• Sonuç bulunamadı

SAĞLIK KURUMLARINDA MESLEKİ UYGULAMA DERSİ İLKELERİ Bu yönergede geçen bazı kavramlar aşağıda açıklanmıştır

a) Mesleki Uygulama Dersi: Öğrencilere mesleki bilinç ve deneyim kazandırmak amacıyla yapılan ve bir eğitim öğretim yılını kapsayan Sağlık Kurumlarında Mesleki Uygulama I ve II dersleridir.

b) Uygulama Alanı: Öğrencilerin mesleki bilgilerini, beceriye dönüştürebileceği sağlık hizmet kurum ve kuruluşlarıdır.

c) Mesleki Uygulama Öğrencisi: Sağlık Kurumlarında Mesleki Uygulama I ve II dersinin Ön şartlarını sağlayan dördüncü sınıf öğrencileri mesleki uygulama yapan öğrenciyi tanımlanır.

Sağlık Kurumlarında Mesleki Uygulama Dersinin Yürütülmesi İle İlgili Genel Hükümler

Sağlık Yönetimi bölümünde, haftalık ders programlarında yer alan derslerin toplam saati ortak zorunlu, teorik ve uygulamalı dersler dahil, her yarıyıl için haftada 40 ders saatini geçemez.

Ders programlarının hazırlanması, yürütülmesi, denetlenmesi, geliştirilmesi ve değerlendirilmesinde Dekanın Başkanlığında, Fakülte Yönetim Kurulu, Fakülte Kurulu, Bölüm Başkanı ve dersi yürüten öğretim elemanı birlikte çalışır.

Uygulama alanları öncelikli olarak Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi olmak üzere, Fakülte Yönetim Kurulunun ve bölüm Başkanlığının uygun bulduğu uygulama alanlarına sahip kamu kurumu (İl Sağlık Müdürlükleri, Halk Sağlığı Merkezleri ve Devlet Hastaneleri gibi) ve özel kuruluşlar arasından seçilir.

Mesleki Uygulama Dersi Rotasyonu uygulama birimlerine, ilgili anabilim dalı karar verir ve belirlenen bu birimleri, Sağlık Yönetimi Sağlık Kurumlarında Mesleki Uygulama Dersi rotasyonundan Sorumlu Öğretim Elemanı, Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanlığı’na sunularak Mesleki Uygulama birimleri kesinleşir.

Disiplin suçu nedeniyle verilen uzaklaştırma cezaları mazeret sayılmaz. Mazeret bildirimleri ve mazeret sınavları Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Önlisans ve Lisans Sınav Yönetmeliği’nin Madde 16 uyarınca yapılır.

Öğrenciler sınavlara cep telefonu, cep bilgisayarı, telsiz cihazları ve benzer elektronik cihazları ile girmeleri yasaktır. Sınavlara öğrenciler, öğrenci kimlik belgesi ile girmeleri zorunludur.

Sağlık Yönetimi Bölümü Mesleki Uygulama Dersinin İlkeleri, Önkoşulu, Devam Zorunluluğu, Yürütülmesi

Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi öğrencisi Sağlık Kurumlarında Mesleki uygulama I dersine kayıt yaptırabilmesi için ön koşul dersler,

Genel Muhasebe I, Genel İşletme, Sağlık Kurumları Maliyet Muhasebesi, Sağlık Hizmetleri Yönetimi, Sağlık Ekonomisi, Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim I, Sağlık kurumları Yönetimi II, Sağlık Kurumlarında Pazarlama, Satın Alma Ve Malzeme Yönetimi I derslerinden devam şartını sağlamalı ve başarılı olmalıdır. 1., 2., 3. Sınıf güz yarıyılında yer alan diğer derslerden ise devam almış olmalıdır. Ancak genel not ortalamasından başarısız olması “Sağlık Kurumlarında mesleki uygulama I” dersini almaya engel değildir. Erasmus Öğrenci hareketliliği programına katılan öğrencilerde bu şart aranmaz.

