• Sonuç bulunamadı

Kredi riskine ilişkin açıklama ve dipnotlar:

D - MALİ BÜNYEYE İLİŞKİN BİLGİLER

III. Kredi riskine ilişkin açıklama ve dipnotlar:

Özel Maliyet Bedelleri 13,288 14,975

İlk Tesis Bedelleri 2,436 2,812

Peşin Ödenmiş Giderler 2,679 1,337

Konsolidasyon Dışı Bırakılmış İştirakler, Bağlı Ortaklıkların, Sermayesine Katılınan Diğer Ortaklıkların, Özsermaye Yöntemi Uygulanmış Ancak Aktif ve Pasifleri Konsolide Edilmemiş Bu Tür Mali Ortaklıkların ve Konsolide Sabit Kıymetlerin Rayiç Değerleri Bilançoda Kayıtlı Değerlerinin Altında ise Aradaki Fark

- -

Türkiye’de Faaliyet Gösteren Diğer Bankalara Verilen

Sermaye Benzeri Krediler - -

Konsolidasyon Şerefiyesi (Net) - -

Aktifleştirilmiş Giderler - -

Toplam Özkaynak 480,864 456,335

III. Kredi riskine ilişkin açıklama ve dipnotlar:

1. Kredi riski bakımından, borçlu veya borçlular grubu veya coğrafi bölgeler ile sektörlerin bir risk sınırlamasına tabi tutulup tutulmadığı, risk limitlerinin dayandıkları bölümleme yapısı ve hangi aralıklarla belirlenmekte olduğu:

Kredi riski bakımından borçlu veya borçlular grubu için sektörler risk sınırlamasına tabi tutulmaktadır. Borçlu ve borçlular grubu ile sektörlerin risk sınırlamaları haftalık bazda izlenmektedir. Risk limitleri, Şubeler, Krediler Grubu, Bölge Müdürlükleri, Kredilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdür, Kredi Komitesi ve Yönetim Kurulu’na ait kredilendirme yetki limitleri çerçevesinde, kredi müşterilerinin finansal durumlarına ve kredi ihtiyaçlarına göre tahsis edilmektedir.

Günlük olarak yapılan işlemlerle ilgili olarak risk limitleri ve dağılımlarının belirlenip belirlenmediği, bilanço dışı risklere ilişkin risk yoğunlaşmasının günlük olarak müşteri ve bankaların hazine bölümü yetkilileri bazında izlenip izlenmediği:

Günlük yapılan işlemlerle ilgili risk limit ve dağılımları günlük olarak takip edilmektedir. Bilanço dışı risklere ilişkin risk yoğunlaşması, yerinde ve uzaktan denetim faaliyetleri ile izlenmektedir.

(Tutarlar aksi belirtilmedikçe Milyar Türk Lirası (TL) olarak TL’nin 30 Haziran 2003 tarihindeki satın alma gücüyle ifade edilmiştir.)

Mali tabloların Muhasebe Uygulama Yönetmeliği hükümlerine ve Banka kayıtlarına uygunluğunu teyit ederiz. 31 Kredi ve diğer alacakların borçlularının kredi değerliliklerinin düzenli aralıklarla ilgili mevzuata uygun şekilde izlenip izlenmediği, açılan krediler için alınan hesap durumu belgelerinin ilgili mevzuatta öngörüldüğü şekilde denetlenmiş olup olmadığı, denetlenmemiş ise nedenleri, kredi limitlerinin değiştirilip değiştirilmediği, kredilerin ve diğer alacakların teminatlarının bulunup bulunmadığı:

Sağlıklı bir kredi portföyünü amaçlayan Grubun, bu niteliğini sürdürebilmek amacıyla, bankacılık mevzuatına uygun olarak; Krediler Prosedürü, Kredi Takip ve Kontrol Prosedürü, Yakın Takip Prosedürü, Risk Sınıflaması gibi proses talimatları mevcuttur.

Kredi portföyü içerisinde yer alan tüm firmaların, gerek konjonktürel değişiklikler, gerekse yapısal sorunlar nedeniyle sorunlu hale gelmemesi için, erken uyarı sinyalleri değerlendirilerek ileride sorunlu hale gelebilecek firmalar saptanmakta ve olası sorunların öncelikli olarak giderilmesi hedeflenmektedir.

Kredilerin teminata bağlanmasına özen gösterilmektedir. Alınan teminatlarda likidite imkanı yüksek tutulmaya çalışılmakta olup, banka garantisi, gayrimenkul ve gemi ipoteği, menkul rehni, kambiyo senetleri ile kişi ve kuruluşların kefaletleri teminat olarak alınmaktadır.

2. Grubun vadeli işlem ve opsiyon sözleşmesi ve benzeri diğer sözleşmeler cinsinden tutulan pozisyonları üzerinde kontrol limitlerinin bulunup bulunmadığı, bu tür araçlar için üstlenilen kredi riskinin piyasa hareketlerinden kaynaklanan potansiyel riskler ile beraber yönetilip yönetilmediği:

Grubun vadeli işlem ve opsiyon sözleşmesi ve benzeri diğer sözleşmeler cinsinden tutulan pozisyonları üzerinde kontrol limitleri bulunmaktadır. Bu tür araçlar için üstlenilen kredi riski piyasa hareketlerinden kaynaklanan riskler ile beraber yönetilmektedir.

