• Sonuç bulunamadı

Kaklık Lojistik Köyünün Güçlü Yönleri

4.12. DENİZLİ KAKLIK LOJİSTİK KÖYÜNÜN SWOT ANALİZİ

4.12.1. Kaklık Lojistik Köyünün Güçlü Yönleri

Kaklık lojistik köyü çalışanları alanında uzman gar şefi ve lojistik memurları ile yapılan yüz yüze görüşmeler sonucunda mevcut durum analizi yapılarak ortaya çıkan maddeler belirlenmiş ve güçlü yönleri maddeler halinde sıralanmıştır.

121 4.12.1.1. Düşük Maliyetli Elleçleme

Elleçleme: Gümrük gözetimi altındaki eşyanın asli niteliklerini değiştirmeden istiflenmesi, yerinin değiştirilmesi, büyük kaplardan küçük kaplara aktarılması, kapların yenilenmesi veya tamiri, havalandırılması, kalburlanması, karıştırılması ve benzeri işlemleridir ( http://www.spenak.com/soezluek.Ellecleme.187.html). Yani elleçleme depoda malzeme boşaltma, mal kabul, seçerek ayırma, teslim-tesellüm, paket açma, bölme, istifleme, yerleştirme, yerini değiştirme, yenileme-eksik tamamlama, toplama, ambalajlama, yükleme, vb. işlemlerdir. Lojistik hizmeti veren işletmeler ve merkezler elleçleme hizmetlerini çok yoğun olarak kullanmaktadır. Lojistik merkezlerde taşınan ürünler farklılık göstermesi sebebiyle her ürünün elleçlenmesinde maliyet ve zaman değişikliği gösterir bu nedenle de önemli bir maliyet kalemidir. Maliyeti azaltmak tüm işletme ve kurumların beklentisidir. Bu doğrultuda gerekli tedbirleri alıp maliyeti minimize etmeye gayret göstermektedirler. Bu sebeple de Kaklık lojistik köyünde 3 adet portal vinç ile düşük maliyetli elleçleme imkanı sunulmaktadır. Portal vinç elektrikle çalışırken forklif vb gibi elleçleme araçları mazotla çalışır. Mazotla çalışması elektrikle çalışmasından daha maliyetlidir. Bu nedenle merkezde yapılan elleçleme maliyeti düşüktür. Kaklık lojistik köyündeki elleçleme ücreti malzemesiz olarak 2,5 TL + KDV, malzemeli ise 4 TL + KDV ‘dir. Malzemeli elleçleme; vagona yüklenen (konteyner içine yüklenen ürünler hariç) mermer gibi ürünlerin vagondan kaymaması için vagondaki ürünün köşe noktalarını sabitleme şeklindedir. Şekil 4.4’de portal vinç resmi verilmiştir.

122 4.12.1.2. Elleçleme Sahası

Kaklık lojistik köyü 120.000 metrekarelik bir alandan oluşmaktadır. Alanın 79.000 metrekarelik kısmı beton sahadır. Kaklık lojistik köyünde depo, antrepo ve konteyner terminali yoktur ancak beton sahanın geniş olması boş konteynerler için depolama alanı oluşturmaktadır. Beton saha aynı zamanda taşınacak ürünleri tırlardan indirildiğinde ürünlere bekletme alanı oluşturmaktadır. Ürünlerin vagonlara yüklenmesi sırasında çalışanlara rahat çalışma ortamı sağlamaktadır. Rahat çalışma imkanı ile firmaların işlerini daha kısa sürede bitirilmesini sağlayarak zamandan ve maliyetten tasarruf yapılmasına imkan sunar. Özetle elleçleme sahası sağlıklı stoklama alanı ve rahat çalışma imkanı sağlayarak hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edilmesini sağlamaktadır. Ayrıca Kaklık lojistik köyündeki elleçleme sahası TCDD’ye kira geliri imkanı sunmaktadır. Özel sektöre ait boş konteynerlerin depolanması için 1400 metrekarelik alan için TCDD aylık 1736 TL kira ücreti almaktadır. Ayrıca portal vinçlerin kapladığı alan ölçüsünde de kira ücreti alınmaktadır. 3 adet özel sektörlere ait portal vinçler bulunmaktadır. Servisexpres, Reisoğlu ve Buranoğlu firmaları portal vinçlerin sahibi olan firmalardır. Bu firmalardan Servisexpresten 880 metrekarelik portal vincin kapladığı alan için 1091,2 TL ve Reisoğlu ve Buranoğlu firmalarından 680 metrekarelik alan için 843,2 TL kira ücreti alınmaktadır. Şekil 4.5 ‘de Kaklık lojistik köyündeki elleçleme sahasının bir bölümü gösterilmektedir.

