• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 1:HALKLA İLİŞKİLER SÜRECİ

2.5. Kurumsal Web Sitelerin Halkla İlişkiler Amaçları Yönünden Önemi

sağlamada yetersiz kalan geleneksel halkla ilişkiler araçları sadece kurum ve kuruluşlu tanıtma işlevi görürken İnternet ve özellikle kurumsal web siteleri halkla ilişkiler uygulamalarında kullanılarak iletişimde etkililik ve çift yönlülük kazandırmıştır. Web siteler etkileşimli ortam sunarak hedef kamularla birebir ilişki kurma olanağı yaratması, kurumla ilgili bilgiler ile birlikte kurum kimliğini yansıtan

içeriği, medya ile ilişkileri hızlı ve kolay bir hale getirmesi ve kurumsal yayınların geniş kitlelere dağıtılması gibi faydalar sağlanmaktadır.

Şirketlerin yoğun olarak kullandıkları en önemli elektronik halkla ilişkiler araçlarından olan Web siteleri, sadece hedef kitleye değil, potansiyel müşterilere de kurumun ulaşmasını sağlayarak tepkilerinin alınmasını (tanıma) ve yapılan çalışmalar konusunda hedef kitlenin haberdar edilmesini (tanıtma) sağlamaları açısından önemli bir halkla ilişkiler aracıdır. Kurumsal kampanyalar ve şirketin dahil olduğu projeler gibi tüm stratejik çalışmalar kamuoyuna web sitesi üzerinden duyurulabilmektedir.167 Hedef kitle ile iki yönlü iletişim kurulmasını sağlayan İnternetin bir parçası olan web siteler ziyaretçilerinin istek ve şikâyetlerini iletebilecekleri bir araç olarak geribildirim almaktadır. Bu da halkla ilişkiler açısından oldukça önemlidir. Web sayfalarında, karşılıklı iletişim kurarak bilgi almak isteyen hedef kitle için mutlaka bir elektronik posta adresi bulunmalıdır.

Web siteler, çok geniş kitlelere ulaşmayı sağlarken çabuk, ucuz ve etkili olması ile Elektronik Halkla İlişkiler diyebileceğimiz “İnternet ve özellikle en yaygın olan Web ortamında halkla ilişkiler” için vazgeçilmez bir ortam ve araç olmayı başarmıştır. Kurumsal imajın ve marka değerinin sanal ortamdaki temsilcisi olan web sayfaları, geleneksel pazarlama çalışmalarındaki reklam ve basılı araçlara göre daha geniş bir kitleye daha düşük maliyetle ulaşmayı mümkün kılıyor olmaları dolayısıyla da önem taşımaktadır.

Kurumsal web siteleri geleneksel halkla ilişkiler ortam ve araçlarında alternatif oluşturduğu kadar, bu ortam ve araçları geliştiren bir özellik taşımaktadır. Ancak, web siteler kendi başına bir halkla ilişkiler aracı olarak değil geleneksel ve elektronik ortamdaki halkla ilişkiler araçlarının çalışmalarının tümünü kapsayan bir bütünleşik bir araç olarak kabul edilmelidir. Web sitenin halkla ilişkiler aracı olarak kullanımı ile ölçülebilir araçlar olan web sayfaları ve elektronik yayınların gün gün ziyaret oranları alınarak bir değerlendirme yapmaya olanak vermektedir. Ancak Halkla ilişkiler aracı olarak kullanılan web sitelerinin ziyaret oranının hedef kitleye ulaşmayı çok doğru şekilde tespit etmediği de bir gerçektir.

167 Pınar Eraslan Yayınoğlu, İdil Sayımer, Zafer Arda, “Belediyelerin Kurumsal Web Site Kullanımı Üzerine Bir İnceleme: Londra Büyükşehir Yönetimi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi ana sayfalarının karşılaştırılması”, GSÜ İleti-ş-im Dergisi, 2007, s.131–155.

İtmeye yönelik bir stratejiye sahip olan yazılı medyanın aksine İnternet çekme stratejisi ile iletişim kurmaktadır. Kullanıcılar kendi istekleri ile ihtiyaçları doğrultusunda bir web siteyi ziyaret eder oysa gazete bütün okuyuculara aynı bilgileri sunar. Bu noktada halkla ilişkiler amaçlarına ulaşmada web siteler kuruma hedef kitleyi çekerek kurumu tanıtmak için etkili olmaktadır. Web siteleri şirketin varlığını devam ettirmesini sağlayan kurumsal imajını ve kurum kimliğini sadece hedef kitleye değil, potansiyel müşterilere de tanıtır. Web sayfalarının, kurum kimliğini yansıtacak öğeleri de içinde barındırması halkla ilişkiler açısından bir fırsat yaratmaktadır.

