• Sonuç bulunamadı

1. LİTERATÜR TARAMASI

3.3. ÇOCUKLAR İÇİN SAYILARI ÖĞRENME

Bimi Boo Kids tarafından hazırlanan uygulama okul öncesi çocuklarına 1’den 20’ye kadar olan sayıları öğretmeyi amaçlayan bir uygulamadır. Uygulamaya Google Play ve App Store üzerinden ücretsiz ulaşılabilmektedir. Uygulamanın tam sürümü için satın almalar mevcuttur. Uygulama reklam içermemektedir. İnternetsiz erişim mümkündür. 17 Farklı dil seçeneği bulunan uygulama 2020 yılında 500.000 üzerinde indirilme rakamına sahiptir.

Görsel 3. 29: Çocuklar İçin Sayılar ve Öğrenme Oyun İkonu

Uygulamanın sanal mağazadaki ikon resminde rakamlar ve ayı figürü yer almaktadır.

79 Görsel 3. 30: Çocuklar İçin Sayılar ve Öğrenme Oyun Açılış Sayfası

Uygulamanın açılış sayfasında bir tren ve üzerinde çeşitli hayvanlar yer almaktadır. Her vagonda farklı bir hayvan ve bir sayı ile ilgili çeşitli etkinlikler yer almaktadır. Sayılar sayma sırasına göre vagonlara yerleştirilmiştir. Sayfa sağ tarafa kaydırılarak tüm vagonlara erişilebilinir. Toplamda 20 vagon yer almaktadır. İlk 4 oyun ücretsizdir. Diğer oyunlara erişim ücretlidir. Uygulamanın sol üst köşesinde ebeveynler için yazan bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölüme doğum tarihi yazılarak erişilebilinir. Oyunun bu kısmında internet sayfası ve oyun ile ilgili tüm bilgiler yer almaktadır. Uygulamanın sağ üst köşesindeki ayarlar bölümünden dil ve müzik ayarları yapılmaktadır.

3.3.2. Matematiksel Nitelikler

Uygulama 1’den 20’ye kadar olan sayıları öğretmeyi amaçlayan çeşitli etkinlikleri içermektedir. Her sayıda farklı bir hayvan ve tema kullanılmıştır. Uygulamada sesli yönergeler yer almaktadır. Bu yönergeler takip edilerek sayı etkinlikleri tamamlanır.

80 Görsel 3. 31 : Çocuklar İçin Sayılar ve Öğrenme Oyun Sayfası

İlk oyun sayıyı tanıma ve sayma etkinliğidir. İkinci oyunda sayı ile nesne eşleştirme etkinliğine geçilir. Bu oyunlarda temsili düşünme, sayma ve birebir eşleştirme becerilerine yer verilmiştir.

Görsel 3. 32: Çocuklar İçin Sayılar ve Öğrenme Oyun Sayfası

Üçüncü oyun bir hafıza oyunudur. Yönergede istenen sayıların diğer sayılar arasından seçilmesi istenir. Oyunda üç nesne arasından aynı olan ikisini eşleştirebilme becerisi yer almaktadır.

81 Görsel 3. 33: Çocuklar İçin Sayılar ve Öğrenme Oyun Sayfası

Dördüncü oyun sayıyı doğru yazma etkiliğidir. Sayı, parmak hareketleri ile ok yönünde takip edilerek yazılır. Oyunda yazma becerisi verilmektedir.

Görsel 3. 34: Çocuklar İçin Sayılar ve Öğrenme Oyun Sayfası

82 Görsel 3. 35: Çocuklar İçin Sayılar ve Öğrenme Oyun Sayfası

Altıncı oyun 3 sayısının öğretimi ile başlamaktadır. Basit bir toplama işlemi verilerek sayıların doğru bir şekilde yerleştirilmesi istenir. Oyunda küçük sayılar toplama yapabilme becerisine yer verilmiştir.

Görsel 3. 36: Çocuklar İçin Sayılar ve Öğrenme Oyun Sayfası

Yedinci oyun eşleştirme etkinliğidir. Sayı ve nesnelerin eşleştirilmesi istenmektedir. Temsili düşünme ve birebir eşleme becerilerine yer verilmiştir. Diğer etkinliklerde benzer matematiksel beceriler içermektedir.

