacaktır.

Ulaşım Ana Planı kapsamında önerilen raylı sistem şebekesi öncelikli hattına ilişkin ön/kesin projeler aşağıdaki başlıklar çerçevesinde hazırlanacaktır;

Jeolojik /Jeoteknik Etüt

Topografik Etütler, Haritalama ve Tesisler

Güzergah Belirlenmesi ve Đstasyonlar

Tip Kesitler

Enerji Kaynağı ve Elektrifikasyon

Sinyalizasyon ve Haberleşme

Ücret Toplama Sistemi

Araçlar

Kontrol Merkezi, Depo Tesisleri ve Atölye Binası

Ön projeler ile, kesin projeler ve yatırımı planlanan sistem projelerinde yapılan önemli güzergah veya profil değişikliği, istasyon sayısı ve yerlerinin değiştirilmesi gibi fizibiliteyi etkileyecek bir değişiklik yapılmışsa, revizyonlar “DLH Raylı ve Kablolu Toplu Taşım Sistemleri Tasarım Kriterleri” dikkate alınarak hazırlanacaktır.

4.1 JEOLOJĐK /JEOTEKNĐK ETÜT

Mevcut verilerden faydalanılarak güzergah koridoru boyunca genel jeolojik durum ve depremsellik etütleri gerçekleştirilecek, güzergahın genel jeolojik durumunu gösteren planlar hazırlanacaktır.

4.2 TOPOGRAFĐK ETÜTLER, HARĐTALAMA VE TESĐSLER

Mevcut verilerden ve ulaşım etütlerinden faydalanılarak, ön güzergah belirlenmesi, istasyon noktalarının saptanması, raylı sistem yeraltı, yerüstü tesislerinin yerlerinin tanımlanması amacıyla halihazır haritalar üretilecektir.

4.3 GÜZERGAH BELĐRLENMESĐ VE ĐSTASYONLAR

Önerilen tesisin önemli unsurlarını gösteren plan ve profil paftaları hazırlanacaktır. Paftalar, altlık olarak kullanılacak harita ölçeğine uygun olacaktır. Paftalar; güzergah detaylarını, sanat yapılarını, güzergah boyu yüzey özelliklerini ve yapılarını, yerüstü ve yeraltı sistemlerini, güzergah boyunca yer alan engelleri gösterecektir.

Đstasyonlar için, genel mimari yaklaşımı içeren fonksiyonel yerleşim planları ve kat planları hazırlanacaktır. Her bir istasyon için o istasyondaki hedef yılı yolcu inen-binen sayıları dikkate alınacaktır.

4.4 TĐP KESĐTLER

Hat üzerinde yer alması muhtemel; yarma, dolgu ve hemzemin yapıları, delme ve aç-kapa tünelleri, köprüler ve viyadükler, acil kaçış ve acil geçiş yapıları, havalandırma yapıları, drenaj pompa istasyonları, yaya alt ve üst geçitleri, karayolu alt ve üst geçitleri için gabari ve sistem tanımı amacıyla tip kesitler üretilecektir. Tasarımlar, Türk Standartları ve Uluslararası Standartlar doğrultusunda, metrik sistem kullanılarak hazırlanacaktır.

4.5 ENERJĐ KAYNAĞI VE ELEKTRĐFĐKASYON

Raylı Sistemler için mühendislik, işletme ve donanım kriterleri çerçevesinde uygun voltaj seçimi yapılacaktır. Sisteme ait; tasarım kriterleri, güç gereksinimleri, güç kaynakları ve trafo merkezinin yerleri, güç dağıtım sistemi bölümleri tanımlanacaktır.

4.6 SĐNYALĐZASYON VE HABERLEŞME

4.6.1 Sinyalizasyon

Raylı Sistemler için mühendislik, işletme ve donanım kriterleri çerçevesinde, Türkiye koşulları ile uyumlu bir sinyalizasyon sistemi belirlenecektir. Bu kapsamda, sisteme ait;

işletme altında iki dizi arasındaki minimum işletme aralığı, hat boyu tren denetleme-kontrol-koruma yöntemleri, sinyal tipi, tehlike durumunda sistemin durdurulmasına yönelik mekanizma, merkezi kontrol sistemi, ışıklı göstergeler, yol verme sinyalleri, sistemin diğer sistemlerle entegrasyonu, depo alanı kontrol ve sinyalizasyonu tanımlanacaktır.

4.6.2 Haberleşme

Raylı Sistemler için mühendislik, işletme ve donanım kriterleri çerçevesinde, Türkiye koşulları ile uyumlu bir haberleşme sistemi belirlenecektir. Bu kapsamda, sisteme ait; yerel sistem telefonları ile koordinasyon ve bağlantı, yol kenarı ile merkez arası haberleşme, dizi ile merkez arası haberleşme, dizi içinde haberleşme, trenler arası haberleşme, istasyon anons sistemi, acil müdahale kuruluşlarıyla haberleşme sistemleri tanımlanacaktır.