3. Grubun, önemli ölçüde kredi riskine maruz kaldığında vadeli işlem, opsiyon ve benzer nitelikli sözleşmeleri, hakların kullanılması, edimlerin yerine getirilmesi veya satılması yoluyla kısa zamanda sona erdirerek toplam riski azaltma yoluna gidip gitmediği:

Vadeli işlemlerde, hak ve edimlerin yerine getirilmesi vadede mümkündür. Ancak, gerekli görüldüğünde, riskin azaltılması amacıyla mevcut pozisyonların ters pozisyonları piyasalardan alınarak kısa zamanda risk kapatılmaktadır.

(Tutarlar aksi belirtilmedikçe Milyar Türk Lirası (TL) olarak TL’nin 30 Haziran 2003 tarihindeki satın alma gücüyle ifade edilmiştir.)

Mali tabloların Muhasebe Uygulama Yönetmeliği hükümlerine ve Banka kayıtlarına uygunluğunu teyit ederiz. 32 4. Tazmin edilen gayrinakdi kredilerin, vadesi geldiği halde ödenmeyen krediler

gibi aynı risk ağırlığına tabi tutulup tutulmadığı:

Tazmin edilen gayrinakdi krediler, vadesi geldiği halde ödenmeyen krediler gibi aynı risk ağırlığına tabi tutulmaktadır.

Kredilerden yenilenen ve yeniden itfa planına bağlananların ilgili mevzuatla belirlenen izlenme yöntemi dışında, bankalarca risk yönetim sistemleri çerçevesinde yeni bir derecelendirme grubuna veya ağırlığına dahil edilip edilmediği, bu yöntemler ile ilgili yeni önlemlerin alınıp alınmadığı, bankalarca risk yönetim sistemleri çerçevesinde uzun vadeli taahhütlerin kısa vadeli taahhütlere oranla daha fazla kredi riskine maruz kaldığı kabul edilerek risk ayrıştırmasına gidilip gidilmediği:

Kredilerden yenilenen ve yeniden itfa planına bağlananların ilgili mevzuatla belirlenen izlenme yöntemi dışında, bankalarca risk yönetim sistemleri çerçevesinde yeni bir derecelendirme grubuna dahil edilen kredilendirme işlemi yapılmaktadır.

Risk yönetim sistemleri çerçevesinde uzun vadeli taahhütlerin kısa vadeli taahhütlere oranla daha fazla kredi riskine maruz kaldığı kabul edilerek risk ayrıştırmasına özen gösterilmekte ve belli aralıklarla izlenmektedir.

5. Bankaların yurtdışında yürütmekte oldukları bankacılık faaliyetleri ve kredilendirme işlemlerinin az sayıda ülke ya da mali kurum ile yürütülmesi durumunda bunun ilgili ülkenin ekonomik koşulları dikkate alındığında önemli bir risk doğurup doğurmadığına ilişkin değerlendirme:

Yurtdışında yürütülmekte olan bankacılık faaliyetleri ve kredilendirme işlemleri, OECD ülkeleriyledir. Bu ülkelerin ekonomik koşulları dikkate alındığında Grubun önemli bir kredi riski yoktur.

Uluslararası bankacılık piyasasında aktif bir katılımcı olarak diğer finansal kurumların finansal faaliyetleri ile birlikte değerlendirildiğinde önemli ölçüde kredi riski yoğunluğuna sahip olunup olunmadığı:

Grup, uluslararası bankacılık piyasasında aktif bir katılımcı olarak diğer finansal kurumların finansal faaliyetleri ile birlikte değerlendirildiğinde önemli ölçüde kredi riskine maruz değildir.

6. a.Ana Ortaklık Banka’nın ilk büyük 100 nakdi kredi müşterisinden olan alacağının toplam nakdi krediler portföyü içindeki payı:

Ana Ortaklık Banka’nın ilk büyük 100 nakdi kredi müşterisinden olan alacağı toplam nakdi krediler portföyünün % 37,55 (31 Aralık 2002 : %58)’ini oluşturmaktadır.

(Tutarlar aksi belirtilmedikçe Milyar Türk Lirası (TL) olarak TL’nin 30 Haziran 2003 tarihindeki satın alma gücüyle ifade edilmiştir.)

Mali tabloların Muhasebe Uygulama Yönetmeliği hükümlerine ve Banka kayıtlarına uygunluğunu teyit ederiz. 33 b.Ana Ortaklık Banka’nın ilk büyük 100 gayrinakdi kredi müşterisinden olan

alacağının toplam gayrinakdi krediler portföyü içindeki payı:

Ana Ortaklık Banka’nın ilk büyük 100 gayrinakdi kredi müşterisinden olan alacağı toplam gayrinakdi krediler portföyünün % 40,71 (31 Aralık 2002: %55)’ini oluşturmaktadır.

c. Ana Ortaklık Banka’nın ilk büyük 100 kredi müşterisinden olan nakdi ve gayrinakdi alacak tutarının toplam bilanço içi ve bilanço dışı varlıklar içindeki payı:

Ana Ortaklık Banka’nın ilk büyük 100 kredi müşterisinden olan nakdi ve gayrinakdi alacak tutarı toplam bilanço içi ve bilanço dışı varlıkların % 20,74 (31 Aralık 2002:

%19)’sini oluşturmaktadır.

7. Grup tarafından üstlenilen kredi riski için ayrılan genel karşılık tutarı

Grup tarafından üstlenilen kredi riski için ayrılan genel kredi karşılık tutarı 8,836 TL (31 Aralık 2002: 7,979 TL)’dir.

Benzer Belgeler