• Sonuç bulunamadı

KOPYALAMA, DAĞITIM VE DEĞİŞTİRMEYE İLİŞKİN GNU GENEL KAMU LİSANSI HÜKÜM

BU ÜRÜNDE KULLANILAN

KOPYALAMA, DAĞITIM VE DEĞİŞTİRMEYE İLİŞKİN GNU GENEL KAMU LİSANSI HÜKÜM

GNU GENEL KAMU LİSANSI Sürüm 2, Haziran 1991

Copyright (C) 1989, 1991 Free Software Foundation, Inc., 51 Franklin Street, Fifth Floor, Boston, MA 02110-1301, USA.

Herkes bu lisans belgesinin motamo kopyalarını çoğaltma ve dağıtma hakkına sahiptir fakat değiştirmeye izin verilmez.

Başlangıç

Pek çok yazılımın lisansları sizin paylaşma ve değiştirme özgürlüğünüzü elinizden almak için tasarlanmıştır. GNU Genel Kamu Lisansı ise tam tersine, özgür yazılımı paylaşma ve değiştirme özgürlüğünüzü güvence altına almak üzere, yazılımın

bütün kullanıcıları için özgür olmasını sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu Genel Kamu Lisansı, pek çok Özgür Yazılım Vakfı’nın yazılımına ve yazarları tarafından önerilen herhangi bir programa uygulanabilir. (Bazı diğer Özgür Yazılım Vakfı yazılımları, bunun yerine GNU Kütüphane Genel Kamu Lisansı kapsamındadır.) Siz de bunu kendi programlarınıza uyarlayabilirsiniz.

Özgür yazılım deyince, yazılımın özgürlüğünü kastediyoruz, ücretsiz olmasını değil. Genel Kamu Lisansı’mız özgür yazılımın kopyalarını dağıtma (ve dilerseniz bundan para alma) özgürlüğüne sahip olmanız, kaynak kodunu istediğiniz zaman almanız, böylece yazılımı değiştirmeniz veya yeni özgür programlarda bir parçasını kullanmanız ve tüm bunları yapabileceğinizi bilmeniz için tasarlanmıştır.

Haklarınızı korumak için, yani birinin haklarınızı inkar etmesine veya sizi haklarınızdan

vazgeçirmesine engel olmak için bazı kısıtlamalar yapmamız gerekir. Bu kısıtlamalar, yazılımın kopyalarını değiştirdiğiniz veya onu değiştirdiğiniz takdirde belirli sorumluluklar anlamına gelir.

Örneğin böyle bir programın kopyalarını ücretsiz veya bir ücret karşılığında dağıtırsanız, alıcılara sizin sahip olduğunuz tüm hakları vermelisiniz. Kaynak kodunu onlar da diledikleri zaman edinebilmeliler.

Ayrıca onlara bu bilgileri göstermelisiniz ki onlar da haklarını bilsinler.

Haklarınızı iki adımda koruyoruz: (1) yazılımı telif ile koruyarak ve (2) size yazılımı çoğaltma, dağıtma ve/ya değiştirme yasal hakkını veren bu lisansı sunarak. Ayrıca her bir yazarın korunması ve bizim korunmamız için bu özgür yazılımın garantisinin olmadığını herkesin anlaması gerekmektedir. Yazılım bir başkası tarafından değiştirilmiş ve aktarılmışsa, alıcıların, sahip olduklarının orijinal yazılım olmadığını, bu yüzden diğerleri tarafından ortaya çıkan herhangi bir problemin orijinal yazarın itibarına yansımayacağını bilmeleri gerekmektedir.

Son olarak, her özgür program, sürekli olarak yazılım patentleri tarafından tehdit edilir. Özgür bir yazılımın yeniden dağıtımcılarının bireysel olarak patent lisansını almasına, böylelikle programı tescilli bir mal haline getirmesine engel olmayı umuyoruz.

Buna engel olmak için herhangi bir patentin, herkesin özgür kullanımına lisanslanması, böyle olmayacaksa lisanslanmaması meselesini açıklığa kavuşturduk.

Kopyalama, dağıtım ve değiştirmeye ilişkin kesin hüküm ve koşullar aşağıdaki gibidir.

