• Sonuç bulunamadı

1. KAMU İDARESİ HAKKINDA BİLGİ

1.2 Kuruluşun Mevzuatı ve Amacı

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ), 05.02.2001 tarih ve 2001/2026 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, elektrik enerjisi sektöründe devletin genel enerji politikasına uygun olarak elektrik ticaret ve taahhüt faaliyetlerinde bulunmak amacıyla, Türkiye Elektrik Üretim, İletim Anonim Şirketi’nin (TEAŞ), üç ayrı iktisadi devlet teşekkülü şeklinde yapılandırılması suretiyle kurulmuştur.

Türkiye Elektrik Üretim, İletim A.Ş. yapılandırılırken; elektrik üretim faaliyeti EÜAŞ’a, iletim faaliyeti TEİAŞ’a ve toptan alış ve satış faaliyeti TETAŞ’a verilmiştir.

Teşekkülün Ana Statüsü, YPK’nın 11.06.2001 tarih ve 2001/T-19 sayılı Kararı ile onaylanmış, 29.06.2001 tarih ve 24447 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 14.03.2016 tarihli 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve ikincil mevzuatın yayımından sonra Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketinin Ana Statüsü revize edilmiş ve 22.09.2016 tarih ve 29835 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 179 milyon TL sermayesi bulunan Şirket’in merkezi Ankara olup, taşra teşkilatı bulunmamaktadır.

Teşekkülün Ana Statüsüne göre başlıca faaliyet konuları; Mevcut sözleşmeler kapsamında enerji alış ve satış anlaşmaları imzalamak, imzalanmış olan enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütmek olarak belirlenmiştir.

Teşekkül, faaliyetlerini EPDK’dan aldığı lisans çerçevesinde, 6446 sayılı Kanun ile EPDK’nın çıkardığı yönetmelik, tebliğ ve kararlar doğrultusunda, 233 sayılı KHK ve Ana Statüsüne göre yürütmekte, denetim açısından 3346 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile Fonların Türkiye Büyük Millet Meclisince Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerince TBMM denetimine, bu çerçevede 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ve 233 sayılı KHK’ye göre Sayıştay denetimine tabi olarak faaliyetlerini 09.07.2018 tarihine kadar sürdürmüştür.

09.07.2018 tarih ve 30473 3.Mükerrer Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 703 Sayılı “Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” nin 9 uncu Maddesi ile 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununa eklenen Geçici 22 nci maddesinde;

“Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte TETAŞ ve EÜAŞ, EÜAŞ bünyesinde birleştirilmiştir. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte mülga TETAŞ’ta görev yapan tüm personel, kadro, pozisyon, mali ve özlük hakları ile birlikte herhangi bir işleme gerek kalmaksızın EÜAŞ’a atanmış sayılır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte mülga TETAŞ’a ait işletme ve yatırım bütçesiyle her türlü taşınmaz ve taşınırlar, araçlar, gereçler ve malzemeler, yazılı ve elektronik ortamdaki her türlü kayıtlar ve diğer dokümanlar EÜAŞ’a devredilmiş sayılır. Mülga TETAŞ’ın EÜAŞ’a devri sırasında teşkilat, personel, kadro, demirbaş devri ve benzeri hususlarda ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilidir.”

Aynı KHK’nın Geçici 23 üncü maddesi şöyledir: “Bu maddenin yürürlük tarihinden önce mülga TETAŞ’ın leh ve aleyhine açılmış davalar ve icra takiplerinde herhangi bir işleme

gerek kalmaksızın EÜAŞ, mülga TETAŞ yerine taraf sıfatı kazanır. Mülga TETAŞ’ın mevzuattan ve sözleşmeden kaynaklanan hak, alacak ve yükümlülükler herhangi bir işleme gerek kalmaksızın EÜAŞ’a devredilmiş sayılır.”

Geçici 24 üncü madde ise şöyledir: Diğer mevzuatta, bu Kanunun 26 ncı ve mülga 27 nci maddelerine yapılan atıflar, 6446 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine yapılmış sayılır.

Mevzuatta mülga TETAŞ’a yapılan atıflar EÜAŞ’a yapılmış sayılır.

Yine 703 Sayılı KHK’nın 9 uncu maddesinin (e) fıkrası ile;

6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununun “EÜAŞ’ın hak ve yükümlülükler” başlıklı 26 ncı maddesinin 6 ncı fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

(7) EÜAŞ mülga TETAŞ’ın taraf olduğu mevcut sözleşmeler kapsamında imzalanmış olan enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütür. Elektrik enerjisi mübadele, ithalat ve ihracat anlaşmaları ile mevcut imtiyaz ve uygulama sözleşmeleri kapsamında enerji alış ve satış anlaşmaları imzalayabilir.

(8) EÜAŞ, bu Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında elektrik enerjisi ve kapasite alım ve satımına ilişkin ikili anlaşmalar yapar ve yürütür, organize toptan elektrik piyasalarında faaliyette bulunabilir.

(9) EÜAŞ, görevli tedarik şirketlerine tarifesi düzenlemeye tabi olan tüketiciler için toptan satış tarifesinden elektrik enerjisi satar.

(10) EÜAŞ’ın tarifesi düzenlemeye tabi olmayan tüketiciler için görevli tedarik şirketlerine elektrik enerjisi satışına ilişkin fiyat, hüküm ve şartlar taraflar arasında serbestçe belirlenir.

(11) Kurul tarafından son kaynak tedarikçisi olarak yetkilendirilen tedarikçiler, son kaynak tedarikçisi kapsamındaki müşteriler için temin ettiği elektrik enerjisinin Kurul tarafından her yıl belirlenecek oranı kadarını, EÜAŞ’tan temin etmekle yükümlüdür.

(12) Dağıtım şirketleri, genel aydınlatma ile teknik ve teknik olmayan kayıplarından dolayı enerji ihtiyaçlarını EÜAŞ’tan temin eder.

(13) EÜAŞ, dokuzuncu, on birinci ve on ikinci fıkralarda belirtilen elektrik enerjisi miktarını mevcut sözleşmeler kapsamında karşılayamaması durumunda yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerini işleten şirketlerden temin eder. Söz konusu teminle ilgili miktar, süre ve fiyat belirleme dahil diğer usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.

(14) Bakanlık ve kurum, EÜAŞ’ın alım yükümlülüklerini tam olarak karşılayabilmesi ve bu yükümlülüklerden kaynaklanan herhangi bir mali yükün ortaya çıkmamasını teminen, enerji piyasasında faaliyet gösteren diğer kamu iktisadi teşebbüslerinin mali yapılarını olumsuz etkileyecek şekilde, ilgili bakanlık ve kamu kurumlarının görüşlerini almak suretiyle her türlü önlemi almaya yetkili ve yükümlüdür.

703 Sayılı KHK’nın 9 uncu maddesinin (f) fıkrası ile 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununun “TETAŞ’ın hak ve yükümlülükler” başlıklı 27 ncı maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

703 sayılı KHK’nın 9 uncu maddesi ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununa eklenen Geçici 24 üncü madde şöyledir:

“Diğer mevzuatta, bu Kanunun 26 ncı ve mülga 27 nci maddelerine yapılan atıflar, 6446 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine yapılmış sayılır. Mevzuatta mülga TETAŞ’a yapılan atıflar EÜAŞ’a yapılmış sayılır.”

Bu düzenlemelerden sonra EÜAŞ Yönetim Kurulu’nun 13.07.2018 tarih ve 32/133 sayılı Kararı ile Mülga TETAŞ’ın görevini yüklenen EÜAŞ tekrar yapılandırılmıştır.

Bu çerçevede; EÜAŞ’ta iş ve işlemlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yerine getirilebilmesi ile devredilen mülga TETAŞ’ın görev, yetki ve sorumluluklarının aksamadan yürütülmesini teminen;

-Enerji Alış-Satış Daire Başkanlığı’nın kurulması,

-Mali İşler ve Finans Yönetimi Daire Başkanlığı’na bağlı “Enerji Alış Müdürlüğü” ile

“Enerji Satış Müdürlüğü” adı altında iki yeni müdürlük kurulması,

-Elektrik Piyasası Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı “Uzlaştırma İşlemleri Müdürlüğü” adı altında bir müdürlük kurulması,

-Destek Hizmetleri daire Başkanlığı’na bağlı “TETAŞ Kampüs İdaresi Müdürlüğü”

kurulması ile,

ana organizasyon şemasının buna göre tekrar düzenlenmesi ve mülga TETAŞ personelinin birimler arası dağıtılması ile ilgili konuların gecikilmeden yürütülmesini teminen Genel Müdürlüğün yetkili kılınması kararlaştırılmıştır.

EÜAŞ Yönetim Kurulu’nun bu kararı üzerine gelişmeler ve yapılması gereken işlemler EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı 13.07.2018 tarih ve 2018/E24 sayılı Genelge ile tüm personele duyurulmuştur.

EÜAŞ Genel Müdürlüğü Mali İşler ve Finansman Dairesi Başkanlığı tarafından Mülga TETAŞ Genel Müdürlüğü’nün 09.07.2018 tarihli devir bilançosu ve 01.01.2018-09.07.2018 tarihleri arası gelir tablosu düzenlenerek; 01.01.2018-09.07.2018 dönemine ait Kurumlar Vergisi Beyannamesi 06.08.2018 tarihinde Maltepe Vergi Dairesi Müdürlüğüne verilmiştir.

Aynı başvuruda Mülga TETAŞ’ın 10.07.2018 tarihi itibariyle mükellefiyet terkin işlemlerinin yapılması da talep edilmiştir.

EÜAŞ Genel Müdürlüğü Mali İşler ve Finansman Dairesi Başkanlığı tarafından Ankara Ticaret Odası Başkanlığı’na yazılan 09.08.2018 tarihli yazı ile 09.07.2018 tarihinde EÜAŞ ile birleştirilen TETAŞ’ın ticaret sicil kaydının silinmesi talep edilmiştir.

Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü 05.09.2018 tarihinde TETAŞ’ın Ticaret Sicilinden terkinine karar vermiş, karar 07.09.2018 tarih ve 9655 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlanmıştır.

TETAŞ’ın devriyle ilgili yapılan işlemlerle EÜAŞ Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu toplantısında görüşülmüş ve 22.10.2018 tarih ve 47/198 sayılı kararı ile bilgi sahibi olunmuştur.

Benzer Belgeler