• Sonuç bulunamadı

3.1 ARAŞTIRMANIN AMACI

Araştırmanın amacı, 11 yaş grubu öğrencilerin üzerinde yapılan çeviklik çalışmalarının fiziksel uygunluk parametrelerine etkisinin incelenmesidir.

3.2 ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Araştırmanın örneklem grubunu Gaziosmanpaşa Ülkü Ortaokulu 5.Sınıf öğrencilerinden gönüllülük esasıyla rastgele seçilen 24 öğrenci (12 kız, 12 erkek) oluşturmaktadır. Bu araştırmada deneysel yöntemin; kontrol gruplu ön test – son test desenli modeli uygulanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerden 12’si deney grubunu, 12’si de kontrol grubunu oluşturmaktadır. Araştırma öncesinde deney grubunun yaş ortalaması 11,00±,00 (yıl), boy ortalaması 140,08±5,30 (cm), kilo ortalaması (kg) 35,42±4,56 olarak tespit edilmiştir. Kontrol grubunun yaş ortalaması 11,00±,00 (yıl), boy ortalaması 143,50±5,78 (cm), kilo ortalaması 37,08±6,84 (kg) olarak tespit edilmiştir. Araştırmaya başlamadan önce öğrencilerin yaşı, boy ve kilo gibi antropometrik ölçümleri ile Flamingo Denge Testi, 20m. Mekik Testi, 10x5m. Mekik Testi, 30sn. Mekik Testi, Durarak Uzun Atlama Testi, Otur-Eriş Esneklik Testi, El Pençe Kuvveti Testi, Bükülü Kol Asılma Testi, Disklere Dokunma Testi gibi performans testleri yapılmıştır. Ön Test ölçümleri yapıldıktan sonra deney grubuna 8 haftalık dönemde, haftada 3 gün (Pazartesi, Çarşamba, Cuma) olmak üzere toplamda 24 gün hareketlilik antrenman programı (HAP) uygulanmıştır.(HAP, EK-1’de detaylı bir şekilde belirtilmiştir.) Bu süreçte kontrol grubuna yönelik bir çalışma yapılmamıştır. 8 haftalık bir çalışmanın ardından yukarıda belirtilen testler tekrar edilmiş ve aralarındaki farka bakılmıştır.

3.3 ARAŞTIRMA GRUBU

Araştırmanın deney ve kontrol gurubunu G.O.Paşa Ülkü Ortaokulu öğrencileri arasından 24 kişi oluşturmuştur. Deney grubu 6’sı kız, 6’sı erkek öğrenci olmak üzere 12 öğrenciden oluşmaktadır. Deney grubunun yaş ortalaması 11,00±,00 (yıl), boy ortalaması 140,08±5,30 (cm), kilo ortalaması (kg) 35,42±4,56 olarak tespit edilmiştir. Kontrol grubunun yaş ortalaması 11,00±,00 (yıl), boy ortalaması 143,50±5,78 (cm), kilo

31

ortalaması 37,08±6,84 (kg) olarak tespit edilmiştir. Deney grubuna 8 haftalık HAP uygulanmıştır. Kontrol grubu ise 6’sı kız 6’sı erkek öğrenci olmak üzere 12 öğrenciden oluşmaktadır. Kontrol grubuna herhangi bir antrenman programı uygulanmamıştır. 3.4 VERİ TOPLAMA ARAÇLARI

Veri toplama araçları olarak; Boy ölçümleri için taşınabilir boy ölçer aleti ( Mesilife Ltd.) kullanılmıştır. Vücut ağırlığı ölçümleri için 0.1 hassasiyetli Comfort Plus markalı baskül kullanılmıştır. Flamingo Denge Testi için 50 cm. uzunluğunda, 4 cm. yüksekliğinde ve 3 cm. genişliğinde tahta bir denge aleti kullanılmıştır. Disklere Dokunma Testi için masa ve üzerine yapıştırılmak üzere el işi kağıtlarından 20 cm. çapında diskler yapılmıştır. Otur-Eriş testi için cetvel ve uygun ölçülerde ufak bir masa kullanılmıştır. Durarak uzun atlamak testi için atlama yerini belli eden renkli bant, tebeşir ve mezura kullanılmıştır. El Pençe Kuvveti için Jamar marka hidrolik el dinamometresi kullanılmıştır. 30 sn. mekik testi için kronometre ve minder kullanılmıştır. Bükülü Kol Asılma Testi için kapı kirişlerine asılabilen ayarlanabilir bar kullanılmıştır. 10x5m. Mekik Testi için mesafeyi belirleyecek renkli bantlar ve kronometre kullanılmıştır. 20m. Mekik Koşusu Testi için mesafeleri belirleyen 2 m. aralıklarla (1 öğrenci 2 huni arasına girecek şekilde) huniler kullanılmıştır. Ayrıca bilgisayara atılan mekik kaseti ve hoparlör kullanılmıştır.