KOPYALAMA, DAĞITIM VE DEĞİŞTİRMEYE İLİŞKİN GNU GENEL KAMU LİSANSI HÜKÜM VE KOŞULLARI

0. Bu lisans, Genel Kamu Lisansı’nın hükümleri altında dağıtılabileceği söylenen herhangi bir program veya başka bir çalışmaya uygulanabilir. Aşağıdaki

“Program”, böyle herhangi bir program veya işe atıfta bulunmaktadır ve “Programa dayalı iş” ya Program ya da telif hakkı kanunu altındaki herhangi bir türev iş anlamına gelir: Yani, Programı içeren bir iş veya bir

kısmı, ister motamo ister değiştirilmiş ve/ya başka bir dile tercüme edilmiş olsun.

(Bundan böyle tercüme, sınırlama olmaksızın,

“değiştirme” terimine dahil edilmiştir.) Her bir lisans sahibi “siz” olarak geçer.

Kopyalama, dağıtım ve değiştirme dışındaki aktiviteler bu Lisans tarafından kapsanmaz; onun kapsamı dışındadır. Programı çalıştırma hareketi kısıtlanmamıştır ve Program çıkışı sadece içeriği Programa dayalı bir iş (Programı çalıştırarak yapılmadan bağımsız olarak) teşkil ediyorsa kapsanır.

Bunun doğru olup olmaması Programın ne yaptığına bağlıdır.

1. Edindiğinizde Programın kaynak kodunun motamo kopyalarını, herhangi bir mecrada, her bir kopyaya açık ve uygun bir biçimde telif hakkı bildirimi ve garanti reddini basmak koşuluyla çoğaltabilir ve dağıtabilirsiniz. Bu Lisansa ve garanti reddine değinen tüm bildirileri oldukları şekliyle bırakın ve Programın diğer alıcılarına Programla birlikte bu Lisansın bir kopyasını verin.

Kopyayı transfer etmeye ilişkin fiziksel eylem için bir ücret talep edebilir veya bir ücret karşılığında sizin seçiminize bağlı olarak garanti koruması sunabilirsiniz.

2. Programın sizin kopyanızı veya kopyalarınızı veya bir kısmını değiştirebilir, böylece Programa dayalı bir iş oluşturabilir ve bu değişiklikleri veya yukarıdaki Bölüm 1’deki hükümler altındaki işleri, tüm bu koşulları karşılamak kaydıyla çoğaltıp dağıtabilirsiniz:

a) Değiştirilmiş dosyalarda, onları değiştirdiğinize ve herhangi bir değişimin gününe dair belirgin bildiriler bulundurmalısınız.

b) Dağıttığınız veya yayınladığınız, bütün olarak veya bir parçasını içeren veya Programdan veya onun bir parçasından ortaya çıkmış herhangi bir işin bu Lisansın hükümleri altında, üçüncü kişilere hiçbir ücret alınmaksızın bir bütün olarak lisanslanmasından sorumlusunuz.

c) Değiştirilmiş program normalde çalıştırıldığında komutları etkileşimli olarak okuyorsa, uygun bir telif hakkı bildirisini içeren bir duyurunun ve bir garanti olmadığına (durum bu değilse sizin garantiyi sağladığınıza) dair bir bildirinin ve kullanıcıların programı bu şartlar altında dağıtabileceğine ve kullanıcının bu Lisansı nasıl görüntüleyeceğine dair bir bildirinin basılması veya görüntülenmesi için, en sıradan şekilde böylesi bir interaktif kullanımını çalıştırma başladığında belirtmelisiniz. (İstisna: Eğer Programın kendisi interaktifse fakat normalde böyle bir duyuruyu yayınlamıyorsa, sizin Programa dayalı işiniz de bir duyuru yayınlamak zorunda değildir.) Bu gereklilikler değiştirilmiş işe bir bütün olarak uygulanır. Eğer işin tanımlanabilir bölümleri Programdan alınmadıysa ve makul bir biçimde, kendi içlerinde bağımsız ve ayrı işler olarak düşünülebilirse, o halde bu Lisans ve hükümleri onları ayrı işler olarak dağıttığınızda bu bölümlere uygulanmaz.

