• Sonuç bulunamadı

4.3.KLASĠK GĠTAR METODLARININ DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

AraĢtırmanın bu aĢamasına kadar ele alınan dokuz adet metod kitabı gitar öğretimi, öğretim ilkeleri ve kitap inceleme kriterlerine uygunlukları açısından incelenmiĢtir. Ancak elde edilen bulguların sadece bir tespit Ģeklinde kalmaması ve karĢılaĢtırmalı olarak da değerlendirilmesi gerekir.

Öncelikle metodlar, gitar öğretimine uygunlukları açısından değerlendirildiğinde;

1. “Gitar Metodu I”, “Gitar Metodu II ve Gitar Albümü”, “Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu”, “Klasik Gitar Çalmak Ġster Misiniz?”, “Cristopher Parkening Guitar Method, Vol.1”, “Cristopher Parkening Guitar Method, Vol.2” adlı metodlarda öğretime nota bilgisi ve klasik gitara iliĢkin genel bilgilerin verilmesi ile baĢlanmıĢtır. Ardından ise gitar üzerindeki notaların öğretimine geçilmiĢtir.

“Enjoy Playing The Guitar Book 1” ve “Enjoy Playing The Guitar Book 2 ” metodlarının birinci cildinde ise bu bilgiler dağınık biçimde verilmiĢ (hemen her bölümde bir bilginin verilmesi) olmasına rağmen metod kapsamı incelendiğinde bu bilgilerin yer aldığı görülmektedir.

“Method For The Guitar” isimli metodda ise nota bilgisi yada gitara iliĢkin genel bilgiler bulunmamaktadır. Oysa klasik gitar çalmayı yeni öğrenen bir kiĢi, çoğunlukla nota bilgisinden yoksundur ve gitara iliĢkin olarak da çok fazla bir bilgiye de sahip değildir. Bu nedenle metodlarda anılan bölümlere yer verilmesi son derece önemlidir.

2. Ġncelenen metodlardan “Klasik Gitar Çalmak Ġster Misiniz?”, “Enjoy Playing The Guitar Book 1”, “Cristopher Parkening Guitar Method, Vol.1” ve “Gitar Metodu I” isimli metodlarda öğretime birinci telden ve birinci pozisyondan baĢlanmıĢtır.

“Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu” isimli metodda ise öğretime boĢ tellerin öğretimi ile baĢlanmıĢ, ardından yedinci pozisyona geçilmiĢtir.

“Method For The Guitar” isimli metodda ise nota öğretimi bulunmamakta ve sadece aralık bilgisi verilerek gitar üzerindeki notalar öğretilmeye çalıĢılmıĢtır.

Oysa gerek Türkiye‟de gerekse dünyada kabul gören ve en çok kullanılan yöntem öğretime birinci telin birinci pozisyonu ile baĢlanmasıdır. Böylelikle öğrenci hem nota okuma açısından fazla zorluk çekmeden hem de sol el tekniği açısından fazla zorlanmadan (sol bilekte biraz gerginlik hissetmekle beraber) gitar çalmayı öğrenmeye baĢlayabilecektir. Öğretime baĢka bir pozisyondan baĢlanması hem nota okuma sorunları yaratmakta hem de sonrasında baĢka pozisyonların algılanmasını güçleĢtirmektedir.

3. Anılan metodlardan “Gitar Metodu I”, “Gitar Metodu II ve Gitar Albümü”, “Enjoy Playing The Guitar Book 1”, “Enjoy Playing The Guitar Book 2 ”, “Cristopher Parkening Guitar Method, Vol.1”,“Cristopher Parkening Guitar Method, Vol.2” ve “Klasik Gitar Çalmak Ġster Misiniz?” isimli metodlarda öğretimde yerel ezgilere ve bilinen melodilere sıkça yer verildiği görülmektedir. Bu metodlarda verilen bilgilerin pekiĢtirilmesi amacıyla çok sayıda halk ezgisine ve ünlü bestecilerin eserlerinden bölümler yer almaktadır.

