• Sonuç bulunamadı

4. KARMA KULLANIMLI PROJE BİLEŞENLERİ VE İSTANBUL GAYRİMENKUL

4.6 Sosyo-Kültürel Kullanımı

4.6.2 Mevcut önemli müze ve temalı eğlence geliştirmeleri

Topkapı Sarayı padişahların ikameti için yapılmış köşklerle Harem dairesi dışında, sarayı muhafaza eden askerler için koğuşlar, saray sakinleri çok büyük bir mutfak, saray çalışanlarının barınacağı yatakhaneler, Divan toplantılarının yapıldığı Kubbealtı, Hz. Peygamber ve Halifelere ait eşyaların saklandığı Hırka-i Saadet Dairesi, Gülhane Hastenesi, Sultan III. Ahmed Kütüphanesi, Enderun Mektebi, Hazine Dairesi, padişahın atları için bir ahır, bir dönem silah deposu olarak da kullanılan Aya İrini Kilisesi gibi bir çok yapı yer alır. Topkapı Sarayı 19. yy’ın ortalarına doğru terkedilmiş ve devletin merkezi olma işlevini yitirmiştir. Bundan sonra bakımsızlıktan ötürü tahrip olmaya başlamış ve hatta 1870 yılında dış bahçesinden demiryolu bile geçirilmiştir. Saray 1924 yılında müzeye dönüştürülmüştür (Url-16).

Ziyaret Gün ve Saatleri:Salı günleri hariç her gün 09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Giriş Ücreti: Tam: 10 YTL. Topkapı Sarayı Harem: Tam: 10 YTL.

 Ayasofya Müzesi

Ayasofya 916 yıl kilise, 481 yıl cami olmuş, 1935`ten bu yana müze olarak tarihi işlevini sürdürmektedir. Anadolu`nun antik şehir kalıntılarından sütunlar, başlıklar, mermerler ve renkli taşlar Ayasofya`da kullanılmak üzere İstanbul`a getirilmiştir (Url- 16).

Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 09.00-19.00 saatleri arasında açıktır. Ayasofya Müzesi ve Galeri Katı Giriş Ücreti: 10 YTL.

 Kariye Müzesi

Kariye İstanbul`da Edirnekapı semtindedir. Şapelin yerine ilk Khora Kilisesi Iustinianos`ça yeniden yaptırılmıştır. Çeşitli ek ve onarımlarla Kommenoslar Dönemi`ne kadar ulaşan yapı, surlara yakın Blakhernai imparatorluk sarayının genişlemesiyle önem kazanmıştır. Kariye mozaik ve freskoları Bizans resim sanatının son dönemine ait (14. yy.) en güzel örnekleridir (Url-16).

Ziyaret Gün ve Saatleri: Çarşamba günleri dışında her gün 09.00-17.00 saatlerinde ziyarete açıktır. Giriş Ücret: Tam: 10 YTL.

 Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı, Beşiktaş Yıldız Tepesi`nde Türk Osmanlı Saray mimarisinin en son örneğini oluşturan yapı gruplarındandır. Uzun süre Harp Akademileri binası olarak kullanılan saray, 1978 yılında, Kültür Bakanlığı`na devredilmiş ve daha sonra Yıldız Sarayı Müdürlüğü`ne tahsis edilmiştir. Saray`da ilk müzeleştirme çalışmaları 1994 yılında gerçekleştirilebilmiştir. 6 Ocak 1994 tarihinde Saray Tiyatrosu ve yeniden düzenlenen Sahne Sanatları Müzesi, 8 Nisan 1994`de ise Yıldız Sarayı Müzesi ziyarete açılmıştır (Url-16).

Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi dışında her gün 10.00-16.00 saatlerinde ziyarete açıktır. Giriş Ücreti: Tam: 2 YTL.

 Türk ve İslâm Eserleri Müzesi

Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Türk ve İslâm sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesidir. 19. yüzyılın sonunda başlayan kuruluş çalışmaları, 1913 yılında tamamlanmış ve müze, Mimar Sinan`ın en önemli yapılarından biri olan Süleymaniye Camii külliyesi içinde yer alan imaret binasında 1914`de "Evkaf-ı İslâmiye Müzesi" (İslâm Vakıfları Müzesi) adı ile ziyarete açılmıştır. Cumhuriyet`in ilanından sonra ise "Türk ve İslâm Eserleri Müzesi" adını almıştır (Url-16).

Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi hariç 09.00 - 17.00 saatleri arasındadır. Giriş Ücreti: 5 YTL.

