• Sonuç bulunamadı

2. BÖLÜM

4.1. Talihli Gız

4.1.14. Konağın Gelinleri

Uzak ülkelerin birinde iki kız kardeş yaşıyormuş. Bunlar çok temiz ve titiz kızlarmış. Bu iki kardeşin yan komşuları ise gayet pis ve pasaklı iki kızmış. Ayrıca komşu kızlar kötü kalpliymişler. Yanlarındaki iki güzel kızı kıskanıyorlarmış.

Bir gün buranın en zengini oğluna kız aramaya çıkmış. Oradaki bütün kızların evine görücü gitmiş. Kızlar en güzel giysilerini giyip, süslenerek yanlarına çıkmışlar. Gittikleri evlerde zengin kadın kızlara çeşitli sorular sorarak onları sınıyormuş. Kötü kalpli kızların evine gittiğinde onlara da sorular sormuş. Fakat onlar, bütün sorulara yalan cevaplar vermişler.

Yapmayacakları şeyleri söylemişler. Akıllarınca kurnazlık yapıp zengin kadını kandırdıklarını zannediyorlarmış. Sıra iyi kalpli ve temiz olan diğer iki kız kardeşe gelmiş. Zengin kadın onların evine gittiğinde onu çok güzel ağırlamışlar. Evleri de tertemizmiş. Güler yüzle kendilerine sorulan sorulara cevaplar vermişler. Verdikleri cevapların da hepsi doğruymuş. Çünkü onlar içlerinden geldiği gibi konuşuyorlarmış. Bütün bu hâller kadının hoşuna gitmiş. Kadın iyi kalpli iki kız kardeşi çok beğenmiş ve onları iki oğluna gelin olarak almış. Bu iki kardeş hayatlarının sonuna kadar mutluluk ve zenginlik içinde yaşamışlar.

Safiye İTEZ

4.1.14.b.Masalın Çocuk Eğitimi Açısından İncelenmesi

1.Bu masalla çocuklara toplumumuzda daima iyi kalpli insanlar olmaya çalışmaları, kötü kalpli kişilerden uzak durmaları öğütlenmiştir.

2.Hayatta insanları kıskanarak onlara kötülük yapmaya çalışanların sonunda yaptıkları kötülüğün karşılığını kat kat fazlasıyla gördükleri açıklanmıştır. İyilik yapan, iyi , güzel , saf niyetli ve de doğru sözlü insanların da sonunda kat kat fazlasıyla yaptıkları iyiliğin karşılığını gördükleri belirtilmiştir.

3.Çocuklara olaylar karşısında gerçekçi davranmaları anlatılarak, yapmacık davranışlardan kaçınmaları ve doğruluktan yana olmaları sağlanmaya çalışılmıştır. Bu sayede dürüstlük eğitimi verilmiştir.

4.Yalan söylemenin, gerçekleri saklamanın çok yanlış bir davranış olduğu belirtilerek er ya da geç gerçeklerin ortaya çıkacağı anlatılmıştır. Böylece her zaman doğruyu söylemenin onların faydasına olacağı belirtilmiştir.

5. Yersiz kıskançlıkların kötü bir huy olduğu, bize fayda yerine zarar verebileceği anlatılarak gereksiz yere kıskançlık davranışı göstermemeleri

6. Yine bu masalla çocuklara temiz olmanın ve temiz görünmenin faydaları anlatılmıştır. Dış görünüşümüzün temizliğinin içimize de yansıyacağı belirtilerek çocuklar temiz olmaya özendirilmiştir.

7. Bu masalda dikkati çeken en önemli unsurlardan biri de gereksiz kelimelere yer verilmekten kaçınılmasıdır. Masal sonuna ulaşıldığında olaylar “Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine...”kalıbıyla sonlandırılmıştır. Böylece çocuğa iyiye ve doğruya ulaşma için gayret sarf etme davranışı kazandırılmıştır.

4.1.15. Deliğanlı Ahmet 4.1.15.a.Masalın Özeti

Ülkelerden birinde bir baba ile üç kızı yaşıyorlarmış. Kızların en küçüğü çok güzelmiş ve genç kız olunca her gün rüyasında bir delikanlı görüyormuş. Küçük kız bu oğlana âşık olmuş, onu göremediği için de üzüntüsünden yataklara düşmüş. Babası onun bu hâline çok üzülmüş. Durumu öğrenince bu yiğit oğlanı aramaya çıkmış.