“Method For The Guitar” isimli metodda ise öğrencilerin çalabileceği bilinen eserlerden ziyade örnek teĢkil edebilecek eserlere yer verilmiĢtir.

“Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu‟nda” ise yerel ezgilere ve bilinen melodilere yer verilmemiĢtir. Oysa genel müzik eğitiminde (okul Ģarkıları vb.) ve çalgı öğretiminde yerel ezgilere sıkça yer verildiği görülmektedir. Gitar öğretimi açısından da aynı durum geçerlidir. Çünkü tanıdığı, aĢina olduğu bir ezgiyi gitarda uygulama fırsatı bulan bir öğrenci verilen bilgileri hem daha kolay öğrenebilecek hem de motivasyon düzeyi artabilecektir.

4. “Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu” ve “Method For The Guitar” adlı metodlar hariç diğer metodlarda öğretime teksesli olarak baĢlamıĢ ardından ise çoksesliliğe geçilmiĢtir. Oysa anılan iki metoddan “Method For The Guitar” isimli metodda teksesli alıĢtırmalar bulunmazken “Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu” isimli metodda teksesliğe yönelik alıĢtırmalar çoksesli etüdlerden sonra yer almaktadır. Özellikle Türkiye‟de yaĢayan insanlar teksesli bir müzik olan Türk Müziğine ve teksesliliğe aĢina olarak yetiĢmektedir. Doğal olarak bu kiĢilerden gitar çalmayı öğrenmeye baĢlayanlar da teksesli müziğe aĢina olduğundan öğretime bilinen bu öğelerle baĢlanmasının öğretim üzerinde pozitif etkisi bulunmaktadır. Bu

nedenle teksesliliğin pekiĢtirilmesinin ardından aĢamalı olarak çoksesliliğin öğretimine geçilmesi gitar öğretimine daha uygundur.

5. Ġncelenen metodların tümünde verilmek istenen bilgilerin daha açık biçimde anlaĢılabilmesi amacıyla çok sayıda resim, Ģema, fotoğraf vb. görsel öğeye yer verilmiĢtir. KuĢkusuz 1830 yılında yazılmıĢ olan “Method For The Guitar” isimli metodda bu öğeler zamanın teknolojisi ile paralel olarak çok azdır. Ancak metodların tümünde bu unsurlara yer verilmesi son derece önemlidir. Anılan metodları çalıĢan bir öğrenci, metodların içeriğindeki görsel materyallerle verilen bilgileri daha kalıcı bir biçimde öğrenebilir.

6. Ġncelenen metodlarda öğretime çok basit tartım öğelerinden baĢlandığı ve ardından aĢama aĢama daha zor olanlara doğru gidildiği görülmektedir. “Method For The Guitar” isimli metodda nota öğretimine yönelik bir bölüm bulunmamakla birlikte metodda bulunan etüdlerde basit tartımlardan baĢlanmasına özen gösterildiği anlaĢılmaktadır. Gitar çalmayı yeni öğrenmeye baĢlayan kiĢilerin çoğunun nota bilgisinin yeterli düzeyde olmadığı dikkate alındığında metodlarda böyle bir yaklaĢım sergilenmesi son derece yararlıdır.

7. Ġncelenen metodların çoğunun (Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu ve Method For The Guitar isimli metodlar hariç) öğrenci seviyesine uygun olduğu görülmektedir. Bu metodlarda öğretime basit öğelerin öğretimi ile baĢlanmıĢ ve daha sonra zor olanlara doğru gidilmiĢtir. Ayrıca ilk aĢamada öğrencilerin karıĢtırabilecekleri konular verilmemiĢ bu konular sonraki bölümlerde yada kitapların ikinci cildinde yer almıĢtır. Anılan yaklaĢım öğrencilerin seviyelerine uygundur.

