• Sonuç bulunamadı

2. KURULUN YÜRÜTTÜĞÜ FAALİYET VE HİZMETLER

2.4. MESLEKİ YETKİNLİĞİN ARTIRILMASINA YÖNELİK FAALİYETLER

2.4.5. Kurumsal Kültür Faaliyetleri

2011 yılında başlatılan “Kurum Kültürünün Oluşturulması Seminerleri”ne devam edilmiştir.

İlki geçen yıl yapılan seminerlerin ikinci ve üçüncüsü bu yılın ilk altı ayında gerçekleştirilerek kurumsal kültür geliştirilmesi amaçlanmıştır.

23-24-25 Mart 2012 tarihleri arasında Kızılcahamam’da gerçekleştirilen ikinci seminere Kurulda görev yapan şube müdürü, bilgi işlem müdürü, avukat, tercüman, şef, VHKİ ve bilgisayar işletmenlerinden oluşan toplam 70 kişilik grup katılmıştır.

27-28-29 Nisan 2012 tarihleri arasında Afyonkarahisar’da düzenlenen üçüncü seminere ise makam şoförü, sekreter ve hizmetlilerden oluşan toplam 68 kişi katılmıştır.

40 2.5. MEVZUAT ÇALIŞMALARI

2.5.1. Yürürlüğe Giren Yönetmelikler

“Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”

25.05.2012 tarih ve 312 sayılı karar ile HSYK Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş, 04.07.2012 Tarihli ve 28343 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreterlik ve Teftiş Kurulu Bürolarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Taslağı 25.05.2012 tarih ve 313 sayılı karar ile HSYK Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş ve 04.07.2012 Tarihinde HSYK internet sitesinde yayımlanmıştır.

HSYK Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği 25.05.2012 tarih ve 314 sayılı karar ile HSYK Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığından görüş alınarak Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.

HSYK Personeli Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Yönetmeliği 25.05.2012 tarih ve 315 sayılı karar ile HSYK Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş olup, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığından görüş alınarak Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.

2.5.2. Taslak Halindeki Yönetmelik Çalışmaları

Adlî ve İdarî Yargı Hâkim ve Savcıları Meslek İçi Eğitim Yönetmeliği Taslağı; Genel Kurulca yeniden değerlendirilmesine karar verilmiş olup, içerik çalışmalarına devam edilmektedir.

2.5.3. Genelgeler

Mevzuat İşleri Bürosu tarafından “Cumhuriyet Başsavcılarının Savcılar Üzerindeki Gözetim ve Denetim Yetkisi İle Savcıların Adli Görevleri”ne ilişkin konuda genelge oluşturmak üzere taslak çalışmalarına başlanılmıştır.

Bu kapsamda 6-8 Haziran 2012 tarihleri arasında İstanbul, 18-20 Haziran 2012 tarihleri arasında Antalya ve 21-23 Haziran 2012 tarihleri arasında İzmir illerinde çalıştaylar düzenlenmiştir.

Çalıştaylar öncesi, bir ilk olarak Kurulun İnternet sayfasında Çalıştay portalı oluşturularak tüm hâkim ve savcıların çalıştaylarla ilgili her türlü güncel bilgi ve belgeye kolaylıkla ulaşmalarına imkân sağlanmıştır. Portal üzerinden gelen talep ve öneriler değerlendirilerek çalıştaylarda ele alınması gereken konular belirlenmiştir. Çalıştaylarda konu başlıklarına göre 7 grup oluşturulmuş ve grup raporları hazırlanmıştır.

Çalıştayların ikinci ayağı yurt dışı çalışma ziyaretleri olarak planlanmış olup buna göre Almanya, İtalya ve İspanya’ya çalışma ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi öngörülmüştür.

41 2.5.4. Mevzuat İşleri Bürosu iş cetveli

Mevzuat İşleri İlk 6 Aylık Faaliyetler

İşlem veya Faaliyet Türü Gelen Çıkan Derdest

Kanun tasarılarına verilen görüşler 4 4 0

Tüzük tasarılarına verilen görüşler 0 0 0

Yönetmelik tasarılarına verilen görüşler 7 4 3

İç Genelgeler 1 1 0

Dış Genelgeler 1 0 1

Duyurular 9 8 1

Bilgi notları 27 27 0

Bilimsel ve kültürel toplantılar 32 32 0

Soru önergeleri 79 70 9

Hukuki görüşler 69 51 18

Hukukla ilgili Diğer İşler 57 43 14

Bilgi ve belge talepleri 19 19 0

Toplam 305 259 46

42

2.6. DIŞ İLİŞKİLER KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER

2.6.1. Uluslararası Sempozyum

HSYK’nın da üyesi bulunduğu Balkan Bölgesi Yargı Otoriteleri İşbirliği Konferansının yedincisi 29-30 Mayıs 2012 tarihlerinde İstanbul Polis Eğitim ve Kongre Merkezinde düzenlenmiştir.

