• Sonuç bulunamadı

1. LİTERATÜR TARAMASI

3.1. FUNNY FOOD 123! OKUL ÖNCESİ EĞİTİCİ ÇOCUK OYUNLAR

3.1.2. Matematiksel Kavram Gelişimi

Görsel 3. 4: Sayıları Yaz Oyun Sayfası

Uygulamada ilk oyun “sayıları yaz” oyunu, rakamların siluetinin üzerinden parmak hareketleri ile verilen rakamı yazma, sayı kadar nesne ile eşleme ve verilen nesnelerden sayıya eşit olanı seçme şeklindedir. Oyunda sayma becerisi, birebir eşleştirme ve temsili düşünme becerileri yer almaktadır. Oyun bir pasta süsleme oyunu şeklindedir. Sesli yönerge ve müzik ile desteklenmektedir. Nesne ve renk konusunda seçenekler mevcuttur. Öte yandan uygulamada sayılar sayma sırası ile değil karışık olarak verilmektedir.

63 Görsel 3. 5: Saymayı Öğren Oyun Sayfası

İkinci oyun “saymayı öğren”, sayı kadar verilen nesneyi seçme şeklindedir. Çocuk parmak hareketleri ile nesneleri seçerken her nesneye dokunduğunda 1,2,3 diye sayma yönergesi verilmektedir. Oyunda ritmik sayma ve eşleştirme becerileri yer almaktadır. Oyun yiyecek satın alma ve bozuk paraları sayma şeklindedir.

Görsel 3. 6: Sıra Sayıları Oyun Sayfası

Üçüncü oyun “sıra sayıları”, verilen nesneleri yatay bir düzlemde sıra ile sayıp dizilmesi şeklinde tasarlanmıştır. Bu oyunda rakamları sıraya dizebilme ve tanıyıp isimlendirebilme becerisi yer almaktadır.

64 Görsel 3. 7: Yaz ve Say Oyun Sayfası

Dördüncü oyun “yaz ve say” verilen rakamın üzerinden parmakları kullanarak sayıyı doğru yazma ve sayı kadar nesneyi sayma şeklindedir. Bu oyunda rakamları tanıyıp isimlendirebilme, temsili düşünme ve birebir eşleme becerileri yer almaktadır.

Görsel 3. 8: Sayıları Öğren Oyun Sayfası

Beşinci oyun “sayıları öğren” sayı balonları içerisinden istenen sayıyı bulup birebir eşleme şeklindedir. Bu oyunda 1’den başlayarak 10’a kadar rakamları tanıma ve isimlendirebilme ve sayıları birebir eşleme becerilerine yer verilmiştir.

65 Görsel 3. 9: 1’den 10’a Kadar Sayılar Oyun Sayfası

Altıncı oyun “1’den başlayarak 10’a kadar sayılar” nesne kümesi ile o nesneye ait rakamları eşleştirme şeklindedir. Oyunda 1’den başlayarak 10’a kadar rakamları tanıma ve isimlendirebilme ve sayıları birebir eşleme becerilerine yer verilmiştir.

Görsel 3. 10: Sayılarla Tanış Oyun Sayfası

Yedinci oyun “sayılarla tanış” rakamları farklı formlarda birebir eşleme şeklinde tasarlanmıştır. Oyunda sayıların anlamını bilmeden kullanma ve birebir eşleme becerisine yer verilmiştir.

66 Görsel 3. 11: Sayıları Hatırla Oyun Sayfası

Sekizinci oyun “ sayıları hatırla” dikkat ve sayıları hatırlama yetisini geliştirmeyi amaçlayan bir oyundur. Verilen sayıları istenen sıra ile diğerlerinin arasından seçip işaretleme şeklindedir. Oyunda örüntüleri fark etme ve kendi örüntülerini model kullanarak üretebilme becerisine yer verilmiştir.