Ancak “Method For The Guitar” isimli metodda nota bilgisi ve notaların gitar üzerindeki yerlerine hiç değinilmemiĢ bunun yerine çok ayrıntılı teorik bilgiler verilmesi tercih edilmiĢtir. “Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu” isimli metodda ise öğrencilerin seviyesine uygun bir yaklaĢım sergilenmeye çalıĢılmıĢsa da öğretime boĢ teller ve yedinci pozisyondan baĢlanması öğrencilerin notaları karıĢtırmalarına neden olabilecek niteliktedir.

8. Ġncelenen metodlardan “Cristopher Parkening Guitar Method, Vol.2”,“Gitar Metodu II”, “Klasik Gitar Çalmak Ġster Misiniz?” isimli üç metodda klasik gitarda uygulanan ileri tekniklere (tremolo, golpe, tambora vb.) yer verildiği görülmektedir.

Buna karĢın “Enjoy Playing The Guitar Book 2”, “Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu” ve “Method For The Guitar” isimli metodlarda ise ileri tekniklere yer verilmediği görülmektedir.

Anılan teknikler pek çok klasik gitar eserinde kullanılmaları nedeniyle oldukça önemlidirler ve özellikle profesyonal olmak isteyen gitaristlerin bilmesi gereken tekniklerdir. Bu nedenle incelenen metodların bu açıdan bazı eksiklikler taĢıdıkları görülmektedir.

9. Ġncelenen metodlardan bazılarının gitar öğretimine getirdiği önemli katkılar mevcuttur.

Sor‟a ait olan “Method For The Guitar” isimli metodun özelliği ilk gitar metodlarından biri olması, çok ayrıntılı teorik bilgiler içermesi ve gitarda sağ ve sol el tekniği konuları üzerinde kapsamlı biçimde durulmasıdır.

“Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu” isimli metodda öğretime yedinci pozisyondan baĢlanması alana bir yenilik getirmiĢtir.

“Gitar Metodu I”, “Gitar Metodu II ve Gitar Albümü” isimli metodlar Türkiye‟de yayınlanan ilk gitar metodları arasında yer almaktadır. Ayrıca sade anlatımı ile halen gitar çalmayı öğrenen kiĢiler tarafından kullanılan bir baĢyapıt niteliğindedir.

“Enjoy Playing The Guitar Book 1 ve 2 ” isimli metodlarda verilen bilgiler mümkün olduğunca basite indirgenerek verilmesi ve içeriğindeki karikatürlerle özellikle çocuklara esprili bir biçimde gitar çalmayı öğretmesi açısından motive edicidir.

“Cristopher Parkening Guitar Method, Vol.1” ve “Cristopher Parkening Guitar Method, Vol.2” isimli metodlar çok kapsamlı olması, klasik gitara yönelik derin bilgiler içermesi ve özgün bölümlere yer verilmesi (sahne kaygısı vb.) ile gitar öğretimine önemli bir katkı sağlamaktadır.

“Klasik Gitar Çalmak Ġster Misiniz?” isimli metodun ise basitten karmaĢığa doğru gidilen sistematiği ve içeriğindeki bulmaca, boĢluk doldurma vb. bölümleri ile gitar öğretimi alanına bir yenilik getirdiği söylenebilir.

Metodlar öğretim ilkeleri açısından değerlendirildiğinde;

1. Ġncelenen metodların geneli değerledirildiğinde (Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu ve Method For The Guitar isimli metodlar hariç) çoğunun “öğrenciye görelik” ilkesine uygun olduğu görülmektedir. Anılan metodlarda basit unsurlardan karmaĢık olanlara doğru gidilmiĢ ve nota bilgileri verildikten sonra en kolay uygulanabilecek tartım unsurlarının kullanılmasına özen gösterilmiĢtir. Oysa “Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu‟nda” öğretime yedinci pozisyondan baĢlanmasının öğrenci seviyesine ve dolayısıyla “öğrenciye görelik” ilkesine uygun olmadığı düĢünülmektedir. “Method For The Guitar” isimli metodun ise çok ayrıntılı bir teori bilgisine yer verilmesi ve nota öğretimine yer verilmemesi nedeniyle “öğrenciye görelik” ilkesine uygun olmadığı düĢünülmektedir.

