• Sonuç bulunamadı

2.GENEL BİLGİLER

2.3. KYB’lerin Avantaj ve Dezavantajları

Avantajları;

 Geleneksel betonla yapılan inşaatla karşılaştırıldığında daha hızlı yapım inşaat nedeniyle, inşaat sürelerinin kısalması ve buna bağlı olarak planlamada ve maliyette önemli bir tasarruf sağlar.

 Kendiliğinden yerleşebilir olması, şantiye işçiliğini azaltacağından işgücünde tasarruf sağlar, %20 ile %40 arasında iş tasarruf edileceği çeşitli araştırmalarda öne sürülmüştür. İşgücünde yapılan bu tasarruf hem inşaat süresine hem de maliyete olumlu anlamda katkı yapar.

 Yüzey pürüzsüzlüğünün yüksek olması sebebiyle beton yüzeyinin daha iyi görünmesine katkı sağlayarak, estetik açıdan iyi görünmesine neden olur.

Perdah konusunda kolaylık sağladığı için beton dökümünde zamandan tasarruf sağlar.

 KYB’nin geleneksel betonla karşılaştırıldığında yüksek dayanıma sahip olması, mekanik performansında iyileşmeler sağlayarak geliştirilmiş dayanım sağlamaktadır. Bu nedenle yüksek performanslı beton sınıfına girmektedir.

 KYB kullanılan bir yapının tasarım ve dizayn aşamasında, yapıya deprem kuvvetleri açısından olumlu özellikler kazandıracaktır. Yapının taşıyıcı sistem elemanlarının daha küçük kesitlerde planlanmasını sağlayarak yapının zati yüklerinde önemli bir azalma sağlayacaktır. Kesitlerin küçülmesine bağlı olarak donatı hesapları sonucunda daha az donatı kullanılarak yapının sabit yüklerine bir başka anlamda olumlu katkı yapacak, donatı işçiliğinden tasarruf edilecek, aynı zamanda hem malzemeden hem işçilikten ekonomik tasarruflar sağlanmış olacaktır. Kesitlerin azalması sonucu yapı kullanım alanı olumlu anlamda artacak, yapıya etki eden deprem kuvvetleri azalacak, hem daha kullanışlı hem de depreme karşı daha güvenli yapılar elde edilecektir [21].

 Kolay yerleşebilirlik özelliği, mevcut kalıpları tamamen ve boşluksuz doldurması, daha ince beton kesitlerinde çalışma imkanı, kısıtlı alanlara ulaşması ve sabit dolum kolaylığı sağlar. Yapı tasarımında daha büyük serbestlik ve özgürlük kazandırarak, yapısal ve mimari kesitler oluşturmak için fırsatlar kazandırır. Geliştirilmiş ve daha düzgün bir mimari yüzey sonucunda, estetik yapıların daha kolay üretilebilir olmasına imkan vermektedir.

 KYB’de sıkıştırma ihtiyacına gerek kalmayacağından vibratörün ortadan kalkmasıyla, ekonomikliğin temeli olan para, zaman, enerji üçlüsünde iyileşmeler yaşanacak, çevreye verilen gürültü azalarak ses kirliliği önlenecek ve daha güvenli çalışma ortamı sağlamaktadır.

 Uzun mesafelere geliştirilmiş pompa özellikleri sağlayarak, çok katlı mega yapıların üretiminde önemli ekonomik katkılar sağlar.

 Değişken operatör özellikleri ortadan kaldırıldığı ve işçilik hatalarını en aza indirgediği için betonda üniformluluk sağlamasıyla daha güvenilir yapılar ortaya çıkarır [21].

 Kamyon seferlerinin hızlı olması nedeniyle, üreticinin projeyi daha hızlı servis etmesini sağlar. Yerleştirme esnasında hazır beton kamyonlarının pompalarının yerleşim yerlerinin değişimini en aza indirgeyerek zamandan tasarruf sağlar.

 Vibratör gürültüsünün azaltılması ya da ortadan kaldırılması ile gece saatlerinde de çalışma imkanı sağlayarak, kentsel alanlarda inşaat çalışma saatlerini artırmaktadır.

 KYB’nin ana parametlerinden olan akıcılık, işlenebilirlik ve segregasyon oluşmaması büyük bir avantaj sağlayacaktır.

 Beton dökümü esnasında herhangi bir sıkıştırma enerjisi uygulanmayacağından, kalıp ömründe uzamalar sağlanacaktır. Kalıp ömrünün uzaması kalıbın başka inşaatlarda da kullanılmasını sağlayacağından ekonomiklik sağlayacaktır.

 KYB ile üretilen betonların daha boşluksuz ve daha az geçirimli olması nedeniyle durabilitenin daha yüksek olmasına sebep olur. Bu sebepten dolayı betonun bakım ve onarım masrafları azalır.

 Güçlendirme projelerinde betonun yerleştirilmesi zor olduğundan geleneksel betona göre bu projelerde daha etkili kullanılabilmesini sağlar.

 Atık olarak bulunan malzemelerin KYB’de kullanılması ile çevresel katkıda bulunur.

 Yoğun titreşimle çalışan elektrikli el aletleri kullanan makine operatörlerinde yaygın olarak görülen ve ciddi sonuçları olabilen bir eklem hastalığı olan Beyaz Parmak Sendromu titreşimli ekipman kullanan işçiler olmayacağı için büyük ölçüde önlenmiş olur.

Dezavantajları;

 Geleneksel betona göre birim fiyat olarak yüksek olmasından dolayı ekonomik olmayışı, birim maliyeti artıran en önemli parametre kullanılan kimyasal katkılardan dolayıdır.

 KYB’nin birden fazla özelliğin aynı anda bir arada olması gerekliliği, performansının hassas kriterlere dayanması nedeniyle, üretim esnasında tecrübeli ve bilgili personel ihtiyacını doğurmaktadır.

 KYB kullanılan ülkelerde, üzerinde uzlaşılmış, tek tipleşmiş standart deney yöntemleri ve karışım dizaynları yer almadığından, standartların ülkeden ülkeye değişmesi sonucu kontrol bir standart bulunmayışından, KYB performans tanımının da ülkeden ülkeye farklı sonuçlar doğurmasına neden olmaktadır.

 Dünya genelinde kullanılan kalıp sistemlerinin birçoğunun geleneksel betona göre üretilmiş olması ve KYB kullanımı için uyumlu olmaması. KYB kullanımı içi hazırlanan kalıplarda zorluklar yaşanması, destek sistemlerinin çok detaylı olmaması, kalıplar üzerindeki hidrostatik basınç sebebiyle tasarımın tecrübe istemesi, bunları hazırlamak için çalışan isçilerin tecrübelerinden dolayı ücretlerindeki artış.

 Geleneksel betona göre daha fazla viskozite problemi yaşar.

 Kesitlerin eğimli olan kısımlarında uygulamada güçlükler yaşanması.

 Yukarıda avantaj olarak saydığımız elde edilen pürüzsüz yüzeylerin, sıva tutması yönünde çıkardığı zorluklar.

 Karışım dizaynında ince agrega miktarının, kaba agrega miktarına göre fazla olduğundan plastik büzülme olayı görüleceğinden, beton kürünün erken yaşlarda yapılmasının önemli olması.