83 3.3.3. Öğretim İlkelerine Uygunluk

Sayı kavramını kazandırmayı amaçlayan çocuklar için sayılar ve öğrenme uygulaması sayıları tanıma, sayma, eşleştirme ve toplama becerilerini içeren oyunlardan oluştuğundan amaca uygunluk ilkesine uygun olarak hazırlanmıştır. Uygulamada 1’den 20’ye kadar her sayı için benzer etkinlikler yer almaktadır. Bu etkinliklerde ilk önce sayıyı tanıma, yazma ve sayıya ilişkin temel becerileri içeren oyunlar sonrasında ise daha karmaşık işlem becerisi gerektiren oyunlar yer alarak uygulamanın basitten karmaşığa uygun hazırlandığı görülmektedir. Oyunlar çocukların farklı bireysel özellikleri, yaş ve gelişimine uygun renkli, müzikli görsel ve animasyonlardan oluşmaktadır. Her sayı ile ilgili etkinlik bir trenin vagonları şeklinde farklı bir hayvan ve temada tasarlanmıştır. Bu bağlamda uygulamanın çocuğa uygunluk ilkesine göre hazırlandığı söylenebilir. Oyunda ipuçları ile yönlendirmelere yer verilmiştir. Oyunlar tamamlandığında “aferin”, “güzel” gibi sesli pekiştireçlere yer verilmiştir.

3.4. 2-5 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN EĞİTİCİ OYUNLAR- MACERA 3.4.1. Uygulamanın Genel Özellikleri

Bimi Boo Kids tarafından hazırlanan uygulama 2-5 yaş arası çocuklar için hazırlanmış eğitici oyunları içeren bir uygulamadır. Uygulamaya Google Play ve App Store üzerinden ücretsiz ulaşılabilmektedir. Uygulamanın tam sürümü için satın almalar mevcuttur. Uygulama reklam içermemektedir. İnternetsiz erişim mümkündür. Uygulama 2020 yılında 1.000.000 üzerinde indirilme rakamına sahiptir.

84 Görsel 3. 37 : Oyun İkonu

Uygulamanın sanal mağazadaki ikon resminde elinde dünya küresi bulunan ayı figürü yer almaktadır. Uygulamanın açılış sayfasında orta kısımda dokunarak geçişin sağlandığı başla butonu yer almaktadır. Sol üst kısımda ebeveynler için yazan bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölüme doğum tarihi yazılarak erişilebilinir. Bu kısımda oyunun internet sayfası ve oyun ile ilgili tüm bilgiler yer almaktadır. Uygulamada ayarlar bölümü bulunmaktadır. Uygulama müzik ve çeşitli sesler ile desteklenmektedir. Sesli komutlar yer almamaktadır.

85 Başla butonuna tıklanıldığında 15 farklı oyunun yer aldığı sayfa açılmaktadır. Oyunda 5 oyuna ücretsiz erişim vardır. Her bölümde farklı bir beceri ile ilgili etkinlikler yer almaktadır.

3.4.2. Matematiksel Nitelikler

Uygulama 15 farklı oyundan oluşmaktadır. Oyunlarda görsel algı, mantık, motor beceri, dikkat ve hafıza, sayılar, geometri, eşleştirme, boyut, sınıflandırma becerilerini içeren etkinlikler yer almaktadır.

Görsel 3. 39: 2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Eğitici Oyunlar- Macera Oyun Sayfası

Birinci oyun bir giydirme oyunudur. Farklı boyutlardaki hayvanlara uygun nesnelerin yerleştirilmesi istenir. Oyunda şekilleri tanıma becerisi, büyük-küçük, uzun-kısa tanıyıp ayırt edebilme ve nesneleri algısal benzerliklerine göre gruplama becerileri yer almaktadır.

86 Görsel 3. 40: 2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Eğitici Oyunlar- Macera Oyun Sayfası

İkinci oyun bir desen oyunudur. Görsel algıyı geliştirmek için tasarlanmış oyunda taşıtların desenlerine göre eşleştirilmesi istenir. Oyunda birebir eşleme becerisine yer verilmiştir.

Görsel 3. 41: 2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Eğitici Oyunlar- Macera Oyun Sayfası

Üçüncü oyun sayı eşleştirme oyunudur. Hayvanlar sayılarak hayvan sayısı kadar nesnenin seçilmesi istenmektedir. Oyunda birebir eşleme becerisi kazandırılmak istenmektedir.

87 Görsel 3. 42: 2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Eğitici Oyunlar- Macera Oyun Sayfası

Dördüncü oyun bir mantık oyundur. Hayvanların yaşadıkları yerlere uygun olarak yerleştirilmesi istenir. Oyunda nesneleri birer özelliğine göre sınıflandırma ve neden-sonuç ilişkisi kurma becerilerine yer verilmiştir.