2. Metodların hemen hepsinde basit öğelerin öğretiminden zor olanlara doğru gidildiği görülmektedir. Bu doğrultuda metodlarda notaların vuruĢ değerlerinin öğretimi açısından belirli bir sıra izlenmiĢtir. Örneğin; metodlarda önce dörtlük nota üzerinde durulmuĢ ardından sırasıyla ikilik ve birlik notalar öğretilmiĢtir. Noktalı dörtlük, noktalı sek izlik notalar ise sekizlik ve onaltılık notalar ele alınıp pekiĢtirildikten sonra iĢlenmiĢtir. Tartım değerleri açısından da olsa metodlarda bu hususlara dikkat edilmesi “basitten karnaĢığa” ilkesine uygundur. Ancak özellikle “Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu‟nda” öğretime yedinci pozisyondan baĢlanması öğrenciler için zorlayıcıdır ve onların notaların gitar üzerindeki yerlerini karıĢtırmalarına neden olabilir. “Method For The Guitar” isimli metodda ise sağ ve sol el tekniğinden sonra ton kalitesinin ele alınmasının “basitten karmaĢığa” ilkesine uygun olmadığı düĢünülmektedir.

3. Ġncelenen metodların tümünde görsel öğelere yer verilmiĢ, verilen bilgiler Ģema, çizim, fotoğraf vb. materyalle somutlaĢtırılmıĢtır. Bu nedenle incelenen metodların hepsinin “somuttan soyuta” ve “açıklık” ilkelerine uygun olduğu söylenebilir.

4. Ġncelenen metodlardan “Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu” hariç diğer metodlarda öğrencilerin içinde yetiĢtikleri kültüre ait müzik temalarına, folklorik ezgilere ve bilinen eserlere yer verildiği görülmektedir. Bu yaklaĢım öğrencilerin aĢina oldukları ve dolayısıyla yakın oldukları bir ezgiden yola çıkılarak daha genel olan bilgileri edinmelerine yardımcı olacak niteliktedir.

“Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu” isimli metodda ise yazar kendi bestelerine yer vermiĢtir. ġüphesiz yazarın kendi bestelerine yer vermesi de öğretime çok önemli katkılar getirmektedir. Ancak tanınmıĢ eserlere ve yerel ezgilere metodda yer verilmesi de öğrenciler açısından son derece yararlı olabilirdi. Bu nedenle “Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu” hariç olmak üzere dier metodların “yakından uzağa” ilkesine uygun olduğu düĢünülmektedir.

Metodlar kitap inceleme kriterleri açısından değerlendirildiğinde;

1. “Method For The Guitar” isimli metod hariç diğer metodların kapak tasarımları ile içeriklerinin uyumlu olduğu görülmektedir. KuĢkusuz bir kitabın kapağı ilk bakıĢta kiĢiye içeriği hakkında fikir verebilecek Ģekilde dizayn edilmelidir. Anılan metod hariç olmak üzere diğer metodların kapağında gitar temasını içeren çizimler yada resimler vardır. Ancak “Method For The Guitar” isimli metodun 1830 yılında yazıldığı dikkate alınacak olursa kapakta görsel bir öğe bulunmamasının o zamanın teknolojisinden kaynaklandığı düĢünülebilir.

2. Metodların içeriği dikkate alınacak olursa (Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu ve Method For The Guitar isimli metodlar hariç) öğrenci seviyesine uygun oldukları görülmektedir. Daha önce de bahsedildiği gibi “Method For The Guitar” isimli metodun içeriğindeki ayrıntılı teori bilgisi ve “Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu” metodunun ise öğretime yedini pozisyondan baĢlaması nedeniyle öğrenci seviyesine uygun olmadıkları düĢünülmektedir.