123 4.12.1.3. Gümrükleme İşlemi

Lojistiğin amacı taşınan ürünlerin istenilen zamanda istenilen yere götürülmesini sağlamaktır. Lojistiğin temeli olan taşımacılık sadece ülke içi ile sınırlı değildir. Ülkemiz ticaretinde yabancı ülkeler ile yapılan ticaretler de azımsanmayacak niteliktedir. Bu nedenle hem ithalat hem de ihracatta gümrükleme işlemi önem arz etmektedir. Gümrükleme; yabancı bir ülke ile gerçekleştirilen dış ticaret faaliyetlerinde, ürün veya hizmetlerin gümrüklü sahalardan geçişi sırasında devletle olan ilişkisi ve işlemlerin yürütülmesi hizmetidir. Kaklık lojistik köyünden Alsancak ve Aliağa limanlarına taşınan ürünlerin gümrükleme işlemleri Kaklık lojistik köyünde yapılmaktadır. Limanlar yabancı ülkelere gönderilmek için tüm illerden gelen ürünlerin toplama merkezi olduğundan buralarda gümrükleme işlemlerinin tek tek yapılması çok büyük zaman kaybına yol açacaktır ve işlerin yığılmasına sebep olarak sıkışıklık yaratacaktır. Bunun önüne geçmek için lojistik köylerde verilen gümrük hizmetleri bu yoğunluğu rahatlatmaya çalışmaktadır. Kaklık lojistik köyünde de gümrük hizmeti verilmekte ve böylece limanlardaki yığılmanın önüne geçilerek iş akışını hızlandıracak ve işlemler sırasındaki zaman kaybının azalmasını sağlayacaktır.

4.12.1.4. Araştırma Geliştirme (AR-GE) Faaliyetlerinin Olması

Araştırma geliştirme ve değerlendirme faaliyetleri işletmelerin veya kurumların karlılığını ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından önemlidir. Kaklık lojistik köyünün daha iyi hizmet verebilmesi için ve taşıma potansiyelini artırmak için ar-ge çalışmaları mevcuttur. Denizli mermerciler bölgesi ile Denizli çimento fabrikası ile Kaklık lojistik köyü arasında yapılacak olan iltisak hattı için araştırmalar yapılmaktadır. İltisak hattı; ana hatlardan depo, fabrika gibi tesislere çekilen demiryolu bağlantı hattıdır. Çalışmanın içeriği ve kapsamı şu şekildedir. Denizli mermerciler bölgesi ile Denizli çimento fabrikasına yapılacak iltisak hattı 17,7 km uzunluğunda olup, güzergah engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Güzergah için 15 mt’lik bir bant genişliğinde 265,5 bin metrekarelik alanın kamulaştırılmasına ihtiyaç olacaktır. 50 tl/ m2 birim kamulaştırma bedeli üzerinden takriben 13,3 milyon TL kamulaştırma harcaması öngörülmektedir. 17,7 km uzunluğundaki iltisak hattının TCDD standartlarında yapım maliyeti 123 milyon TL olacağı hesap edilmiştir. Güzergah fabrika sahasında erişimde karayolu ile kesiştiğinden karayolu üstgeçidi gerektirecek olup üst geçit maliyeti 0,5 milyon TL’dir. Toplam yatırım maliyetinin karayolu üstgeçidi de dahil olmak üzere

