• Sonuç bulunamadı

Çal³malarda en çok kullanlan yazlm ortamlar GAMS Genel Cebirsel Model- leme Sistemi (ngilizce: The General Algebraic Modeling System - GAMS) ve MATLAB (ngilizce: Matrix Laboratory) olmu³tur.

3.3.1 GAMS

Bu çal³mada geli³tirilen matematiksel programlama modellerinin geli³tirilmesi ve saysal analizlerinin yaplabilmesi için GAMS genel cebirsel modelleme sistemi kullanlm³tr. GAMS modelleme ve eniyileme problemlerinin çözümü için kul- lanlan yüksek seviyeli bir programlama dilidir. lk olarak eniyileme uzmanlar Dr. Anthony Brooke ve Dr. Alexander Meeraus tarafndan dünya bankas için geli³tirilmi³tir [15]. 1987 ylnda ödül almasnn ardndan dünyaca tannmaya ba³lam³tr. Programn en temel özelli§i güçlü olmasnn yan sra kullanm ko- layl§ ve esnekli§idir. AMPL, CPLEX, GUROBI, LINGO, DICOPT gibi çözücü algoritmalar bünyesinde bulundurarak bu çözücüler üzerinden do§rusal, do§rusal olmayan ve karma tamsay problemleri çözebilmekte ve çözüm yöntemini kolay- lkla de§i³tirebilmektedir.

GAMS programlama dilinde klasik programlama dillerindeki döngü yaplar ve ko³ullu ifadeler kullanlabildi§inden, model çözüldü§ünde elde edilen eniyilenmi³ de§i³ken de§erlerini kullanabilmek ve gerekti§inde modeli tekrar ba³ka parametre de§erleri ile çözdürebilmek mümkün olmaktadr. Bu sayede bir problem için en uygun parametre kümesi rahatlkla tespit edilebilir.

3.3.2 MATLAB

ngilizce de MATrix LABoratory (Matris Laboratuvar) kelimelerinin ksaltmas olan MATLAB yüksek seviyeli bir teknik programlama dili olmasnn yan sra algoritma geli³tirme, verilerin görselle³tirilmesi, saysal analiz ve saysal hesapla-

malar için de kullanlabilen etkile³imli bir yazlm paketidir [57]. MATLAB ile teknik hesaplama problemleri C, C++ ve Fortran gibi geleneksel programlama dillerinden daha hzl bir ³ekilde çözülebilir.

MATLAB yazlmnn bilimsel birçok alanda uygulamalar bulunmaktadr. MAT- LAB içerdi§i toolbox ad verilen paketler aracl§ ile birçok alanda kullanlabi- lir. Özellikle mühendislik alanndaki sistemlerin analizinde kullanlan MATLAB, eniyileme (optimization), görüntü i³leme (image processing), sinyal i³leme (sig- nal processing), yapay sinir a§lar (articial neural networks), bulank mantk (fuzzy logic), d³ ortamdan veri elde etme (data acquisition), sistem kimliklen- dirme (system identication), süzgeç tasarm (tler design) gibi alanlar üzerinde çal³labilecek bir ortam sunar [58].

Ayrca MATLAB üzerinde güçlü bir graksel görselle³tirme motoru bulunmakta- dr. Bu sebeple, yaplan çal³madaki eniyileme probremlerinin çözümünden elde edilen sonuçlar MATLAB yardmyla görselle³tirilmi³tir. Ayrca öne sürülen baz istasyonu hareket örüntüleri ilk olarak MATLAB ortamnda geli³tirilmi³ daha sora GAMS ortamna aktarlm³lardr.

4. SSTEM MODEL

Problemde Nw alglayc dü§ümün alglama alanna rastgele olarak da§tld§ ve

hareketli bir baz istasyonunun dü§ümlerden verileri toplad§ bir alglayc a§ to- polojisi kullanlm³tr. Topolojideki protokol hesaplamalarnn yüksek miktarda enerjiye sahip olan baz istasyonu üzerinde merkezi bir ³ekilde yapld§ dü³ü- nülmü³tür. Protokol çal³mas, kurulum ve veri toplama admlarnn ard ardna sürekli tekrar etmesi ³eklinde gerçekle³ir. Kurulum a³amasnda baz istasyonu ko- numlandrlmas, veri toplama admnda ise di§er alglayc dü§ümlerden baz is- tasyonuna veri toplanmas gerçekle³tirilir.

Çal³malarda gezgin veya sabit konumlu alc istasyonlarnn1 kullanlabildi§i çok

dü§ümlü bir a§ modeli dü³ünülmü³tür. KAA üzerinde NW sayda alglayc dü§üm

bir arada farkl senaryolar altnda test edilmek üzere rastgele olarak da§tlmakta- dr. Baz istasyonlarnda hareket edebilme özelli§i bulunmasna ra§men alglayc dü§ümlerde böyle bir özellik bulunmamaktadr.

