• Sonuç bulunamadı

Mehmetçik İlköğretim Okulu Anasınıfı ve I. Kademe Öğrenci Resimlerinde

2.7. ANASINIFI VE I. KADEME ÖĞRENCİ RESİMLERİNDE “KONU”

2.7.3. Mehmetçik İlköğretim Okulu Anasınıfı ve I. Kademe Öğrenci Resimlerinde

Mehmetçik İlköğretim Okulu Anasınıfı ve I. Kademe Öğrencilerine 12/06/2009 Tarihinde serbest konulu resimler yaptırıldı. Toplam 24 adet resim toplandı ve toplanan bu bütün resimler değerlendirilmeye alındı Anasınıfı ve I. Kademe öğrencilerinden toplanan resimler okul ve sınıf olarak gruplandırıldıktan sonra kız öğrenci ve erkek öğrenci olarak da tekrar iki ayrı tablo olarak gösterilmiştir

Tablo 2.18.3. Mehmetçik İlköğretim Okulu Anasınıfı ve I. Kademe Öğrencilerinden Toplanan Resimlerin Sınıflara göre Sayısı

Anasınıfı 1/A 2/A 3/A 4/A 5/A TOPLAM

Kız öğrenci 4 3 3 0 0 0 10 Erkek öğrenci 6 6 2 0 0 0 14 Toplam 10 9 5 0 0 0 24 Öğrenci mevcudu 15 19 22 26 23 23 128 Yüzde % 67 47 23 0 0 0 19

Tablo 2.18.3.’e göre Mehmetçik İlköğretim Okulu Anasınıfı ve I. Kademe öğrencilerine yaptırılan resimlerin toplanmasında en fazla geri dönüşüm %67 ile Anasınıfında olmuştur. 3, 4 ve 5. sınıftan ise resim toplanamamıştır.

Tablo 2.18.3.1. Mehmetçik İlköğretim Okulu Anasınıfı Kız Öğrenci Resimlerinde Konu (s: 170-171)

Sıra No Resim Kod Adı Konu

1 Bilge

Yaz gelmiş. Güneşler açmış. Kelebekler çıkmış. Çocuklar dışarıya çıkmış oyun oynamışlar. Ağaçlar açmış. Anneler dışarıda oturmaya başlamış. Sonra Bilgenin arkadaşının kafası delinmiş. Arabalar hızlanmaya başladılar. Yaralanan arkadaşını ambulans gelmiş götürmüş. Hastanede iyileşmiş.

2 Gülseren

Ailesi, çocuk çiçek bahçesine gidiyor. Annesinden izin alıp arkadaşlarıyla gidiyordu. Annesi kızım geldiğin zaman banyo yapacaksın, erken gel, baban kızar dedi. Çocuk gelince “anne sana gül topladım” dedi. Sonra ablası geldi, sen nerdeydin, ben seni çiçek bahçesinde gördüm dedi. Annesi çabuk üstünü soyun banyoya gir dedi. Babası geldi, yemek yediler. Annesi yemeği hazırlandı. Sabah oldu. Kız annesine önce kalk sabah oldu dedi. Tavuklara kız yem verdi. Koyun kızın yanına gidiyor.

3 Sevilay

Ceyda yanıma gelmiş bende oynayabilirmiyim demiş. Nde izin verdim dedim. Onlar oynarken Ceydanın annesi çağırmış, taşınıyoruz demiş. Ceyda gitmiş, Sevilay’da çok kötü üzülmüş, arkadaşımdan ayrıldım diye.

4 Pervin Çocuklar hayvanat bahçesine gitmişler

Mehmetçik İlköğretim Okulu Anasınıfı kız öğrencilerinden 4 adet resim çalışması toplandı. Tablo 2.18.3.1.’e göre Mehmetçik İlköğretim Okulu Anasınıfı kız öğrenci resimlerinde, yaralanan bir arkadaşın hastaneye ambulans ile taşınması, evi taşınan arkadaşından ayrıldığı için üzülen bir çocuk, annesine çiçek toplamak için izin isteyen bir çocuk ve hayvanat bahçesine giden çocukları konu olarak anlattıkları görülmektedir.

Tablo 2.18.3.2. Mehmetçik İlköğretim Okulu Anasınıfı Erkek Öğrenci Resimlerinde Konu (s: 172-173)

Sıra No Resim Kod Adı Konu

1 Ozan

Ben bisiklet biniyorum. Bir tane çocuk kaydıraktan kayıyor sonra çocuk kaydıraktan aşağı düşmüş. Çocuğun babası geliyor. Annesi evde ağlıyormuş, çocuğum hastanede diye. Annesi her zaman çok ağlıyormuş. Ama niye. Benim çocuğum mezarlığa gömüldü. Sonra bir tane daha çocuğu olmuş. Annesi hiç mutlu değilmiş. Babası çok mutluymuş.

2 Mehmet

Ben bisiklet biniyorum. Bisiklet binerken düştüm. Annem kızdı. Annem babama söylemiş. Kaydıraktan kayarken kafam çarpmış. Annem bir daha kızdı, babam kızmadı.

3 Kerim

Çocuk koşturuyorum diye kafasını duvara çarptı. Sonra kardeşleri eve götürdü. Annesi evde kafasını oksijenle yapıştırdı. Çünkü yara iyileşsin diye sonra çocuğu yatırdılar.