Web sayfalarında hedef kitlenin kurum/kuruluşu tanımasını ve işletme ile ilgili olumlu düşüncelere sahip olmasını sağlayacak bilgilerin yer alması çok önemlidir. Kurumlar, web sayfalarında İşletmenin tarihçesi, kuruluş hikayeleri, kurucular ve yöneticiler, onların özgeçmişleri, işletmenin faaliyet gösterdiği alanlar ve organizasyon şeması, kurum marşı, kurumsal müzik, logo gibi işitsel görsel öğeler gibi pek çok bilgi sunmalıdır. Bu öğeler hedef kitlenin kurum hakkında bilgilendirilmesini sağlamaktadır. Ayrıca kurum/kuruluşlar, geleneksel halkla ilişkiler uygulamalarında hedef kitleyi etkileyerek bilgilendirmek için yayınladıkları dergi, gazete, broşür, rapor, yıllıklar ve tanıtım filmleri online olarak web site üzerinden yayınlayabilmektedir. Böylece hem kurum çalışanları, hem ürün hizmet sunulan müşteri/halk dergilerin geçmiş sayılarına ulaşabilir, kurum basılı halkla ilişkiler araçlarını web site üzerinden kolaylıkla dağıtırken baskı masrafları olmayacağı için ekonomik olarak katkı sağlamaktadır.

Web sitesi bir kurumun iletişim programının en ucuz ve en etkili elemanlarından birisidir. Hedef kamularla etkili ve verimli bir ilişki kurabilmek için sitenin bu kitleleri cezp edecek özellikler içermesi ne kadar önemliyse, gereksiz enformasyona yer verilmemesi de o kadar önemlidir. Sitede kamulara açık olarak sunulan enformasyonun istenmedik biçimde kullanılabileceği düşünülecek olursa, sitede yer alması gereken bilgilerin stratejik önem taşıdığı ortaya çıkmaktadır.168

Geçmişte kurumlar özellikle kendileriyle ilgili hedef kitlelerini bilgilendirme de basın organlarına yöneliyorlardı. Ancak İnternet teknolojisinin yaygınlaşması ile

birlikte bu süreçte değişime uğradı, kurumlar kendi web sitelerinde duyurumlar yaparak basını bu ortam üzerinden bilgilendirmeye başlamışlardır.

İnternet ortamından faydalanarak karşılıklı etkileşim sağlayan web ortamından özellikle medya ile ilişkileri iyileştirmek ve geliştirmek amacıyla yararlanmak mümkündür. Web sayfaları, medya çalışanlarının kurumla ilgili bilgilere doğrudan ve hızlı bir biçimde ulaşmasını sağlamaktadır. Theaker, İnternetin basınla iletişimi kolaylaştıran bir unsur olduğunu ileri sürmekte ve medya çalışanlarının bilgi edinirken ve eldeki bilgileri aktarırken İnternetin nimetlerinden yararlandığını belirtmektedir.169 kriz dönemlerinde kurum ve kuruluşların kendilerini ifade edebilmelerini ve açıklamalarını hızlı bir şekilde duyurmalarını sağlayan web siteler ve İnternet, Halkla İlişkiler çalışmalarına sağladığı yararlar açısından başka hiç bir medya aracıyla karşılaştırılamaz.

Guerrilla Marketing International CEO’su Jay Conrad Levinson’a göre web siteleri, tüketicinin ürünle iletişim kurma isteğini arttırmış, tanıtım ve pazarlamanın ilk adımı haline gelmiştir. Levinson’a göre, İnternet’in sahip olduğu en önemli avantajları interaktif, ölçümlenebilir, anlık müdahalelere uygun, her an için güncellenebilir ve ekonomik olma özellikleridir.

Özellikle etkili ve iki yönlü iletişimin yayılmasını ve kurum ve hedef kitle arasında diyaloga dayalı iletişimin oluşmasını sağlayan İnternet ve onun aracı olan web’in yarattığı yeni platform; içerik zaman ve mekan anlamında, en önemli işlevi kurum ve bireyler arasında ilişki iletişim oluşturarak bunun sürekliliğini sağlamak olan halkla ilişkilerin yönetsel işlevini değiştirme yönünde etkili olmuştur. Çünkü etkileşimli bir web site kurumla ilişki kurmada kurum imajını geliştirmede ve kamuoyu ile kurum politikalarını yakınlaştırmada son derece etkili olmaktadır.

İnternet üzerinden gerçekleştirilen halkla ilişkiler uygulamalarında; hem simetrik iletişim modeli kapsamında yer alan diyaloga dayalı iletişim kuramı hem de sistem kuramından yararlanarak hedef kitle ile etkileşimli iletişimin kurulması, hedef kitlenin beklentilerinin karşılanması, kurum ve hedef kitle arasında dürüstlük, paylaşım ve değerlerin temel alınmasıyla planlı bir halkla ilişkiler uygulamasının gerçekleştirilmesi olasıdır.

2.6.E-Devlet Ve E- Belediye Kavramlarının Gelişimi ve Belediyelerde Kurumsal