• Sonuç bulunamadı

Metadoloji

Belgede Bulut temelli adli bilişim (sayfa 169-173)

"Bulut temelli adli bilişim ve kabiliyetleri ile ilgili önemli kriterler" konulu bu anket çalışması dijital adli bilişim uzmanlarına ve pratisyen uygulayıcılara yapılmıştır.

Anket, Zayed/Dublin Üniversitesi / Birleşik Arap Emirlikleri tarafından host edilmiştir. Anket doldurulmaya başlamadan önce tüm katılımcılar tarafından, katılımın gönüllülük esasına göre yapılması hususuyla ilgili anahtar terimleri içeren bir onay formu doldurması ve anket sonuçlarının gizliliği sağlanmıştır. Katılımcılara ait istatistiki bilgiler anketin başında toplanmıştır.

Anket üç bölümden oluşmaktadır.

1. Arkaplan,

2. Bulut Temelli Adli Bilşim Araştırma ve Teknikleri,

3. Adli Bilişim Yetenekleri Đçin Önemli Kriterler. 1. Arkaplan

a) Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilşim ana akım haline geldiği için, hala bilişim teknolojileri sektöründe kafa karıştırıcı ve gelişmeye devam eden bir terim olarak görülmektedir. Bulut bilişim konusunda yapılan tüm araştırmalar ve çalışmalar tanımı üzerine fikir birliğine dayanmalıdır. Bu soruda, NIST, GARTNER,

154 Oracle ve Cloud Security Alliance (CSA) gibi kuruluşların isimleri belirtilmeden yapmış oldukları tanımlamalara yer verilmiştir.

b) Bulut Bilişimin Trend Olarak Düşünülmesi!

Bulut bilişim büyük yatırımları cezbetti aynı zamanda dünya çapında devletlerin ve işletmelerin hızlı benimsemesini sağladı. (INPUT, 2009) Gartner, dünya çapında bulut hizmet pazarının 2013 yılı içerisinde150.1 milyar dolara ulaşmasını ön görmüştü. (2009A) Merrill Lynch (2008) 'e göre ise bu oran 2011 yılına kadar 160 milyar dolar seviyesine ulaşacaktı. IDC (International Data Corporation) tarafından yapılan tahminde kurum için geleneksel bilgi teknolojileri harcamalarının 5 katına yükseleceği ön görülmüştü (Gens, 2008).

Bulut bilişimin bir trend olmasının arkasındaki neden neydi? En önemli avantajı maliyet-etkin olması mıydı? (CAS, 2009), yada 1960'lardan buyana bilgisayar evriminin yeni bir safhası olması mıydı? (Buyya et al., 2008) Bulut bilişimin neden bir trend olduğunun anlaşılması ile bulut temelli adli bilişimin büyük resimde daha iyi bir yerde olması sağlanabilecektir.

c) Bulut Temelli Adli Bilişim Nedir?

Bulut temelli adli bilişim eski teknikleri kullanmak yada eski ve yeni tekniklerin karışımını kullanmak için yeni bir alan mıdır? Bu sorunun sorulmasıyla araştırmacılar, dijital adli bilişim uzmanlarına bulut temelli adli bilişim tanımı konusunda bir seçenek sunmayı hedeflemişlerdir.

d) Bulut Temelli Adli Bilişim Ne Kadar Önemlidir?

Bulut temelli adli bilişim, bulut güvenliğinin bir parçası mıdır? Yoksa aynı öneme sahip bulut güvenlliği paralelinde bağımsız bir süreç midir? Bu soru, bulut temelli adli bilişimin bulut mimarisindeki yerinin ne kadar önemliolduğunu anlamayı amaçlıyor.

e) Bulut Bilişimin Adli Bilişim Üzerindeki Etkisi Nedir?

Bazıları bulut bilişimin, adli bilişim süreçlerini kolaylattığını savunsada (Morrill, 2008), bazıları bulut bilişimin, adli bilişim süreçlerini zora soktuğunu savunuyor. (Sawyer, 2009) Araştırmacılar, dijital adli bilişim uzmanlarının bulut bilişimin adli bilişim üzerindeki etkisiyle ilgili fikirlerini, adli bilişim sürecini zora soktuğunu mu? Yoksa kolaylaştırdığını mı? Yada her ikisimi? bunu öğrenmek istemişlerdir.

