• Sonuç bulunamadı

9 WiMAX AĞLARI ÜZERİNDEN WEB TABANLI BİYOTELEMETRİ UYGULAMASI ve

9.3 Kullanılan Araç ve Platformlar

Bu tez çalışmasında web tabanlı biyotelemetri uygulamasının gerçekleştirilebilmesi için kullanılan araçları iki kısıma ayırmak mümkündür. Bunlar;

• Donanımsal Ekipmanlar • Yazılım Geliştirme Araçları

9.3.1 Donanımsal Ekipmanlar

Donaımsal ekipmanlar uygulamanın gerçekleştirilmesindeki fiziki iletişim ortamında ve uç cihazlarında kullanılmıştır. Öncelikli olarak uç cihazlarının haberleşebilmesi için gerekli olan fiziksel iletişim ağı oluşturulmuştur. Bunun için bölüm 9.2.4’de anlatılan Wimax tabanlı bir TCP/IP ağı oluşturulmuştur. Ağ içerisinde bir adet WiNetworks [141] firmasına ait WiN7000 serisi kompakt baz istasyonu kullanılmıştır. WiMAX baz istayonuna ait teknik bilgiler Ek-1’de verilmiş olup Şekil 9.12’de cihazın örnek bir resmi ve sahaya monte edilmiş hali verilmiştir.

164

Şekil 9.12 : WiNetworks WiN7000 serisi baz istasyonu ve sahaya monte edilmiş haliı

WiN7000 baz istasyonu medikal ağın kablosuz erişim noktasını oluşturmuştur. Böylece PCN ve CCN cihazlarının kablosuz olarak medikal ağa bağlanmaları sağlanmıştır. Yapılan uygulamada baz istasyonun gerekli ayaralamaları cihazın web arayüzünden gerçekleştirilmiştir. Cihazın konfigürasyonu esnasında alınan örnek bir resim Şekil 9.13’te gösterilmiştir.

165

PCN ve CCN cihazlarının WiMAX baz istayonuna bağlanabilmeleri için wimax destekli cihazlar araştırılmış ancak WiMAX teknolojisinin uygulamada yeni olması nedeniyle, doğrudan bünyesinde wimax desteği sunan cihazlar temin edilemiştir. Çözüm olarak üreticilerin sunduğu USB ve PCMCIA arabirimli Mobil WiMAX kartlar kullanılmıştır. PCN ve CCN cihazları için AWB [142] firmasına ait PC200 WiMAX 802.16e PCMCIA kart ve US210 WiMAX 802.16e USB adaptör kullanılmıştır. Bu cihazlar hakkındaki teknik bilgiler Ek-2 ve Ek-3’te verilmiş olup sırasıyla bu cihazlara ait örnek resimler Şekil 9.14’de gösterilmiştir.

Şekil 9.14 : AWB PC200 WiMAX PCMCIA kart ve US210 WiMAX USB adaptör

PCN ve CCN için yapılan uygulama çalışmalarında HP firmasına ait PDA ve dizüstü bilgisayar kullanılmıştır. WiMAX PCMCIA kart ve USB adaptörler bu cihazlarda kullanılarak bunların oluşturulan kablosuz WiMAX ortamından ACN ile haberleşmeleri sağlanmıştır.

ACN cihazının uygulaması için üzerinde gerekli servis ve programları koşturabilen yeterlikte ve sunucu olarakta kullanılan bir iş istasyonu tercih edilmiştir. ACN cihazı ve WiMAX baz istasyonun bağlantısı bir ağ anahtarlama cihazı (network switch) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kullanılan ağ anahtarlama cihazı 100Mbps hızında portlara sahip herhangi bir ekstra özelliği olmayan normal bir anahtalama cihazıdır. Bu uygulamada HP firmasına ait HP ProCurve 2626 modeli anahtarlama cihazı [145] kullanılmıştır.

9.3.2 Yazılım Geliştirme Araçları

Uygulamada fizksel donanımların üzerine her bir uç cihazı için bu tez boyunca anlatılan fonksiyon ve işlevleri yerine getirecek ve detayları bölüm 9.2 ve alt başlıklarında anlatılan yazılımlar geliştirilmiştir. Bu yazılımların geliştirilmesi aşamasında kullanılan yazılım geliştirme araçlarını ikiye ayırmak mümkündür. Bunlar;

166

• Uygulama ve web servis geliştirme programları • Web sayfası geliştirme araç ve platformları

Uygulama ve web servislerinin geliştirilmesinde .NET platformu, Visual Studio .NET, Windows Mobile ve Delphi .NET kullanılmıştır. .NET Platformu, Microsoft firması tarafından 2002 yılında piyasaya sürülen, bir iş stratejisi olması yanında geliştiricilere yönelik birçok teknolojiyi kendi içinde barındıran bir platformdur. Bu platformun ana amacı, işletme sahipleri ve geliştiricilerin, diğer Microsoft ürünleri ile mükemmel bir uyumluluk içinde kendi yazılımlarını, cihazlarını ve diğer bilgi sistemleri işlemlerini hızlı ve verimli bir şekilde Web, Windows ve Mobil ortamlarda geliştirmelerini amaçlamaktadır. Bu platform içinde sunucular, servisler, web tabanlı veri depolama sistemleri ve cihaz yazılımları bulunduğu gibi, Web- Servisleri, Click-Once ve benzeri yeni teknolojileri de tam destek sağlamaktadır [131,143].