3.5 VERİLERİN TOPLANMASI 3.5.1 Boy Uzunluğu Ölçümü

Boy ölçümleri taşınabilir Mesilife marka boy ölçer aleti ile alınmıştır. Denek ayakkabısız durumda ve vücut ağırlığı iki ayağına eşit dağılmış, topuklar birleşik ve boy ölçer aletine temasta, kollar omuzlardan serbestçe yanlara sarkıtılmış durumda iken, derin bir nefes almayı takiben baş üstü ile ayak arasındaki mesafe santimetre cinsinden alınmıştır. 3.5.2 Vücut Ağırlığı Ölçümü

Denek üzerinde şort ve tişört ile, ayakkabısız durumda 0.1 kg. hassasiyetle Comfort Plus marka baskülle ölçülmüştür.

3.5.3 Flamingo Denge Testi

Araştırma grubunun statik dengelerini belirlemek amacıyla Flamingo Denge Testi kullanıldı. Bu teste göre Araştırma grubu; 50 cm. uzunluğunda, 4 cm. yüksekliğinde ve 3 cm. genişliğinde tahta bir denge aletinin üzerine dominant ayağı ile çıkarak dengede

32

durur. Diğer ayağını dizinden büküp, kalçasına doğru çekerek, aynı taraftaki eli ile tutar. Araştırma grubu bu şekilde tek ayakla dengede iken, süre başlar ve 1 dakika boyunca bu şekilde dengede kalmaya çalışır. Denge bozulduğunda (ayağını tutarken bırakırsa, tahtadan yere düşerse, vücudunun herhangi bir bölgesiyle yere dokunursa ve benzeri) süre-zaman durdurulur. Araştırma grubu, denge aletine çıkarak dengesini tekrar sağladığında, süre kaldığı yerden devam eder. Bir dakika süreyle test bu şekilde devam eder. Süre tamamlandığında, araştırma grubunun her denge sağlama girişimi (düştükten sonra) sayılır ve bu sayı test bitiminde bir dakika süre tamamlandığında, araştırma grubunun puanı olarak kaydedilir (Hazar ve Taşmektepligil 2008).

3.5.4 Disklere Dokunma Testi (Plate Tapping)

Araştırma grubunun üst ekstremite hareket hızını belirlemek amacıyla yapıldı. Denek 2 diske, tercih edilen elle ve sırayla, süratli bir şekilde dokunmaya çalışır. 20 cm. çapında iki plastik disk masa üzerine dizilir. İki diskin merkez noktasından birbirine olan mesafesi 80 cm. (Buna göre kenarlar 60 cm. aralıkta) aralıkta olmalıdır. 30 x 20cm ebattaki dikdörtgen plaka, iki diske eşit uzaklıktaki yere yerleştirilir. En iyi sonuç puan olarak alınır. Puan her bir diske 25 kez toplam 50 temas dokunabilmek için kullanılan süredir ve saniyenin ondalığı olarak kaydedilir.

3.5.5 Otur-Eriş Testi

Araştırmacı grubun esnekliğini ölçmek için kullanılmıştır. Otur-Eriş testi özellikle bacak ve bel esnekliğini dolaylı olarak ölçen bir testtir. Denek standart ebatlardaki sehpanın önüne bacakları gergin ve omuz genişliğinde açılmış şekilde oturur, kolları ve parmakları gergin öne doğru eğilerek uzanabildiği en uzak noktaya uzanır ve orada en az bir saniye statik kalmak sureti ile test tamamlanır ve uzanılan mesafe esneklik skoru olarak kaydedilir.

