• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM II: KAVRAMSAL ÇERÇEVE

2.6. Konu ile Ġlgili AraĢtırmalar

AtlamıĢ (2008) “Hazır Giyim ĠĢletmelerinde Giyim Süsleme AĢamaları Uygulamaları (Ġstanbul, Ġzmir, Konya, Adıyaman Örneği)” isimli yüksek lisans tez çalıĢmasında; Ġstanbul, Ġzmir, Konya ve Adıyaman illerindeki hazır giyim iĢletmelerinden tesadüfî yolla seçilen 60 hazır giyim iĢletmesine anket formu uygulanmıĢtır. ÇalıĢmada giyim süsleme teknikleri sınıflandırarak anlatılmıĢtır. AraĢtırmasında, hazır giyimde giyim süsleme aĢaması uygulamalarının nasıl gerçekleĢtiğini, giyim süsleme alanında en çok hangi yöntem ve tekniklerin uygulandığını, giyim süslemeye ne ölçüde yer verdiklerini, giyim süsleme aĢaması uygulamalarında karĢılaĢılan sorunları ve bu sorunların nasıl aĢıldığını, giyim süsleme tasarımının nasıl çözümlendiğini ve giyim süsleme uygulanan ürünlerin tüketim oranında farklılık olup olmadığını saptamak amacıyla yapılmıĢtır. AraĢtırma sonucunda, örneklem grubuna alınan firmaların genel olarak bütün süsleme tekniklerini kullandıkları görülmüĢtür. Katılımcı firmaların giyim süsleme tasarım aĢaması uygulamalarını çoğunlukla iĢletme dıĢından gerçekleĢtirdikleri görülmüĢtür. Bunun yanı sıra giyim süsleme uygulamalarında yöntem olarak hem iĢletme bünyesinde elde veya makinede hemde evlere elde yaptırarak giyim süsleme aĢaması uygulamalarını gerçekleĢtirdikleri belirlenmiĢtir. AraĢtırmanın, firmaların önemli bir çoğunluğunda modaya uygun, özgün süsleme tasarımlarının ürünlerinde katma değerini arttırıp piyasa rekabetine olumlu etki sağlayacağı kanısına varılmıĢtır.

Koçhan (2007) “Konya Ġli Müze ve Özel Koleksiyonlarında Bulunan Geleneksel Türk Giysi Süsleme Tekniklerinden Örnekler” isimli tez çalıĢmasında; giyim süslemenin kullanıldığı alanları, giyimde süsleme tekniklerinin sınıflandırılmasını ve giyim süslemenin tarihsel sürecini iĢlemiĢtir. AraĢtırmasında, Konya ilinde bulunan 1 müze ve 6 özel koleksiyondaki 70 adet geleneksel giysi örneği, alan araĢtırması yöntemi ile araĢtırılmıĢ ve hazırlanan kapsamlı gözlem fiĢleri

yardımı ile incelenmiĢtir. OluĢturulan gözlem fiĢleri sayesinde geleneksel giysilerdeki; kumaĢ, astar, malzeme, renk ve süsleme özellikleri ortaya çıkarılmıĢtır. Bu veriler yardımı ile ulaĢılan bilgiler ıĢığında tablolar hazırlanarak değerlendirme ve sonuca varılmıĢtır. AraĢtırma sonucunda; Konya ili müze ve özel koleksiyonlarında bulunan geleneksel giysi örnekleri birbirleriyle kıyaslandığında bazı giysilerin birçok açıdan benzerlikler taĢıdığı görülmekle beraber küçük farklılıklarla birbirinden ayrıldığı sonucuna ulaĢılmıĢtır.

Çetin‟in (2016) “Kadın Tüketicilerin Giysi Satın Alma DavranıĢları ve Marka Bağımlılığı” adlı çalıĢmasında üniversitede eğitim gören kadın tüketicilerin giysi satın alma davranıĢları, marka bağımlılık düzeyleri ve gelir düzeyleri farklı olan grupların giysi satın alma davranıĢlarının karĢılaĢtırılması ve marka bağımlılık seviyeleri arasındaki iliĢki belirlenmeye çalıĢılmıĢtır. Tarama modelindeki bu araĢtırma Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Avrupa Lefke Üniversitesinden rastlantısal yöntemle seçilmiĢ 238 kadının katılımı ile gerçekleĢtirilmiĢtir. AraĢtırma sonuçları, kadın tüketicilerin satın alacakları ürünün uygun fiyatlı olması, beğenilir marka olma fikrinin önüne geçmiĢtir. Genç kadın tüketicilerin, yeni bir giysi satın alırken; fiyatının uygun olduğu ve kalitesinin de uygun fiyata alınabileceği, alıĢveriĢlerini sezon sonlarında yaptıkları ve yeni bir giysi satın alırken, tercih edilen satıĢ yerleri tüketicilere sorulduğunda ise, kadın tüketicilerin ilk olarak alıĢveriĢ mağazalarını ve indirimli mağazaları tercih ettikleri sonucuna ulaĢılmıĢtır. Öğrencilerin bir giysi tercih ederken giysinin ucuz ya da pahalı olmasının ailelerin aylık gelir düzeyine göre değiĢim gösterdiği, aylık gelir düzeyi yükseldikçe giysi satın alma ile uygun fiyatlı olması arasındaki iliĢkinin azaldığı belirlenmiĢtir.