Görsel 3. 43: 2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Eğitici Oyunlar-Macera Oyun Sayfası

Beşinci oyun geometrik şekilleri yerleştirme oyunudur. Üçgen, kare ve daire şeklindeki nesnelerin uygun şekilde yerleştirilmesi istenir. Oyunda şekilleri tanıma becerisi yer almaktadır.

88 Görsel 3. 44: 2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Eğitici Oyunlar-Macera Oyun Sayfası

Altıncı oyun nesne yerleştirme oyunudur. Verilen çeşitli nesnelerin doğru bir şekilde yerleştirilmesi istenir. Oyunda şekilleri tanıma becerisine yer verilmektedir.

Görsel 3. 45: 2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Eğitici Oyunlar-Macera Oyun Sayfası

Yedinci oyun sayı eşleştirme oyunudur. Verilen sayılar ile sayı kadar nesnelerin eşleştirilmesi istenir. Oyunda birebir eşleme becerisi yer almaktadır.

89 Görsel 3. 46: 2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Eğitici Oyunlar- Macera Oyun Sayfası

Sekizinci oyun mantık oyunudur. Nesnelerin bulundukları yere göre uygun bir şekilde yerleştirilmesi istenir. Oyunda nesneleri birer özelliğine göre sınıflandırma becerisine yer verilmiştir.

Görsel 3. 47: 2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Eğitici Oyunlar-Macera Oyun Sayfası

Dokuzuncu ve onuncu oyunlar bir sınıflandırma oyunudur. Sudan çıkan balık ve nesnelerin uygun şekilde sınıflandırılması istenir. Oyunda nesneleri birer özelliğine göre sınıflandırma becerisi ve neden sonuç ilişkisi kurma becerilerine yer verilmiştir.

90 Görsel 3. 48: 2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Eğitici Oyunlar- Macera Oyun Sayfası

On birinci oyun bir eşleştirme oyunudur. Doğru sayıdaki nesnelerin sepetlere yerleştirilmesi istenir. Oyunda birebir eşleme becerisine yer verilmektedir.

Görsel 3. 49: 2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Eğitici Oyunlar-Macera Oyun Sayfası

On ikinci oyun bir yapboz oyunudur. Eşyaların eşleştikleri karartılara göre yerleştirilmesi istenir. Oyunda birkaç parçadan oluşan yap-boz parçalarını bir araya getirerek bütünü oluşturabilme becerisine yer verilmiştir.

91 Görsel 3. 50: 2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Eğitici Oyunlar- Macera Oyun Sayfası

On üçüncü oyun boyut oyunudur. Farklı boyutlardaki penguenler ve onların evlerini inşa etme ve onları uygun şekilde giydirme oyunudur. Oyunda boyuta göre ve birebir eşleyerek karşılaştırma becerisine yer verilmektedir.

Görsel 3. 51 : 2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Eğitici Oyunlar-Macera Oyun Sayfası

On dördüncü oyun renk eşleştirme oyunudur. Verilen nesnelerin renklerini doğru bir şekilde eşleştirilmesi istenir. Oyunda birebir eşleme beceri yer almaktadır.

92 Görsel 3. 52: 2-5 Yaş Arası Çocuklar İçin Eğitici Oyunlar- Macera Oyun Sayfası

On beşinci oyunda bir eşleştirme oyunudur. Verilen nesnelerin renklerine ve şekillerine göre eşleştirilmesi istenir. Oyunda birebir eşleme ve şekilleri tanıma becerisine yer verilmiştir.

3.4.3. Öğretim İlkelerine Uygunluk

2-5 Yaş arası çocuklar için eğitici oyunlar uygulaması görsel algı, motor beceri, mantık, koordinasyon, dikkat, hafıza gibi yeteneklerin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Uygulamada bu amaca uygun eşleştirme, sınıflandırma, karşılaştırma, bütün-parça ilişkisi, gruplama gibi becerileri içeren oyunlar yer almaktadır. Oyunlar farklı bireysel özelliklere göre çeşitlendirilmiş, dikkat çekici ve renkli animasyonlardan oluşmaktadır ve uygulamanın çocuğa uygun ilkesine uygun hareket edildiği görülmektedir. Uygulamada kıyafet giydirme ve mantık oyunlarında günlük yaşam becerilerinin yer alması hayatilik (yaşama yakınlık) ilkesini sağlamaktadır. Uygulamada çeşitli ipuçları ile yönlendirmeler yer almaktadır. Oyunlar tamamlandığında yükselen kutlama balonları ve patlayan havai fişekler gibi görsel pekiştireçlere yer verilmiştir.

3.5. SAYILARI YAZMAYI ÖĞRENİN ÇOCUKLAR İÇİN SAYMA

Benzer Belgeler