.NET platformunun en önemli bileşeni .NET Framework’tür. .NET Framework, yeni nesil uygulama ve XML web servislerinin çalışmasını ve yazılmasını sağlayan bütünleyici bir windows bileşenidir. .NET Framework, iki ana bileşenden oluşmaktadır. Bunlar CLR (Common Language Runtime) ve .NET Framework sınıf kütüphaneleridir. CLR bileşenini, kodun çalışma süresinde devreye giren, bellek yönetimi, iş yönetimi ve yönlendirme gibi çekirdek işlevlerini yerine getiren diğer bir yandan güvenli ve sağlam tip güvenli kodlar yazılmasını zorlayan bir araç olarak görülebilir. .NET Framework, program geliştirme aşamasında konsol, GUI (Graphical User Interface) uygulamaları, ASP.NET teknolojisi ile web sayfaları ve web servisleri yapımında kullanılan, geniş kapsamlı ve nesne tabanlı sınıflardan oluşan bir sınıf kütüphanesine sahiptir [131,144]. .NET Framework’ün yapısı Şekil 9.15’te gösterilmiştir.

Şekil 9.15 : .NET Framework'ün yapısı

Tez çalışmasının uygulama geliştirme aşamasında kullanılan bir diğer yazılım geliştirme platformu da Windows Mobile’dır. Bu platform Microsoft firması tarafından PDA ve

İşletim Sistemi Ortak Dil Çalışması (CLR) Temel Sını Kütüphanesi (BCL)

ADO.NET ve XML

ASP.NET, Web Forms, Web Servisleri, Windows Forms Ortak Dil Özellikleri (CLS)

C# C++ VB J#

ViVi

s

su

ua

al

lS

St

tu

ud

di

io

o

.

.N

N

E

ET

T

167

akıllı telefonlar için Windows CE işletim sistemi çekirdeği temel alınarak geliştirilmiş bir işletim sistemidir. Bu işletim sisteminin en büyük özelliği ise .NET Compact Framework ile .NET platformunun geliştiricilere sunduğu programlanabilir alt yapıdır. Windows Mobile platformu kullanılarak, bu işletim sistemini kullanan tüm mobil cihazlar için programlar yazılabilir. Geliştiricilere yönelik yazılan pek çok sınıf kütüphanesi sayesinde geniş yelpazede bir programlama desteği sunar. Ayrıca mobil uygulamalarda GPS kullanımı için hazırlanmış kütüphanelerin tamamı geliştiricilere sunulmuştur. Bunun yanında .NET platformu geliştirme aracı Visual Studio .NET’in Compact Framework ile birlikte çalışabilirliği ve Şekil 9.16’da görülen akıllı telefon emülatörlerinin geliştiricilere sunduğu bu olanak mobil platformu .NET geliştiricileri için cazibeli bir platform durumuna getirmektedir.

Şekil 9.16 : PDA simülatörü üzerinde geliştirilmiş örnek bir uygulama görüntüsü [131]

Bu tez çalışmasında PDA cihazlarının PCN olarak gerçekleştirilmesi için Windows Mobile platformundan faydalanılmıştır. Gerçekleştirme yapılırken Şekil 9.16’da görülen emülatör kullanılmıştır. PCMCIA wimax kartı takılı bir dizüstü bilgisayarda PDA emülatör kullanılarak geliştirilen programın denemeleri yapılmıştır.

Web sayfalarının geliştirilmesi için bu tez çalışmasında ASP.NET ve AJAX web teknolojileri kullanılmış olup sayfaların tasarımında HTML, ASP ve ASPX kullanılmıştır. Geliştirilen web sayfalarının yayınlanmasında ise Microsoft firmasının Internet Information Server (IIS) programı kullanılmıştır.

Uygulama geliştirmenin ACN tarafındaki program ve yazılım geliştirme aşamalarında veritabanı yönetim sistemi (DBMS) olarak Microsoft SQL Server kullanılmış olup arayüz geliştirme aşamaları için de Delphi uygulama geliştirme aracından faydalanılmıştır.

168 10 SONUÇ VE DEĞERLENDİRME

10.1 Giriş

Bu bölümde, tez çalışması boyunca ele alınan konular sonucu gelinen nokta ve tez çalışmasının literatürdeki benzer çalışmalarla bir karşılaştırmasının yapılarak, benzerlik ve farklarının ortaya konulması konuları ele alınmış ve son olarak ileriye yönelik düşünce ve değerlendirmelere yer verilmiştir.

Benzer Belgeler