• Sonuç bulunamadı

Mann-Whitney U Testi Sonuçları

3.6. Araştırmanın Analizleri ve Bulgular

3.6.2. Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Bu bölümde araştırma kapsamında bazı sosyo-demografik değişkenlerle işletmelerin iç kontrol ve iç denetim yapısı ile risk kavramı ile ilgili ifadelere katılma düzeyleri arasındaki farkı ölçmeye yönelik olarak Mann-Whitney U testi kullanılmıştır.

Tablo 3.12. 4 Yıldızlı ve 5 Yıldızlı Turizm İşletmelerinin İç Denetim ve İç Kontrol

Yapısı Arasındaki Farkı Ölçmeye Yönelik Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Yıldız Frekans Sıra Değerlerinin Ortalaması İç Kontrol ve İç Denetim Yapısı 5 Yıldız 15 17,57 4 Yıldız 15 13,43

Test İstatistik Tablosu

Mann-Whitney U 81,500

Wilcoxon W 201,500

Z -1,292

Anlamlılık (p değeri) ,196

Tablo 12. incelendiğinde Mann-Whitney U, Wilcoxon W ve Z istatistiği ve p değeri görülmektedir. p değeri 0,05’den büyük olduğu için gruplar arasında (5 yıldızlı ve 4 yıldızlı turizm işletmeleri) anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Dolayısıyla 4 yıldızlı ve 5 yıldızlı turizm işletmelerinin iç kontrol ve iç denetim yapılarının ortancalarının eşit olduğu tespit edilmiştir. Bundan dolayı analiz sonucuna göre 4 yıldızlı ve 5 yıldızlı turizm işletmelerinin iç kontrol ve iç denetim yapıları arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır.

Tablo 3.13. 4 Yıldızlı ve 5 Yıldızlı Turizm İşletmelerinin Risk Odaklı İç Denetim ile

İlgili İfadelere Katılma Düzeyleri Arasındaki Farkı Ölçmeye Yönelik Mann-Whitney U Testi Sonuçları

Yıldız Frekans Sıra Değerlerinin Ortalaması Risk Odaklı İç Denetim 5 Yıldız 15 18,63 4 Yıldız 15 12,37

Test İstatistik Tablosu

Mann-Whitney U 65,500

Wilcoxon W 185,500

Z -1,960

Anlamlılık (p değeri) ,050

Tablo 13. incelendiğinde Mann-Whitney U, Wilcoxon W ve Z istatistiği ve p değeri görülmektedir. p değeri 0,05’den küçük veya eşit olduğu için gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmaktadır. Bu doğrultuda, 4 yıldızlı ve 5 yıldızlı turizm işletmelerinin, risk odaklı iç denetim ile ilgili ifadelere katılma düzeylerinin ortancalarının eşit olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Tablo 13’de, 4 yıldızlı ve 5 yıldızlı turizm işletmelerinin risk odaklı iç denetim ile ilgili ifadelere katılma düzeylerinin sıralandıktan sonraki tanımlayıcı istatistikleri verilmiştir. Dolayısıyla 5 yıldızlı turizm işletmelerinin sıra değerlerinin ortalamasının 18,63 olduğu, 4 yıldızlı turizm işletmelerinin ise 12,37 olduğu görülmektedir. Bu nedenle 5 yıldızlı turizm işletmelerinin risk odaklı iç denetim ile ilgili ifadelere katılma düzeylerinin, 4 yıldızlı turizm işletmelerinin risk odaklı iç denetim ile ilgili ifadelere katılma düzeylerinden daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Risk odaklı iç denetim değişkeninin alabileceği değerler 1 ile 5 arasında değişecekken (aralıklı ölçeğin alt ve üst değerleri) burada ortalama sıra değerlerinin bu limitler içinde olmadığı görülmektedir. Bunun nedeni bu değerin aritmetik ortalama değil, iki grubun değerlerinin sıralı hale dönüştürüldükten sonra aldığı yeni sıra değerlerinin ortalaması olmasıdır. Analiz sonucu doğrultusunda 5 yıldızlı ve 4 yıldızlı turizm işletmelerinin risk odaklı iç denetim ile ilgili ifadelere katılma düzeylerinin ortanca değerleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır.

Tablo 3. 14. Konya ve Antalya’daki Turizm İşletmelerinin İç Denetim ve İç Kontrol

Yapısı Arasındaki Farkı Ölçmeye Yönelik Mann-Whitney U Testi Sonuçları

İl Frekans Sıra Değerlerinin Ortalaması İç Kontrol ve

İç Denetim Yapısı

Konya 13 10,77

Antalya 17 19,12

Test İstatistik Tablosu

Mann-Whitney U 49,000

Wilcoxon W 140,000

Z -2,587

Anlamlılık (p değeri) ,010

Tablo 14. incelendiğinde Mann-Whitney U, Wilcoxon W ve Z istatistiği ve p değeri görülmektedir. p değeri 0,05’den küçük olduğu için gruplar arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, Konya ve Antalya’daki turizm işletmelerinin iç kontrol ve iç denetim yapısı ortancalarının eşit olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Tablo 14’de Konya ve Antalya’daki turizm işletmelerinin, iç kontrol ve iç denetim yapısı ile ilgili ifadelere katılma düzeyleri sıralandıktan sonraki tanımlayıcı istatistikleri verilmiştir. Bu doğrultuda Konya’daki turizm işletmelerinin sıra değerlerinin ortalamasının 10,77 olduğu, Antalya’daki turizm işletmelerinin ise 19,12 olduğu görülmektedir. Bu nedenle Antalya’daki turizm işletmelerinin iç kontrol ve iç denetim yapısı ile ilgili ifadelere katılma düzeylerinin, Konya’daki turizm işletmelerinin iç kontrol ve iç denetim yapısı ile ilgili ifadelere katılma seviyelerinden daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Tablo 3. 15. Konya ve Antalya’daki Turizm İşletmelerinin Risk Odaklı İç Denetim