Adalet Bakanı ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı sayın Sadullah ERGİN’in açılışını yaptığı konferansa ülkemizi temsilen Başkanvekili sayın Ahmet Hamsici, Birinci Daire Başkanı sayın İbrahim Okur, İkinci Daire Başkanı sayın Nesibe Özer ile Birinci Daire Üyesi sayın Bülent Çiçekli, Genel Sekreter sayın Muzaffer Bayram, Genel Sekreter Yardımcıları sayın Engin Durnagöl ve sayın Bülent Albayrak ile tetkik hâkimleri katılmıştır.

Yurt dışından Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, İtalya, Macaristan, Makedonya, Moldova, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Slovenya yüksek yargı kurulları temsilcilerinin yanı sıra Avrupa Yargı Kurulları Ağı (ENJC) başkanı Paul Gilligan ve Özgürlük ve Demokrasi İçin Avrupa Yargıçlar Birliği (MEDEL) temsilcisi António Cluny katılmıştır.

Konferansın ilk oturumunda “Yargının Bağımsızlığı ve Yasama ve Yürütme Güçleriyle İşbirliği”

konusunda, ikinci oturumunda “Yeni Teknolojiler ve Yargıdaki Uygulamaları” konusunda katılımcı ülkeler tarafından sunumlar yapılmıştır.

Üçüncü oturumda ise “Bölgesel İşbirliği Konferanslarının Çalışma Usulleri İle İlgili Öneriler ve Bölgesel İşbirliği Daimi Ofisinin Yasal ve Finansal Durumu” konusunda tartışmalar yapılmıştır.

Yapılan bu tartışmaların neticesinde Konferansın bir yıl daha aynı şekilde devam etmesine karar verilmiştir.

Toplantı sonunda sekizinci konferansın İtalya’da yapılması kararlaştırılmış ve “İstanbul Deklarasyonu” adlı sonuç bildirgesi oybirliği ile kabul edilmiştir.

9-30 MAYIS 2012

VII. ULUSLAR ARASI BALKAN ÜLKELERİ YARGI KURULLARI KONFERANSI SONUÇ BİLDİRİSİ

Katılımcı ülkelerde yargı reformunun sürdüğünün farkında olarak;

11-12 Haziran 2007 Budapeşte ve 2-3 Haziran 2011 Velingrad Konferanslarında kabul edilen sonuç bildirilerini teyit ederek;

Yargı bağımsızlığının, hukukun üstünlüğünün temeli olduğunun farkında olarak;

Katılımcı ülkelerin her birinin kendine özgü hukuk sistemi olduğunun farkında olarak ve değişim süreçlerine saygı duyarak;

29-30 Mayıs 2012 tarihlerinde yapılan

VII. Balkan Ülkeleri Düzenleyici Yargı Kurulları Konferansına katılan ülkelerin yetkili temsilcileri, aşağıdaki hususları sonuç bildirisi olarak ilan etmektedir.

43

İSTANBUL DEKLERASYONU

1 - Yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü ve demokratik toplum için vazgeçilmez bir unsur olup hâkim ve savcılar için bir ayrıcalık değil tam tersine vatandaşların hukuk karşısında eşitliğinin teminatıdır.

2 - Yasama ve yürütmeden bağımsız yargı kurullarının varlığı, yargının kendi kendini yönetim ilkesi çerçevesinde, yargı bağımsızlığının en önemli enstrümanıdır.

3 - Yargı kurulları, yargının bağımsızlığını temin edebilecek özerk bir yapıya ve geniş tabanlı temsil esasına dayalı olmalı ve vatandaşların adalete olan inancını kuvvetlendirecek bir tarzda bağımsız, tarafsız ve adil yargının teminatı olmalıdır. Yargının bağımsızlığının sağlanması için yargı kurullarının anayasal statülerinin olması önerilmektedir.