4.7 ÜCRET TOPLAMA SĐSTEMĐ

Raylı Sistemler için mühendislik, işletme ve donanım kriterleri çerçevesinde, Türkiye koşulları ile uyumlu bir ücret toplama sistemi belirlenecektir. Sistemle ilgili tanımlama yapılacaktır.

4.8 ARAÇLAR

Sistem için önerilecek araçlar bugünkü ileri teknolojiyi kapsayacak ve gelecekte olabilecek teknolojik ilerlemelerin uygulanmasına olanak verecektir. Ancak sistemin, bu alanda performansı ve çalışma karakteristikleri uygulamada kanıtlanmış teknolojileri kullanması gerekmektedir.

Güncel teknolojiler göz önünde bulundurularak, ulaşım etütlerinden elde edilen yolcu talep tahminleri, belirlenmiş tasarım kriterleri ve güç talebi verileri değerlendirilerek araç işletmeciliği önerileri hazırlanacaktır. Öneriler hazırlanırken üç ana konu üzerinde durulacaktır.

Hizmet saatlerine uygun sefer aralıkları ve dizi sayıları

Ücret toplama sistemine uyumlu araç yükleme ve boşaltma yöntemleri

Donanımın işletme açısından uygun kullanımı

4.9 KONTROL MERKEZĐ, DEPO TESĐSLERĐ VE ATÖLYE BĐNASI

Belirlenecek ihtiyaçlar doğrultusunda, depo tesisi ve atölye amacıyla kullanılacak yerler tespit edilecektir. Bu tespit esnasında, halihazır arazi kullanımı, imar planları, kamulaştırma durumu, kent Ulaşım Ana Planı incelenecektir. Çeken çekilen araçların depolanması, onarımı, denetimi ve bakımının temini için gerekli olan atölye ve depolar ön/kesin projelerin geliştirilmesi kapsamına dahil edilecektir.

Atölye ve depo tesislerinin ön fonksiyonel planlarının geliştirilmesi

Varsa tali istasyon yeri de öngörülerek depo alanı büyüklüğünün belirlenmesi

Bakım atölyeleri, ambarlar, yol makineleri ve servis sistemleri yerleşimlerinin belirlenmesi

Araçlar için yeterli sayıda geceleme hattı sağlanması ve depo trafiğinin düzenlenmesi

5. KABLOLU ĐNSAN TAŞIMA SĐSTEMLERĐ ÖN/KESĐN PROJELERĐNĐN HAZIRLANMASI

Bu Raporun 2. (Bilgi Toplama Çalışmaları) ve 3. (Yolculuk Talep Tahminlerinin Belirlenmesi) bölümlerinde belirtilen işler diğer kentsel ulaşım sistemleri için olduğu gibi

Kablolu Taşıma Sistemlerinin seçiminde de kriter olacaktır. O nedenle bu bölümde aynı başlıklar altında yer alan işlere tekrar değinilmemiştir.

Kablolu Taşıma Sistemleri için veri toplama aşamasında, gerekli olduğu durumlarda, 2.1 maddesinde (Mevcut Bilgilerin Toplanması) belirtilen verilere ilave olarak, turizm büyüme eğilimleri, ziyaretçi türel dağılımı, turist etki oranları, seyahat seçenekleri vb. turizme yönelik veriler ile Kültür ve Turizm Bakanlığı vb. ilgili kurum/kuruluşların öngördüğü projeksiyonlar da değerlendirilecektir. Önerilen kablolu taşıma sisteminin ulaşım amacı belirtilecektir.

Kablolu sistemler için de diğer toplu taşım yatırımlarında olduğu gibi, kentin daha önce yapılmış, onaylanmış ve bilgi için DLH Genel Müdürlüğüne sunulmuş Ulaşım Ana Planı varsa, plan verileri ve öngörüleri geçerli olacaktır.

Kablolu Taşıma Sistemleri ön/kesin projeleri ve revizyonların yapıldığı projeler hazırlanırken

“DLH Ulaşım ve Fizibilite Etüdü Teknik Şartnamesi” (bu şartname) 4. bölümde yer alan alt başlıklar ve içerik ile “DLH Raylı ve Kablolu Toplu Taşım Sistemleri Tasarım Kriterleri“nde

“DLH Ulaşım ve Fizibilite Etüdü Teknik Şartnamesi” (bu şartname) 4. bölümde yer alan alt başlıklar ve içerik ile “DLH Raylı ve Kablolu Toplu Taşım Sistemleri Tasarım Kriterleri“nde

Benzer Belgeler