• Sonuç bulunamadı

Kurumsal Sosyal Sorumluluk90

91

91

91

92

94

96

90 91

90 91

90 91

SÜRDÜRÜLEBILIRLIK UYGULAMALARI ÇEVRE

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORLAMASI

Türkiye otomotiv sektörünün öncü gücü ve teknoloji lideri Ford Otosan, her alanda güçlü büyümesini devam ettirmek hedefiyle tüm iş süreçlerini Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında yapılandırmaktadır. Bu doğrultuda yürüttüğümüz tüm faaliyetlerimiz, Faaliyet Raporumuzun yanı sıra daha detaylı olarak Sürdürülebilirlik Raporumuzla paydaşlarımızın bilgisine sunulmaktadır.

Ford Otosan Sürdürülebilirlik Raporlarını Global Reporting Initiative’in (GRI) en güncel standardı olan G4 Raporlama Rehberi İlkeleri, temel uygulama düzeyi gerekliliklerine göre oluşturmaktadır.

Sürdürülebilirlik raporlarımıza www.fordotosan.com.tr’den ulaşılabilmektedir.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KOMİTESİ

2015 yılında kurulan Ford Otosan Sürdürülebilirlik Komitesi, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın (SKA) uygulanmasını sağlamaya yönelik çalışmalar ve faaliyet sonuçları hakkında Yönetim Kurulu’nu bilgilendirmektedir.

» Ford Otosan’ın “Sürdürülebilirlik Stratejisi ve Politikası”nı hazırlamak,

» Bu çerçevede “Sürdürülebilirlik Yol Haritası”nı oluşturmak, » Sürdürülebilirlik strateji, politika ve hedeflerinin tüm

paydaşlarla iletişimini sağlamak,

» Konuyla ilgili eğitimin, prosedür, çalışma ve uygulamaların yürütüldüğünü denetlemek ve bu kapsamdaki tüm verileri raporlamak

Komite’nin görev ve sorumlulukları arasında yer almaktadır.

Ford Otosan sürdürülebilirlik kapsamında sergilediği performansla sorumlu yatırım yapmak isteyen yatırımcıların kullandığı önemli endekslerden olan Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi ve FTSE4Good Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi’nde yer almaktadır.

KALITE

Toplam Kalite Departmanı, müşteride başlayıp müşteride biten, şirketin baştan sona tüm süreçlerini destekleyen bir birimdir.

Müşterinin ürünü satın almasından itibaren Ford Otosan ve yetkili bayileri ile yaşadığı tüm deneyimi iyileştirmek ana felsefemizdir.

Kalite Politikamız ile ilgili detaylı bilgiye kare kodu okutarak ulaşabilirsiniz.

https://www.fordotosan.com.tr/

documents/Kurumsal_Politikalar/

KalitePolitikasi_23_05_2017.pdf Araç emisyonlarını düşürmenin yanı sıra operasyonlarımızda

sorumlu üretim anlayışını benimsemekte ve tedarikçilerimizi de bu yönde teşvik etmekteyiz. Dijitalleşme ve inovasyonu iş süreçlerimize entegre ederek, verimli ve akıllı üretim süreçleri sağlayacak projelere yatırım yapmaktayız.

Küresel iklim değişikliği ile mücadele için çevre ve enerji yönetimine öncelik veriyoruz. Yaptığımız çalışmalar ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan Sorumlu Tüketim ve Üretim (Amaç 12) ile İklim Eylemi (Amaç 13) amaçlarına katkı veriyoruz. Enerji verimliliğine odaklanarak sera gazı emisyonlarını her yıl hedeflerimiz doğrultusunda azaltıyoruz.

Amacımız Sudaki ve Karasal yaşamı desteklemek (Amaç 14 ve 15), iklim değişikliği ve etkileri ile mücadele konusunda acilen eyleme geçilmesini sağlamaktır (Amaç 13). Karbon ayak izinin azaltılmasını (Amaç 13) ve Sorumlu Üretim ve Tüketimin güvence altına alınmasını (Amaç 12) destekliyoruz.

Tüm ürün ve hizmetlerimizi ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi ve ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi çerçevesinde yönetiyoruz. Dolaylı çevresel etkilerimizin yönetimi adına tedarikçilerimiz için ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi sertifikasını birlikte çalışmanın ön koşulu olarak belirliyoruz.

Tüm tesislerimizde 2019 yılında enerji verimliliği faaliyetleri kapsamında toplam 11 proje devreye alınmıştır.

Yeşil Ofis programı kapsamında çevre bilincini artırmaya yönelik etkinlikler düzenlenmiş ve tek kullanımlık plastiklerin kullanımının kaldırılması gibi önlemler alınmıştır.

Çevre ve Enerji Politikamız ile ilgili detaylı bilgiye kare kodu okutarak ulaşabilirsiniz.

https://www.fordotosan.com.tr/documents/

Documents/Surd_Raporlari/ford-otosan-cevre-ve-enerji-politikasi-TR.pdf

IŞ SAĞLIĞI

VE GÜVENLIĞI

İşyerlerimizde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tüm yasal ve kurumsal çalışma şartlarını karşılayarak güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmayı hedeflemekteyiz. Ford Otosan, faaliyetlerinin iş sağlığı ve güvenliği risklerini belirlemeyi,

tanımlamayı ve bu risklerle ilgili hedef ve programlar oluşturmayı ve gözden geçirmeyi taahhüt etmektedir.