Sağlık Kurumlarında Mesleki Uygulama II dersine kayıt yaptırabilmesi için Sağlık Kurumlarında Mesleki uygulama I dersine kayıt yaptırabilmesi için ön koşul dersler;

Genel Muhasebe II, Yönetim ve Organizasyon, Sağlıkta Bilgisayar Uygulamaları, Sağlık Kurumlarında maliyet Yönetimi, Sağlık kurumları Yöneticiliği I, , Sağlık kurumlarında Bilgi Yönetimi, Sağlık Kurumlarında Örgütsel Davranış, Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim II, Sağlık Kurumlarında İnsan Kaynakları Yönetimi, Satın Alma Ve Malzeme Yönetimi II derslerinden devam şartını sağlamalı ve başarılı olmalıdır. 1., 2., 3. Sınıf bahar yarıyılında yer alan diğer derslerden ise devam almış olmalıdır. Ancak genel not ortalamasından başarısız olması “Sağlık Kurumlarında Mesleki uygulama II” dersini almaya engel değildir. Bu durumda öğrencinin, idari amirini, sorumlu öğretim elemanını veya Sağlık Kurumlarında Mesleki Uygulama dersi koordinatörlüğünü bilgilendirmesi şarttır. Erasmus Öğrenci hareketliliği programına katılan öğrencilerde bu şart aranmaz.

Sağlık Yönetimi Bölümü Mesleki Uygulama: Mesleki Uygulama dersini alan öğrencinin mesleki bilgi, beceri ve deneyim kazanmaları için 4. Sınıfta Güz ve Bahar Yarıyıl dönemlerinde toplam intörnlük süresi akademik takvime göre belirlenen ve bir haftada 28 saat pratik olarak uygulanan temel mesleki bir ders uygulamasıdır. Bu dersin uygulaması Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığının önerdiği Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Senatosunun onayladığı akademik takvimi ile başlar ve Güz ve Bahar döneminde geçerli akademik takvime uygun sayıda haftalık uygulama ile sona erer.

Sağlık Kurumlarında Mesleki Uygulama dersini alabilme kriterlerini yerine getiren Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencileri, kriterleri tamamladığı andan itibaren ilk rotasyon başında Sağlık Kurumlarında Mesleki Uygulama Dersi uygulama programına katılırlar.

Afyon Sağlık Yüksekokulu Sağlık Yönetimi Bölümüne Kayıtlı Öğrenciler için Önkoşul dersler,

Sağlık Kurumları yönetiminde Alan Çalışması I dersine kayıt yaptırabilmesi için, sağlık işletmeciliğine giriş, genel muhasebe I-II, genel işletme, Sağlıkta bilgisayar uygulamaları, yönetim bilimi, sağlık hizmetleri yönetimi, örgütsel davranış, sağlık kurumları maliyet muhasebesi, hastane örgüt yönetimi I-II, sağlık ekonomisi, sağlık enformasyon yönetimi I-II, sağlık kurumlarında üretim yönetimi, kamu maliyesi, sağlık kurumlarında pazarlama, sağlık kurumlarında finansal yönetim I-II, sağlık hizmetlerinde insan kaynakları yönetimi, sağlık planlaması, sağlık işletmeciliğinde çağdaş yönelimler, sağlık kurumlarında stratejik yönetim devam almalıdır ve başarılı olmalıdır.

1., 2., 3. Sınıf güz yarıyılında yer alan diğer derslerden ise devam almış olmalıdır. Ancak genel not ortalamasından başarısız olması “Sağlık Kurumları Yönetimi Alan Çalışması I”

dersini almaya engel değildir. Erasmus Öğrenci hareketliliği programına katılan öğrencilerde bu şart aranmaz.

