• Sonuç bulunamadı

Ref. : APL-3/ EMP

Doküman Adı :380 kV Yıldıztepe- Davutpaşa Sayfa 34 / 48

Enerji İletim Hattı Ocak 2006

(Yeraltı Kablosu) Çevre Yönetim Planı 5. KURUMSAL DÜZENLEMELER

Bu bölümde, alınacak önlemler ve izleme ile ilgili kurumsal sorumluluk ve prosedürler, bunların çevre yönetimi ile olan bağlantıları, çevresel bilgi akışı, çevre yönetimi ile ilgili karar verme hiyerarşisi hakkında bilgi verilecek ve güvenilir bir çevresel performans sağlanması için izleme verilerinin nasıl ve ne şekilde kullanılacağından bahsedilecektir.

Alınacak önlemler ile izleme ile ilgili kurumsal sorumluluk ve prosedürler, bunların çevre yönetimi ile bağlantıları:

380 kV Yıldıztepe-Davutğaşa enerji iletim hattı projesinin planlama/projelendirme, inşaat ve işletme aşamalarında yürütülecek faaliyetlerden kaynaklanması muhtemel olumsuz etkilerin en aza indirgenebilmesi için alınacak önlemleri kapsayan “Önlemler Planı” Bölüm II’de, Önlemler Planı’nda belirtilen esas ve prosedürlerin uygulama koşularının kontrol edilebilmesi amacıyla oluşturulmuş “İzleme Planı” ise Bölüm III’de sunulmuştur. Söz konusu planlar aynı zamanda bahsi geçen maddelerden sorumlu kurum ve kuruluşları da kapsamaktadır.

Önlemler Planı ve İzleme Planı, çevresel etki değerlendirme raporlarının “Politik, Hukuksal ve İdari Çerçeve” bölümü kapsamında hazırlanan “Çevre Yönetimi Planı”nı oluşturan temel unsurlardır.

Çevresel Bilgi Akışı (Raporlandırma, Raporların kimden kime ve ne sıklıkta sunulacağı vb):

Hukuksal Konular

İyi işleyen bir çevresel yönetim planının oluşturulması ve uygulanması için, izleme verilerine uygulanacak esaslar çok iyi belirlenmelidir. Bu kapsamda genel olarak, yayımlanmış ulusal yönetmelik ve tebliğlerde belirlenmiş hususlara bağlı kalınmaktadır. Türkiye’de çevre yönetimi konusunda, 16 Aralık 2003 tarih ve 25318 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş “Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği” ve 24 Şubat 2004 tarih ve

Ref. : APL-3/ EMP

Doküman Adı :380 kV Yıldıztepe- Davutpaşa Sayfa 35 / 48

Enerji İletim Hattı Ocak 2006

(Yeraltı Kablosu) Çevre Yönetim Planı

25383 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış “Yeterlik Tebliği” hükümleri esas olarak alınmaktadır.

Bu bağlamda; Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği Madde 18 uyarınca, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilen projeler için, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı adı geçen yönetmelik EK IV’ e göre hazırlanmış Proje Tanıtım Dosyası’nda öngörülen ve proje sahibi tarafından taahhüt edilen hususların yerine getirilip getirilmediğini izler ve kontrol eder. Gerekli gördüğü durumlarda ise ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapabilir. Bunun yanı sıra, yukarıda bahsi geçen “Yeterlik Tebliği” Madde 9 uyarınca, çevresel etki değerlendirme raporları hazırlamak için yeterlik belgesi alan kurum/kuruluşlar hazırladıkları Nihai ÇED Raporları’nda belirtilen yatırımın başlangıç ve inşaat dönemlerine ait (yatırımın işletmeye geçişine kadar) taahhütlerin yerine getirilip getirilmediğine dair bilgileri içeren Nihai ÇED Raporu İzleme Formunu doldurarak Bakanlığa iletmekle yükümlüdürler.

TEİAŞ Yıldıztepe-Davutpaşa EİH Çevresel Bilgi Akışı:

Önerilen Yıldıztepe-Davutpaşa EİH (yer altı kablosu) projesi için oluşturulmuş çevresel bilgi akışı da yukarıda bahsi geçen yönetmelik ve tebliğde belirtilen esaslara bağlı kalınarak oluşturulmuş ve İşletme öncesi ve sonrası olmak üzere sırasıyla Şekil 5.1 ve Şekil 5.2’ de sunulmuştur.

