• Sonuç bulunamadı

2.7. Konuyla İlgili Yapılan Çalışmalar

2.7.2. Konuyla ilgili yurtiçinde yapılan çalışmalar

Kabapınar ve Baysal (2004) çalışmalarında ilköğretim hayat bilgisi ve sosyal bilgiler derslerinde kullanılmak üzere gazetelerden yararlandıkları bir öğretim yaklaşımı

tasarlamış ve değerlendirmişlerdir. Araştırmacılar geliştirdikleri öğretim yaklaşımıyla birlikte gazetelerde yer alan sosyal sorunların öğrenciler tarafından incelenmesini sağlamışlardır. Yaşamla ilişkili gerçek sorunlarla sosyal bilgiler dersinde edindiği bilgiler arasında bağlantı kurarak gazete haberlerini inceleyen öğrencilerin daha önce benzer etkinlikler gerçekleştirmemelerine rağmen gazetelerde yer alan sosyal olayları ahlaki, düşünsel ve empatik boyutlarda değerlendirebildikleri görülmüştür.

Deveci (2005) sosyal bilgiler dersinde gazete kullanımına ilişkin yaptığı çalışmasında güncel olayların öğretiminde gazete kullanımına yönelik bilgiler vermiş, gazete kullanımında öğretme ve öğrenme sürecini açıklamış ve öğretmenlere yardımcı olabilecek gazete etkinlik örnekleri vermiştir. Araştırmacıya göre gazeteler her düzeydeki öğrenciyi geliştirebilecek araçlardır.

Kavak vd. (2006) gazetelerin fen ve teknoloji okuryazarlığına etkisini araştırdıkları çalışmalarında içerik analizi metodunu kullanarak popüler dört gazeteyi incelemişlerdir. Bir ay süreyle incelenen gazetelerin sadece ilk üç sayfası araştırmaya dahil edilerek analiz edilmiştir. Yapılan araştırmanın bulgularına göre gazeteler fen ve teknoloji okuryazarlığını destekleyecek haberler içermektedir. Ancak bu haberlerin sayısının yeterli olmadığı çünkü fen ve teknoloji okuryazarlığının tüm boyutlarını yansıtmadığı belirlenmiştir. Ayrıca çalışmada gazetelerin fen, teknoloji ve toplum bağlantılarını olumlu bakış açısıyla sunmasının fen ve teknolojiye yönelik olumlu tutum geliştirilmesini sağlayacağı belirtilmiştir. Ancak araştırmacılar, gazetelerde yer alan haberlerin büyük oranda fen ve teknolojinin doğaya verdiği zarar üzerine olmasının olumsuz tutum geliştirilmesine neden olabileceğini düşünmektedirler.

İlkörücü Göçmençelebi (2007) ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin fen bilgisi

dersinde verilen biyoloji bilgilerini kullanma ve günlük yaşamla ilişkilendirme düzeylerini belirlemek amacıyla gerçekleştirdiği çalışmasında öğrencilerin bilgilerini günlük yaşamla ilişkilendirmesini olumlu yönde etkileyen faktörler arasında gazete ve dergi okuyor olmalarının da bulunduğunu belirlemiştir.

Güntürkün (2007) çalışmasında yabancı dil eğitiminde kelime öğrenmek için kullanılan gazetelerin öğrencilerin kelime tanıma ve hatırlama düzeylerine etkisini incelemiştir. Bu amaçla deney grubunda gazete makaleleri kullanılarak kontrol grubunda ise ana dile çeviri yöntemi kullanılarak kelimelerin öğretimi gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre hazırlık sınıflarında gazete kullanımı kelime tanıma ve hatırlamayı sağlamak açısından etkili bir yöntemdir.

Özay Köse (2008) bir çalışmasında gazete haberlerinin biyoloji eğitiminde kullanımının etkilerini incelemiş ve bu amaçla 11. sınıf öğrencilerini çalışmaya dahil etmiştir. Çalışmada bir grupla sera etkisi üzerine işlenen derslerde gazete haberlerinden faydalanılırken diğer grupla işlenen derslerde geleneksel öğretim yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre uygulamalar öncesinde benzer olan deney ve kontrol gruplarının her ikisinde de uygulanan yöntemler akademik başarıyı arttırmıştır. Ancak deney grubuna uygulanan ve gazetelerin kullanıldığı yöntemin geleneksel yöntemlere göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin gazete kupürleriyle işlenen derslerde daha çok eğlendikleri, daha aktif oldukları, konuya odaklanmakta güçlük çekmedikleri ve daha çok soru sordukları gözlemlenmiştir.

Tomal, Karadeniz ve Demirkaya (2008) yaptıkları bir çalışmada gazetelerin coğrafya öğretimindeki önemini belirlemeye çalışmışlardır. Bu amaçla, tirajı yüksek olan iki gazetenin dört ay süreyle inceleyerek coğrafya derlerine ilişkin içerdikleri haberleri belirlemişler ve bu haberlerin coğrafya öğretiminde nasıl kullanılabileceğini ele almışlardır. Gerçekleştirilen çalışmanın sonuçlarına göre gazetelerde yer alan coğrafya ile ilişkili haberlerin daha çok çevre sorunlarıyla ilişkili olduğu, ancak gazete haberlerinin coğrafya öğretiminde kullanılmasının öğrenci ilgisini arttırabileceği ve güncel haberlerin öğrencilerin dikkatini çekebileceği belirlenmiştir. Ayrıca gazetelerde yer alan coğrafya ile ilişkili haberlerin tablo-grafik yorumlama ve oluşturma becerilerinin geliştirilmesi ve yakın çevre konularının öğretimi amacıyla kullanılabileceği gibi metin analiz çalışmaları, proje ve ev ödevleri hazırlanırken de bu kaynaktan yararlanılabileceği belirtilmiştir.