İş Sağlığı ve Güvenliği Politikamız ile ilgili detaylı bilgiye kare kodu okutarak ulaşabilirsiniz.

https://www.fordotosan.com.tr/documents/

Is_sagligi_ve_guvenligi_politikasi.pdf

92 93

92 93

92 93

ETIK

Ford Otosan, tüm iş ve işlemlerinde; yasalara, Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeleri’ne (Global Compact) uymayı, doğruluk ve dürüstlük esasları çerçevesinde hareket etmeyi, hesap verebilirliği ve açıklığı ilke edinmiştir. Bu ilkenin hayata geçirilmesi her Ford Otosan çalışanının, bu yüksek dürüstlük standartları bakımından kişisel taahhüdünü ve hesap verebilirliğini gerektirir. Şirketimizin kuruluşundan bu yana benimsediği bu ilke, 2018 yılında fiilen Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Etik Politikası ile kurumsallık kazanmıştır. Şirket genelinde Etik Politikası’na uyumu sağlamak üzere yeniden tasarlanan yönetişim yapısı içinde Etik Kurulu, İç Denetim ve Etik Komitesi ile Etik Değerlendirme Heyeti oluşturulmuştur. Ayrıca, etik ihlal bildirimlerinin etkin bir şekilde ele alınması ve takibi için Etik Koordinatörlüğü oluşturulmuştur.

Bu rol altında tüm etik ihlal bildirimlerinin tek elden koordinasyonu sağlanmış, var olan bildirim kanallarına ilave olarak etik bildirim hattı, etik e-posta adresi ve etik iletişim formu devreye alınmıştır. Ford Otosan, Çalışma İlkeleri ve Etik Kuralları’na uyumu güvence altına almak adına, Ford Otosan Yönetim Kurulu Üyeleri, Ford Otosan Çalışanları ve Ford Otosan adına hareket eden temsilcileri düzenli olarak bu ilke ve kurallar hakkında bilgilendirir, ihlal iddialarını ciddiyetle inceler, ihlal halinde gerekli yaptırımları uygular, düzeltici aksiyonları alır, Çalışma İlkeleri ve Etik Kuralları’nda zamanın ihtiyaçlarına göre gerekli güncelleme ve iyileştirmeleri yapar.

2019 yılında çeşitli kanallarla alınan bildirimlerin inceleme sonuçları aşağıdaki tabloda özetlenmiştir:

Etik Politikamız ile ilgili detaylı bilgiye kare kodu okutarak ulaşabilirsiniz.

https://www.fordotosan.com.tr/documents/

Kurumsal_Politikalar/Etik_Politikasi_TR.pdf

YOLSUZLUKLA MÜCADELE

Ford Otosan, yolsuzlukla mücadele konusunda sıfır risk anlayışını benimsemiştir. Yolsuzlukla Mücadele Politikası’nı ve bu politika ile çıkarılan prosedür ve talimatları bu anlayış ile tanımlamıştır. Şirketin lehine ya da aleyhine, miktarından bağımsız olarak rüşvet, yolsuzluk ve suistimal davranışlarına kesinlikle tolerans gösterilmemektedir.

Çalışanlarımız aldıkları yolsuzlukla mücadele eğitimi kapsamında Ford Otosan yolsuzlukla mücadele yöntem ve süreçleri hakkında bilgilendirilmektedir. “Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi” bugüne kadar 3.345 ofis çalışanımız tarafından tamamlanmıştır. Ford Otosan, iş ilişkisi içinde olduğu tüm kişi ve kuruluşların Küresel İlkeler’e ve etik kurallara uygun olarak faaliyetlerini yerine getirmesini önemsemektedir.

Çalışanlarımızın yanı sıra tedarikçilerimizin de Ford Otosan Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi’ne katılımı sağlanmaktadır.

2019 yılında bayilerimiz ve tedarikçilerimiz ile etik politikamız paylaşılmış, bu yolla tüm iş ortaklarımızın değerlerinin sürdürülebilirliğine katkıda bulunulması amaçlanmış ve Ford Otosan etik değerlerinin altı çizilmiştir.

Ford Otosan, Çalışma İlkeleri ve Etik Kuralları’nın uygulamaya geçirildiğini güvence altına almak adına, her yıl çalışanlarını bilgilendirmekte ve çalışanların bilgi seviyeleri ölçmektedir.

Saha ve ofis çalışanlarını Etik ve Uyum konularında bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 2019 yılı içerisinde 30 farklı iletişim faaliyeti gerçekleştirilmiştir.

Raporlama döneminde gerçekleştirdiğimiz iç kontrol ve denetim çalışmaları kapsamında şirket operasyonlarımızda rüşvet ve yolsuzluk risklerine yönelik yasal düzenlemelere ya da şirket politikalarına aykırı önemli büyüklükte bir uygunsuz duruma rastlanmamıştır. Aynı şekilde mevcut bayi ve tedarikçi operasyonlarına yönelik olarak da rüşvet ve yolsuzluk konusunda önemli bir olumsuz durum ortaya çıkmadığı görülmüştür.

Yolsuzlukla Mücadele Politikamız ile ilgili detaylı bilgiye kare kodu okutarak ulaşabilirsiniz.

https://www.fordotosan.com.tr/documents/

Yolsuzlukla_Mucadele_Politikasi_2019.pdf Ford Otosan Etik İletişim Kanallarına Ulaşan Bildirim Sayısı 65

İletilen Bildirimler Sonucu Disiplin Komitesi Kararı Alınanlar 24

94 95

94 95

94 95