• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde, araştırmanın amacı, modeli, çalışma grubu, veri toplama aracı ve toplanan verilerin istatistiksel analizi ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

3.1 Araştırmanın Amacı

Bu araştırmada mühendis adaylarının mühendislik mesleğine yönelik tutumları ile bilgisayar yeterlikleri arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Bu hedef doğrultusunda aşağıda bulunan sorulara cevap aranmıştır:

1. Mühendis adaylarının mühendislik mesleğine yönelik tutumları ve bilgisayar yeterlikleri konusundaki ifadelere verdikleri cevapların dağılımları nasıldır?

2. Mühendis adaylarının mühendislik mesleğine yönelik tutumları, bölüm, cinsiyet, teknoloji kullanma seviyelerine ait düşünceleri ve teknolojiye ilişkin eğitim alma durumu değişkenleri bakımından farklılık göstermekte midir?

3. Mühendis adaylarının bilgisayar yeterlikleri, bölüm, cinsiyet, teknoloji kullanma seviyelerine ait düşünceleri ve teknolojiye ilişkin eğitim alma durumu değişkenleri bakımından farklılık göstermekte midir?

4. Mühendis adaylarının mühendislik mesleğine yönelik tutumları ile bilgisayar yeterlikleri arasında nasıl bir ilişki vardır?

3.2 Araştırmanın Modeli

Bu araştırma, betimsel araştırma niteliğinde olup, nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Karasar (2012)’a göre tarama modeli,

“Geçmişte ya da halen var olan bir durumu varolduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımıdır”. Bu yaklaşım, araştırmada yer alan olay, kişi veya objeyi, dışarıdan müdahale ile değiştirme veya etkileme çabasına girilmeksizin bulunduğu koşullarda dikkate alınarak, olduğu gibi ortaya koymaya çalışır.

Tarama modelinde ağırlıklı olarak anket ve görüşme olmak üzere iki farklı teknik kullanılır. Anket ile veri toplama yönteminde kişinin araştırma problemi hakkındaki görüşleri genellikle kâğıt, kalem kullanılarak alınsa da günümüzde internet kullanımının yaygınlaşması nedeniyle bu konuda hizmet vermek için kurulan birçok web site yardımıyla da kolayca alınabilmektedir. Görüşme yönteminde ise veriler, her birey ile birebir sözel iletişim kurularak toplanır (Özkan, 2013).

3.3 Çalışma Grubu

Araştırmanın çalışma grubu uygun örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmanın amacına yönelik mevcut şartlar altındaki en uygun örneklem olduğu düşünülerek seçilen çalışma grubu, 2016 – 2017 öğretim yılı bahar döneminde Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Öğrencilerin bölüm bazında dağılımı aşağıdaki çizelgede verilmiştir.

Çizelge 3.1 Çalışma grubunun bölüm bazında dağılımı

Bölüm Öğrenci Sayısı

Bilgisayar Mühendisliği 28

Çevre Mühendisliği 35

Elektrik-Elektronik Mühendisliği 19

Endüstri Mühendisliği 23

İnşaat Mühendisliği 27

Jeofizik Mühendisliği 24

Jeoloji Mühendisliği 27

Maden Mühendisliği 24

Makina Mühendisliği 30

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 28

Tekstil Mühendisliği 28

TOPLAM 293

Çalışma grubundaki 293 kişinin 110’unu (%37,5) kadın, 183’ünü (%62,5) erkek öğrenciler oluşturmaktadır.

3.4 Veri Toplama Aracı

Araştırmada veri toplama aracı olarak Üstüner (2006) tarafından geliştirilip, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan “Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği”

