• Sonuç bulunamadı

AR-GE VE TEST MERKEZLERIMIZ

GÖLCÜK

Motor ve araç test tesisleri ile egzoz gazı filtreleme sistemleri laboratuvarı bulunmaktadır. Orta ve hafif ticari araç ve motor sistemleri geliştirilmektedir.

SANCAKTEPE

Türkiye’nin otomotivde en büyük Ar-Ge Merkezi’dir. Motor ve araç geliştirme ekipleri, tasarım stüdyosu, sanal gerçeklik (CAVE) ve yazılım geliştirme (HIL) odaları bulunmaktadır. 2019 yılında Sancaktepe Ar-Ge Merkezi’nde devreye alınan Malzeme Analiz Merkezi’nde Malzeme Karakterizasyonu ve Hasar Analiz çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

ESKİŞEHİR

Motor test merkezi, prototip atölyesi, Ford Cargo özel araç mühendisliği, ağır ticari araç ve motor geliştirme yapılmaktadır.

GÖLCÜK TEST MERKEZİMİZ

Motor Test Merkezi 2013

Yenilikçi yaklaşımı, üstün teknolojisi ve verimliliği ile Automotive Testing Technology International Magazine tarafından “2013 Yılın Motor Test Merkezi” ödülünü kazanmıştır.

2017

Altyapı güncellemeleri tamamlanarak iki motor test hücresi güvenlik açısından benzinli ve LNG motor testlerine uygun hale getirilmiştir.

2018

Türkiye’de ilk olarak ticari vasıtalar için Euro 6D emisyon akreditasyonu alınmıştır. Tesis altyapısı tamamen dijital hale getirilerek enerji verimliliği artırılmıştır.

Egzoz Emisyon Sistemleri Test Merkezi

2014

Ford’un dünyada bu konuda hizmet veren ilk tesisidir. Ford Otosan’ın geliştirerek araçlarında kullandığı atık gazların doğaya salınımını azaltan egzoz emisyon sistemlerinin Ar-Ge çalışmaları yapılmaktadır.

2018

Çevreci egzoz sistemleri geliştirme çalışmaları kapsamında farklı egzoz modelleri oluşturularak, deposit dozlama haritalaması algoritmaları geliştirilmiştir.

Araç ve Sistem Test Merkezi 2014

Araç parça ve sistemlerinin, müşteri kullanımında karşılaşacağı senaryolara göre, dayanım ve fonksiyonellik testleri gerçekleştirilmektedir.

Tesiste bulunan çok eksenli sarsıcı tabla ile yoldan toplanan verilerin simülasyonu yapılmakta, ısıl yaşlandırma, soğuk çalıştırma ve gövde sistemleri ömür testleri gibi testler için -42/+85˚C sıcaklıkları arasında, %90 neme kadar uç iklimsel ortam sunabilen klimatik laboratuvar bulunmaktadır.

Geliştirilen gömülü elektronik kontrol sistemleri altyapısı sayesinde kuvvet dinamik kontrollü bir şekilde şasi ve gövde parçalarının yorulma çevrimleri yapılmaktadır. Özel pnömatik sistem ve yazılımı ile mekanik bağlantı parçalarının performans testleri yürütülmektedir.

82 83

82 83

ESKİŞEHİR TEST MERKEZİMİZ

Prototip Motor ve Şanzıman Toplama Merkezi

2013

Ford Otosan projeleri kapsamında üretilecek tüm prototip motorların üretim noktasıdır. 6 istasyonda aynı anda motorlar toplanabilmektedir.

Motorların montajında ve demontajında kullanılan tüm ekipmanları tasarlayacak bilgi mevcuttur. Toplanan tüm veriler bilgisayar üzerinden anlık takip edilmektedir. Toplanmış motorlar farklı lokasyona gönderilmeden hot test edilerek sevk onayı verilmektedir.

Global Ford organizasyonuna da destek verilmektedir. Tek eksenli parça ömür testleri yapılabilmektedir.