3. Metodlarda (Method For The Guitar isimli metod hariç) kullanılan dil sade ve anlaĢılırdır. Bu yönüyle metodların öğrenci seviyesine uygun oldukları söylenebilir. Ancak “Klasik Gitar Çalmak Ġster Misiniz?” isimli metodda kullanılan dil sade ve anlaĢılır olmasına karĢın gündelik konuĢma diline oldukça yakındır. Oysa yazılan bir kitabın bilimsel olarak nitelendirilebilmesi için gerekli olan unsurlardan biri bilimsel bir dil kullanılmasıdır.

“Method For The Guitar” isimli metod ise Ġspanyolca‟dan Ġngilizce‟ye çevrildiği için anlaĢılması zor olan ifadeler ve çok uzun cümleler içermektedir.Bu nedenle metodun dilinin anlaĢılır ve sade olduğunu söylemek güçtür.

4. Ġncelenen metodlardan “Cristopher Parkening Guitar Method, Vol.1”,“Cristopher Parkening Guitar Method, Vol.2”, “Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu”, “Klasik Gitar Çalmak Ġster Misiniz?” ve “Method For The Guitar” isimli metodlarda “Ġçindekiler” bölümüne yer verildiği görülmektedir.

Oysa “Gitar Metodu I”, “Gitar Metodu II ve Gitar Albümü”, “Enjoy Playing The Guitar Book 1”, “Enjoy Playing The Guitar Book 2 ” isimli metodlarda anılan bölüme yer verilmemiĢtir.

“Kaynakça listesi” ise bu metodlardan hiçbirinde bulunmamakla birlikte “Klasik Gitar Çalmak Ġster Misiniz?” isimli metodda dipnot alıntısı gösterilmiĢtir.

ġüphesiz bilimsel bir kitapta bulunması gereken unsurlar arasında “Kaynakça” ve “Ġçindekiler” bölümleri yer almaktadır. Bununla birlikte ele alınan metodlardan hiçbirinde bu iki unsur bir arada bulunmamaktadır.

5. Ġncelenen metodlardan çok azında bilimsel hata yada basım hatasına rastlanılmıĢtır. Bu hatalardan biri “Cristopher Parkening Guitar Method, Vol.1” isimli metodda gitarın altı adet naylon telden oluĢtuğunun belirtilmesidir.

Bu örnek dıĢında metodlarda çok az yazım ve anlatım hatasına rastlanılmıĢ olması bu konuya özen gösterildiği sonucunu ortaya çıkarmıĢtır.

5.SONUÇ ve ÖNERĠLER

5.1. Sonuç

Yapılan çalıĢmada aĢağıdaki sonuçlara ulaĢılmıĢtır:

1. Ġncelenen gitar metodlarında (Method For The Guitar isimli metod hariç) tutuĢ- oturuĢ pozisyonu ve sağ-sol el tekniğine yer verildiği görülmüĢtür.

2. Ġncelenen metodlardan biri hariç (Method For The Guitar isimli metod) geri kalan metodlarda nota bilgisi ve temel müzik bilgilerine yer verildiği görülmüĢtür.

3. Ġncelenen metodların tümünde resim, Ģema, fotoğraf gibi görsel materyallere yer verildiği görülmüĢtür.

4. Ġncelenen metodlardan “Gitar Metodu I”, “Gitar Metodu II ve Gitar Albümü”, “Enjoy Playing The Guitar Book 1”, “Enjoy Playing The Guitar Book 2 ”, “Klasik Gitar Çalmak Ġster Misiniz?” isimli metodlarda öğretime birinci tel birinci pozisyondan baĢlandığı ; “Cristopher Parkening Guitar Method, Vol.1”,“Cristopher Parkening Guitar Method, Vol.2”, “Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu” ise boĢ tellerden baĢlandığı ve “Method For The Guitar” isimli metodda ise nota öğetimine yer verilmediği ve sadece aralık bilgisine yer verildiği görülmüĢtür.