Görsel 3. 12: Toplama Oyun Sayfası

Dokuzuncu oyun “toplamada” boş olan dairelere daire sayısı kadar nesnenin üç seçenek arasından seçilip yerleştirilerek toplama yapılması amaçlanmıştır. Oyunda doğru yerleştirmeden sonra toplanan sayı belirtilmemektedir. Üç seçenekten birinin doğru yerleştirilmesi ile oyun sona ermektedir. Oyunu toplama işleminden

67 farklı olarak boş olan dairelere daire sayısı kadar nesneyi yerleştirme şeklinde tanımlamak doğru olacaktır.

Görsel 3. 13: Kesirler Oyun Sayfası

Onuncu oyun “kesirler”, okul öncesi çocuklarda parça bütün kavramını geliştirmek için hazırlanmış bir oyundur. Oyunda ilk olarak bir bütün nesne verilerek çocuğun işaretli yerlerden parmaklarını kullanarak bütün nesneyi eş parçalara ayırması sağlanmaktadır. Her kesilen parçanın bütünün kaçta kaçı olduğu sesli ve kesir işareti ile belirtilmektedir. Oyunda bütünü oluşturabilme ve bütünden parçalar alarak onları tekrar bir araya getirebilme becerisine yer verilmektedir.

68 On birinci oyun “bul ve say”, daire sayısı kadar nesneyi bulup eşleştirme oyunudur. Hazırlanan animasyonda çocuk parmak hareketleri ile uzay gemisini hareket ettirip eş sayıdaki nesneyi bulur ve sayar. Oyunda sayı eşleştirme becerisine yer verilmiştir.

Görsel 3. 15: Çok ve Az Oyun Sayfası

On ikinci oyun “çok ve az”, sayıların çok veya az olduğunu fark ettirmeyi amaçlayan bir oyundur. Verilen sayının karşısında yer alan nesneler sayılır. Aralarındaki fark bulunur. Sayı kadar nesne olması için nesnelere altta yer alan eş nesneler seçilerek ekleme veya çıkartma yapılır. Nesne sayısı verilen sayıya eşitlendiğinde oyun tamamlanır. Oyunda sayarak karşılaştırma becerisi ve az-çok kavramları verilmiştir.

69 Görsel 3. 16: Sayı ve Miktar Oyun Sayfası

On üçüncü oyun “sayı ve miktar”, verilen sayıya eşit miktarda nesneyi bulma oyunudur. Animasyondaki helikopter, parmaklar ile hareket ettirilip sayıya eşit miktardaki nesne bulunur ve oyun tamamlanır. Oyunda bir gruptaki nesneyi tek tek sayıp kaç tane olduğunu söyleyebilme ve sayarak karşılaştırma becerilerine yer verilmiştir.

Görsel 3. 17 : Parçalar ve Bütünler Oyun Sayfası

On dördüncü oyun “parçalar ve bütünlerde” verilen nesnelerin ilk önce işaretli yerlerden parçalara ayrılması istenir. Daha sonra parçalar yan tarafta yer alan tablolarda istenen sayı kadar sınıflandırılması sağlanır. Dikkat ve üst düzey bilişsel beceri gerektiren bir oyundur. Verilen tablodan çocuğun grafiği okuyup yorumlaması

70 amaçlanmıştır. Oyunda veri toplama, analiz etme ve sunmada grafik kullanabilme, sınıflandırma, sınıfları dikkate alarak düşünme ve ilişkilendirme becerilerine yer verilmiştir.

Görsel 3. 18 : Karşılaştırma Oyun Sayfası

On beşinci oyun “karşılaştırma”, bir terazi üzerinde nesnelerin sayısını karşılaştırma, nesnelerin sayısı arasında büyük, küçük veya eşit olma durumlarını çocukların görsel olarak fark etmesini sağlamaktadır. Verilen nesne ile seçim yapılması istenen üç farklı nesne arasından istenilen seçim yapılarak iki nesnenin sayısı ve karşılaştırması yapılabilir. Oyunda büyük-küçük, ağır-hafif kavramlarını ifade edebilme, bir gruptaki nesneyi tek tek sayıp kaç tane olduğunu söyleyebilme ve sayarak karşılaştırma becerilerine yer verilmiştir.

Benzer Belgeler