• Sonuç bulunamadı

KOORDİNASYON ve FARKINDALIK

Belgede 2014 YILI FAALİYET RAPORU (sayfa 72-76)

Öncelikle GAP Yayım Modeli çalışma alanlarının bağlı olduğu mülki idare amirleri ziyaret edilerek modele ilişkin bilgi verilmiştir. İlgili kurum kuruluşlar, STK ve çiftçi örgütlerinde modelin uygulama sürecindeki çalışmalar hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır.

Bilgilendirme çalışmaları MUB tarafından aylık periyodlarda düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.

• GTHB ve TAGEM ile protokol kapsamında eğitim merkezlerinin kullanıma sunulması konusunda işbirliği sağlanmıştır.

• Mardin GTHB’ nin hazırladığı Fıstık ve Badem Çalıştayı’ na katılım gerçekleştirilmiştir. Çalıştayda çoğunlukta üniversite hocalarının ıslah çalışmalar anlatılmıştır. Hastalık zararlılar ve sulamayla ilgili sunumlar yapılmıştır. Ürün işlemeyle ilgili işletmelerin üretimdeki dalgalanmadan çok büyük sıkıntı yaşandığı vurgulanmış ve bu konu ile ilgili çözüm önerileri görüşülmüştür.

• Diyarbakır’ da Mezopotamya Tarım Konferansına katılım sağlanmıştır.

• GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve GTH Batman İl Müdürlüğü tarafından Aile Çiftçiliği Paneli’ nde sunum yapılmış ve 30 teknik eleman ve 40 çiftçinin katılımları ile gerçekleştirilmiştir.

• “Bütünleşik Su Yönetimi İçin Yerel Çerçevenin Planlanması Paydaşlar Çalıştayı”

GAP TAEM’ de 03-04 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Çalıştayda su kaynaklarının doğru kullanımı, su kıtlığı, suyun tarımsal alanlarda doğru kullanımı gibi konularda sorunların tespiti ve çözümlerin üretilmesi amaçlanmıştır. Çalıştay Japon İnsanlık ve Doğa İçin Araştırma Enstitüsü ( RIHNN) Harran Üniversitesi ve Adıyaman Üniversitesi'nin ortak girişimleri ve DSİ; GAP İdaresi, GAPTAEM' in katkıları ile gerçekleştirilmiştir. Bütünleşik Su Yönetimi İçin Yerel Çerçevenin Planlanması Paydaşlar Çalıştayı/ Şanlıurfa katılım sağlanarak 3 konuda sunum yapılmıştır.

• Aile çiftçiliği konusunun Örgütlenme-Finansman-Destekler/Pazarlama-Ürün Değerlendirme-Değer Zinciri/Kadın İşgücü, Çocuk İşçiliği, Kayıt altına alma/ Eğitim Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri/ Kırsal Kalkınma Araçları ve Kullanılabilirliği başlıklarda incelenmesi ve irdelenmesi amacıyla 12-13 Haziran 2014 “2014 Yılı Aile Çiftçiliği Yılı Çalıştayı” na katılım sağlanmıştır. GAP TEYAP olarak bu Çalıştay’ da Model bildiri halinde sunulmuş ve kabul edilmiştir.

• Hollanda’da 2015 yılı Nisan ayında düzenlenecek olan 22. ESEE / Hollanda için bildiri gönderilmiştir.

• 7. Dünya Su Forumu / Güney Kore için bildiri hazırlanmıştır.

• Orta Asya ve Kafkas Ülkelerinde Kırsal Danışmanlık Sistemleri Konferansı / Kırgızistan, Model tanıtımı yapılmış ve iki bildiri sunulmuştur.

