• Sonuç bulunamadı

Bulut Bilişim ve Bulut Temelli Adli Bilişim

Belgede Bulut temelli adli bilişim (sayfa 174-180)

D. Sonuçlar

2. Bulut Bilişim ve Bulut Temelli Adli Bilişim

a) Bulut Bilişimin Tanımı:

Şekil 154. Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişimin tanımı ile ilgili soruya, 82 katılımcı cevap vermiştir. Şekil- 1'de görüldüğü üzere bunların %85.18'in Gartner (2009B) tanımı konusunda katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

Gartner tanımı:

" Bulut bilişim, ölçeklenebilir ve esnek BT-ilişkili yetenekleri harici müşterilerine internet teknolojisini kullanarak bir hizmet olarak sunduğu bir tarzıdır"

Bunların %79.01'i NIST'in bulut bilişim tanımı (Mell and Grance, 2009 - 15. versiyon) konusunda katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

NIST tanımı:

“Bulut bilişim, asgari yönetim çabası veya servis sağlayıcı etkileşimiyle hızla tahsis edilebilen ve serbest bırakılabilen, yapılandırılabilir bilgi işlem kaynaklarının (örneğin ağlar, sunucular, depolama, uygulamalar ve hizmetler) paylaşılan bir havuzuna talep modeli üzerine kolay ağ erişimi sağlayan bir modeldir.”

159 Bunların %63.41'i Cloud Security Alliance'ın (CSA, 2010) bulut bilişim tanımı konusunda katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

CSA tanımı:

“Bulut bilşim, mevcut gelişmekte olan birçok teknolojinin farklı bakış açılarıyla değerlendirildiği gelişmekte olan bir terimdir. Dağıtım mekanizmalarını kullandığı altyapısı ile çalışan bilgi kaynaklarını ve uygulamaları birbirinden ayırır. Bulut optimize edilmiş etkin bilişim özelliği ile işbirliği, çevikliği, ölçeklenebilirliği ve kullanılabilirliği artırır.”

Bunların %72.84'ü " Bulut bilişim devrim değildir bir evrimdir" katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

%61.25'i ise " Bulut bilişim yeni bir teknoloji değil, bilişim kaynaklarının dağıtılmasının yeni bir yöntemdir" katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

Sadece % 28.4'ü Oracle CEO’su tarafından yapılan tanımı " Bulut Bilşim, bizim zaten yapmış olduğumuz herşeyi içerecek şekilde yeniden tanımlanmıştır" (Farber, 2008).

%38.27'si ise kararsızım seçeneğini seçmiştir.

b) Bulut Bilşimin Trend Olarak Düşünülmesi

160 82 katılımcı Bulut bilişim bir trend midir? sorusuna cevap vermiştir. Şekil 74’te görüldüğü üzere bunların %56,96'sı " Bilişim gücü bir araç olarak kullanıldığı ilk günlerden beri, gelişen sürecin bir parçası olmuştur (örneğin elektrik ve gaz gibi)" katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

Bunların %48.75'i “Maliyet azaltırken güvenlikten ödün verilir"” katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

%43.75'i “Bilişim teknolojileri kuruluşları hizmet kılanlar olarak BT kuruluşlarının değerini yeniden tanımlamasının dışında BT karar verme rolünü genişleten bir harekettir."” katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

%40’ı ise kararsız kalmıştır.

Sadece %30'u “BT maliyetlerinin azaltılması maksadıyla oluşan durgunluğun bir sonucudur."” katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

c) Bulut Temelli Adli Bilşim Nedir?

161 82 katılımcı "Bulut temelli adli bilişim nedir? Sorusunun cevabını vermiştir. Bunlardan %59.76'sı " Bulut bilşim içindeki dijital adli bilişim uygulamasıdır." katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

%58.97'si "Geleneksel adli bilşim, küçük ölçekli dijital cihaz adli bilişimi ve ağ adli bilişimi karışımıdır." katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

%55.7'si “Hem dijital adli bilişimin hemde bulut bilşim tanımlarının tartışma altında olmasına rağmen dijital adli bilişim ile bulut bilişim arasında bir disiplindir." (Ruan et al, 2011) katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

%55.12'si " Bulut temelli adli bilişim ağ adli bilişimidir." katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

%48.1'i " Bulut temelli adli bilişim internet adli bilişimidir." katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

%41.03'ü " Yep yeni bir alandır" katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

%25.31'i " Bulut temelli adli bilişim klasik adli bilişimdir." katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

d) Bulut Temelli Adli Bilişim Ne Kadar Önemlidir?