155

f) Bulut Temelli Adli Bilişimin Boyutları Nelerdir?

Gelişmekte olan bulut bilişim, geleneksel teknik bir disiplin olan dijital adli bilişim içine onun dünya çapında kullanılabilirlik ve kaynak paylaşımı ortamlarının karmaşıklığıyla girmiş oldu. Yasal süreçteki endişeler var olan çoklu yargı çerçevesinde güçlenerek artmıştır. Servis sağlayıcıların, müşterilerin ve kolluk kuvvetlerin kendi aralarında ihtiyaç duydukları her seviyedeki işbirliği, kuruluşların yaşamış olduğu ikilemleri daha da karmaşık hale getirmiştir. Bu sebeple bulut temelli adli bilişim çok boyutlu bir disiplindir. Keyun Ruan bulut temelli adli bilişimin teknik, kuruluş ve yasal boyutlarının olduğunu belirtmiştir. (Ruan et al, 2011)

g) Bulut Temelli Adli Bilişimin Kullanımları Nelerdir?

Bu soru ile, bulut temelli adli bilişim araştırma ve geliştirme faaliyetleri konusunda daha fazla finansal yatırımların yapılmasına dikkat çekilmektedir. Hem servis sağlayıcı hemde müşterisi için bulut temelli adli bilişim kullanımlarının neler olduğunun farkındalığı, hizmet kullanılabilirliği ve operasyonların genel sağlamlığı konusunda fayda sağlayacaktır.

2. Bulut Temelli Adli Bilşim Araştırma ve Teknikleri

a) Bulut Temelli Adli Bilişimde Karşılaşılan Zorluklar Nelerdir?

Bu soru, bulut temelli adli bilişimde karşılaşılan zorlukları anlamada çok önemli bir yer teşkil eder.

b) Bulut Temelli Adli Bilişimde Edinilecekler Kazanımlar Nelerdir?

Bu soru, bulut temelli adli bilişimde edinilecekler kazanımları anlamada çok önemli bir yer teşkil eder.

c) Bulut Temelli Adli Bilişimin En Değerli Araştırma Yönleri

Nelerdir?

Bu soru, bulut temelli adli bilişim araştırma gündemini oluşturmada çok önemli bir yer teşkil eder.

156

d) Bulut Temelli Adli Bilişim Soruşturma Tarafları Kimlerdir?

Bu soru, bulut soruşturmasına dahil olan taraflar konusunda bir uzlaşıya varmak için önem arz etmektedir.

3. Adli Bilişim Yetenekleri Đçin Önemli Kriterler

a) Bulut Temelli Adli Bilişim Kabiliyetleri Kimler Tarafından Değerlendirilmelidir?

Bu soru, bulut temelli adli bilişim kabiliyetlerinin kimler tarafından değerlendirilmesi hususunda bir uzlaşıya gidilmesinde önem arz etmektedir.

b) Yöntem ve Araçların Önemi Nelerdir?

Keyun Ruan yapmış olduğu teknik-boyut tanımlamasında bir dizi yöntem ve aracın bulut ortamında yapılacak olan soruşturmanın ihtiyaçlarınn geliştirilmesinde gerek duyulduğunu söylemiştir. (Ruan et al., 2011) Bu soru, ihtiyaçların belirlenmesinde en önemli yöntem ve araçların ne olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor.

c) Personel Ne kadar Önemlidir?

Bu soru, kuruluş boyutunda (Ruan et al., 2011) personelin ne kadar önemli olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor.

d) Politikaların Belirlenmesindeki Önem Nedir?

Bu soru, bulut ortamında yapılan adli soruşturmanın kolaylaştırılmasına hangi politikaların daha fazla katkı sağladığını öğrenmemizi yardımcı oluyor.

e) Anlaşmaların Önemi Nedir?

Bu soru, bulut ortamında yapılan adli soruşturmalarda taraflar arasında diğerlerinden daha önemli hangi yasal anlaşmalar olduğunu anlamamıza yardımcı olmaktadır.

f) Yönerge ve Mevzuatların Önemi Nedir?

Bu soru, bulut temelli adli bilişimin kuruluş boyutunda bulut kuruluşları için dahili ve harici gerekli yönerge ve mevzuatın neler olması gerektiği konusunda önem arz etmektedir.

157

Belgede Bulut temelli adli bilişim (sayfa 169-173)

Benzer Belgeler