72

• Su ve suyun etkin kullanımı için Japon ve Türk üniversitelerinin birlikte gerçekleştirdiği çalıştay 03-04 Aralık da Şanlıurfa Haliliye Ziraat Odası konferans salonunda gerçekleştirilmiştir. Japon İnsanlık ve Doğa İçin Araştırma Enstitüsü (RIHN) ile Harran, Adıyaman ve Çukurova Üniversitesi ortaklığıyla yürütülen Su Yönetimi Paydaşlar Çalıştaya GAP TEYAP olarak katılım sağlanmıştır.

• Bölgede teknik ve gezgin arıcılığın daha iyi şartlarda yapılmasını sağlamak, arı ürünlerinin kalitesini yükseltmek ve istihdamı arttırmak için Arı Yetiştiricileri Birlikleri, Bal Üreticileri Birlikleri ile ortaklarının mevcut durumunu tespit etmek ve bundan sonra yapılabilecek faaliyetleri ortaya koymak amacıyla GAP İdaresi Başkanlığı tarafından 16 Aralık 2014 tarihinde düzenlenmiş olan “GAP’ ta Arıcılığın Geliştirilmesi” çalıştayına katılım sağlanmıştır.

• GAP İdaresinin Entegre Kırsal Kalkınma Projesi ile GAP TEYAP Model kapsamında ortak faaliyet yürütülebilecek alanlar ile örgütlenme, eğitim-yayım hizmetlerine yönelik çalışmaların belirlenmesi amacıyla 3 Haziran 2014 tarihinde GAP BKİ’ de bir toplantı gerçekleştirilmiştir.

• TZOB hissesi Odalar tarafından gelirlerinin % 10’ u olarak gönderiliyor idi. Bu uygulamanın yanlış olduğunu Bilgi Notu’ nda odalara bildirilmiştir. Son TZOB genelgesinde buna açıklık getirilmiştir. Bu genelgede açık olarak Birlik payının 19.

maddenin f fıkrasına göre ticari faaliyetten gelen karların % 10 nuna göre hazırlanması öngörülmektedir. Odalar büyük bir yükten kurtulmuşlardır.

Model Tanıtım Çalışmaları

• 18-21 Eylül 2014 tarihleri arasında 9.Antepfıstığı Festivali etkinliğinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma ŞAHİN ve GTO Başkanı, GTH İl Müdürü, diğer kurum amirleri ve çiftçiler GAP TEYAP standımızı ziyaret ederek proje tanıtımı ve faaliyetler hakkında bilgi alışverişinde bulunmuşlardır.

73

• 01 Ekim 2014 tarihli ulusal yayın Akşam Gazetesi’ nde GAP Eylem Planı verilirken GAP- TEYAP Yayım Modeline de yer verilmiştir.

Şanlıurfa’ da Cullap, Ceylan ve Yukarı Harran sulama sahalarında “Al Jazeera TV”

ile Sulama ve İBY konusunda program yapılmıştır.

• TZOB’ un çıkarmış olduğu aylık Ziraat Odaları Dergisi’ nde GAP TEYAP Koordinatörü’ nün “GAP ‘ ta Sulama ve Tarımsal Eğitim Yayım” konulu makalesi yayınlanmıştır.

Kahramanmaraş AKSU TV, Şanlıurfa RUHA TV ve GTV de Yayım Modeli ve yapılan faaliyetlerin anlatıldığı programlar yapılmıştır.

Araştırma, Yayımcı ve Çiftçi Bağlarını Güçlendirme Çalışmaları

Mevcut durum analiz raporunda belirlenen ihtiyaçlara göre planlama çalışmaları devam etmektedir. İlgili kurum kuruluş, STK ve Çiftçi Örgütleri ile görüşmeler yapılmaktadır.

• Mayıs ayında Kilis Keçisi Festivali’ ne Gaziantep ve Kilis’ de çalışılan çiftçi örgütlerinin üyeleri getirilerek bilgilenmeleri sağlanmıştır.