Fakat aynı bölümleri, Programa dayalı bir iş olan,

bütünün parçaları olarak dağıttığınızda bütünün dağıtımı, izinleri diğer lisans sahipleri için de bütünü ve böylece kimin yazdığına bakmaksızın her parçayı ve bütün parçaları içeren bu Lisans’ın hükümlerince olmalıdır.

Bu sebeple, bu bölümün amacı hak iddia etmek veya tamamen sizin tarafınızdan yazılmış bir işteki haklarınıza itiraz etmek değildir; daha ziyade amaç, Programa dayalı türev veya kolektif işlerin dağıtımını kontrol etme hakkını kullanmaktır.

Ayrıca Programa dayalı başka bir işin Programla birlikte (ya da Programa dayalı bir işle birlikte) bir yüklemenin bir bölümünde veya bir dağıtım mecrasında katkısız bir biçimde bir araya toplanması, diğer işleri bu Lisansın kapsamı altında bir araya getirmez.

3. Programı (veya ona dayalı bir işi, Bölüm2 altında) yukarıda sağlanan Bölüm 1 ve 2 hükümleri altında amaç kodunda veya çalıştırılabilir formda çoğaltabilir ve dağıtabilirsiniz ve aşağıdakilerden birini de yaparsınız:

a) Ona, yazılım takası için alışıldığı üzere kullanılan bir mecrada, yukarıdaki Bölüm 1 ve 2 hükümleri altında dağıtılması gereken, tamamlanmış uygun makine tarafından okunabilir kaynak kodu ekleyin;

veya,

b) Herhangi bir üçüncü kişiye verilmek üzere, fiziksel performans kaynak dağıtım masrafınızdan daha fazla olmayan bir ücret için, yazılım takası için alışıldığı üzere kullanılan bir mecrada, yukarıdaki Bölüm 1 ve 2 hükümleri altında dağıtılması üzerine, ilgili kaynak kodunun tam, makine tarafından okunabilir bir kopyası için, en azından üç yıl geçerli yazılı bir teklif ekleyin; veya,

c) İlgili kaynak kodunun dağıtılması teklifi olarak edindiğiniz bilgiyi ekleyin. (Bu alternatife sadece ticari olmayan dağıtımlar için ve sadece programı amaç kodunda veya çalıştırılabilir formda böyle bir teklifle, yukarıdaki alt bölüm b ile uyumlu olarak edindiyseniz izin vardır.)

Bir iş için kaynak kodu, üstünde değişiklik yapmak için işin tercih edilen formu anlamına gelir.

Çalıştırılabilir iş içinse tam kaynak kodu, içerdiği tüm modüller için kaynak kodu, artı ilgili herhangi bir arayüz tanım dosyası, artı çalıştırılabilirin derlenmesi ve yüklenmesini kontrol etmek için kullanılan komut dosyaları anlamına gelir. Yine de özel bir istisna olarak, bileşenin kendisinin çalıştırılabilire eşlik etmemesi halinde, çalıştırılabilirin çalıştığı işletim sisteminin ana bileşenleriyle (derleyici, çekirdek ve benzerleri) dağıtılan kaynak kodunun, normalde dağıtılan (kaynak veya ikili formda) hiçbir şeyi içermesi gerekmez.

Çalıştırılabilirin veya amaç kodunun dağıtımı, belirlenmiş bir yerden kopyalamak için sunulmuş bir erişimle yapıldıysa, o zaman kaynak kodunu aynı yerden kopyalamak için eşdeğer bir erişim sunmak, üçüncü kişiler amaç kodunun yanı sıra kaynağı kopyalamaya mecbur değillerse bile bu kaynak kodunun dağıtımı olarak sayılır.

4. Programı, bu Lisans altında açık açık belirtildiğinin haricinde çoğaltamaz, değiştiremez, alt lisans altına alamaz veya dağıtamazsınız. Programın bu şekilde çoğaltılma, değiştirilmesi, alt lisans altına alınması veya dağıtımına ilişkin herhangi bir girişim geçersizdir ve bu Lisans altındaki haklarınızı otomatik olarak geçersiz kılacaktır.