Ararken sorduğu kişiler, bu yiğidin uzak bir ülkenin padişahının oğlu olduğunu ve orada bir konakta oturduğunu söylemişler. Adam çaresiz tekrar yollara düşmüş. Konağı bulup, yiğide ulaşmış ama bu yiğit oğlan adamın dediklerine inanmamış, onu geri göndermiş. Adam eve geldiğinde kızına doğruyu söyleyememiş. Delikanlının kızın ayağına gelmediğini, kızı çağırdığını söylemiş. Tahta bir at yapmış, kızı üzerine oturtup hiç durmadan gitmelerini söylemiş.Oğlan gezinti yaparken yolda kızı görmüş ve onu saraya getirip bir oda hazırlatmış. Kız onun aradığı sevgilisi olup olmadığından emin olmak için doğruyu anlatmamış. Sarayda hizmetçi olarak kalmış. Bu arada ikisi de birbirlerine âşık olmuşlar. Kız oğlanı çeşitli yollarla sınamış ve onun da gerçekten kendisini çok sevdiğini anlamış. Fakat padişah onların evlenmelerini istemiyormuş, engel olmaya çalışmış. Oğlanın haberi olmadan kızı diğer hizmetçilerle saraydan attırarak uzak bir yere göndermiş. Oğlana da kızın kendisini sevmediğini, kaçıp gittiğini söylemiş.Oğlan bu durumu gerçek sanıp

çok üzülmüş. Düşününce kızın asla böyle bir şey yapamayacağını anlayan oğlan, hizmetçileri sıkıştırmış. Onlar da kızı nereye götürdüklerini anlatmışlar.

Oğlan kızı arayıp bulmuş. Fakat kız çok kötü bir vaziyetteymiş. Gözleri de görmüyormuş. Hemen saraya getirmişler. Önce kızı tedavi ettirmişler, sonra

da düğün hazırlıklarına başlamışlar. Mutlu bir düğünle evlenmişler. Zeynep CAN

4.1.15.b.Masalın Çocuk Eğitimi Açısından İncelenmesi

1. Bu masalla çocuklara sevginin ne kadar kuvvetli bir bağ olduğu anlatılarak sevgi eğitimi verilmiştir.

2. Seven insanları ayırmak yerine onları birleştirmenin yolu aranmalıdır. Böylece kişilere karşı ayrılık yerine birleştirici ve kaynaştırıcı duygular beslemeleri sağlanmaya çalışılmıştır.

3. Seveni sevenine vermekten yana olmalıdır. Seven iki kişiyi ayırmak doğru değildir. Bir insanı sevme ve onun tarafından sevilmenin dünyadaki en güzel duygular olduğu kavratılmıştır.

4. Toplumda insanlar arasında arabozucu kişiler her zaman olabilir. Bu kişilere karşı dikkatli olunması gerektiği , onlara bu imkânın verilmemesi gerektiği belirtilmiştir.

5. Bu masal sayesinde çocuklarımıza dini bir eğitim de verilmiştir. Zor durumlarda kalındığında ya da çaresiz olunduğunda Allah’tan yardım istenmesi ve O’na yalvarılması gerektiği vurgulanarak, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersinde de kullanılabilmesi hedeflenmiştir.

7.Yine bu masalla çocuklara zorluklara karşı mücadele ruhu aşılanmıştır. İnsanoğlununun başına her şey gelebilir. Her zorluk onun içindir. Öğrencilere de bu zorlukları aşmasını bilen ve sabırla mücadele eden kişinin mutlu sona

8. Masalda cümle öğeleri daima kurallı olarak dizilmemiş, yer yer devrik cümleler kullanılmıştır. Bu sayede öğrenciye devrik cümlelerle de güzel anlatımlar yapılabileceği, önemli olanın anlam bütünlüğünü sağlamak olduğu vurgulanmıştır.

4.1.16.Çilliynen Kara Tavuk

Benzer Belgeler