Ref. : APL-3/ EMP

Doküman Adı :380 kV Yıldıztepe- Davutpaşa Sayfa 36 / 48

Enerji İletim Hattı Ocak 2006

(Yeraltı Kablosu) Çevre Yönetim Planı

(*): Önerilen projenin, inşaat aşamasına geçmesinin ardından Proje Sahibi (TEİAŞ) Bölge Müdürlükleri ile birlikte, müteahhitlerin ÇED Raporunda veya ÇYP’nda belirtilen hükümlere uymak konusundaki performansını denetleyecektir. Bu kapsamda inşaat müteahhitleri Önlemler ve İzleme Plan’larında belirtilen hususlara uymakla zorunlu olup, inşaat faaliyetlerini periyodik raporlar (3 aylık) halinde TEİAŞ’a sunacaktır. Burada bahsi geçen bilgiler, Bakanlığa sunulmak üzere hazırlanacak İzleme Planı’nda kullanılmak üzere ÇED hizmetlerini yürüten firmaya iletilecektir.

(**):Bakanlık bu görevi yerine getirirken gerekli görmesi durumunda ilgili kurum ve kuruluşlarla ( T.C. Sağlık Bakanlığı vb.)işbirliği yapar.

Proje için “ÇED Gerekli Değildir” kararının verilmesinin ardından Bakanlık tarafından proje sahibinden (TEİAŞ Genel Müdürlüğü/Çevre Dairesi) İzleme Planının talebi

Proje sahibinin (TEİAŞ) ÇED Danışmanlık Hizmetlerini yürüten firmadan Proje Tanıtım Dosyası (PTD)’nda belirtilen esaslara göre hazırlanmış İzleme Planı’nın

hazırlanmasını talep etmesi (*)

İzleme Planı’nın Proje sahibi(TEİAŞ) tarafından Bakanlığa sunulması

İzleme planının Bakanlık tarafından PTD doğrultusunda kontrol edilmesi

Bakanlık tarafından gerek görüldüğü durumlarda proje sahasında yerinde incelemeler yapılması

PTD’de taahhüt edilen hususlara uyulmadığının tespit edilmesi durumlarda Valilikçe Bakanlıkça’da uygun görülmesi halinde bir defaya mahsus olmak üzere

proje sahibine süre verilmesi

Verilen süre sonunda taahhüt edilen hususlara yine uyulmadığı takdirde yatırımın Bakanlıkça (**) durdurulması

Ref. : APL-3/ EMP

Doküman Adı :380 kV Yıldıztepe- Davutpaşa Sayfa 37 / 48

Enerji İletim Hattı Ocak 2006

(Yeraltı Kablosu) Çevre Yönetim Planı

Şekil 5.2. İşletme Sonrası Çevresel Bilgi Akışı

(*): Bakanlık bu görevi yerine getirirken gerekli görmesi durumunda ilgili kurum ve kuruluşlarla ( T.C. Sağlık Bakanlığı vb.)işbirliği yapar.

Projenin işletme aşamasına geçmesinin ardından TEİAŞ Bölge Müdürlüğü Proje Tanıtım Dosyası (PTD) ve

ÇYP’nda belirtilen hususların işletme aşamasında değerlendirmesini içeren İzleme Raporu’nu her altı ayda

bir TEAİŞ Genel Müdürlüğü’ne sunacaktır

TEİAŞ söz konusu raporları PTD ve ÇYP’nda belirtilen hususlar açısından değerlendirerek, bu kapsamda gerekli

uyarıları ve denetlemeleri yapacaktır

Proje sahibi (TEİAŞ) bölge müdürlüklerinden aldığı izleme raporları doğrultusunda hazırlayacağı İzleme Raporlarını

Bakanlığa iletecektir

İzleme Raporları Bakanlık tarafından PTD doğrultusunda kontrol edilecektir

Bakanlık tarafından gerek görüldüğü durumlarda proje sahasında yerinde incelemeler

yapılacaktır

PTD’de taahüt edilen hususlara uyulmadığının tespit edilmesi durumlarda Valilikçe Bakanlıkça’da uygun görülmesi halinde bir

defaya mahsus olmak üzere proje sahibine süre verilir

Verilen süre sonunda taahhüt edilen hususlara yine uyulmadığı takdirde yatırım Bakanlıkça (*) durdurulur

Ref. : APL-3/ EMP

Doküman Adı :380 kV Yıldıztepe- Davutpaşa Sayfa 38 / 48

Enerji İletim Hattı Ocak 2006

(Yeraltı Kablosu) Çevre Yönetim Planı

BÖLÜM VI

PROJEDEN ETKİLENECEK GRUPLAR

Benzer Belgeler