• Sonuç bulunamadı

3. LITERATÜR ARAŞTIRMASI

1.3. FALCILIK

1.3.3. Medyumluk

Fal, insanın gelecekle ilgili bilgi sahibi olmak için başvurduğu en yaygın yöntemdir. Geleneksel olarak; atılan boncuklar, rastgele açılan bir kitap ve atılan bakla

92 Kübra Öztürk ve Ahmet Tuğrul Polat, “Feng Shui Felsefesi: Bir Ev Bahçesi Peyzaj Tasarımı Örneği”, Uluslararası Yeşil Başkentler Kongresi s. 149–160.

93 Ba: Sekiz; Gua: Alan.

ya da fincanda kalan kahve izi gibi şeylerden anlam çıkarma işine falcılık, bu işi yapanlara da falcı veya medyum denir. Falcılığın veya medyumluğun sihirle birlikte yürütüldüğü söylenir.

İslâm, değişik yöntemler kullanarak gaybı bilme girişimlerinden men etmesine rağmen rağbet azalmamıştır. Günümüzde medyumluk ve falcılık değişik mekânlarda devam etmektedir. Bazı restoranlar veya kafeler bunu ek hizmet olarak sunarken, kimi medyumlar/falcılar kendi kişisel ofisleri üzerinden kamu hizmeti sunmaktadırlar.

İnternet ve cep telefonu üzerinden fal bakma ve yorum yapma son yıllarda en yaygın akımların başında gelmektedir. Kendini fütürüst veya yaşam koçu olarak tanımlayan ancak doğrudan veya dolaylı olarak falcılık yapan kişileri de görmek mümkündür.

94

1.3.3.1. Vaka

1967 yılında Hint hocası Baharata’dan aldığı derin düşünme ve yoga dersleri sonucu 1974’te bu konularda hocalık seviyesine yükselen Kemal Haluk Cebe, iki sene sonra isimler alanına yoğunlaşmıştır. Romanya, Bulgaristan ve Rusya’da çeşitli bioenerji eğitimi alan Cebe, ayurveda, akupresür, şiyatsu, şimatsu, refleksoloji, masaj, reiki, astroloji ve kahve falı gibi pek çok alanda derin araştırmalar yaptığını açıklarken bu konularda çeşitli kitaplar kaleme almıştır. Halen akrofonoloji alanında çalışmakta ve isim koçları yetiştirmektedir. Cebe, kendi internet sitesi sayfasında yer alan kahve falı bölümünde, kahve falının etkili olma sebebinin kahve kültürünün bin yıllık geçmişiyle içimize işlemiş olmasından geldiğini açıklamıştır. Cebe’ye göre iyi bir yorumcunun kahve falının doğruluk oranı %90 olabilir. Cebe, kahve fincanının mutlaka porselen olması, kahve içildikten sonra saat yönünde çevrilmesi gerektiğini zira saat yönünün

94 “Fal, Falcılık, Medyumluk” https://www.ihya.org/kavram/kavramlar-ansiklopedisi/dt-6738.html.

enerjinin dengelenmesinde pozitif etkisi olduğunu açıklamıştır. Bu yüzden kahve doğru çevrildiğinde sonuç mutlaka pozitif çıkmaktadır.

Eskiden fincan üzerine bir altın para konulurdu ve falcı fal için sağ eliyle fincana baktıktan sonra avucunda kalan sikke onun olurdu. Bugün bunun yerine yüzük konuluyor, sebebi hem kahvenin daha hızlı soğuması hem de yüzüğün enerjisinin telveleri şekillendirmesidir. Kahve falı bakılacak kişi ile falcı çok yakın ve karşılıklı oturmalıdır ki enerjiler birleşsin, hissedilerek yorum yapılsın. İslâm’da gelecekle ilgili kehanette bulunmak yasaklanmıştır. Fal bakan kişi bu sorumluluğu taşıyacak nitelikte olmalıdır ve kesinlikle olumlu yorumlarda bulunmalıdır

95

. [Ek 45]

1.3.3.2. Vaka

ntv.com.tr haber sitesi 9.08.2015 tarihli Yaşam ekinin “Adapazarlı Sema Kahve Falıyla New Yorkluların Yeni Gözdesi Oldu” başlıklı haberinde