• Ülkemizin en büyük tarım işletmesi olan Ceylanpınar TİGEM’ de, 13.06.2014 tarihinde Araştırma Enstitüsü ve Üniversiteler tarafından yapılan adaptasyon denemelerinin gösterildiği Tarla Günü’ ne çiftçi katılımı sağlanmıştır. Bu tarla gününe katılımda bölgede faaliyet gösteren serbest, kurum-kuruluşlarda çalışan tarım danışmanları ile bölge çiftçisinin hububat ve yem bitkilerinde yapılan çalışmaları yerinde görmek ve Araştırma Enstitüsü Uzmanı ile birebir iletişim kurması sağlanarak yeni çeşitlerin çiftçiye aktarılmasına katkı sağlanmıştır.

• Mardin’ de Mayıs ayında düzenlenen tarım fuarında GAP TEYAP olarak kurulan standımızda katılımcılara promosyon malzemesi olarak GAP İdaresi olarak yapılan araştırma ve çalışmaları anlatan kitapçıklar dağıtılmıştır. Bunun yanı sıra fuar alanında çiftçiler “Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli tanıtımı”, “Tarımda Küçük İşletmeler ve Çiftçi Örgütleri”, “Model kapsamında sulamaya açılmış ve açılacak alanlarda tespit edilen sorunlar ve çözüm önerileri” konularında bilgilendirme toplantıları yapılmış ve “Danışmanlık”, ” Suyun Önemi” konulu kısa filmler izletilmiştir. Fuarda kayıt altına alınan 178 çiftçi, 41 teknik eleman, kayıtlı olmayan ortalama 250 çiftçi ile model tanıtımı ve teknik konularda görüşmeler yapılmıştır.

• 03-07 Aralık tarihinde çiftçi örgütlerindeki tarım danışmanlarına ve sözleşmeli üye çiftçilerine 2015 yılı planlanan faaliyetlere ilişkin bilgilendirme ve yönlendirmenin

74

yapılması ve ülkemizin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren çiftçi örgütlerinde tarımsal danışmanlık hizmetlerinin yerinde incelenmesi, bilgi ve tecrübelerin paylaşılması amacıyla 132 çiftçi, 51 teknik elemanın katılımı ile Antalya’ ya teknik gezi düzenlenmiştir. Bu faaliyete 9 ilde çalışılan çiftçi örgütlerinin tarım danışmanları ve onlara bağlı üye çiftçileri katılım sağlamıştır. Ayrıca Antalya tarım Fuarı da ziyaret edilerek tarımda gelişen teknolojilerin ve tekniklerin çiftçiler tarafından incelenmesi de sağlanmıştır.

Basılı ve Görsel Materyal Hazırlanması

• 2000 yılında GAP İBY (MOM) projesi kapsamında hazırlanan çiftçi el kitabının GAP TEYAP döneminde güncelleştirilmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda, çiftçi el kitabı incelenerek 2000 yılından bu yana bölgemizde yeni yetiştirilmeye başlanan bitkilerde eklenerek kitap hazırlığına başlanıldı. Tarla Bitkileri, Sebze Yetiştiriciliği, Bakla ve Yem Bitkileri, Meyve Yetiştiriciliği, Sulama, Gübreleme ve Gübreler, Mekanizasyon, Zirai Mücadele ve Hayvancılık konularında toplam 9 kitapçık hazırlanarak “Çiftçi El Kitabı Seti” hazırlanmaktadır. Çiftçi El Kitabı nın hazırlanması için GAP TAEM ile yapılan protokol kapsamında çalışmalar devam etmektedir. Tarla bitkileri konusundaki bölüm bitirilmiştir. Hayvancılık ve sebze yetiştiriciliği konularında çalışmalar devam etmektedir.

• Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan 9 ilin, çiftçiler ve Ziraat mühendislerin kullanımı için GAP TEYAP döneminde hazırlığına başlanan ve illerin başlıca ürünleri ile ilgili takvim çalışması tamamlandı. Bu takvimde, ilde yetiştirilen önemli bitkiler ile ilgili çiftçilerin ve ziraat mühendislerinin hangi zamanda ve mevsimde hastalık, zararlılara karşı ve ne gibi kültürel işlem yapacakları belirtilmiştir. Bu takvim oluşturulurken, seçilen bitkiler ile ilgili öngörülen faaliyetler, her ilin GTHB il müdürlüğünde çalışanlar tarafından kontrol edilmiştir. Bu takvim, bu kuruluşlar tarafından onay görmüş ve basıma hazır hale getirilmiştir.

• GAP TEYAP döneminde teknik elemanlar için hazırlanan ve basımı yapılan ”Sulama ve Sulama Yöntemlerinin Projelendirilmesi” kitabının talepler doğrultusunda dağıtımı devam etmektedir. Ayrıca çiftçiler için “Sulama ve Suyun Etkin Kullanımı”

konusunda kitapçık hazırlıkları devam etmektedir.

• İBY el kitabı ile ilgili materyal ve veri toplama çalışmaları devam etmektedir.

• Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin, Şırnak, Gaziantep ve Diyarbakır’ da gerçekleştirilen sulama eğitimlerinde 89 tarım danışmanına “ Sulama Yöntemleri Pratik Bilgiler”

sunumu ve bilgi notu dağıtılmıştır.

• GAP-TEYAP Final Raporu basıma hazır hale getirilmiştir.

• Örgütlenme ve grup oluşturma ile ilgili konularda doküman hazırlığı yapılmıştır. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra basılı hale getirilmiş seminerlerde kullanılmak üzere powerpoint sunum şekline dönüştürülmüştür.

• Üç aylık olarak çıkarılması planlanan GAP TEYAP dergisi ile ilgili makale ve gerçekleşen faaliyetlere ilişkin çalışmalar tamamlanmış ve basım aşamasına gelinmiştir. Hazırlanacak olan dergi ile GAP TEYAP Model kapsamında çalışılan çiftçi örgütlerinin tarımsal danışmanlık hizmetlerinin etkinliğinin artırılması, suyun

75

etkin kullanımı ve suya hazırlık faaliyetleri ve örgütlenme-grup oluşturma konularında yapılacak olan eğitimi, teknik gezi, demonstrasyon vb. gibi faaliyetleri içerecektir.

Gerçekleşen faaliyetlerin yansıtılmasının yanı sıra çiftçi veya teknik elemanların tarım takvimine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimde bilgilerin de yer alacağı, görsellik ağırlıklı bir dergi hazırlanarak ulusal anlamda ilgili kurum kuruluşlara da dağıtımı yapılacaktır.

• Mesaj hattı oluşturulmuş ve bu kapsamda çiftçi ve teknik eleman il grupları oluşturma çalışmaları tamamlanmıştır. Temmuz ayında Mardin Midyat’ ta ki üzüm üreticilerine (93 çiftçi) “külleme ve salkım güvesi ilaçlama dönemi”, Aralık ayında Şanlıurfa Haliliye Ziraat Odası çiftçilerine (121 çiftçi) “ buğday ve arpa tarlalarında bozkurt zararlısına karşı önlem alınması” ile ilgili olarak bilgilendirme yapılmıştır.

• GAP TEYAP döneminde teknik elemanlar için hazırlanan ve basımı yapılan ”Sulama ve Sulama Yöntemlerinin Projelendirilmesi” kitabının talepler doğrultusunda dağıtımı devam etmektedir.

• Keysun Sulama Birliği Sahası ve Mardin’ de ki toplam 50 çiftçiye pamuk, mısır sulamalarına yönelik sulama zaman planlaması hazırlanarak dağıtılmıştır.

• www.gapteyap.com web sayfası 12 aylık dönemde 8425 ziyaretçi tarafından 25.795 defa ziyaret edilmiştir. Sitemizde gerçekleştirilen faaliyetlerimizle ilgili olarak 33 haber yayınlanmıştır.

Belgede 2014 YILI FAALİYET RAPORU (sayfa 72-76)

Benzer Belgeler