124

136,8 milyon TL tutarında olacağı öngörülmüştür. Denizli mermerciler ve Denizli çimento fabrikasının yıllık taşıma potansiyeli 2,5-3 milyon ton civarındadır. Demiryolu taşımacılığına uygun olan yük potansiyeli 300 bin ton gelen yük 725 bin ton giden yük olmak üzere 1.025 bin tona yaklaşan yük trafiğinin iltisak hattının yapımı sonrası demiryoluna aktarılacağı öngörülmektedir. Bu aktarım gerçekleştirildiğinde yıllık 48.747 taşıtlık bir kamyon trafiğinde azalma sağlanacaktır. Taşınmasının demiryolu ile yapılması durumunda karayolu işletmeciliğine göre 9,20 milyon TL araç işletme gideri tasarrufu sağlanacaktır. Karayolundaki araç trafiğinin azalması sonucunda da 1,46 milyon TL egzoz gazı emisyon tasarrufu ve 1,62 milyon TL kaza tasarrufu elde edilecektir. Taşımanın demiryoluna kaydırılması sonucu karayollarındaki taşımacılığa göre yıllık toplam kazanç 12,28 milyon TL olacaktır. Sağlanan tasarrufun yatırıma göre karılığı % 9,0’dır. TCDD ‘nin taşıma ücretleri dikkate alındığında yıllık gelir, gelen yükler için 7,94 milyon TL giden yükler için 15,29 milyon TL olmak üzere toplamda 23,23 milyon TL olacaktır. TCDD değişken birim taşıma maliyetlerine göre toplam taşımalar için yıllık toplam işletme gideri 17,67 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Fabrikanın 1.065 bin ton civarındaki taşımalarından sağlanan yıllık işletme karı 5,56 milyon TL olacaktır. İltisak hattından elde edilen kar değerine göre yatırımın karlılığı % 4,1’dir. İşletme gelirlerinin yatırım tutarını karşılama oranı ise % 17’dir. Bu araştırma sonucunda aranılan kriterlere uygun olmasından dolayı yapımı uygun bulunmuştur ve fizibilite raporu hazırlanmıştır ve inceleme aşamasına geçilmiştir.

4.12.1.5. Yeterli ve Nitelikli Çalışanlarının Olması

Bir kurumda çalışan personellerin nitelikli, alanında uzman ve yeterli sayıda olması işletmenin devamlılığı için önemlidir. Çalışan personeller etkili çalıştırılıp uzmanlığına göre bölümlere yerleştirilirlerse hedeflenen amaca ulaşmak daha kolay olacaktır. Kaklık lojistik köyünde 11 kişi çalışmaktadır ve bu çalışanların ünvanları ve sayıları şöyledir; bir gar şefi, iki lojistik memuru, bir istasyon şefi, üç hareket memuru, bir tren teşkil memuru, üç tren teşkil işçisidir. Çalışanlar alanında uzman kişiler olup kurumun daha iyi olması için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmektedir.

4.12.1.6. Yüksek Tartım Kapasiteli Vagon Kantarının Olması

Kaklık lojistik merkezinde çimento, kömür ve mermer taşıması yapılmaktadır. Taşınan bu maddelerin miktarlarını belirleyebilmek için gerekli olan kantarın taşınacak ürünlerin cinsleri düşünülerek taşıma kapasitesi yüksek kantar yerleştirilmiştir. Kaklık

125

Lojistik köyünde 200 ton kapasiteli vagon kantarı mevcuttur. Kantarın kapasite miktarı maddelerin çok hızlı sürede tartılmasını sağlayarak zaman tasarrufu sağlamaktadır. Şekil 4.6 da Kaklık lojistik köyünde bulunan vagon kantarının resmi görülmektedir.

Şekil 4.6. Vagon Kantarı