162 82 katılımcı Bulut temelli adli bilişim nekadar önemlidir? Sorusuna cevap vermiştir. Bunlardan %82.28'i " Bulut güvenliğinin en önemli parçasıdır." katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

%81.01'i " Bulut güvenliği kadar önemlidir" katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

%75.95'i " Şuanki durumundan daha fazla AR-GE yatırımına ihtiyaçı vardır." katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir.

%68.75'i " Çok önemli bir olay olmadığı sürece farkındalığı konusunda eksiklikler olacaktır." katılıyorum yada kesinlikle katılıyorum seçeneğini seçmiştir

e) Bulut Bilişimin Dijital Adli Bilişim Üzerindeki Etkisi.

81 katılımcı, Bulut bilişimin bulut temelli adli bilişim üzerindeki etkisi? Sorusuna cevap vermiştir. Bunların %50'si " Bulut bilişim adli bişimi zorlaştırmaktadır." %42'si ise " Bulut bilişim adli bilişimi kolaylaştırmaktadır." seçeneğini seçmiştir.

Bulut bilişimin adli bilişimi neden zorlaştırtığı sorulduğunda, katılımcıların çoğundan aşağıdaki cevaplar alınmıştır;

• Veri kontrol kaybı,

• Fiziksel alt yapıya erişimin olmaması,

• Çoklu-yargı, çoklu-kiracı ve çoklu-sahiplik konularında yasal süreçler, • Büyük ölçekli dağıtık ve sanallaştırılmış sistemlerin analizinde kullanılacak araçların eksikliği

Yorumlanan diğer konular; • Standart bir arayüz olmaması, • Veri sahipliği,

• Servis sağlayıcı işbirliği olmaması,

163 Bulut bilişimin adli bilişimi neden kolaylaştırdığı sorulduğunda, katılımcıların çoğundan aşağıdaki cevaplar alınmıştır;

• Adli bilişim analizinde kullanılabilecek daha fazla işlemci gücüne sahip bilişim kaynakları ile çalışabilme,

• Bulut kaynaklarının ve bilişim gücünün adli bilişim araştırma ve geliştirmelerinde kullanılabilmesi,

• Hızlı ölçeklenebilir kayıtların, raporların ve test analizlerinin daha büyük veri setleri ve dağıtık uygulamalar için kullanılabilmesi,

• Adli bilişim implementasyonlarının ve aktivitelerin merkezi olarak yönetilebilmesi,

• Adli bilişim incelemesinin servis sağlayıcı tarafından sağlanabilmesi, • Bulut üzerinde çalışan adli bilişim uygulamalarının maliyetleri azaltabilmesi.

f) Bulut Temelli Adli Bilişimin Boyutları

88 katılımcı, Bulut temelli adli bilişimin boyutları ile ilgili soruya cevap vermiştir. Bunlardan %84'ü bulut temlli adli bilişimin teknik-boyutunun olduğunu, %84'ü yasal-boyutunun olduğunu, %75'nin ise kuruluş/yönetimsel-boyutlarının olduğunu, %42'si ise sosyal-boyutu ve politik-boyutunun olduğu savunulmuştur.

g) Bulut Temelli Adli Bilişim Kullanımları

88 katılımcı bulut temelli adli bilişim kullanımları konulu soruya cevap vermiştir. Bunlardan %83'ü bulut temelli adli bilşimin "dijital suçların incelenmesi, sivil davalar ve politika ihlalleri",

%51'i "mevzuata uygunluk", %43'ü "durum tespit süreci", %43'ü "veri ve sistem kurtarma", %36'sı "uzun izleme/görüntüleme", %26'sı "sorun giderme".

164 Eklenen diğer yorumlar ise "güvenlik politikası geri bildirimi" ve "yasal mekanlarda hukuki konularda sunum" olmuştur.

Belgede Bulut temelli adli bilişim (sayfa 174-180)

Benzer Belgeler