2017 yılı itibarıyla, ağır ticari araç şanzımanı montaj ve demontajı yapılabilmektedir. Mevcut prototip montaj istasyonları esnek yapısı ile istendiğinde farklı prototipler toplayabilecek seviyeye getirilmiştir.

Motor Test Merkezi 2014

Türkiye’de 13 lt üzeri motor testleri yapabilen ilk tesistir. 5 farklı test odasında Euro 6 normlarını karşılayan Ecotorq motorların geliştirme ve dayanım testlerini yapmakta ve global Ford organizasyonuna da hizmet vermektedir. Araç egzoz sistemi, üre sistemi gibi testler de yapılabilmektedir.

Verimlilik ve sürdürülebilirlik amacı ile kapalı tip soğutma kulesi kullanılan merkez, araç seviyesinde egzoz gazı filtreleme sistemlerini test

edebilmektedir. Araç üzeri test sistemleri dizaynı yapılabilmektedir. Tüm bina yüksek teknoloji ile donatılmış farklı lokasyonlardan erişim yapılabilmekte ve istenen datalar incelenebilmektedir.

Uzaktan erişim ile motor testleri yapılabilmektedir. Altyapı otomasyon sistemi ile takip edilmektedir.

2018 yılı itibarıyla, devreye alınan özel ekipmanlar ile test odaları deniz seviyesinde test yapabilir seviyeye getirilmiştir. 3 adet test odasının test kabiliyeti artmış, emisyon benzeri testler yapabilir seviyeye gelmiştir.

Tesiste 2019 yılında, ağır ticari araç motorlarında alternatif yakıt (CNG, LNG) uygulamaları yapacak teknolojik altyapılar kurulmuştur

Araç ve Sistem Test Merkezi 2014

1.250 m2’lik alan kapasitesi ile 9 ağır ticari araca aynı anda montaj, demontaj ve kontrol hizmeti verecek şekilde tasarlanmıştır.

Eskişehir Araç Test Pisti 2016

61.365 m2 alana yapılmış tesis, bu alanda Türkiye’de yapılan ilk ve en kapsamlı pist özelliğini taşımaktadır. Araç dinamiği, sürüş konforu, kabin gürültü seviyeleri gibi araç özelliklerini iyileştirmeye yönelik tasarım geliştirme faaliyetleri ile birlikte, özel yüzeylere sahip parkurlarda araç dayanım testleri gerçekleştirilmektedir.

Pistte ayrıca, akıllı sürüş destek sistemlerinin testleri için ayrılmış özel bir bölüm bulunmaktadır. Ağır ticari araçların statik kabin çarpma testi tesiste yapılabilmektedir. Tesiste 2019 sonu itibarıyla, ağır ticari araçlarda ağırlık testi uygulaması yapılabilmektedir.

Tek Silindirli Araştırma Motoru 2016

110 bar silindir içi yanma basıncına kadar yanma görüntüsü alınabilen optik modül ve 310 bar silindir içi yanma basıncına kadar testler yapılabilen yüksek basınç modül olmak üzere iki modüle sahip laboratuvarda, 1-2,5 litre/silindir birim silindir hacminde motorlar için temel araştırma çalışmaları yapılabilmektedir.

Farklı yanma mekanizmalarının, alternatif yakıtların ve yanma sistemi donanımlarının ileri emisyon ölçümleri de yapılarak çalışılmasına olanak tanıyan laboratuvar ve tek silindirli araştırma motoru, Ford Otosan ekipleri tarafından yurt içi iş birlikleriyle tasarlanmış ve geliştirilmiştir.

Motor Aktarma Sistemleri Test Merkezi

2018

Türkiye’de ağır ticari şanzıman testlerini yapan ilk test merkezidir. Şanzıman test sistemleri, test metodolojisi bakımından Avrupa’daki tek örnektir. 2 adet yeni şanzıman test odası kurulmuş ve mevcut 2 adet motor test odası şanzıman test odasına dönüştürülmüştür. Odaların dönüşümleri esnek tasarlanmıştır.

Bu sayede istendiğinde motor veya şanzıman testleri yapılabilmektedir.