ile İlgili İfadelere Katılma Düzeyleri Arasındaki Farkı Ölçmeye Yönelik Mann- Whitney U Testi Sonuçları

İl Frekans Sıra Değerlerinin Ortalaması Risk Odaklı İç

Denetim

Konya 13 8,19

Antalya 17 21,09

Test İstatistik Tablosu

Mann-Whitney U 15,500

Wilcoxon W 106,500

Anlamlılık (p değeri) ,000

Tablo 15. incelendiğinde Mann-Whitney U, Wilcoxon W ve Z istatistiği ve p değeri görülmektedir. p değeri 0,05’den küçük olduğundan gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmaktadır. Bu doğrultuda, Konya ve Antalya’daki turizm işletmelerinin risk odaklı iç denetim ile ilgili ifadelere katılma düzeylerinin ortancalarının eşit olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Tablo 15’de Konya ve Antalya’daki turizm işletmelerinin risk odaklı iç denetim ile ilgili ifadelere katılma düzeylerinin sıralandıktan sonraki tanımlayıcı istatistikleri verilmiştir. Bu doğrultuda Konya’daki turizm işletmelerinin sıra değerlerinin ortalamasının 8,19 olduğu, Antalya’daki turizm işletmelerinin ise 21,09 olduğu görülmektedir. Bu nedenle Antalya’daki turizm işletmelerinin risk odaklı iç denetim ile ilgili ifadelere katılma düzeylerinin, Konya’daki turizm işletmelerinin risk odaklı iç denetim ile ilgili ifadelere katılma seviyelerinden daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Tablo 3. 16. İç Denetim Birimi Mevcut Olan ve Olmayan İşletmelerin İç Denetim ve

İç Kontrol Yapısı Arasındaki Farkı Ölçmeye Yönelik Mann-Whitney U Testi Sonuçları İç Denetim Birimi Frekans Sıra Değerlerinin Ortalaması İç Kontrol ve İç Denetim Yapısı Evet 25 16,40 Hayır 5 11,00

Test İstatistik Tablosu

Mann-Whitney U 40,000

Wilcoxon W 55,000

Z -1,258

Anlamlılık (p değeri) ,208

Tablo 16. incelendiğinde Mann-Whitney U, Wilcoxon W ve Z istatistiği ve p değeri görülmektedir. p değeri 0,05’den büyük olduğundan, iç denetim birimi mevcut olan ve olmayan işletmelerin iç denetim ve iç kontrol yapılarının ortancalarının eşit olduğu tespit edilmiştir. Bundan dolayı analiz sonucuna göre iç denetim birimine sahip olan ve olmayan turizm işletmelerinin iç kontrol ve iç denetim yapıları arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır.

Tablo 3. 17. İç Denetim Birimi Mevcut Olan ve Olmayan İşletmelerin Risk Odaklı

İç Denetim ile İlgili İfadelere Katılma Düzeyleri Arasındaki Farkı Ölçmeye Yönelik Mann-Whitney U Testi Sonuçları

İç Denetim Birimi Frekans Sıra Değerlerinin Ortalaması Risk Odaklı İç Denetim Evet 25 17,14 Hayır 5 7,30

Test İstatistik Tablosu

Mann-Whitney U 21,500

Wilcoxon W 36,500

Z -2,294

Anlamlılık (p değeri) ,022

Tablo 17’de Mann-Whitney U, Wilcoxon W ve Z istatistiği ve p değeri görülmektedir. p değeri (p=0,02) 0,05’den küçük olduğundan, iç denetim birimine sahip olan ve olmayan turizm işletmelerinin risk odaklı iç denetim ile ilgili ifadelere katılma düzeylerinin ortancalarının eşit olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Tablo 17’de iç denetim birimine sahip olan ve olmayan turizm işletmelerinin risk odaklı iç denetim ile ilgili ifadelere katılma düzeylerinin sıralandıktan sonraki tanımlayıcı istatistikleri verilmiştir. Bu doğrultuda iç denetim birimine sahip olan turizm işletmelerinin sıra değerlerinin ortalamasının 17,14 olduğu, iç denetim birimine sahip olmayan turizm işletmelerinin sıra değerlerinin ortalamasının ise 7,30 olduğu görülmektedir. Bu nedenle iç denetim birimine sahip olan turizm işletmelerinin risk odaklı iç denetim ile ilgili ifadelere katılma düzeylerinin, iç denetim birimine sahip olmayan turizm işletmelerinin risk odaklı ile ilgili ifadelere katılma seviyelerinden daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır.