• Sonuç bulunamadı

5. HAVZA GÖZLEM SONUÇLARI

5.2. Yan Derelerde Ölçülen Su Sıcaklıkları ve Değişimleri

5.2.3. Kuru Dere sıcaklık ölçümleri

Şekil 5.3’de Kuru Dere’nin Sıcaklık Değişimleri verilmiştir. Adından da anlaşılacağı üzere dere neredeyse tüm yıl kurudur. Çalışma süresi boyunca 15 adet ölçüm planlanmıştır. Kuru Derede planlanan bu ölçümlerden 3 tanesinde su bulunurken diğer 12 ölçümde dere kuru durumda görülmüştür. Ölçüm yapılan tarihler, ölçüm süresince yağışın en yoğun olduğu 2013 yılı başına karşılık gelmektedir. 2013 yılı Nisan ayında

6 7 8 9 10 11 12 13 14 °C

67

son ölçüm yapılmış, bu tarihten sonra çalışmanın bitirildiği 2014 yılı mart ayına kadar bu derede su görülmemiştir. Bu tarihler için sıcaklık değişimleri mevsimsel olarak normal kabul edilebilir. Sıcaklıklar kış aylarından başlayarak ilkbaharda artış göstermektedir. Ayrıca; bu dere diğer derelere nazaran en küçük su seviyesine sahiptir. Bu nedenle derenin su sıcaklığı diğer derelere nazaran yüksektir. Bu derede en yüksek su sıcaklığı 14,0 °C, en düşük su sıcaklığı 8,3 °C olarak ölçülmüştür.

Şekil 5.3. Kuru Dere Su Sıcaklık Değişimi

5.2.4. Değirmendere Deresi sıcaklık ölçümleri

Değirmendere deresi sıcaklık ölçümleri, Harmanlı Deresinin Sıcaklık Değişimleri ile benzerlik göstermektedir. Bu iki dere Sapanca Havzasının kuzey kesiminde yer alırken, derelerin beslendiği alanlar birbirlerine mesafe olarak da yakındırlar. Her iki dere için grafikler birlikte değerlendirildiğinde derelerdeki su sıcaklıkları ve değişimleri birbirlerine yakındır.

Grafiklerdeki eğimlerde de benzerlikler göze çarpan diğer nokta olarak ifade edilebilir. Değirmendere Deresinde çalışma süresi boyunca 18 adet ölçüm planlanmıştır. Değirmen Derede planlanan bu ölçümlerden 8 tanesinde su bulunurken diğer 10 ölçümde dere kuru durumda görülmüştür. Ölçüm yapılan tarihler çalışmanın ilk bölümüne karşılık gelmektedir. 2013 yılı Haziran ayında son ölçüm yapılmış, bu tarihten sonra çalışmanın bitirildiği 2014 yılı mart ayına kadar bu derede su görülmemiştir. Şekil 5.4’de bu derenin su sıcaklık değişimleri görülmektedir.

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 °C

68

Grafikteki tarihler 2012 yılı sonu itibariyle başlarken, 2013 yılı ortasında sonlanmaktadır. Bu tarihler için sıcaklık değişimleri mevsimsel olarak normal kabul edilebilir. Sıcaklıklar kış aylarından başlayarak ilkbaharda artış göstermiş ve yaz ayı başında en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Ayrıca; bu derenin mansap tarafında fabrika bulunmaktadır. Ölçüm noktasının fabrikaya yakınlığı nedeniyle, buradan bırakılan suların su sıcaklığına etkisi olduğu ifade edilebilir. Bu derede en yüksek su sıcaklığı 18,3 °C, en düşük su sıcaklığı 7,7 °C olarak ölçülmüştür.

Şekil 5.4. Değirmendere Su Sıcaklık Değişimi

5.2.5. Balıkhane Deresi sıcaklık ölçümleri

Şekil 5.5’de Balıkhane Deresinin Sıcaklık Değişimleri verilmiştir. Balıkhane Deresi Sapanca Gölünü Besleyen en büyük dere konumundadır. Derenin tek başına göle taşıdığı su miktarı, Sapanca Gölünü besleyen küçük diğer derelerin birkaçının toplamına eşittir. Derede çalışma süresi boyunca 15 adet ölçüm planlanmıştır. Balıkhane Deresinde planlanan bu ölçümlerden 14 tanesinde su bulunurken 1 ölçümde dere kuru durumda görülmüştür.

Derenin bölgenin en büyüğü olmasına rağmen kuruması yağışların nedenli azaldığının ifadesidir. Ölçüm yapılan tarihler incelendiğinde grafiğin tüm ölçümü ifade ettiği söylenebilir. Grafikteki tarihler 2012 yılı sonu itibariyle başlarken 2014 yılında ölçümlerin sonlandırıldığı bölüme kadar düzenli olarak ölçümler yapılabilmiştir. Bu

6 8 10 12 14 16 18 20 °C

69

tarihler için sıcaklık değişimleri mevsimsel olarak normal kabul edilebilir. 2012 yılı sonunda kış ayında başlayan sıcaklık düşüşü, ilkbaharla birlikte artış göstermiş ve yaz ayı başında en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Bir sonraki yıl içerisinde yapılan ölçümlerde su sıcaklığının tekrar düşüş gösterdiği ifade edilebilir. Bu derede en yüksek su sıcaklığı 22,0 °C, en düşük su sıcaklığı 8,0 °C olarak ölçülmüştür.

Şekil 5.5. Balıkhane Deresi Su Sıcaklık Değişimi

5.2.6. Kasabasın Deresi sıcaklık ölçümleri

Kasabasın deresi sıcaklık ölçümleri, Balıkhane Deresinin Sıcaklık Değişimleri ile benzerlik göstermektedir. Bu iki dere Sapanca Havzasının batı kesiminde yer alırken, derelerin beslendiği alanlar birbirlerine mesafe olarak da yakındırlar. Her iki dere için grafikler birlikte değerlendirildiğinde derelerdeki su sıcaklıkları ve değişimleri birbirlerine yakındır. Grafiklerdeki eğimlerde de benzerlikler göze çarpan diğer nokta olarak ifade edilebilir. Şekil 5.6’de Kasabasın Deresinin Sıcaklık Değişimleri verilmiştir. Derede çalışma süresi boyunca 15 adet ölçüm planlanmıştır. Balıkhane Deresinde planlanan bu ölçümlerden sadece birinde ölçüm yapılamamıştır. Ölçüm yapılan tarihler incelendiğinde grafiğin tüm ölçümü ifade ettiği söylenebilir.

Grafikteki tarihler 2012 yılı sonu itibariyle başlarken 2014 yılında ölçümlerin sonlandırıldığı bölüme kadar düzenli olarak ölçümler yapılabilmiştir. Bu tarihler için sıcaklık değişimleri mevsimsel olarak normal kabul edilebilir. 2012 yılı sonunda kış

6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 °C

70

ayında başlayan sıcaklık düşüşü, ilkbaharla birlikte artış göstermiş ve yaz ayı başında en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Bir sonraki yıl içerisinde yapılan ölçümlerde su sıcaklığının tekrar düşüş gösterdiği ifade edilebilir. Bu derede en yüksek su sıcaklığı 19,1 °C, en düşük su sıcaklığı 9,1 °C olarak ölçülmüştür.

Şekil 5.6. Kasabasın Deresi Su Sıcaklık Değişimi

5.2.7. Yanık Deresi sıcaklık ölçümleri

Yanık deresi sıcaklık ölçümleri, Balıkhane ve Kasabasın Derelerinin Sıcaklık Değişimleri ile benzerlik göstermektedir. Grafik içerisindeki ani düşüşün sebebi aradaki bazı ölçümler sırasında derenin kuru olmasından kaynaklanmaktadır. Şekil 5.7’de Yanık Deresinin sıcaklık değişimleri verilmiştir. Derede çalışma süresi boyunca 15 adet ölçüm planlanmıştır. Yanık Deresinde planlanan bu ölçümlerden 12 ‘sinde ölçüm yapılırken, 3 ölçüm yapılamamıştır.

Ölçüm yapılan tarihler incelendiğinde grafiğin tüm ölçümü ifade ettiği söylenebilir. Grafikteki tarihler 2012 yılı sonu itibariyle başlarken 2014 yılında ölçümlerin sonlandırıldığı bölüme kadar düzenli olarak ölçümler yapılabilmiştir. Bu tarihler için sıcaklık değişimleri mevsimsel olarak normal kabul edilebilir. 2012 yılı sonunda kış ayında başlayan sıcaklık düşüşü, ilkbaharla birlikte artış göstermiş ve yaz ayı başında en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Bir sonraki yıl içerisinde yapılan ölçümlerde su

6 8 10 12 14 16 18 20 °C

71

sıcaklığının tekrar düşüş gösterdiği ifade edilebilir. Bu derede en yüksek su sıcaklığı 20,1 °C, en düşük su sıcaklığı 7,8 °C olarak ölçülmüştür.

Şekil 5.7. Yanık Deresi Su Sıcaklık Değişimi

Benzer Belgeler