Bu odalarda debriyaj, baskı balata, vites sistemi ve VECTO (Verimlilik) testleri yapılabilmektedir.

84 85 84

INOVASYON

Ford Otosan olarak yenilikçilik, girişimcilik, değişim yönetimi ve açık inovasyonu vizyonumuza giden yolda önemli yapı taşları olarak görmekteyiz. Yenilikçilik kültürünü tüm şirkete yaymak ve sistematik şekilde değer üretebilmek için 2019 yılında Ford Otosan bünyesinde İnovasyon ve Yeni Girişimler Direktörlüğü kurulmuştur. Ayrıca şirket içi inovasyon ve dijitalleşme kültürünü yaymak için yıl boyunca çok sayıda eğitim ve seminer düzenlenmiştir.

Geleceği Tasarlayan Fikirler Ford Otosan Inovasyon Portalı Fikirhane’de Buluşuyor

Fikirhane, Ford Otosan’ın yeni Fikir Yönetim Sistemidir. Fikir Yönetim Sistemi, çalışanların fikirlerini paylaştığı, paylaşılan fikirlerin durumunu takip edebildiği, fikirlerin kullanıcılar

tarafından beğenilip, yorumlanabildiği ve fikir sahipleri ile sistem sorumluları arasındaki iletişimi sağlayan bir yazılımdır.

Ford Otosan Inovasyon Programı

Ford Otosan İnovasyon Programı, fikir sahiplerinin fikirlerini bizzat hayata geçirdiği, yepyeni bir inovasyon sürecidir.

Fikirbaz, bu süreçte, “Kurum içi Girişimci”ye dönüşecektir.

Önceliklendirilen her proje için, fikir sahibinin de dâhil olduğu Fikir Olgunlaştırma Takımları (FOT) kurulur ve bu takımlara zengin bir “Kurumsal Girişimcilik” eğitimi sunulur. Süreç, Kurumsal Girişimcilik konusunda uzman dış danışmanlar tarafından desteklenir.

Ford Otosan İnovasyon Komitesi, öncelikli alanlarımızı Dijital Dönüşüm, Akıllı Üretim, Müşteri Deneyimi, Bağlı Araç ve Otonom Kamyon olarak belirlemiştir.

Ecotorq Motor Serisi: Jeneratör Ürün Gamı

Fikri ve sınai hakları %100 Ford Otosan’a ait olan yerli üretim Ecotorq 9L ve 12.7L dizel motorlar, 2016 yılından beri Ford Trucks araçlarımız için üretilmektedir. 2019 yılında Ecotorq motorlar ilk kez ağır ticari araç harici bir sektörde kullanılmıştır. Ford Otosan mühendislik gücüyle endüstriyel motor uygulamaları için geliştirilen jeneratör motor gamı, Türkiye’nin önde gelen

Dijital araç ve yöntemlerin akıllı ve sürdürülebilir biçimde uygulanarak verimlilik ve değer yaratması için kullanılmasıdır. Dijital dönüşüm, diğer inovasyon alanlarının doğrudan destekçisidir.

Ford Otosan fabrikalarında mevcut süreçlerin akıllı ve verimli üretim, malzeme, planlama ve lojistik sistemleri sayesinde daha rekabetçi, esnek bir hale dönüştürülmesidir. “Nesnelerin İnterneti”, “Akıllı Fabrikalar”, “Siber / Fiziksel Sistemler” ve “Endüstriyel İnternet” gibi teknolojileri bir araya getirir.

Tüketicilerin ulaşım konusundaki tercihleri değişmektedir ve online iletişim kanalları kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Bu doğrultuda satın alma öncesini, esnasını ve sonrasını dikkate alarak oluşturulan mobil hizmetler, yenilikçi bayi ve servis yapılanmaları, araç ve yolculuk paylaşımı gibi uygulamaların tasarlanması

hedeflenir.