5. Ġncelenen metodların tümünde basit tartım öğelerinden yola çık ılarak aĢama aĢama daha zor tartımların öğretimine geçildiği tespit edilmiĢtir.

6. Ġncelenen metodların tümünde öğrenciler için faydalı olabilecek pratik bilgilere ve tavsiyelere yer verildiği görülmüĢtür.

7. Ġncelenen metodlardan “Klasik Gitar Ġçin BaĢlangıç Metodu” ve “Method For The Guitar” isimli metodlarda öğrenciye görelik, ekonomiklik ve basitten karmaĢığa ilkelerine uyulmadığı görülmektedir.

8. Ġncelenen metodların tümünde “açıklık” ve “somuttan soyuta” ilkelerine uyulduğu tespit edilmiĢtir.

9. “Method For The Guitar” isimli metod dıĢında incelenen metodların tümünde “kapak tasarımı” ile içeriğin uyumlu olduğu tespit edilmiĢtir.

10. Ġncelenen metodlardan “Gitar Metodu I”, “Gitar Metodu II ve Gitar Albümü”, “Enjoy Playing The Guitar Book 1”, “Enjoy Playing The Guitar Book 2 ” isimli metodlar dıĢındaki metodlarda “Ġçindekiler” bölümüne yer verildiği ancak incelenen metodların hiçbirinde “Kaynakça” bölümlerine yer verilmediği tespit edilmiĢtir.

11. Ġncelenen metodlarda (Method For The Guitar isimli metod hariç) öğrenci seviyesine uygun bir dil kullanıldığı tespit edilmiĢtir. “Method For The Guitar” isimli metodda ise öğrenci seviyesinin üzerinde bir dil kullanıldığı görülmüĢtür.

12. Ġncelenen metodlarda genellikle yazıldığı dilin imla ve yazım kurallarına özen gösterildiği tespit edilmiĢtir.

5.2. Öne rile r

1. Klasik gitar metodlarında, klasik gitarı yapısal olarak (tel sayısı, klavye, gövde eĢik vb.) tanıtmaya yönelik bilgilere; tırnak bakımı, gitar seçimi vb. temel bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.

2. Klasik gitar metodları daha çok nota bilgisi sınırlı düzeyde olan kiĢilere hitap ettiğinden metodların baĢlangıç kısımlarında nota öğretimine ayrılan bir bölüm bulunmalıdır.

3. Klasik gitar metodlarında sağ-sol el teknikleri, tutuĢ-oturuĢ pozisyonu, klasik gitarın akord edilme Ģekilleri vb. konulara yer verilmeli ve bu bilgiler görsel materylallerle (resim, fotoğraf, Ģema, grafik, video, ses kaydı vb.) desteklenmelidir.

4. Metodlarda gitar çalmayı yeni öğrenen kiĢiler için çalıĢma disiplini, programlı ve doğru çalıĢmanın nasıl gerçekleĢtirileceği gibi konulara yer verilmelidir.

5. Yazılan metodlarda gitar üzerindeki notalar öğretilirken mümkün olduğunca öğrenci seviyesine uygun olan ve onların bildikleri notaları karıĢtımalarına meydan vermeyecek tel ve pozisyonlar seçilmelidir. Bu konuda yaygın olarak kullanılan yaklaĢım birinci tel ve birinci pozisyondan baĢlanmasıdır.

6. Metodlarda nota öğretimi ve gitar öğretimi paralel bir biçimde ilerlemeli ve bu doğrultuda notaların gitar üzerindeki yerleri öğretilirken basit tartımlar seçilmelidir. Bu durumda en uygun olan sırasıyla dörtlük, ikilik, birlik ve sekizlik notaların öğretilmesi ve ardından metodlara karmaĢık ritmlere geçilmesidir.