Çal³ma boyunca ayrk her bir zaman dilimine tur olarak hitap edilmektedir. Alglayc dü§ümlerin her turda ayn miktarda veri üretti§i varsaylm³tr. Ayrca veri paketleri baz istasyonuna ula³ana kadar parçalanmadan veya birle³tirilmeden bir bütün olarak ta³nmaktadr.

Baz istasyonlar kendilerini Y ile tanmlanm³ bir konum kümesi içindeki NY farkl

pozisyon üzerinde konumlandrabilir (|Y| = NY). Bu konumlarda belirli bir süre

duraklayan baz istasyonlar bir sonraki duraklama noktasn2 belirledikten sonra

o konuma do§ru hareket eder. Fakat baz istasyonlarnn Y kümesindeki her bir konumu ziyaret etmesi zorunlu de§ildir. Ba³ka bir deyi³le, baz istasyonu KAA ömrünü eniyileyecek ³ekilde Y kümesinin bir alt kümesini seçerek sadece bu nok- talarda duraklayabilir. Ek olarak, baz istasyonunun seçilen bu konum kümesindeki noktalarda bulunma süreleri de özde³ olmak zorunda de§ildir. Örnek vermek gere- kirse baz istasyonu Y kümesi içindeki baz konumlar atlayabilir baz konumlarda da daha uzun süreler kalabilir.

1Baz istasyonu ve alc kelimeleri birbirleriyle e³ anlaml olarak kullanlm³lardr.

2Baz istasyonu duraklama noktalar ile sanal baz istasyonu konumlar e³ anlaml olarak

Sistem modelinin örnek bir gösterimi “ekil 4.1'de verilmi³tir. Bu gösterimde kare ³ekilleri baz istasyonu konum kümesini, X ³ekilleri ise alglayc dü§ümleri temsil etmektedir. “ekilden de anla³laca§ gibi baz istasyonu bu konum kümesinin bir alt kümesi seçerek sadece bu noktalarda bulunmu³tur. “ekil 4.1'de baz istasyonu duraklama kümesi sadece gölgelendirilmi³ dört konumdan olu³maktadr. Burada not edilmesi gereken bir di§er husus ise kullanlan ileti³im modelinin çok-atlamal (multi-hop) bir model oldu§udur. Ba³ka bir deyi³le, baz istasyonu haberle³me menzili d³nda bulunan alglayc dü§ümler topladklar verileri ta³yc dü§ümler üzerinden baz istasyonuna ula³trmak zorundadr.

“ekil 4.1: Gezgin baz istasyonu, alglayc dü§ümler ve duraklama noktalarn gösteren sistem modeli.

4.1 Ya³am Süresi Modeli

Daha önce yaplm³ olan birçok çal³mada a§n ya³am süresi sadece zaman bi- rimleri cinsinden ölçülmekteydi. Fakat, ya³am süresinin kolaylkla deney senaryo- sunda kullanlan parametrelere ba§l olarak (alan büyüklü§ü, dü§üm yo§unlu§u) de§i³kenlik göstermesi nedeniyle daha genel bir ba³arm ölçümü gerekmektedir. Bu sebeple çal³mada yürütülen benzetim deneylerinde ba³armn do§u ve tarafsz bir ³ekilde ölçülebilmesi ve do§ru kar³la³trmalarn yaplabilmesi için genelle³ti- rilmi³ bir a§ ya³am süresi modeli kullanm önerilmi³tir. Çal³mamzda yaplan

benzetim deneylerinde alnan sonuçlar kar³la³trma a³amasnda deney paramet- relerinden ba§msz bir birime dönü³türülerek ve sonrasnda da normalle³tirilerek kullanlm³tr.

Önerilen genelle³tirilmi³ ya³am süresi L0 bits m2/Joule biriminden verilmi³tir. Bu

birim her birim enerji ba³na ne kadar verinin alan boyunca baz istasyonuna ta³nd§n belirtmektedir. Benzetim deneylerinde elde edilen zamansal a§ ömrü de§erleri (L) a³a§daki formül kullanlarak genelle³tirilmi³ a§ ömrü birimine (L0)

dönü³türülmektedir.

L0= L rA E



, (4.1)

Burada, L saniye biriminden klasik a§ ömrü de§erini, r bit/saniye biriminde kul- lanlan bant geni³li§ini, A m2 biriminde alan büyüklü§ünü, son olarak E ise Jul

birimde bütün dü§ümlerin depolanm³ toplam enerjisini temsil etmektedir. Bu durumda Formül 4.1'den de anla³laca§ üzere (L0)de§eri bits m2/Joulebirimiyle

üretilmekte ve son ölçüm de§eri olarak kullanlmaktadr.

Benzer Belgeler