4 - Yargı bağımsızlığını temin etmek için hâkimlerin ve savcıların, kariyerleri boyunca ve sonrasında, bağımsızlıklarını kuvvetlendirecek mali haklara ve özlük haklarına sahip olmaları gerekmektedir.

5 - Yargı bağımsızlığı, hem yasama ve yürütmeden gelecek müdahalelerden bağımsız bir şekilde faaliyette bulunmayı hem de devletin diğer organlarıyla işbirliği halinde toplum yararına çalışmayı gerektirmektedir. Yargı bağımsızlığına zarar verme riskinden kaçınarak, diğer devlet erkleri ile işbirliği, yasalarca belirlenen sınırlar çerçevesinde, denge ve eşitlik temeline dayanmalıdır.

6 - Yargı Kurulları, yargının bağımsızlığını ve hızlı, etkin ve adil işlemesini güvence altına almalıdır.

7 - Yargının hızlı ve etkin işlemesinin sağlanması ve insan kaynakları sorunlarının giderilmesi için, yeni teknolojilerin diğer devlet organları ile işbirliği içinde yargı kurumlarında kullanımı teşvik edilmelidir.

8 - Yeni Teknolojiler, yargı bağımsızlığını ve diğer yargı etkinliklerinin temel ilkelerini zedeleyecek şekilde kullanılmamalıdır.

9 - Yargıda yeni teknolojilerin, özellikle örnek ülke uygulamalarının, Konferansa üye ülkeler arasında yayılmasını sağlayıcı işbirliği olanakları geliştirilmelidir.

2.6.2. Yurtdışından Gelen Yabancı Heyetler

Yurtdışından Gelen Yabancı Heyetler

Tarih Ülke / Kurum Gelen Heyet Konusu

1 23 Şubat

2012 Almanya Almanya Hâkimlik Akademisinden

bir heyet.

Türkiye Adalet Akademisi ile Almanya Hâkimlik Akademisi arasında yürütülmekte olan

işbirliği çalışmaları.

2 8 Mart

2012 Arnavutluk Arnavutluk Yargıçlar Akademisi Çalışma Ziyareti

44

3 15 Mart

2012 Avrupa Birliği AB Uzmanı Luca PERILLI ve beraberindeki heyet.

CMK 250. Madde ile yetkili Özel Yetkili Mahkemelerin kuruluşu başta olmak üzere Türk Ceza Hukuku Sisteminin

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 5. ve 6.

Maddelerine ve AB Standartlarına uyumunun

incelenmesi

4 20 Mart

2012 Makedonya

Makedonya Savcılar Kurulu ve Hâkimler Kurulundan oluşan

heyet

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısı ve Türk Yargı

Sistemini yakından tanımak.

5 21 Mart

2012 Kosova Kosova Yüksek Yargı Mensupları Çalışma Ziyareti

6 29 Mart

2012 Mısır

Mısır Adalet Bakanı Yardımcısı ve beraberinde üst düzey görevliler

ile Hâkimlerden Savcılardan oluşan 15 kişilik bir heyet

Ülkemizin Amerika Birleşik Devletleri ile Eş Başkanlığını

üstlendiği Terörizmle Mücadele Küresel Forumu

(TMKF) çerçevesinde gerçekleştirilen çalışma

ziyareti

7 3-7 Nisan

2012 Litvanya Litvanya Yargı Kurulu

HSYK’nın Türk yargı sistemi içindeki yeri, Yüksek Yargı Kurumlarının İşleyişi ve UYAP

Bilişim Sisteminin uygulamasının görmek amacıyla yapılan çalışma

ziyareti 8 11 Nisan

2012 Kosova Kosova Yüksek Yargı Mensupları Çalışma Ziyareti

9 27 Nisan

2012 Avrupa Birliği AB Uzmanı Thomas GIEGERICH ve

beraberindeki heyet HSYK’nın yapısı ve işleyişi 10 18 Mayıs

2012 Rusya Rusya Adalet Akademisi Çalışma Ziyareti

11

28-29 Mayıs 2012

Balkan Ülkeleri

Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, İtalya, Macaristan, Makedonya, Moldova, Karadağ,

Romanya, Sırbistan, Slovenya yüksek yargı kurulları temsilcilerinin yanı sıra Avrupa Yargı Kurulları Ağı (ENJC) başkanı

Paul Gilligan ve Özgürlük ve Demokrasi İçin Avrupa Yargıçlar Birliği (MEDEL) temsilcisi António

Cluny

“Yargının Bağımsızlığı ve Yasama Yürütme ile Olan İlişkileri” ile “Yeni Teknolojiler

ve Bunların Yargı Alanında Uygulanması” konulu İstanbul’da düzenlenen VII Uluslararası Balkan Bölgesi Düzenleyici Yargı Kurulları Ağı

Konferansı

12 01 Haziran

2012 Endonezya

Endonezya Cumhuriyeti Adalet Komisyonu Başkanı Sayın Prof.

