• Sonuç bulunamadı

5.3 Mevcut Durumun Araştırma İşlevi Üzerindeki Etkisi

5.3.3 Kurum

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yükseköğretim sisteminde bilimsel araştırma işlevinin mevcut durumunun son olarak yükseköğretim kurumları adına da olumsuz etkiler yaratmaktadır. Elde edilen veriler kapsamında üniversitelerin, hem sahip olduğu akademik profilin hem de görünürlük boyutunun mevcut durumdan kaynaklı olarak negatif yönde etkilendiği görülmektedir. İlk olarak üniversitenin sahip olduğu mevcut profil konusunda araştırmaya katılan bazı akademisyenlerin belirtmiş olduğu sorun, kurum içerisinde yer alan öğrenci profilleridir. Bu doğrultuda üniversite yönetimleri tarafından ticari kaygıların güdülüyor olması ve öğrencilerin maddi kaynak olarak görülmesi, öğrenci kalitesinin minimum seviyede tutulmasına neden olmaktadır. Kurumların öğrenci sayılarını arttırmak ve maddi kazanç elde etmek adına girmiş oldukları bu yarış nedeniyle kurumlardaki öğrencilerin başarısızlık oranları oldukça yüksektir. Öğrenci kalitesi kapsamında standartların oldukça düşük olması sebebiyle iyi ve kaliteli öğrenciler bilimsel işlev bakımından daha kaliteli kurumları tercih ederken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti içerisinde bulunan yükseköğretim kurumlarına genel olarak başarı standarttı düşük az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerden öğrenciler alınmaktadır. Bu konu hakkında Yrd. Doç. Dr. K11 tarafından " şu anda maalesef nitelikli niteliksiz fark etmiyor Mevlana gibi her gelene kapımız açık." şeklinde kullanılan bir ifade özellikle dikkat çekmektedir.

Bir ticari merkez olarak görülmekte üniversiteler. Ona göre reklam ve tanıtım yapılmaktadır. Ancak bunun etkileyeceği az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerdir. Türkiye Nijerya Pakistan İran yabancı öğrencilerin yoğunlukta olduğu ülkelerdir. Bu ülkede var mı ? Macar Polonyalı çek İngiliz alman Fransız Amerikan Avusturyalı Kanadalı yoktur. Gelişmiş ülkelerden buraya öğrenci gelmiyor ki. Dolayısıyla siz tanıtım yaptığınız ülkelerin kitlesi az gelişmiş ülkelerin yoğun nüfusta yaşayan öğrenci kitleleridir. O profile o müşteri profiline odaklanıyor üniversiteler. (K10 Prof. Dr.)

Mevcut durumdan kaynaklı olarak yükseköğretim kurumlarının öğrenci profillerinin olumsuz yönde etkilenmesinin yanı sıra araştırmaya katılan akademisyenlerden birkaçı kurum içerisindeki akademik profilinde mevcut durumdan kaynaklı olarak olumsuz yönde etkilendiğini dile getirmiştir. Bu doğrultuda kurum içerisinde yer alan akademisyenlerin uzmanlık derecelerinin sadece kurum ve ülke içerisinde sınırlı kaldığı ve uluslararası platformlarda görünürlük elde etmek açısından sahip olunması gereken önemli bilimsel ölçülerin çoğu akademisyen tarafından karşılanmadığı dile

getirilmektedir:

Bir profesör dünya çapında bir uzman mıdır? Bunu sormak lazım. E ben profesör oldum diyor adam e oldun ama sen bu uzman mısın yani? e uzmanım. Bunu ben başkasından duymak istiyorum. Amerika da o konunun uzmanları seni tanıyorsa senin fikrine baş vuruyorsa hakem olarak sana makale gönderiyorsa o zaman onu tamam itibar ederim ona. Uzmanlığı kanıtlamış olursun ama o da yoksa o zaman biz uzmanlık ölçüsü olarak neyi koyacağız? Ciddi makale yoksa ciddi atıf alınmıyorsa yapılan çalışmalar o zaman demek ki işte biz uzmanız diyoruz ama biz deyip biz duyuyoruz yani. Dış dünya bizi uzman olarak saymıyor yani bunu sayabilmesi için size hakemlik için de makaleler göndermeleri lazım… Bu geldiği zaman o zaman o insanlar sizi bir uzman olarak görüyor demektir. Bu çok önemli bir nokta. Üniversitemizde böyle tek tük yani az sayıda hoca bu şeyi var yani dış ülkelerden hakemlik yapmak için bir talep alıyor yani böyle tabi çalışkan dediğim gibi bir grup hocamız var yani onun hakkını teslim etmek lazım. (K6 Prof. Dr.)

Bilimsel araştırma işlevi kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yükseköğretim sisteminde bulunan mevcut durumun, yükseköğretim kurumlarının sahip olduğu hem öğrenci hem de akademisyen profilini negatif boyutta etkilemesinin yanı sıra son olarak kurumun görünürlüğünü de olumsuz olarak etkilediği görülmektedir. Bu doğrultuda araştırmaya katılan akademisyenler içerisinden sadece tek bir akademisyen, kurumların uluslararası görünürlük kapsamında yer aldıkları sıralama sistemleri konusuna direkt olarak değinmiştir. İlgili katılımcıya göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yükseköğretim sistemi içerisinde yer alan kurumlar bilimsel araştırma işlevi konusunda uluslararası platformlarda önemli görünürlüğe

ulaşamamakta ve sıralama sistemlerinde önemli dereceler elde edememektedir. Ayrıca bilimsel araştırma işlevinin mevcut durumundan kaynaklı olarak nitelikli bir role sahip olamaması ve yükseköğretim kurumlarını sıralama sistemlerinde üst noktalara taşıyabilecek seviyeyi elde edememesi, üniversite yönetimleri tarafından genel olarak göz önüne alınmamakta ve sorgulanmamaktadır:

Baktığınız zaman dünyada bir takım şeylere girdiğiniz zaman değerlendirmelere üniversitenizin boyunun kaç olduğunu orada görebiliyorsunuz çünkü bütün bilim üretimine göre bütün üniversiteler tasnif ediliyor, sıralanıyor falan. Diyelim ki 1000 üniversite veya 500 üniversite içerisine giriyor musunuz? Ha girmiyorsanız demek ki işte gerçek bu. Ha girmediğiniz halde siz biz öyleyiz biz böyleyiz demenin hiç bir anlamı yoktur. İşte biz onu yapıyoruz maalesef. Küçük ülkelerin bir şeyi de bu. Kendi kendimizi devamlı övüyoruz halbuki başkalarının yapması lazım o işi. (K6 Prof. Dr.)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yükseköğretim sistemindeki araştırma işlevinin mevcut durumunun bir metafor aracılığıyla açıklanması istenildiğinde ise özellikle

kurumların araştırma işlevi üzerindeki etkisi kapsamında Yrd. Doç. Dr. K14 tarafından kötü yazılmış bir dizi gibi ve Prof. Dr. K6 tarafından Kıbrıs ta bilim

yoktur. Ne vardır? Bilimcik vardır şeklinde kullanılan metaforlar dikkat çekmektedir.

Metaforların tercih edilme sebepleri ve açıklaması ise katılımcılar tarafından şu ifadelerle belirtilmiştir:

Gerçek düşüncemi sorarsanız yani bana göre Kıbrıs ta bilim yoktur. Gerçek anlamda bilimi kast ediyorum ama. Yaratıcı bilimi kast ediyorum. O yok. Ne var bilimcik var. Onunla herkesler uğraşıyor işte hepimiz o bilimcikle uğraşıyoruz. Makalecikler yazıyoruz ooo doçent oldum ooo profesör oldum falan uçtum gittim yani ama ülke aynı yerde. Bir bakıyorsun yurtdışından baktığında burası bir ölü toprak gibi görünüyor. Hiçbir şey yok yani bilimsel olarak. (K6 Prof. Dr.)

Türk dizilerinde her saniyesinde bir mesaj vardır ve sıkılmadan izlersiniz ama bazılarında aynı aynı olaylar anlatılıp duruyor. O dizilere benzetiyorum. Potansiyeli var ara ara güzel şeyler çıkıyor ve odaklansak aslında daha güzel şeyler çıkabilir. (K14 Yrd. Doç. Dr.)

Bu bölümde yer alan bulgular KKTC yükseköğretim sisteminde araştırma işlevinin mevcut durumunun yükseköğretim kurumlarının hem öğrenci hem de

akademisyen profilleri olarak olumsuz yönde etkilemesinin yanı sıra uluslararası görünürlük kapsamında da olumsuz bir etki yarattığını göstermektedir.

Benzer Belgeler