4 Celal

Batuhan

Biz Ozan’la kaydıraktan kayıyoruz. Sonra Ahmet’te aramıza katıldı. Sonra Ali Osman kafasını kaydırağa çarptı, kanlar çıktı siyah siyah. Sonra biri çatıya çıkmış, aman düşmesin. Birisi, Ali Osmanın babası gemi ile uçarak geliyormuş. Sonra çocuk kaydırağın içine girmiş. Bu yeraltındaymış.

Yeraltında çocuk küçük kaydıraklar görmüş.

6 Enes

Çocuk evden çıkmış. Kaydırağa binmeye gitmiş. Kaydıraktan kayan arkadaş sen hangi takımı tutuyorsun demiş. Sonra oda Fener demiş. Sonra kaydıraktaki arkadaşı helikopter geçiyor demiş. Nerde demiş. O da işte orda demiş. Mehmetçik İlköğretim Okulu Anasınıfı erkek öğrencilerinden 6 adet resim çalışması toplandı. Tablo 2.18.3.2.’ye göre Mehmetçik İlköğretim Okulu Anasınıfı erkek öğrenci resimlerinde, koşarken yaralanan bir arkadaş, kaydırağa çarpınca kafasından siyah kanlar çıkan bir çocuk, kafasını eve çarpan çocuğu anne ve babasının dövmesi, kaydıraktan kayarken arkadaşı ile “hangi takımı tutuyorsun?” sohbeti ve geçen helikoptere birlikte bakmaları konu olarak anlattıkları görülmektedir.

Tablo 2.18.3.3. Mehmetçik İlköğretim Okulu 1/A Sınıfı Kız Öğrenci Resimlerinde Konu (s: 173-174)

Sıra No Resim Kod adı Konu

1 Asiye

Çocuklar oyun oynuyor. Hava rüzgarlı, çocuğun annesi yerleri süpürüyor. Çiçekler açmış. Kelebekler uçuyor.

3 Dilara Ev görüyorum. Çocuklar görüyorum. Bulutlar görüyorum. Güneş görüyorum.

Mehmetçik İlköğretim Okulu 1/A sınıfı kız öğrencilerinden 3 adet resim çalışması toplandı. Tablo 2.18.3.3.’e göre Mehmetçik İlköğretim Okulu 1/A sınıfı kız öğrenci resimlerinde, yerleri süpüren bir anne, uçan kelebekler, açan çiçekler, rüzgarlı bir hava ve bulutları konu olarak anlattıkları görülmektedir.

Tablo 2.18.3.4. Mehmetçik İlköğretim Okulu 1/A Sınıfı Erkek Öğrenci Resimlerinde Konu (s: 174-175)

Sıra No Resim Kod adı Konu

1 Fevzi Evin yukarısında dağ dağın tepesinde ağaçların kenarında bir ev var.

2 İbrahim Dağlar var. Güneş var. Bulut var. Kuşlar var. Ev var. Güller var. Çocuk var.

4 Raşit Çocuklar okula gelmiş. Güneş doğmuş. Bulut bayraklar var.

5 Mustafa

6 Emre

Dursun

Evin yanında çiçekler açmış. Güneş bulutların arkasında gülümsüyor. Kuşlar uçuyor.

Mehmetçik İlköğretim Okulu 1/A sınıfı erkek öğrencilerinden 6 adet resim çalışması toplandı. Tablo 2.18.3.4.’e göre Mehmetçik İlköğretim Okulu 1/A sınıfı erkek öğrenci resimlerinde, bulutların arkasından gülümseyen bir güneş, dağların tepesinde ağaçlar, okula giden çocuklar ve gül bahçesini konu olarak anlattıkları görülmektedir. Tablo 2.18.3.5. Mehmetçik İlköğretim Okulu 2/A Sınıfı Kız Öğrenci Resimlerinde

Konu (s: 175-176)

Sıra No Resim Kod adı Konu

2 Hilal

İlkbahar gelmiş. Kelebekler kuşlar gelmiş. Ağaçlar açmış. Çocuklar dışarı çıkmış. Güzel ev bulutlar var. Güzel güneş çiçekler açmış. Her yer yemyeşil, tavşan var. Uçurtma var.

3 Betül Çocuklar oyun oynuyorlar. Çiçekler açmış. Yem yeşil çok güzel bir havada oyun oynamak çok güzel.

Mehmetçik İlköğretim Okulu 2/A sınıfı kız öğrencilerinden 3 adet resim çalışması toplandı. Tablo 2 18.3.5.’e göre Mehmetçik İlköğretim Okulu 2/A sınıfı kız öğrenci resimlerinde, her yer yemyeşil, çiçekler açmış, çocuklar dışarı çıkmış oyun oynuyorlar, insanlar piknik yapıyor olarak anlattıkları görülmektedir.

Tablo 2.18.3.6. Mehmetçik İlköğretim Okulu 2/A Sınıfı Erkek Öğrenci Resimlerinde Konu

Sıra No Resim Kod adı Konu

1 Kadir Ev, ağaç, çocuk, dağ

2 İbrahim İlkbahar geldi. Çiçekler açtı. Güneş çoğaldı. Çiçekler açtı.

Mehmetçik İlköğretim Okulu 2/A sınıfı erkek öğrencilerinden 2 adet resim çalışması toplandı. Tablo 2.18.3.6.’ya göre Mehmetçik İlköğretim Okulu 2/A sınıfı

erkek öğrenci resimlerinde, ilkbaharın gelmesi, güneşin çoğalması, çiçeklerin açması ve bulutları konu olarak anlattıkları görülmektedir.