Koca, Koç, ġahinoğlu ve Pamuk (2009) “Toplumsal Statü Açısından Kadının Giysi Tercihlerini Etkileyen Etmenler” üzerine yaptıkları çalıĢmalarında, kadınların çalıĢma durumlarına göre (çalıĢan ve çalıĢmayan) giysi tercihlerinde etken olan bazı psiko-sosyal değiĢkenlerin incelenmesi amaçlanmıĢtır. Tarama modeli kullanılarak yapılan araĢtırma Ankara ilinde ikamet etmekte olan 400 kadından rastlantısal (random) olarak seçilen çalıĢan ve çalıĢmayan kadınların katılımıyla gerçekleĢmiĢtir. ÇalıĢmada; kadınların giysilerini mağazadan temin ettikleri, giysilerini ihtiyaç

zamanında satın almayı tercih ettikleri, kadınların çoğunlukla spor giyimi tercih ederken, çalıĢan kadınların abiye ve otantik giyim tarzını, çalıĢmayan kadınlara oranla daha çok benimsedikleri, giysi satın alırken dikkat ettikleri hususların baĢında, vücuda uygun olması, rahat (konfor) ve uygun fiyat özelliklere dikkat ettikleri, üst giyimde bluz ve gömleği, alt giyimde kot pantolonu daha çok tercih ederken mevsimsel özelliklerde kazağı daha çok kullandıkları, çalıĢan kadınların çalıĢmayan kadınlara göre, satın aldıkları giysilerin modaya uygun olmasına, modeline ve markasına daha fazla dikkat ettikleri, çalıĢmayan kadınların ise vücuda uygunluk ve dikim kalitesine çalıĢan kadınlara göre daha fazla dikkat ettikleri, çalıĢan kadınların markalı ürünler kullanmayı daha çok tercih ettiği, modayı yakından takip ettiği , çalıĢmayan kadınların dini ve ahlaki görüĢleri, gelenek ve görenekleri, bulundukları çevre giysi tercihlerini etkilerken, giysileriyle fark yaratmaktan mutlu oldukları sonucuna ulaĢılmıĢtır.

Eronç (1984) “Giyim Süsleme Teknikleri” isimli kitabında; giyim süsleme teknikleri ayrıntılı bir Ģekilde sınıflandırılmıĢ, kullanılan araç ve gereçler hakkında bilgi verilmiĢ, süsleme tekniklerinin yapım aĢamaları anlatmıĢ ve süsleme tekniklerine ait fotoğraflar sunularak bunlar hakkında kısa açıklamalarda bulunulmuĢtur.

Köklü (2002) “El ĠĢlemeleri” adlı kitabında; iĢleme hakkında genel bilgi verilmiĢ, sınıflandırılmıĢ ve açıklaması yapılarak anlatılmıĢtır. ĠĢlemede kullanılan araç-gereçler, iĢlemede desen ve kompozisyon özellikleri, iĢlemede iplik ve kumaĢ seçimi, kumaĢı germe teknikleri, kenar temizleme iĢlemleri, iĢlemede ütü yapma teknikleri, dokumanın iplikleri sayılarak, kapatılarak, kesilerek, çekilerek yapılan iğne teknikleri ve iğne oyaları hakkında bilgi verilmiĢtir.

Süslü (1989) “Tasvirlere Göre Anadolu Selçuklu Kıyafetleri” isimli kitabında; Selçuklu dönemi giyim-kuĢam Ģekilleri ve bu döneme ait süsleme tekniklerinden ve süslemelerin özelliklerinden bahsedilmiĢtir.

Korkusuz (1976) “Makine NakıĢları” isimli kitabında; makinede yapılabilecek süsleme tekniklerinden bahsedilmiĢ ve süsleme tekniklerinin özellikleri, uygulama aĢamaları anlatılmıĢtır.

BarıĢta (1984) “Türk ĠĢleme Sanatı” adlı kitabında; iĢleme sanatının geçirdiği tarihsel süreci anlatılmıĢ ve süsleme tekniklerinden bahsederek geçmiĢ yüzyıllara ait iĢleme örneklerinin bulunduğu resimlere yer vermiĢtir.

BÖLÜM III