3.5.6 Durarak Uzun Atlama Testi

Bireyin patlayıcı kassal kuvvetini ölçmek amacıyla uygulanır. Denekler ayak parmak uçlarını başlangıç çizgisinin hemen önüne koyarlar. Statik pozisyondan sadece dizlerden yaylanarak ileriye doğru sıçrama hareketini yaparlar. Düştükleri en yakın noktadan ölçüm yapılarak sıçrama mesafesi belirlenir.

33

3.5.7 El Pençe Kuvveti Testi

Deneklerin pençe kuvvetlerinin tespiti amacıyla sağ ve sol elden arka arkaya 2’şer kez ölçüm alınmıştır. Denekler ayakta, kolunu bükmeden ve vücuda temas ettirmeden (kol vücuda 45 derecelik açıdayken) uygun postür ve tutuşta cihazı sıkmak suretiyle testte tabi tutulmuştur. El pençe kuvveti Jamar marka hidrolik el dinamometresiyle ölçülmüştür. 3.5.8 30 sn. Mekik Testi

Deneklerden sırtüstü yatar pozisyonda dizler 90 derece olacak şekilde bükülü ayak tabanları yerde ve eller başın gerisinde kenetlenmiş bir şekilde durmaları istenmiştir. Deneğin ayakları test ekibi tarafından sabit hale getirildikten sonra başla komutuyla test başlatılmıştır. 30 saniye boyunca denek kalkmış ve alnı dizini geçmek şartıyla tekrar başlama şekline dönmüştür. 30sn. sürede sporcunun yaptığı her doğru mekik kaydedilmiştir.

3.5.9 Bükülü Kol Asılma Testi

Deneğin sıçramadan ulaşabileceği bir şekilde ayarlanmış, 2.5 cm çapında, yuvarlak yatay bir bar iskele yardımı ile barı önden kavramış bir şekilde, omuzlar geniş, başparmak altta diğer parmaklar üstte barın altında durur. Çene bar hizasının üzerine çıkıncaya kadar yardım edilir ve bu pozisyonu çene barın altına inmeyecek bir şekilde olabildiğince uzun tutmaya çalışır. Test, gözlerin barın altına indiği zaman sona erer. Tutunma süresi kayıt edilir.

3.5.10 10x5 m. Mekik Testi

Bireyin koşu süratini ölçmek amacıyla yapılır. 5 metre ara ile yerleştirilmiş koni yada çizgiler hazırlanır. Denek başlangıç çizgisinin arkasında hazır olur. Başla komutuyla beraber iki ayak ta iki çizgiyi geçecek şekilde, olabildiğince hızlı koşarak karşı çizgiyi geçer ve tekrar başlama çizgisine geri döner. Toplam 50 metre ye erişene kadar 10 kez tekrar eder ve koşu süresi kayıt edilir.

3.5.11 20 m. Mekik Testi

Düzgün ve kaygan olmayan bir zemin üzerinde 20 metre uzunluğunda bir alan işaretlenmiştir. Bu alanın uzunluğu dönüşler için en az 22 metre olarak ayarlanmıştır. 20 metrelik alan çizilerek ya da bantlanarak belirlenmiştir. Deneğin görebilmesi için alanın sonu kulelerle işaretlenmiştir. Test belirli bir hızla başlayıp sürekli artan bir tempo ile

