• Sonuç bulunamadı

2. KAVRAMSAL CERCEVE VE ILGILI ARASTIRMALAR

2.5 Ergonomide Çalışma Koşulları

2.6.5 Kuaför Salonlarında Fiziki Şartlar

Kuaför salonlarının fiziki şartları hem çalışanlar, hem de müşteriler için önemlidir. Kuaför salonu işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğe uygun

olarak sınıfının gerektirdiği özellikleri taşımalıdır. Salonların müşteri potansiyeline göre, genişlik ve içerisinde yer alacak bölümlerin iyi planlanması, bu bölümlerin zemin, duvar bölümlerinin kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir malzemelerle kaplı olması dekorasyonlarının estetik açıdan göze hitap etmesi müşterilerin beğenisini kazanması kadar, çalışanlarında ferah ve hijyenik bir çalışma ortamında verimini artıracaktır. Salonda müşteri potansiyelini karşılayabilecek oturma bölümü bulunmalıdır. 1. sınıf kuaförler için ayrıca bekleme salonu, çalışma bölümleri vestiyer ve yeteri kadar misafir koltuğu bulunma şartı yönetmelikte bulunmaktadır. Gelen müşterinin çok ayakaltında olmadan, rahat edebileceği bir yerde oturarak beklemesi, çalışan kişinin işini daha rahat ve güzel bir şekilde yapmasını sağlayacaktır.

Kuaför salonlarının fiziki şartları planlanırken ısı, ışık, gürültü, nem ve havalandırma gibi faktörlerin ergonomik olarak düzenlenmesi, çalışan personelin verimini yükselteceği gibi, müşterinin de memnuniyetini artırarak işyerinin müşteri potansiyelini artıracaktır.

Kuaför salonlarında aydınlatma çok önemlidir. Saç boyama, saçın rengini açma, röfle, meç, baleyaj gibi saç bakımı ve yapımı ile ilgili işlemlerde rengin tam olarak görülebilmesi, istenilen sonucun ortaya çıkması açısından önemlidir. Aydınlatmanın yeterli olmadığı salonlarda renk tam olarak doğru algılanamayacağından, çalışanın müşteriyle sorun yaşamasına ve gözlerinin yeterli olmayan ışıkta daha çok yorulmasına sebep olacaktır. Saç boyama, saçın rengini açma, gölge, röfle, baleyaj gibi renklendirme uygulamalarının yapıldığı yerde, makyaj ve kaş uygulamalarında, ağda uygulamalarında salon ışıklarına ilaveten spot ışıklar kullanılmalıdır. Bu uygulamalarda detayların ve renklerin iyi görülebilmesi ışığın yeterli olmasına bağlıdır. Yeterli olmayan ışıklandırmada hem işlemlerden istenilen sonuç alınamayacağı gibi, hem de çalışan elemanın gözlerinde zorlanmalara sebep olabilecektir.

Saç boyası yapılan salonların aydınlık ve ışık sisteminin gün ışığı ayarında olması gerekir. Salonların boya, badana, kâğıt açık renkte ve pencerelerin büyük olması önemlidir. Müşterinin rahat oturması için koltuk ve sandalyenin ayarlı olması, salonların havalandırma sisteminin iyi olması ve ortamın temiz ve steril olması gerekmektedir. Saç yıkama yerinin aydınlık ve steril olması, şampuan yerinde temiz steril havlu ve örtünme pelerinlerinin bulundurulması önemlidir (Kömürcü,2011:7).

Normal çalışma koşullarında nemin etkisi az olmaktadır. Nemin birim havada bulunan su buharı miktarını ifade ettiği bilinmektedir. Kuaför salonlarında nem oranı fazla olduğu zaman içerideki ısı etkenleriyle birlikte (fön makinesi gibi) nem daha yüksek oranda hissedilebilir. Bu da çalışan kişiyi bunaltabilir, kendisini daha kısa sürede, daha fazla yorgun hissetmesine sebep olabilir. Karadeniz bölgesi, Karadeniz ikliminin etkisinden dolayı nemin yoğun olarak hissedildiği bölge olduğundan, çalışma şartlarında nem faktörü daha çok önem taşımaktadır. Karadeniz ikliminde salonların bulunduğu yerin kapalı olması, hava sirkülasyonunun olmaması nemin daha çok etkili olmasına sebep olmaktadır.

Her işyerinin olduğu gibi kuaför salonlarının da havalandırması çok önemlidir. İyi havalandırılmış temiz, ferah bir çalışma ortamı, ortamdaki çalışan kişilerin ve müşterilerin kendilerini daha iyi ve zinde hissetmelerini sağlayacaktır. Özellikle kadın kuaför salonlarında saç bakımı ve yapımı ile ilgili işlemlerde yoğun olarak kullanılan kimyasal maddeler ortamda kötü koktuğu için kişileri rahatsız ettiği gibi, insan sağlığı içinde zararlıdır. Saç boyama, saçın rengini açma, röfle, gölge, baleyaj, permanant, defrize ve brezilya fönü gibi işlemlerde kullanılan kimyasal maddeler, kullanımlarında özellikle dikkat edilmesi gereken ürünlerdir. Bu ürünlerin kullanıldığı ortamlarda gerekli kişisel önlemler alınmalı (bone, eldiven vb.), çalışılan yer çok iyi havalandırılmalı ve ürünlerin kullanım talimatlarına özenle uyulmalıdır.

Kuaför salonlarının ısısının gereğinden az veya çok olması çalışanların verimini ve motivasyonunu düşürecektir. Yeterli olmayan ısı da, çalışan üşüyeceği için işe yeteri kadar adapte olamayacaktır. Aşırı ısınmada da çalışan kişi çok terleyip bunalacağı için iş verimi düşecek, terlemesi de kendisini ve etrafındaki kişileri rahatsız edecektir. Ayrıca az ya da çok ısı çalışanların sağlıklarının da bozulmasına sebep olabilir.

Salon havasının ısısı, doğrudan insan vücudu için kabul edilebilir sıcaklığı sağlamayı amaçlayan salon ısıtma yöntemlerini içerir. Çalışma süresince enerji harcayan salon çalışanları 13-17 C’ lik bir ortam sıcaklığına ihtiyaç duyar. Salonda oturan müşteriler 20-23 C’ lik bir ortam sıcaklığına ihtiyaç duyar. Müşterilerin de rahatsız olmaması için çalışma sırasında, çalışanlar vücudun aşırı ısınmasını önlemek için hafif elbiseler giymelidir (Kılgour ve Mcgarry, 1995:78).

Kuaför salonlarında çalışanları olumsuz etkileyen diğer bir fiziksel faktör gürültüdür. Kuaför salonlarındaki gürültünün birinci nedeni olan fön makinaları çalışır durumdayken buna bağlı olarak, iletişim halinde olan kişilerin ve dinlenen müziğin sesi de duyulabilmesi için yükseltilmektedir. Dışardan gelen sesler de buna eklendiği zaman hissedilen gürültünün etkisi artmaktadır. Kuaförlerin iş yoğunluğuyla çalışırken gürültüyü kanıksadıkları için etkilenmedikleri, ancak gün sonunda işler bittiği zaman gürültünün de kendilerini yorgun hissetmelerine sebep olduğu gözlemlenmiştir.

Bütün bu fiziki şartların (aydınlatma, nem, havalandırma, ısı, gürültü vb.) personelin rahat çalışabileceği şekilde düzenlenmesi kişilerin işlerini daha keyifle yapmalarını sağlayarak verimi artıracaktır.

2.6.6 Kuaför Salonlarında Çalışma Yerlerinin Düzenlenmesi Kullanılan