Sağlık Kurumları Yönetiminde Alan Çalışması II dersine kayıt yaptırabilmesi için ön koşul dersler; Sağlık Kurumları Yöneticiliği lisans programının sağlık işletmeciliğine giriş, genel muhasebe I-II, genel işletme, Sağlıkta bilgisayar uygulamaları, yönetim bilimi, sağlık hizmetleri yönetimi, örgütsel davranış, sağlık kurumları maliyet muhasebesi, hastane örgüt yönetimi I-II, sağlık ekonomisi, sağlık enformasyon yönetimi I-II, sağlık kurumlarında üretim yönetimi, kamu maliyesi, sağlık kurumlarında pazarlama, sağlık kurumlarında finansal yönetim I-II, sağlık hizmetlerinde insan kaynakları yönetimi, sağlık planlaması, sağlık işletmeciliğinde çağdaş yönelimler, sağlık kurumlarında stratejik yönetim derslerinin tümünden devam almalıdır ve başarılı olmalıdır.

1., 2., 3. Sınıf bahar yarıyılında yer alan diğer derslerden ise devam almış olmalıdır. Ancak genel not ortalamasından başarısız olması “Sağlık Kurumları Yönetimi Alan Çalışması II”

dersini almaya engel değildir. Erasmus Öğrenci hareketliliği programına katılan öğrencilerde bu şart aranmaz.

Sağlık Kurumlarında Mesleki Uygulama Dersi Rotasyonları Yerleri a) Sağlık Hizmetleri Yöneticiliği

b) Hastane Örgüt Yönetim Birimleri c) Sağlık Enformasyon Yönetimi

d) Sağlık Hizmetlerinde İnsan Kaynakları Yönetimi e) İdari ve Mali İşler (muhasebe)

f) Toplam Kalite Yönetimi

g) Diğer İdari Birimler (Öğrenci işleri, Kütüphane vb.)

Mesleki Uygulama Koordinatörlüğü: Sağlık Yönetimi Bölümü öğretim elemanlarından oluşur. Mesleki Uygulama Koordinatörü başkanı, Sağlık Yönetimi Bölüm başkanlığınca bir yıllığına belirlenir.

Sağlık Yönetimi Mesleki Uygulama Eğitimi Programının Amacı:

a) Mesleki Uygulama dersinin amacı, Sağlık Yönetimi öğrencilerinin önceki üç yılda edindiği teorik bilgi ve pratik becerilerini farklı yönetim alanlarında uygulayarak güçlendirmelerini sağlamak, karar verme becerilerini geliştirmek,

b) Mezuniyet öncesi Sağlık Yönetimi ile ilgili uygulamaları gerçekleştirme ve sonuçlarını değerlendirme sorumluluğunu alma, mesleki deneyim kazanmalarına olanak sağlama,

c) Sağlık hizmetlerinin sunulmasında sağlık ekibi içinde yer alarak ve ekibin diğer üyeleriyle işbiriliği içinde çalışabilme,

Mesleki Uygulama Alan Öğrencinin Görev ve Sorumlulukları

Mesleki Uygulama dersini alan öğrenci, uygulama rotasyonunun her bir alanına uygun ilgili öğretim elemanının veya görevlendirilecek kurum personelinin sorumluluğu altında ve onların denetiminde çalışmalarını sürdürür.

Rotasyon yaptığı birimde aktif rol alarak, birimdeki işlerin yürütülmesine katılır.

Her uygulama alanı içinde idari personele, sağlık personeline veya diğer personele verilecek hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesi ve yürütülmesinde aktif olarak yer alır.

Rotasyon yaptığı birimlerin herhangi birinde gözlemlediği en az bir problemin nedeni ve çözümüne yönelik araştırma yapar ve bir çözüm önerisi hazırlayarak Mesleki Uygulamasından sorumlu öğretim elemanına sunar.

Mesleki Uygulama öğrencisi, güz veya bahar dönemi boyunca en fazla 5 iş günü devamsızlık iznini rotasyon yürütücüsünün onayıyla kullanabilir. Devamsızlık yapılan günlerin telafisi yoktur.