34

devam etmiştir. Bunun için koşu hızını belirleyen sesli bir uyaran kullanılmıştır. Audio kasetle yapılan uyarılarla sporculara koşunun ritmi bildirmiştir. Bu ritim başlangıç hızı 8,5 km/saat ve her 0.5 km/saat artan bir hızla 21 seviye için devam etmiştir. Kasetteki her bip sesi 20 metrenin sonunu ve bip sesi ile yeni seviyenin başladığını belirtmiştir. Test esnasında deney ulaştığı işaretleyici çizginin üzerine veya ilerisine basmıştır. Deney bip sesinden önce çizgiye ulaşmışsa bip sesini durarak beklemiş ve koşuya devam etmiştir. Deney bip sesinden önce çizgiye ulaşamamış ise, teste bir süre daha devam ettirilmiştir. Aynı periyot içinde 2. kez ulaşamamış ise, test sonlandırılmıştır. Burada dikkat edilmesi gereken konu, deneğin yorulmaktan mı yoksa ritim bozukluğundan mı çizgiye ulaşamadığıdır. Amaç deneğin maksimal dayanıklılığını tespit ise bu ayrım iyi yapılmalıdır. Test kuralına uygun koşabildiği son seviyeye kadar devam etmiştir. Deneğin koşu sonunda ulaştığı seviye ve mekik derecesi tespit edilmiştir.

3.6 VERİLERİN ANALİZİ

Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 16.0 programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken parametrelerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov testi ile, niceliksel verilerde normal dağılım göstermeyen parametrelerin karşılaştırmalarında Wilcoxon testi ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Sonuçlar %95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir.

35

4. BULGULAR

Araştırma 11 yaş grubu öğrencilerle 12’si deney ve 12’si kontrol grubu olmak üzere 24 kişiyle gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol grubunda yer alan 24 öğrenciye uygulunacak çeviklik antrenman programı öncesi ve sonrasında boy ve vücut ağırlığı gibi antropometrik ölçümlerin yanısıra EUROFİT test bataryası kullanılarak; 10x5 m. mekik, 20 m. mekik, 30 sn. mekik, flamingo denge, otur-eriş, durarak uzun atlama, sağ ve sol el pençe kuvveti, bükülü kol asılma ve disklere dokunma performans testleri yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Çalışma verileri değerlendirilirken parametrelerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirilmiştir. Niceliksel verilerde normal dağılım göstermeyen parametrelerin karşılaştırmalarında Wilcoxon testi ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Sonuçlar %95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir.

36

Deney Grubuna ait 10x5m. Mekik, 20m. Mekik, Durarak Uzun Atlama ve Sağ ve Sol El Pençe Kuvvetleri Ölçümlerinin Ön test ve Son test Karşılaştırılması amacıyla parametrik olmayan Wilcoxon testi analizi yapılmış olup sonuçlar tablo 4.1 de verilmiştir.

Tablo 4.1. Deney Grubunun 10x5m. Mekik, 20m. Mekik, Durarak Uzun Atlama ve Sağ ve Sol El Pençe Kuvvetleri Ölçümlerinin Ön test ve Son test Karşılaştırılması

Ortalama Standart Sapma En Düşük En Yüksek P Ön Test 10x5 m. Mekik (sn) 21,26 1,67 18,46 25,30 ,480 Son Test 10x5 m. Mekik (sn) 20,81 1,16 18,21 22,25

Ön Test 20 m. Mekik (adet) 32,42 11,38 23,00 61,00

,959 Son Test 20 m. Mekik (adet) 32,42 10,66 24,00 60,00

Ön Test Durarak Uzun Atlama

(cm) 142,17 21,09 119,00 186,00

,044* Son Test Durarak Uzun Atlama

(cm) 148,00 19,67 125,00 188,00

Ön Test Sağ El Pençe Kuvveti

(kg) 13,83 3,35 8,00 18,00

1,000 Son Test Sağ El Pençe Kuvveti

(kg) 13,83 3,35 8,00 18,00

Ön Test Sol El Pençe Kuvveti

(kg) 12,17 2,76 10,00 18,00

1,000 Son Test Sol El Pençe Kuvveti

(kg) 12,17 2,76 10,00 18,00

Tablo 4.1.’den de anlaşıldığı gibi deney grubunda 10x5 m. mekik, 20 m. mekik, sağ el pençe kuvveti ve sol el pençe kuvveti ölçümlerinin ortalamaları arasında istatistiksel olarak farklılık bulunamamıştır. Deney grubunun durarak uzun atlama ön test ve son test ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<,05). Deney grubunun ön test durarak uzun atlama ölçümü ortalaması, son test durarak uzun atlama ölçümünün ortalamasından anlamlı şekilde düşüktür.