96

aslen Adapazarlı olan Sema Bal’ın, Real Housewifes isimli programda baktığı fal doğru çıkınca parlayan yıldızını kaleme almıştır. Bal ünlenince hem internet sitesi kurmuş hem kitap kaleme almış. Ona kahve falı baktırmak için başka eyaletlerden gelenler, 1000 ABD dolarını gözden çıkaranlar bile olmuş. Bal, yeteneğini 6 yaşında iken kimsenin göremediği hayali arkadaşları olduğunu fark edince keşfetmiş. 10 yaşına geldiğinde bir ölüm vakasını ayrıntılı bir şekilde bir yıl önceden bilebilmiş. 20 yaşına vardığında, artık çevresinde fal bakmaya başlamış.

95 Kemal Haluk Cebe, Erişim Tarihi: 24 Haziran 2018 http://www.kemalhalukcebe.com/kahvefali.html.

96 “Adapazarlı Sema Kahve Falıyla New York’luların Yeni Gözdesi Oldu”, NTV, Erişim Tarihi:12 Tem- muz 2018 https: //www.ntv.com.tr/yasam/adapazarli-sema-kahve-faliyla-new-yorklularin-yeni-gozdesi-oldu,3qegn8ZM6ku5eEf7l2vOzA?_ref=infinite.

1.3.3.3. Vaka

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun olduktan sonra 1974–2009 yıllarıu arasında tam 35 yıl boyunca eczanesinde hizmet veren Ankaralı Binnaz Abla, 2010 yılında oğlunun kurduğu internet sitesi üzerinden hobisi kahve falını daha geniş kitlelerle paylaşmaya başlamış. Binnaz.com ailesinin büyük hedefleri olduğu ve ilk önce toplumun önemli sorunlarına inovatif çözümler getirmeyi, sistematik değişiklikler yaratmayı hedeflediği belirtilmiştir. Sitenin Sık Sorulan Sorular bölümü sorulara açıklık getirmiştir. Yorumcunu seç, Falını gönder ve Işlemi Onayla basamakları ile çalışmaktadır. Ödemeler sms, kredi kartı veya fal kredisi ile yapılmaktadır. Sitenin tarot falı bölümünde de tarotun en eski kehanetlerden biri olduğu, kelt haçının her türlü soruya uygun olduğu, ilişki açılımının iki insan arasındaki sorunlar hakkında bilgi verdiği, karar açılımının çok seçenekli sorunları çözdüğü açıklanmıştır.

97

[Ek 47]

1.3.3.4. Vaka

Rüya Tüzün’ün kaleme aldığı ve 28.09.2016 tarihinde www.ntv.com.tr haber sitesinde yer alan, “Bir fal bağımlısının itirafları” başlıklı haberde adını vermek istemeyen bir fal düşkünü, falcıya giderken gurur duymadıkları ancak utanmadıkları bir eylem yaptıklarını açıklamıştır. “Falcıyı aradık, bir kere kafamıza koymuştuk.

Kendimizi Kadıköy’de bir pastanede bulduk ve anladık ki falcı mekânla anlaşmış.

Kimse tanımadığımız bir adamla buluşup ona fal baktırıp, para ödeyip sonra ayrıldığımızı yadırgamıyor. Aşağı yukarı ilk aşk acısından beri yaklaşık 15 senedir fal baktırıyorum. Hiç umutsuz biri olmadım ama fal kelimesi bir mıknatıs gibi beni hep çekti. Fısıltı gazetesi falcıların en büyük reklamıdır. Falla ilgili her yola başvurdum,

97

Tarot Falı Nedir?”, Erişim Tarihi: 15 Temmuz 2018 https://www.binnaz.com/tarot-fali-nedir.

örneğin elimdeki kitabın 54. Sayfasındaki 5. paragrafı bana hoşlandığım adamın düşünceleriyle ilgili mesaj versin gibi. Bugüne kadar bunca fal baktırdım, ama açıkçası işe yaramadı. İtiraf etmeliyim ki falcılara kaptırdığım parayı bir tarafta tutsaydım, şimdi kesinlikle daha iyi bir geleceğim olurdu.”

98

[Ek 48]

The Telegraph gazetesine göre 2010 de İtalya’ da ekonomik kriz sonrası yılda 5

milyar Euro fala harcanmıştır.

Benzer Belgeler