kullanılmıştır. Ölçekte bulunan maddelerin büyük bir bölümünün tüm meslek gruplarına hitap eden tutum cümlelerinden oluştuğundan dolayı, sadece eğitimciler ile ilgili olan birkaç madde çıkartıldıktan sonra ifadeler mühendis adaylarına hitap edecek şekilde düzeltilmiştir. Revize edilen ölçek, geçerlik ve güvenirlik testi için 2016 – 2017 öğretim yılı bahar döneminde Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde öğrenim gören 155 mühendis adayından oluşan bir grup üzerinde uygulanmış olup, Cronbach’s alfa iç tutarlılık katsayısı ile hesaplanan ölçeğin genel güvenirliği yüksek ( = 0,951) olarak bulunmuştur. Ölçek 32 maddeden ve 5’li Likert yapıdan oluşmaktadır. Ayrıca, mühendis adaylarının bilgisayar yeterliklerini ölçmek için Tınmaz (2004) tarafından geliştirilen, bireylerin gelecekteki mesleki yaşantısında kullanmak üzere kendisini ne derece yeterli hissettiği sorusuna cevap vermesi istenip, “Zayıf, Orta, İyi, Çok İyi”

şeklinde cevapların alındığı 10 maddeden oluşan “Bilgisayar Yeterlik Ölçeği”

kullanılmıştır.

Ölçekte 5 adet demografik soru bulunmaktadır. Bu sorular öğrencinin eğitim gördüğü bölüm, cinsiyet, yaş, teknoloji kullanma seviyelerine ait düşünceleri ve teknoloji kullanımıyla ilgili herhangi bir eğitim alma durumundan oluşmaktadır.

3.5 Verilerin İstatistiksel Analizi

Veri toplama araçları ile elde edilen verilerin analizi veri istatistik analiz programı ile yapılmıştır.

Baykul (1996)’un kitabında yer alan örneklemdeki veri sayısı 140’ı geçtikçe dağılımın hızla normale yaklaşacağı bilgisinden hareketle, araştırmamızdaki örnekleminde bulunan veri sayısı 293 olduğundan dolayı normal dağılıma uygun olduğu kabul edilmiştir. Cinsiyet, teknoloji kullanma seviyelerine ait düşünceleri ve teknoloji kullanımıyla ilgili herhangi bir eğitim alma durumundan oluşan iki grup arasındaki fark

analizi için t-testi kullanılmış olup, bölüm ve yaş değişkenleri ikiden fazla grup oluşturdukları için tek yönlü Anova testi ve çoklu gruplar arası karşılaştırmalarda ise Post Hoc testinden faydalanılmıştır.

Çizelge 3.2 Korelasyon ilişki seviyeleri dağılımı

R İlişki

0,00 – 0,25 Çok Zayıf 0,26 – 0,49 Zayıf

0,50 – 0,69 Orta

0,70 – 0,89 Yüksek 0,90 – 1,00 Çok Yüksek

Araştırma konusu olan mühendislik mesleğine yönelik tutum ile bilgisayar yeterlikleri arasındaki ilişki Pearson Korelasyon analizi ile test edilmiştir. Test edilen ilişkiyi yorumlamak için Çizelge 3.2’de verilen korelasyon ilişki seviyeleri dağılımı tablosu göz önünde bulundurulmuştur (Özkan, 2013).

Çizelge 3.3 Mühendis mesleğine yönelik tutum ölçeği madde değerlendirme kriterleri Cevaplar Puanlar Puan Aralığı Değerlendirme Kriteri Kesinlikle Katılmıyorum 1 1,00 – 1,79 Çok Düşük

Katılmıyorum 2 1,80 – 2,59 Düşük

Kararsızım 3 2,60 – 3,39 Orta

Katılıyorum 4 3,40 – 4,19 Yüksek

Kesinlikle Katılıyorum 5 4,20 – 5,00 Çok Yüksek

Araştırmada kullanılan mühendislik mesleğine yönelik tutum ölçeği ile “Kesinlikle Katılıyorum (5), Katılıyorum (4), Kararsızım (3), Katılmıyorum (2) ve Kesinlikle Katılmıyorum (1)” şeklinde cevaplar alınmış olup, puanların 1.00 ve 5.00 değer aralığında dağıldığı bilinmektedir. Bu değer aralığı 5’e bölünerek bulunan kesim noktalarının değerleri Çizelge 3.3’de verilmiştir. Ölçekte yer alan maddelerin değerlendirme aşamasında bu puanlar dikkate alınmıştır.

Benzer Belgeler