37

Kontrol Grubuna ait 10x5 m. Mekik, 20 m. Mekik, Durarak Uzun Atlama ve Sağ ve Sol El Pençe Kuvvetleri Ölçümlerinin Ön test ve Son test Karşılaştırılması amacıyla parametrik olmayan Wilcoxon testi analizi yapılmış olup sonuçlar tablo 4.2 de verilmiştir. Tablo 4.2. Kontrol Grubunun 10x5 m. Mekik, 20 m. Mekik, Durarak Uzun Atlama ve Sağ ve Sol El Pençe Kuvvetleri Ölçümlerinin Ön test ve Son test Karşılaştırılması

Ortalama Standart Sapma En Düşük En Yüksek P Ön Test 10x5 m. Mekik (sn) 21,80 1,91 19,20 25,44 ,929 Son Test 10x5 m. Mekik (sn) 21,87 1,94 19,46 26,32

Ön Test 20 m. Mekik (adet) 25,92 15,85 12,00 56,00

,059 Son Test 20 m. Mekik (adet) 22,92 13,87 10,00 50,00

Ön Test Durarak Uzun Atlama

(cm) 141,83 16,90 112,00 175,00

,755 Son Test Durarak Uzun Atlama

(cm) 142,08 14,71 115,00 170,00

Ön Test Sağ El Pençe Kuvveti

(kg) 12,50 2,58 10,00 18,00

1,000 Son Test Sağ El Pençe Kuvveti

(kg) 12,50 2,58 10,00 18,00

Ön Test Sol El Pençe Kuvveti

(kg) 12,67 3,34 6,00 18,00

1,000 Son Test Sol El Pençe Kuvveti

(kg) 12,67 3,34 6,00 18,00

Tablo 4.2.’den anlaşılacağı üzere, kontrol grubunun 10x5 m. mekik, 20 m. mekik, durarak uzun atlama, sağ el pençe kuvveti ve sol el pençe kuvveti ölçümlerinin ortalamaları arasında istatistiksel olarak farklılık bulunamamıştır (p>,05).

Deney Grubunun Boy, Vücut Ağırlığı, Otur Eriş, 30 sn. Mekik ve Disklere Dokunma Ölçümlerinin Ön test ve Son test Karşılaştırılması amacıyla parametrik olmayan Wilcoxon testi analizi yapılmış olup sonuçları tablo 4.3. te verilmiştir.

38

Tablo 4.3. Deney Grubunun Boy, Vücut Ağırlığı, Otur Eriş, 30 sn. Mekik ve Disklere Dokunma Ölçümlerinin Ön test ve Son test Karşılaştırılması

Ortalama Standart Sapma En Düşük En Yüksek P Ön Test Boy (cm) 140,08 5,30 130,00 148,00 ,007**

Son Test Boy (cm) 140,83 5,24 131,00 148,00

Ön Test Vücut Ağırlığı

(kg) 35,42 4,56 29,00 42,00

,366 Son Test Vücut Ağırlığı

(kg) 35,58 4,06 30,00 42,00

Ön Test Otur-eriş (cm) 36,67 5,25 26,00 42,00

,554 Son Test Otur-eriş (cm) 36,92 4,19 28,00 43,00

Ön Test 30 sn. Mekik

(adet) 20,25 3,52 16,00 28,00

,199 Son Test 30 sn. Mekik

(adet) 21,25 3,52 15,00 28,00

Ön Test Disklere

Dokunma (sn) 13,45 1,02 12,08 15,26

,480 Son Test Disklere

Dokunma (sn) 13,67 1,28 11,27 16,13

**p<,01

Tablo 4.3’ten de anlaşılacağı gibi deney grubunun vücut ağırlığı, otur-eriş, 30 sn. mekik ve disklere dokunma ölçümlerinin ortalamaları arasında istatistiksel olarak farklılık bulunamamıştır (p>,05). Deney grubu boy uzunluğu ön test ve son test ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır (p<,01). Deney grubunda ön test boy uzunluğu ölçümü ortalaması, son test boy uzunluğu ölçümünün ortalamasından anlamlı şekilde düşüktür.