Hastalık durumunda Mesleki Uygulama öğrencisi bir yarıyıl boyunca en fazla 5 iş günü rapor alabilir. Öğrenci rapor aldığı gün kadar telafi yapmakla yükümlü değildir.

(5 iş gününü aşan raporlarda öğrenci hangi birimin uygulamasında ise , o birimdeki uygulamasını tekrar edecektir.) Ancak bir birimin uygulamasında 5 iş günü rapor hakkını kullanan öğrenciler aynı rotasyonda devamsızlık izni olan 5 iş gününü kullanamaz.

Öğrenciler uygulama yerini rotasyonundan Sorumlu Öğretim Elemanı ve/veya Bölüm başkanından habersiz değiştiremezler. Çok zorunlu durumlarda idari amirince uygun görülürse, idari amirine veya bölüm başkanına dilekçe bırakarak kısa süre için (saatlik) izin alabilir.

Mesleki Uygulama Eğitimi programına göre öğrenci, görevli kişiye karşı doğrudan sorumludur. Öğrenciler uygulama alanın her birinde bir haftada 28 saat olacak şekilde (hafta içi 1 gece 8 veya 12 saati, hafta sonu bir gündüz 8 saati aşmamak kaydıyla nöbet tutabilir. Bölüm başkanlığının Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenmiş haklı ve geçerli nedenlere dayalı mazereti dolayısıyla (sağlık problemi, kişisel problemler vb.) 5 günlük devamsızlık süresi dışında yaptığı en çok 3 iş günü mazeretli devamsızlık telafisi için hafta içi 1 gece 8 veya 12 saat veya hafta sonu 1 gündüz (8 saat) olmak üzere nöbet tutabilir. Resmi tatillerde öğrenci nöbet tutmaz.

Mesleki Uygulama öğrencisi uygulama yaptığı birimde, birim çalışma saatlerine uymak zorundadır.

Her öğrenci uygulama yaptığı kurumun çalışma ve güvenlik kurallarına uymak ve kullandığı mekân, araç ve gereçleri özenle kullanmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüklerini yerine getirmemesinden doğan her türlü sorumluluk öğrenciye ait olup, öğrenci hakkında ayrıca Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca işlemler yapılır.

Mesleki Uygulama dersinin değerlendirilmesinde, ilgili kurumun belirlediği sorumlu ile ilgili öğretim elemanının verdiği notların toplamının ortalaması Mesleki Uygulama dersinin ara sınav notunu belirler. Mesleki Uygulama Dersinin I ve II ders bitirme sınavı; yazılı/sözlü sınav, vaka sunumu veya rapor hazırlanması şeklinde her rotasyon alanı için yapılabilir, öğrencinin bu sınavdan en az 60 not alması gerekir. Başarı notu, ara sınav notunun %40’ı, ders bitirme sınav notunun %60’ı alınarak hesaplanır. Başarı notu en az 60 olmalıdır.

Başarısız olan öğrenci dönem sonunda bütünleme sınavına girer. Her Mesleki Uygulama I ve Mesleki Uygulama II dersinden devamsızlık yaparak ya da devam ettiği halde başarısız olan öğrenciler bir sonraki dönem/yıl başarısız olduğu Mesleki Uygulama dersini tekrarlar.

Devamsızlıktan başarısız olan öğrenci ders bitirme sınavına alınmaz ve başarısız olduğu Mesleki Uygulama dersini tekrar eder.

Uygulamalı Mesleki Derslerde ve Mesleki Uygulamasında Kullanılacak Kılık-Kıyafet

Mesleki Uygulama öğrencisi, Mesleki Uygulama süresince bulunduğu kurumun resmi kıyafet yönetmeliğine uymak zorundadır.

Sağlık Yönetimi öğrencileri Güz ve Bahar Yarıyılında Mesleki Uygulama dersi süresince beyaz önlük giymeleri ve kimlik kartı takmaları zorunludur.

Benzer Belgeler