Dr. H. Eman Suparman

Çalışma Ziyareti

13 13 Haziran

2012 ABD ABD Massachusetts eyaleti

hâkimler heyeti ile

Meslek etiği ve hâkimlerin performans değerlendirme kriterleri konularında yapılan

yuvarlak masa toplantısı 14 19 Haziran

2012 İsveç İsveç Danıştay Başkanı ve

beraberindeki 5 kişilik bir heyet

Danıştay Başkanlığının Davetlisi olarak düzenlenen

çalışma ziyareti

45 2.6.3. Yurtdışı Çalışma Ziyaretleri ve Toplantıları

Yurtdışı Çalışma Ziyaretleri ve Toplantılarına Katılım

Tarih Ziyaret Edilen Yer Ziyaretin Konusu Katılımcılar

1 16 Ocak 2012

Belçika Brüksel

Avrupa Yargı Kurulları Ağı(AYKA) Grup Çalışma Toplantısı

Tetkik Hâkimi Osman Nesuh YILDIZ 2 8-11 Şubat

2012

Hollanda Lahey

Avrupa Yargı Kurulları Ağı(AYKA) Grup Çalışma Toplantısı

Tetkik Hâkimi Hasan DURSUN

3 13-17

Şubat 2012 Polonya

Adalet Bakanlığı ve Avrupa Konseyi Proje Ofisi tarafından

birlikte yürütülen Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yapılan çalışma

ziyareti

HSYK Üyesi Ömer KÖROĞLU

4 19-22

Şubat 2012 Romanya Avrupa Yargı Kurulları Ağı(AYKA) Grup Çalışma Toplantısı

Genel Sekreter Yardımcısı Engin DURNAGÖL

5 27 Şubat

2012 Almanya

Arabuluculuk ve Diğer Alternatif Çözüm Yolları Konusunda Uygulama ve Tecrübesi Bulunan

Ülkelerin Tecrübelerinden Yararlanmak ve Uygulamayı

Yerinde Görmek Amacıyla Yapılan Çalışma Ziyareti

HSYK Üyesi Ahmet KAYA

6 2 Mart

2012 Avusturya

Arabuluculuk ve Diğer Alternatif Çözüm Yolları Konusunda Uygulama ve Tecrübesi Bulunan

Ülkelerin Tecrübelerinden Yararlanmak ve Uygulamayı

Yerinde Görmek Amacıyla Yapılan Çalışma Ziyareti

HSYK Üyesi

Avrupa Yargı Kurulları Ağı(AYKA) Grup Çalışma Toplantısı

Tetkik Hâkimi

Avrupa Yargı Kurulları Ağı(AYKA) Grup Çalışma Toplantısı

Genel Sekreter Yardımcısı Engin DURNAGÖL

9 22-23 Mart 2012

Romanya Bükreş

TAIEX Ofisine sunulması düşünülen proje kapsamında

Romanya-Bükreş’te bulunan Güneydoğu Avrupa Savcılar Danışma Grubu ile Güneydoğu

Avrupa Suçlarla Mücadele Merkezine düzenlenen ziyaret

Tetkik Hâkimi Mehmet AKBAL, Nuri KARAKUŞ ve kürüsüde

görev yapan 9 Hâkim ve Cumhuriyet Savcısı

10 02-06

Nisan 2012 Yunanistan İcra Dairelerinin Etkinliğinin Arttırılması Projesi

Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Adem KUL, Ankara İcra Hakimi Yaşar AKYILDIZ, Gaziantep İcra Hakimi Muhittin ÖZDEMİR

46

11 3 Nisan

2012 İsveç Mahkeme Yönetim Sisteminin

Güçlendirilmesi Ortak Projesi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan ÇOLAKKADI, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı

Kemal CANBAZ, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Namık

YILMAZ, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem

KURİŞ, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri

Celal AVAR ve Yakup ALICI, İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Sabri BAYINDIR, Ankara Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi

Adalet Komisyonu Başkanı Ramazan AKSAN ve Bursa Adli

Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı

Nizamettin KELEŞ

12 16-19

Nisan 2012

Tayvan

Taipei Dünya Savcılar Birliği Konferansı

Genel Sekreter Yardımcısı Engin DURNAGÖL ve Tetkik Hâkimi

Seyfullah ÇAKMAK

13 16-20

Nisan 2012 İspanya İcra Dairelerinin Etkinliğinin Arttırılması Projesi

Genel Sekreteri Muzaffer BAYRAM

14 16-20

Nisan 2012 İspanya İcra Dairelerinin Etkinliğinin Arttırılması Projesi

Ankara İcra Hâkimi Nazmiye BEYAZITOĞLU KUŞÇUOĞLU

15 25-27

Nisan 2012 Hollanda

Model Cezaevi Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Cezaevi

Reformunun Desteklenmesi Projesi

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Yusuf ARSLAN ve Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa

Safa ÖZGEN

Leonardo Da Vinci Hareketlilik Projesi kapsamında

Divriği Hâkimi Kadriye AKINCI, Hakkari Cumhuriyet Savcısı Saltuk Buğra KURT, Danıştay

Tetkik Hâkimi Ömer KAYA, Danıştay Tetkik Hâkimi Sibel KORUCU, HSYK Tetkik Hakimi

Servet SAĞLAM

T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Avrupa Birliği

Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi tarafından yürütülmekte olan Hayat Boyu

Öğrenme Programı

Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan KAYA

18 9-11 Mayıs 2012

İrlanda Dublin

Avrupa Yargı Kurulları Ağı(AYKA) Genel Kurul Toplantısı

HSYK Birinci Daire başkanı İbrahim OKUR ve HSYK Üyesi

Bülent ÇİÇEKLİ

19 21 Mayıs 2012

İtalya Toronto

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütünün Uluslararası Eğitim Merkezinde düzenlenen

“Avrupa Birliği Kamu Alımları Hukuku” semineri

Demirci Hâkimi Servet ALYANAK

47

Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünün, “İsveç Ulusal Mahkemeler İdaresi ” ile

Adalet Bakanlığı arasında 2007 yılından itibaren sürdürülmekte olan ikili işbirliği kapsamında İsveç Helsinborg Mahkemesi ile

Sincan Adliyesi arasında başlatılan kardeş mahkemeler

projesi

Cumhuriyet Başsavcısı Murat GÖKÇE, 1.Ağır Ceza Mahkemesi

Başkanı Süleyman SAVUT, Cumhuriyet Başsavcı Vekili

Dursun AYGÖR, 1.Aile Mahkemesi Hâkimi Esat ÖZDEM, 1.Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Jale TETİK ve 2.Asliye Ceza

Mahkemesi Hâkimi Hatice KILINÇ

Leonarda Da Vinci Hareketlilik Projesi kapsamında

Bilecik Cumhuriyet Savcısı Hasan ÖZDEMİR, Düzce Cumhuriyet Savcısı Durmuş Ali

İKİZ, Bilecik Hâkimi Nazan ÖZDEMİR, İkizdere Hâkimi Elif

ESEN, İstanbul İdare Mahkemesi Üyesi Ahmet CANBOLAT, İstanbul İdare Mahkemesi Üyesi Bayram ÖZ

22

Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünün, “İsveç Ulusal Mahkemeler İdaresi ” ile

Adalet Bakanlığı arasında 2007 yılından itibaren sürdürülmekte

olan ikili işbirliği

Aydın Hukuk Hâkimi Gülay ARICIOĞLU HSYK Tetkik Hâkimi Osman Nesuh YILDIZ

23

Farklı Yargı Sistemlerinde Teftiş Kurulu'nun İşlevleri, Adalet Bakanlığı, Yüksek Yargı Kurulları veya Bağımsız Yönetim Birimleri arasındaki İlişkiler ve Avrupa Birliği Üye Ülkeleri Arasında Bu

Alanda Deneyim Alışverişi

HSYK Üyesi Ahmet KAYA, Adalet Başmüfettişi Ümit SADE, Tetkik

Hâkimi Hasan DURSUN ile mütercim Gürkan TURHAN

24

04-05 Haziran

2012

Lüksemburg

Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Ortak

Projesi

HSYK Üyesi Ulvi YÜKSEL, HSYK Teftiş Kurulu Başkanı Selim YILDIZ, HSYK Teftiş Kurulu Bşk.