Yine de, kopyaları veya hakları bu Lisans altında sizden edinmiş olan tarafların, tam uyum içinde oldukları sürece lisansları iptal olmayacaktır.

5. İmzalamadığınız için bu Lisansı kabul etmeniz gerekmez. Yine de bundan başka hiçbir şey size Programı veya onun türev işlerini değiştirme veya dağıtma hakkı vermez. Bu Lisansı kabul etmediğiniz takdirde bu tür eylemler yasalarla yasaklanmıştır.

Programı (veya Programa dayalı herhangi bir işi) değiştirmeniz veya dağıtmanız, bu Lisansı ve Programı veya ona dayalı işleri çoğaltma, dağıtma veya değiştirmeye ilişkin tüm hüküm ve koşullarını kabul ettiğiniz anlamına gelir.

6. Programı (veya Programa dayalı herhangi bir işi) her tekrar dağıttığınızda alıcı otomatik olarak orijinal lisans sahibinden, bu şart ve hükümlere bağlı Programı çoğaltma, dağıtma veya değiştirmeye ilişkin bir lisans edinir. Burada belirtilen alıcının hak kullanımına herhangi daha ileri bir kısıtlama koyamazsınız. Üçüncü kişileri bu Lisansa uymaya zorlamakla yükümlü değilsiniz.

7. Bir patent hakkı ihlali iddiası veya mahkeme kararının sonucu olarak veya başka bir sebepten dolayı (patent meseleleriyle sınırlı değil), size yüklenen şartlar (mahkeme kararıyla, anlaşmayla veya başka bir şekilde) bu Lisansın şartlarıyla çakışırsa, bu durum bu Lisansın şartlarından sizi muaf tutmaz. Aynı anda hem bu Lisans altındaki yükümlülüklerinizi, hem de diğer ilgili yükümlülüklerinizi karşılamak için dağıtım yapamıyorsanız, o halde Programı hiçbir şekilde dağıtamazsınız. Örneğin, bir patent lisansı, doğrudan veya doğrudan olmayan bir şekilde sizin aracılığınızla kopyalara erişen kişiler tarafından Programın telifsiz yeniden dağıtımına izin vermiyorsa, o halde hem ona hem de bu Lisansa uymanızın tek yolu Programın dağıtımından tamamen vazgeçmenizdir.

Bu bölümün herhangi bir kısmı herhangi belirli bir durum altında geçersiz veya uygulanamaz tutuluyorsa, bölümün dengesi uygulanmayı amaçlar ve bölüm bir bütün olarak diğer durumlar altında uygulanmayı amaçlar. Bu bölümün amacı, sizin herhangi bir patent veya diğer mülkiyet hakları ihlali yapmanıza sebep olmak veya bu türden iddiaların geçerliliğine itiraz etmek değildir; bu bölümün asıl amacı, kamusal lisans uygulamalarıyla yerine getirilen özgür yazılım dağıtım sisteminin bütünlüğünü korumaktır. Pek çok kişi, bu sistemin tutarlı uygulaması esasına dayanarak dağıtılan yazılıma geniş çapta pek çok katkıda bulunmuştur; yazılımı başka bir sistem aracılığıyla dağıtmak isteyip istemediğinin kararı yazar/bağışçıya aittir ve bir lisans sahibi bu seçim konusunda zorlamada bulunamaz. Bu bölüm, bu Lisansın geri kalanının sonucu olduğuna inanılan şeyi baştan sona

açık kılmayı amaçlar.

8. Programın dağıtımı ve/ya kullanımı, patent hakları veya telifli arayüzler sebebiyle belirli ülkelerde kısıtlanmışsa, Programı bu Lisans altına yerleştiren orijinal telif sahibi bu ülkeleri çıkararak belirgin bir coğrafi dağıtım sınırlaması ekleyebilir. Böylece dağıtıma, dışarıda bırakılanlar haricindeki ülkeler içinde ve arasında izin verilir. Böylesi bir durumda bu Lisans, içinde yazılıymışçasına bu sınırlamayı bünyesinde barındırır.