Kontrol Grubunun Boy, Vücut Ağırlığı, Otur-eriş, 30 sn. Mekik ve Disklere Dokunma Ölçümlerinin Ön test ve Son test Karşılaştırılması amacıyla parametrik olmayan Wilcoxon testi analizi yapılmış olup sonuçlar tablo 4.4.’te verilmiştir

39

Tablo 4.4. Kontrol Gruplarına Göre Boy, Vücut Ağırlığı, Otur-eriş, 30 sn. Mekik ve Disklere Dokunma Ölçümlerinin Ön test ve Son test Karşılaştırılması

Ortalama Standart Sapma En Düşük En Yüksek P Ön Test Boy (cm) 143,50 5,78 132,00 151,00 ,020*

Son Test Boy (cm) 144,08 5,45 134,00 151,00

Ön Test Vücut Ağırlığı

(kg) 37,08 6,84 29,00 52,00

,234 Son Test Vücut Ağırlığı

(kg) 37,42 6,92 30,00 54,00

Ön Test Otur-eriş (cm) 34,75 5,26 25,00 42,00

,242 Son Test Otur-eriş (cm) 33,58 4,58 25,00 40,00

Ön Test 30 sn. Mekik

(adet) 19,92 3,09 16,00 26,00

,167 Son Test 30 sn. Mekik

(adet) 20,58 4,85 12,00 31,00

Ön Test Disklere

Dokunma (sn) 14,27 1,06 12,78 16,08

,028* Son Test Disklere

Dokunma (sn) 13,11 1,22 10,75 15,45

*p<,05

Tablo 4.4.’te de gösterildiği gibi kontrol grubunun vücut ağırlığı, flamingo denge ve 30 sn. mekik ölçümlerinin ortalamaları arasında istatistiksel olarak farklılık bulunamamıştır (p>,05). Kontrol grubu boy uzunluğu (cm) ön test ve son test ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır (p<,05). Kontrol grubunda ön test boy uzunluğu ölçümü ortalaması, son test boy uzunluğu ölçümünün ortalamasından anlamlı şekilde düşüktür. Kontrol grubu disklere dokunma ön test ve son test ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır (p<,05). Kontrol grubunda ön test disk (sn) ölçümü ortalaması, son test disk (sn) ölçümünün ortalamasından anlamlı şekilde yüksektir.

40

Deney Grubunun Yaş, Flamingo Denge ve Bükülü Kol Asılma Ölçümlerinin Ön test ve Son test Karşılaştırılması amacıyla yapılan parametrik olmayan Wilcoxon testi analizi sonuçları tablo 4.5’te verilmiştir.

Tablo 4.5. Deney Grubunun Yaş, Flamingo Denge ve Bükülü Kol Asılma Ölçümlerinin Ön test ve Son test Karşılaştırılması

Ortalama Standart Sapma En Düşük En Yüksek P

Ön Test Yaş (yıl) 11,00 ,00 11,00 11,00

1,000

Son Test Yaş (yıl) 11,00 ,00 11,00 11,00

Ön Test Flamingo Denge

(puan) 6,75 ,75 6,00 8,00

,002** Son Test Flamingo Denge

(puan) 5,17 ,94 4,00 7,00

Ön Test Bükülü Kol

Asılma (sn) 15,75 2,71 13,28 21,71

,084 Son Test Bükülü Kol

Asılma (sn) 15,95 2,53 13,50 21,14

**p<,01

Tablo 4.5.’ten de anlaşılacağı gibi, deney grubunun yaş ve bükülü kol asılma ölçümlerinin ortalamaları arasında istatistiksel olarak farklılık bulunamamıştır (p>,05). Deney grubu flamingo denge ön test ve son test ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır (p<,01). Deney grubunda ön test flamingo denge ölçümü ortalaması, son test flamingo denge ölçümünün ortalamasından anlamlı şekilde yüksektir.

Kontrol Grubunun Yaş, Flamingo Denge ve Bükülü Kol Asılma Ölçümlerinin Ön test ve Son test Karşılaştırılması amacıyla parametrik olmayan Wilcoxon testi analizi yapılmış olup sonuçları tablo 4.6.’da verilmiştir.