Yard.İlhan ÖNKAL, HSYK Başmüfettişleri Mehmet YILMAZ, Cengiz ÜNSAL, S.

Hakan ATALAY, Mustafa ZENGİN, Yurdanur BAKIRCI, Arif

Sami KAYA, Ergün TORLAK, Tacettin ŞEKER, Kemal AÇIKGÖZ, HSYK Tetkik hakimleri

Selahattin DOĞAN, Yunus YÖNÜGÜL, Eren ŞENLİ, Hasan

ÖZDEMİR, Tekin KORKMAZ, Mahmut KENGER, Adem TÜRKEL, Yavuz GÜRTEPE

25 05 Haziran 2012

Belçika Brüksel

Türkiye ve Avrupa Komisyonu arasında Hâkim ve Savcıların Ceza Adaleti ve Hukuk Alanında

Eğitimi konusunda mutabakat imzalanması amacıyla

HSYK Genel Sekreteri Muzaffer BAYRAM

48

Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Ortak

Projesi

HSYK Üyesi Ulvi YÜKSEL, HSYK Teftiş Kurulu Başkanı Selim YILDIZ, HSYK Teftiş Kurulu Bşk.

Yard. İlhan ÖNKAL, HSYK Başmüfettişleri Mehmet YILMAZ, Cengiz ÜNSAL, S.

Hakan ATALAY, Mustafa ZENGİN, Yurdanur BAKIRCI, Arif

Sami KAYA, Ergün TORLAK, Tacettin ŞEKER, Kemal AÇIKGÖZ, HSYK Tetkik hakimleri

Selahattin DOĞAN, Yunus YÖNÜGÜL, Eren ŞENLİ, Hasan

ÖZDEMİR, Tekin KORKMAZ, Mahmut KENGER, Adem TÜRKEL, Yavuz GÜRTEPE

27

11-12 Haziran

2012

İtalya

Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünün, Avrupa Birliği Komisyonu Teknik Destek ve Bilgi Değişimi Ofisi (TAIEX) ile

yürütülen işbirliği

Adana Cumhuriyet savcısı Mustafa SIRLI, Ankara Cumhuriyet Savcısı Kemal ÇETİN, Ankara 11.Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Kadriye ÇATAL, Diyarbakır 6.Ağır Ceza

Mahkemesi Üyesi Ömer YILDIRIM, Erzurum Cumhuriyet

Savcısı Hüseyin AYYAYLA, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet SARAÇ, İstanbul 10.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer DİKEN, İzmir 10.Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi

Hasan DİNÇ, Malatya 3.Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Osman

KANDEMİR, Van 4.Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi İbrahim

KOZAN, Genel Sekreter Yardımcısı Havva Bağlı GÜRGEN

28

Fikri Mülkiyet Haklarının İhlaline Dair Tahkikat ve Kovuşturma ile Savcılar ve Kanun Uygulayıcı

Yetkililer İçin Dijital Kanıt Kullanımı

Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa DEMİR ve Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat TÜRK

29

Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Proje ve Protokol

Bürosunun,”Uyuşturucu Kaçakçılığı Suçu” ile ilgili Belçika’da yürütülen soruşturma kapsamında

Lahey/Hollanda’da düzenlenecek Eurojust operasyonel toplantısı

Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan KARAALİ

30 14 Haziran 2012

İngiltere Londra

Cross-Border Legal Issues- 3

(Tahkim) Konulu Konferans HSYK Üyesi Bülent ÇİÇEKLİ 31

Leonarda Da Vinci Hareketlilik Projesi kapsamında

Danıştay Tetkik Hâkimi Yusuf ÖZÇELİK

49 Rio De Jenario

Danıştay Genel Sekreterliği Uluslararası İlişkiler ve Proje Bürosunun, Rio De Janeiro’da

15-22 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan

Dünya Kongresi

Tetkik Hâkimi Sinan ÇINAR

33

18-20 Haziran

2012

İsveç

İcra ve İflas Sisteminin Yeniden Yapılandırılması, İcra Hizmetlerinin Verimlilik ve