9. Özgür Yazılım Vakfı zaman zaman Genel Kamu Lisansı’nın revize edilmiş ve/ya yeni sürümlerini yayınlayabilir. Bu yeni versiyonlar özünde önceki versiyonla benzer olacaktır, fakat yeni sorunlara veya meselelere ilişkin olarak detaylarda farklılık gösterebilir. Her bir versiyona ayırt edici bir versiyon numarası verilir.

Program, bu Lisansa uygun olarak özel bir versiyon numarasını veya “herhangi bir sonraki versiyonu”

belirtirse o versiyonun hüküm veya şartlarını veya Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayınlanmış daha sonraki herhangi bir versiyonun hüküm ve şartlarını takip etme seçeneğine sahipsiniz. Program bu Lisansın özel bir versiyon numarasını belirtmiyorsa Özgür Yazılım Vakfı tarafından yayınlanmış herhangi bir versiyonu seçebilirsiniz.

10. Programın parçalarını, dağıtım şartları farklı olan başka özgür programlarla birleştirmek istiyorsanız izin istemek için yazara yazın. Özgür Yazılım Vakfı tarafından telif altına alınmış yazılım için Özgür Yazılım Vakfı’na yazın; bunun için zaman zaman istisnalar yapıyoruz. Kararımız, özgür yazılımımızın tüm türevlerinin özgür durumunu koruma ve yazılımın genel olarak paylaşım ve tekrar kullanımını teşvik etme amaçları tarafından belirlenir.

GARANTİSİZ

PROGRAM ÜCRETSİZ OLARAK LİSANS EDİLDİĞİNDEN, UYGULANABİLİR HUKUĞUN İZNİNE GÖRE, PROGRAM İÇİN HERHANGİ BİR GARANTİ YOKTUR. YAZILI OLARAK AKSİNİN BELİRTİLDİĞİ DURUMLARIN DIŞINDA TELİF HAKKI SAHİPLERİ VE/YA DİĞER TARAFLAR PROGRAMI “OLDUĞU ŞEKLİYLE”, İSTER BELİRTİLMİŞ VEYA KASTEDİLMİŞ, BELİRLİ BİR AMAÇ İÇİN TİCARİ ELVERİŞLİLİK VE UYGUNLUKLA ALAKALI KASTEDİLEN GARANTİLER DE DAHİL, FAKAT BUNUNLA SINIRLI OLMAYAN, HERHANGİ TÜRDE BİR GARANTİ OLMAKSIZIN SAĞLARLAR.

PROGRAMIN KALİTESİ VE PERFORMANSINA İLİŞKİN TÜM RİSK SİZİ İLGİLENDİRİR.

PROGRAMIN KUSURLU OLDUĞUNUN KANITLANDIĞI DURUMLARDA TÜM GEREKLİ HİZMET, TAMİR VEYA DÜZELTİM BEDELLERİNİ SİZ ÜSTLENİRSİNİZ. İLGİLİ YASA GEREĞİ VEYA YAZILI BİR ANLAŞMANIN OLDUĞU DURUMLAR DIŞINDA, HİÇBİR ŞEKİLDE, HERHANGİ BİR TELİF HAKKI SAHİBİ VEYA PROGRAMI YUKARIDA İZİN

VERİLDİĞİ ŞEKİLDE DEĞİŞTİREBİLEN VE/

YA TEKRAR DAĞITABİLEN HERHANGİ BİR DİĞER TARAF, BÖYLESİ BİR HAK SAHİBİ VEYA DİĞER TARAF BÖYLESİ HASARLARIN OLMA OLASILIĞI KONUSUNDA UYARILMIŞ OLSALAR BİLE, PROGRAMI KULLANMA YETERSİZLİĞİ (DAHİL FAKAT BUNUNLA SINIRLI DEĞİL: VERİ KAYBI VEYA HATALI BİR ŞEKİLDE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ VERİ, SİZİN VEYA ÜÇÜNCÜ KİŞİLER TARAFINDAN OLUŞMUŞ KAYIPLAR VEYA PROGRAMIN DİĞER PROGRAMLARLA BİRLİKTE ÇALIŞMADA BAŞARISIZ OLMASI) VEYA KULLANIMDAN DOĞAN HERHANGİ GENEL, ÖZEL, KAZARA VEYA MANTIKİ DE DAHİL OLMAK ÜZERE HASARLARI KARŞILAMAZ.