41

Tablo 4.6. Kontrol Grubunun Yaş, Flamingo Denge ve Bükülü Kol Asılma Ölçümlerinin Ön test ve Son test Karşılaştırılması

Ortalama Standart Sapma En Düşük En Yüksek P

Ön Test Yaş (yıl) 11,00 ,00 11,00 11,00

1,000

Son Test Yaş (yıl) 11,00 ,00 11,00 11,00

Ön Test Flamingo Denge

(adet) 7,08 ,90 5,00 8,00

,005** Son Test Flamingo Denge

(adet) 6,42 ,90 5,00 8,00

Ön Test Bükülü Kol

Asılma (sn) 14,19 3,08 10,23 20,18

,347 Son Test Bükülü Kol

Asılma (sn) 14,37 3,15 11,10 21,10

Tablo 4.6.’da belirtildiği üzere, deney grubunun yaş ve bükülü kol asılma ölçümlerinin ortalamaları arasında istatistiksel olarak farklılık bulunamamıştır (p>,05). Kontrol grubu flamingo denge ön test ve son test ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır (p<,01). Kontrol grubunda ön test flamingo denge ölçümü ortalaması, son test flamingo denge ölçümünün ortalamasından anlamlı şekilde yüksektir.

Deney ve Kontrol Gruplarının Ön Test 10x5 m. Mekik, 20 m. Mekik Durarak Uzun Atlama ve Sağ ve Sol El Pençe Kuvvetleri Ön Test Ölçümlerinin Puanlarının Karşılaştırılma sonuçları tablo 4.7’de verilmiştir.

42

Tablo 4.7. Deney ve Kontrol Gruplarının Ön Test 10x5 m. Mekik, 20 m. Mekik Durarak Uzun Atlama ve Sağ ve Sol El Pençe Kuvvetleri Ölçümlerinin Puanlarının Karşılaştırılması

Gruplar N Xsıra Σ sira U Z P

10x5 m. Mekik (sn) Deney 12 11,17 134,00 56,000 -,924 ,356 Kontrol 12 13,83 166,00 Toplam 24 20 m. Mekik (adet) Deney 12 15,75 189,00 33,000 -2,253 ,024* Kontrol 12 9,25 111,00 Toplam 24 Durarak Uzun Atlama (cm) Deney 12 12,08 145,00 67,000 -,289 ,799 Kontrol 12 12,92 155,00 Toplam 24 Sağ El Pençe Kuvveti (kg) Deney 12 14,04 168,50 53,500 -1,098 ,272 Kontrol 12 10,96 131,50 Toplam 24 Sol El Pençe Kuvveti (kg) Deney 12 11,50 138,00 60,000 -,715 ,514 Kontrol 12 13,50 162,00 Toplam 24 *p<,05

Tablo 4.7’de için deney ve kontrol gruplarının ön test mekik, uzun atlama ve sağ ve sol el kuvvetleri ölçümlerinin karşılaştırılmasına ilişkin Mann Whitney U testi sonuçları verilmiştir. Buna göre ön test 10x5 m mekik , durarak uzun atlama ve sağ ve sol el pençe kuvvetleri ölçümlerinde deney ve kontrol gruplarına göre ortalamalarında anlamlı farklılık yoktur (p>,05). 20 m. mekik ölçümlerinin ortalamalarında deney ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (z=-2,253; p<,05). Bir başka ifadeyle deney grubunun ön test 20 m. mekik ölçüm ortalaması, kontrol grubunun ortalamasından anlamlı şekilde daha yüksektir.

Deney ve Kontrol Gruplarının Son Test 10x5 m. Mekik, 20 m. Mekik, Durarak Uzun Atlama ve Sağ ve Sol El Pençe Kuvvetleri Ölçümlerinin Puanlarının Karşılaştırılması tablo 4.8.’de verilmiştir.