Etkililiğin Artırılması

Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Adem YAZAR ve Ankara Hâkimi

Mahmut COŞKUN

34

18-20 Haziran

2012

İsveç İcra Dairelerinin Etkinliğinin

Arttırılması 2.Daire Başkanı Nesibe ÖZER

35

18-22 Haziran

2012

Almanya

Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü İnsan Hakları Daire Başkanlığının,”Türkiye’de İfade ve Basın Özgürlüğü Projesi”

Diyarbakır C.Savcısı İlhami CEYLAN, İstanbul Hâkimi Nalan

CAN, İstanbul Hâkimi Mehmet EKİNCİ, Bakırköy Hâkimi Hasan GÜLVER, Ankara Hâkimi Zeynep

ŞAHİN, Genel Sekreter Yardımcısı Neslihan EKİNCİ ve Tetkik hakimi Fatma KURŞUN

36

18-22 Haziran

2012

Hollanda

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün, Mahkeme

Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Avrupa ülkelerinde

en iyi mahkeme yönetimi uygulamalarını yerinde görmek

ve incelemelerde bulunmak amacıyla

İstanbul BAM Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz ENGİN,

Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa YILDIRIM, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa ERCAN, K.Maraş Cumhuriyet

Başsavcısı Mustafa KÜÇÜK, Amasya ACM Bşk. Abdullah Özden DOĞAN, Çorum ACM Başkanı Yılmaz ŞENGÜL, Düzce

ACM Bşk. Faruk ŞENER, Elazığ ACM Bşk. İsmail SEZGİN, Kırşehir ACM Bşk. Şeyhmus

YEŞİLTAŞ, Salihli ACM Bşk.

Kenan ARSLANBOĞAN, Çorum İdare Mahkemesi Başkanı Tahsin YILMAZ, Kastamonu

İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet DEMİR 37

18-22 Haziran

2012

Almanya İfade ve Basın Özgürlüğü Projesi Danıştay On beşinci Daire Tetkik Hâkimi Mehmet Fatih IŞIK

38

Danıştay Tetkik Hâkimi Serkan KIZILYEL’in Avrupa Konseyi İdare Mahkemesi Yedek Üyesi

olarak seçilmesi

Danıştay Tetkik Hâkimi Serkan Kızılyel

39

18-22 Haziran

2012

Hollanda Pilot adliyelere yönelik uluslar

arası çalışma ziyareti HSYK üyesi İsmail AYDIN

40

24-27 Haziran

2012

İspanya

Avrupa Birliği Danıştayları ve Yüksek İdari Yargı Mercileri Derneği Genel Kurul Toplantısı

Tetkik Hâkimi Serkan KIZILYEL ve Tetkik Hâkimi Yavuz

KABASAKAL

50

Danıştay Genel Sekreterliği Uluslararası İlişkiler ve Proje

Bürosunun, ikili işbirliği çerçevesinde iki ülke Yüksek

İdari Yargı Mahkemeleri arasında işbirliği sağlamak ve

geliştirmek amacıyla

Tetkik Hâkimi Oğuz KARAKIŞ, Tetkik Hâkimi Aydemir SAYDAN

ve Genel Sekreter Yardımcısı Aydın AKGÜL

Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi Proje Ofisi tarafından

birlikte yürütülen Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi

HSYK üyesi Ömer KÖROĞLU ve Rasim AYTİN ve Teftiş Kurulu Başkanı Selim YILDIZ ve Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Adem

KARTAL, Başmüfettişler Engin SELİMOĞLU ve Mustafa YILMAZ 43

25-28 Haziran

2012

Çin Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Birliği

Genel Sekreter Yardımcısı Bülent ALBAYRAK

44 27 Haziran 2012

Hollanda Lahey

Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Proje ve Protokol Bürosunun, Hollanda/Lahey’de

27 Haziran 2012 tarihinde düzenlenecek olan Eurojust

Operasyonel Toplantısı

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Cemil TUĞTEKİN

2.7. PROJE ÇALIŞMALARI

2.7.1. Hukuki Müzakere Toplantıları Projesi (HMT)

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeni yapısıyla göreve başladığı günden bugüne yargının daha etkin ve verimli bir şekilde çalışabilmesini temin etmek amacıyla çeşitli

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeni yapısıyla göreve başladığı günden bugüne yargının daha etkin ve verimli bir şekilde çalışabilmesini temin etmek amacıyla çeşitli