 İstanbul Arkeoloji Müzeleri

T.C Kültür Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü`ne bağlı olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü Sultanahmet semtindeki Gülhane Parkı girişinin sağından Topkapı Sarayı Müzesi`ne çıkan Osman Hamdi Bey Yokuşu üzerindedir. İstanbul Arkeoloji Müzeleri; Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç müzeden oluşmaktadır (Url-16).

Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi hariç her gün 09.00-18.00 saatleri arasında. Ücret: Tam: 6 YTL.

Şekil 4.37 : Şişli Belediyesi Bilim Merkezi  Şişli Belediyesi Bilim Merkezi

Şişli Belediyesi Bilim Merkezi ; Beşiktaş, Taksim, Şişli, Mecidiyeköy, Esentepe, Maçka, Nişantaşı, Teşvikiye çemberinin tam ortasında, 7 arterle direkt bağlı, kentin tam merkezi sayılabilecek bu semtlerin her birine 3 dakika, E-5 ve TEM çevre yollarına 5 dakika uzaklıkta, Polat Towers binasının hemen yanında bulunmaktadır (Url-15).

Bugün Türkiye'de 2 adet bilim merkezi bulunmaktadır. Fulya'da bulunan Şişli Belediyesi Bilim Merkezi, daha önce İTÜ Taşkışla kampusu içinde yer almış ve Deneme Bilim Merkezi olarak hizmet vermiştir. Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı'nın tek işletmesidir. Diğeri ise, Ankara'da, hizmet veren Feza Gürsey Bilim Merkezi'dir (Url- 15)

Ziyaret Gün ve Saatleri: Her gün 09.00-18.00 arası açıktır. Ücret: Tam: 5 YTL.10 kişilik gruplarda kişi 3.5 YTL

Türkiye'nin ilk minyatür parkı olan Miniaturk, 02 Mayıs 2003 tarihinde ziyarete açılmıştır. Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş eserlerin 1/25 ölçekli maketlerinin yer aldığı Miniaturk'te, 45 eser İstanbul'dan, 45 eser Anadolu'dan 15 eser ise bugün Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı coğrafyasından olmak üzere, ilk etapta 105 sabit eser sergilenmektedir (Url-14).

Toplam 60.000 metrekare alan üzerine kurulan Miniaturk'te, 15.000 metrekare maket alanı, 40.000 metrekare yeşil ve açık alan, 3.500 metrekare kapalı alan, 2.000 metrekare havuz ve suyolu, 500 araçlık otopark yer almaktadır (Url-14).

Ziyaret Gün ve Saatleri: Her gün 09.00-18.00 arası açıktır. Tam bilet ücreti:5 YTL Yabancı Ziyaretçi: 10 YTL

Miniaturk Otoparkının sahil kesiminde yer alan Go Kart Pisti çocuklar ve büyükler için ayrı ayrı 2 pist halinde her yaş kesimine hitap etmektedir.

Fiyat: 5 dk.10 ytl. - 10 dk. 15 ytl.

Şekil 4.38 : Nemrut Dağı Kalıntıları, Miniatürk (Url-14)  Lunaparklar

Türkiye’de ve İstanbul’da büyük ölçekte eğlence merkezleri bulunmadığından, açık havada hizmet veren lunaparklar bulunmaktadır.Türkiye genelinde 9 adet benzer

nitelikte lunapark olduğu bilinmektedir. İstanbul’da biri avrupa yakasında (Bostancı) diğeri anadolu yakasında(Beşiktaş) bulunmak üzere 2 adet lunapark bulunmaktadır. Bazı belediyeler ramazan ayı boyunca lunapark kurulması için girişimlerde bulunduğu bilinmektedir. Lunapark oyunlarından başlıcaları; Atlıkarınca (Atlıkaraca) ,Gondol, Kamikaze, Zincirli Sandalye (Salıncak), Dönmedolap, Çarpışan araba, Balerin, Ahtapot, Şişme Oyun Parkları (Url-13).

 Atlantis Eğlence Merkezi

Türkiye’nin en büyük kapalı alana sahip temalı eğlence parkı Atlantis Eğlence Merkezi, yine Türkiye’nin en büyük kapalı alana sahip alışveriş merkezi olan Cevahir Alışveriş Merkezinde bulunmaktadır

Şekil 4.39 : Atlantis Eğlence Merkezi (Url-12)

58 bin m² kapalı alana kurulu, İstanbul’un tek kapalı eğlence merkezi Atlantis, Türkiye'de bir alışveriş merkezinin içinde yer alan ilk eğlence merkezi olma özelliğine sahiptir (Url-12).

4.6.3 Potansiyel müze ve temalı eğlence geliştirmeler

Benzer Belgeler