43

Tablo 4.8. Deney ve Kontrol Gruplarının Son Test 10x5 m. Mekik, 20 m. Mekik, Durarak Uzun Atlama ve Sağ ve Sol El Pençe Kuvvetleri Ölçümlerinin Puanlarının Karşılaştırılması

Gruplar N Xsıra Σ sira U Z p

10x5 m. Mekik (sn) Deney 12 10,79 129,50 51,500 -1,184 ,236 Kontrol 12 14,21 170,50 Toplam 24 20 m. Mekik (adet) Deney 12 16,04 192,50 29,500 -2,459 ,012* Kontrol 12 8,96 107,50 Toplam 24 Durarak Uzun Atlama (cm) Deney 12 13,04 156,50 65,500 -,376 ,713 Kontrol 12 11,96 143,50 Toplam 24 Sağ El Pençe Kuvveti (kg) Deney 12 14,04 168,50 53,500 -1,098 ,272 Kontrol 12 10,96 131,50 Toplam 24 Sol El Pençe Kuvveti (kg) Deney 12 11,50 138,00 60,000 -,715 ,474 Kontrol 12 13,50 162,00 Toplam 24 *p<,05

Tablo 4.8’de, deney ve kontrol gruplarının son test mekik, uzun atlama ve sağ ve sol el kuvvetleri ölçümlerinin karşılaştırılmasına ilişkin Mann Whitney U testi sonuçları verilmiştir. Buna göre son test 10x5 m. mekik, durarak uzun atlama ve sağ ve sol el pençe kuvvetleri ölçümlerinde deney ve kontrol gruplarına göre ortalamalarında anlamlı farklılık yoktur (p>,05). 20 m. mekik ölçümlerinin ortalamalarında deney ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (z=-2,459; p<,05). Bir başka ifadeyle deney grubunun son test 20 m. mekik ölçüm ortalaması, kontrol grubunun ortalamasından anlamlı şekilde daha yüksektir.

Deney ve Kontrol Gruplarının Ön Test Boy, Vücut Ağırlığı, Otur-eriş, 30 sn. Mekik ve Disklere Dokunma Ölçümlerinin Karşılaştırılması tablo 4.9’da verilmiştir.

44

Tablo 4.9. Deney ve Kontrol Gruplarının Ön Test Boy, Vücut Ağırlığı, Otur-eriş, 30 sn. Mekik ve Disklere Dokunma Ölçümlerinin Karşılaştırılması

Gruplar N Xsıra Σ sira U Z P

Boy (cm) Deney 12 10,38 124,50 46,500 -1,474 ,140 Kontrol 12 14,63 175,50 Toplam 24 Vücut Ağırlığı (kg) Deney 12 11,63 139,50 61,500 -,608 ,543 Kontrol 12 13,38 160,50 Toplam 24 Otur-eriş (cm) Deney 12 14,00 168,00 54,000 -1,045 ,296 Kontrol 12 11,00 132,00 Toplam 24 30 sn. Mekik (adet) Deney 12 12,75 153,00 69,000 -,175 ,861 Kontrol 12 12,25 147,00 Toplam 24 Disklere Dokunma (sn) Deney 12 9,83 118,00 40,000 -1,848 ,065 Kontrol 12 15,17 182,00 Toplam 24

Tablo 4.9’da deney ve kontrol gruplarının ön test boy, vücut ağırlığı, otur-eriş, 30 sn. mekik ve disklere dokunma ölçümlerinin karşılaştırılmasına ilişkin Mann Whitney U testi sonuçları verilmiştir. Buna göre ön test boy, vücut ağırlığı, otur-eriş, 30 sn. mekik ve disklere dokunma ölçümlerinde deney ve kontrol gruplarına göre ortalamalarında anlamlı farklılık yoktur (p>,05).

Deney ve Kontrol Gruplarının Son Test Boy, Vücut Ağırlığı, Otur-eriş, 30 sn. Mekik ve Disklere Dokunma Ölçümlerinin Karşılaştırılmasına İlişkin bilgiler tablo 4.10’da verilmiştir.

45

Tablo 4.10. Deney ve Kontrol Gruplarının Son Test Boy, Vücut Ağırlığı, Otur-eriş, 30 sn. Mekik ve Disklere Dokunma Ölçümlerinin Karşılaştırılması

Gruplar N Xsıra Σ sira U Z P

Boy (cm) Deney 12 10,42 125,00 47,000 -1,449 ,147 Kontrol 12 14,58 175,00

Benzer Belgeler