Taşıtların daha geniş bir ulaşım ekosisteminin parçası olarak birbiriyle ve şehir altyapısıyla etkileşmesidir. Daha güvenli ve verimli sürüş deneyimi için navigasyon, mobil iletişim kanallarıyla entegre akıllı motor sistemleri, filo yönetim sistemleri, araç içi bilgi ve eğlence sistemleri gibi araç içi/dışı bağlantı sistemlerine dayalı geniş bir yelpazeyi kapsar.

Gelişmiş algılama sistemleri, siber-güvenlik sistemleri, otomatize edilmiş testler, yakın takip ile aerodinamik kazanç elde edilmesi, hassas haritalama sistemleri gibi ileri teknolojilere dayalı ürünlerin geliştirilmesini ve bu ürünler sayesinde lojistik sektörüne getirilecek yeni çözümleri içermektedir.

85 jeneratör firmalarından Teksan’ın ürünlerinde kullanılarak

piyasaya sunulmuştur. Endüstriyel motor ürün ailesini

tamamlamaya yönelik, ana makina ve yardımcı makina olarak deniz motoru, doğal gazlı motor ve şehiriçi otobüs motoru geliştirme faaliyetlerimiz devam etmektedir.

Silikon Vadisi’ndeki Girişim Ekosistemi ile Yürütülen Çalışmalar

Akıllı hareketlilik konusunda dünyada ilklerin hızla hayata geçtiği Silikon Vadisi’nde varlık göstermek amacıyla bir çalışanımız Ford’un Palo Alto’daki tesislerinde Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Otonom Araç Teknolojisi ve Regülasyonları üzerinde yürüttüğü projede görevlendirilmiştir. Bu vesileyle Mart 2019’dan beri WEF’in Endüstri 4.0 için kurduğu merkezde “Autonomous

& Mobility” gruplarında sektör ve teknolojilerin geleceğini yönlendiren çalışmalarda aktif olarak rol almaktayız. Şirketimiz bu sayede ‘’Otonom yük taşımacılığı’’ konusunda 40’ın üzerinde uç-teknoloji yaratan girişimle, 15’in üzerinde Fortune 500 firmasıyla, 10’un üzerinde Yatırım Fonu ve Kurumsal Yatırım Fonuyla, 10’un üzerinde Hızlandırma ve Kuluçka merkeziyle görüşme şansı yakalamıştır.

Ford Otosan aynı zamanda Ford Motor Company’nin mobilite, veri analitiği, tasarım, bağlı araçlar, bulut teknolojisi gibi birimleriyle çeşitli görüşmeler gerçekleştirerek Ford ve Ford Otosan arasında kilit köprüler kurmaktadır.

Gembox Teknoloji Girişimleri A.Ş. – Driventure 2019’da kurduğumuz Gembox Teknoloji Girişimleri A.Ş.

adlı girişim sermayesi şirketimiz ile kurum içi girişimcilik çalışmalarımızdan filizlenen fikirleri değerlendireceğiz. Silikon Vadisi, Türkiye – Avrupa - Orta Doğu ekosisteminde bulunan Start-up’larla dinamik bağlantılar kurup, ortak proje geliştirme ve/veya bilfiil yatırım yapma yolu ile şirketimiz için daha büyük stratejik değer yaratmayı hedeflemekteyiz.

Demo Day’ 19:

Girişimcilik ekosistemiyle köprü kurmak amacıyla İTÜ Çekirdek iş birliğinde gerçekleştirilen Ford Otosan Demo Day’ 19 açık inovasyon faaliyeti olarak Sancaktepe Ar-Ge Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir. İş birliği kapsamında odak alanları bağlı araç teknolojisi, elektrifikasyon, akıllı hareketlilik, görüntü işleme teknolojileri, malzeme geliştirme teknolojisi olan 13 girişim davet edilmiştir. Etkinliğin sunum oturumunda, girişimler, projelerini ve değer önerilerini Ford Otosan çalışanlarına ve Koç İnovasyon Programı paydaşlarına anlatma fırsatı bulmuştur. Sunumlar sonrasında jürinin puanlaması ile günün kazanan girişimi belirlenmiştir.

86 87

86 87