Ünlüer (2008), sosyal bilgiler dersinde gazete kullanarak işlenen derslerin öğrencilerin tutum ve başarısına etkisini incelediği çalışmasında deney ve kontrol gruplarını 4. sınıf öğrencileri arasından belirlemiştir. Deney gruplarıyla işlenen derslerde gazete etkinlikleri kullanılırken, kontrol gruplarıyla yürütülen derslerde geleneksel yöntemlerin dışına çıkılmamıştır. Çalışmada öğrencilerin tutum ve başarıları haricinde gazete etkinlikleri ile ilgili görüşleri de alınarak elde edilen nicel veriler desteklenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin tutum ve başarı düzeyleri arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunduğu belirlenmiştir. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerin gazete etkinlikleri ile ilgili görüşlerinin de oldukça olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin gazete etkinliklerinin okuma ve okuduğunu anlama becerisini geliştireceğini, gazete etkinliklerinin kullanılmasının dersin daha anlaşılır olmasını sağlayacağını, gerçekleştirilen etkinliklerin günlük yaşamla ilişki kurmayı kolaylaştırdığını düşündükleri, gazete etkinliklerinin dersi sevdirdiğini, derslerde güçlük çekmedikleri ve her derste gazete etkinliklerinden faydalanılmasını istedikleri belirlenmiştir.

Buluş Kırıkkaya ve İşeri (2009) tarafından yürütülen çalışmada gazeteler kullanılarak hazırlanan etkinliklerin fen ve teknoloji dersinde kullanılmasının öğrencilerin fen ve teknoloji dersine yönelik tutumlarına etkisi incelenmiştir. Bu amaçla dördüncü sınıf öğrencileri ile yürütülecek on gazete etkinliği hazırlanmış ve bir ünite boyunca deney grubundaki öğrencilerle gazete etkinlikleri yürütülmüştür. Kontrol grubundaki öğrenciler ise geleneksel yöntemlerle ders işlemişlerdir. Uygulanan ön testle elde edilen veriler sonucunda tutumlarının başlangıçta denk olduğu belirlenen deney ve kontrol grupları arasında uygulamalar sonrasında anlamlı farklılık olduğu ve deney grubundaki öğrencilerin tutum düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca öğrencilerin gazete etkinliklerine ilişkin görüşleri alınmış ve çoğunluğunun etkinliklerden oldukça hoşlandıkları görülmüştür.

Gedikoğlu (2009) çalışmasında gazete metinlerinin yabancı dil kelime öğretimindeki etkisini, ayrıca gazete metinlerinin kullanılmasının öğrencilerin yeterlilik ve tutumlarına etkisini araştırmıştır. Onuncu sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilen çalışmada kontrol grubuyla eşleştirme, tanımlama, boşluk doldurma gibi kelime öğretim teknikleri uygulanırken, deney grubuyla yapılan uygulamalarda gazete

metinleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda gazete metinleriyle öğretim tekniğinin geleneksel öğretim tekniklerine göre daha etkili olduğu belirlenmiştir.

Gökçe (2009) çevre eğitiminde gazetelerin kullanılmasına yönelik gerçekleştirdiği çalışmasında öğretmen adaylarının çevre eğitiminde gazete kullanımına yönelik görüşlerine başvurmuştur. Sınıf öğretmenliği ve sosyal bilgiler öğretmenliği bölümünden toplam 88 öğretmen adayının katıldığı çalışmadan elde edilen bulgulara göre öğretmen adaylarının büyük kısmı gazetelerin çevre ile ilgili ayrıntılı bilgi sağlayabileceği ve gazeteden edinilen bilgilerin kalıcı olacağını düşünmektedirler. Gazetelerin çevre eğitimi için önemli bir kaynak olduğunu düşünen öğretmen adaylarının ayrıca gazetelerin öğrencilerin kişisel gelişimine katkıda bulunacağını ve gazeteden edindikleri bilgilerin öğrencilerin çevre bilincini geliştireceğini düşündükleri belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda araştırmacılar tarafından gazetelerin derslerde kullanılmasının öğrencilerin okuma alışkanlıklarının, araştırma becerilerinin, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, empatik düşünme becerileri ve sorumluluk bilincini geliştireceği, öğrenciler arasında iletişim ve işbirliğini arttırabileceği düşünülmüştür.

Buluş Kırıkkaya ve Bozkurt (2010) çalışmalarında gazete etkinliklerini fen ve teknoloji dersinde kullanarak öğrencilerin fen ve teknoloji dersine yönelik tutumlarındaki değişimi incelemişlerdir. “Maddenin Değişimi ve Tanınması” ünitesi süresince sürdürülen çalışmada 5. sınıf öğrencileri arasından seçilen deney ve kontrol gruplarının tutum düzeylerindeki değişim incelenmiştir. Çalışma sonucunda deney grubu ile kontrol grubunun tutum düzeyleri arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık oluştuğu görülmüştür. Deney grubuyla yürütülen 14 gazete etkinliğinin öğrencilerin tutum düzeylerinde artışa neden olduğu görülmüştür. Araştırmacılar ayrıca deney grubundaki öğrencilerin gazete etkinliklerine ilişkin görüşlerini almış ve etkinliklerle ilgili öğrenci görüşlerinin oldukça olumlu olduğunu belirlemişlerdir.