7. Klasik gitarda kullanılan temel bir teknik olan arpejin öğretimine “i” ve “m” parmakları ile baĢlanmalı ve ardından öğrencilere parmakların birbiriyle koordineli biçimde hareket ettirilmesi yeteneği kazandırılmalıdır.

8. Metodlarda öğretilen notaların ve verilen bilgilerin pekiĢtirilmesi amacıyla yer verilen etüd ve eserler öğrencilerin seviyelerine ve hazırbulunuĢluk düzeylerine uygun olarak seçilmelidir.

9. Kullanılan yerel ezgiler, türküler ve tanıdık melodiler ö ğrencilerin motivasyon düzeylerini artırdığından metodlarda bu öğelere yer verilmelidir.

10. Metodlarda barenin öğretimi aĢamasında verilen etüdler dikkatle seçilmeli ve öğrencilerin bu tekniği uygularken çok geliĢmemiĢ olan parmak kaslarını gereğinden fazla zorlanmasına meydan verilmemelidir.

11. Metodlarda öğrencilerin öğrenmelerini kolaylaĢtırmak için ele alınan konularla ilgili bulmaca, boĢluk doldurma, test, sıkça sorulan sorular gibi bölümlere yer verilmelidir.

12. Metodlarda önce teksesli alıĢtırmalar verilmeli ve ardından aĢama aĢama çoksesliliğe geçilmelidir.

13. Metodlarda gerek eserlerde geçtikçe gerekse ayrı bir bölümde genel müzik terimleri, tempo terimleri ve nüansları ifade eden terimlere (crescendo, amabile, adagio, andante vb.) yer verilmelidir.

14. Metodlarda öğrencilerin öğretmenleri yada baĢka öğrencilerle birlikte çalabilecekleri (düet, trio, kuartet vb.) eserlere yer verilmelidir.

15. Metodlarda ileri teknikleri (tremolo, golpe, rasguedo vb.) öğrenmek isteyen öğrenciler için bu tekniklerin tanımlandığı, resim ve Ģekillerle irdelendiği bölümlere yer verilmelidir.

16. Metodlarda ileriki aĢamada profesyonal olmak isteyenler için sahne kaygısı, konser öncesi hazırlıklar ve repertuvar örneklerine yer verilmelidir.

17. Klasik gitar metodları hazırlanırken öğrenciye görelik, basitten karmaĢığa, bilinenden bilinmeyene, somuttan soyuta, açıklık ve ekonomiklik gibi öğretim ilkeleri dikkate alınmalıdır.

18. Metodun kapak tasarımı içerikle uyumlu olmalı ve ilk bakıĢta içerik ile ilgili bir fikir vermelidir.

19.Metodlarda bilimsel bir kitabın taĢıması gereken unsurlardan olan “içindekiler” ve “kaynakça” bölümlerine yer verilmelidir.

20. Metodlarda öğrenci seviyesine uygun, sade, anlaĢılır, yazıldığı dilin imla ve yazım kurallarıyla örtüĢen bir dil kulanılmalıdır.

KAYNAKÇA

AKYÜZ, Y. (2008). Türk Eğitim Tarihi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları

ARSLANOĞLU, Ġ. (2001). Ortaöğretimde Sosyoloji Ders Kitapları. Kastamonu

Eğitim Dergisi. Cilt 9 No:1 . 67-80.

AYDINTAN, Z. (1999). Gitar Metodu I. Ġstanbul. AYDINTAN, Z. (?). Gitar Metodu II. Ġstanbul. AYDINTAN, Z. (?). Gitar Albümü. Ġstanbul.

BĠNBAġIOĞLU, C.(1972) Öğretim Metodu ve Uygulama. Ankara: BinbaĢıoğlu Yayınevi.

BOBRĠ, V. (1990). The Segovia Technique. Westport: The Bold Strummer Ltd.

CEYHAN E. ve YĠĞĠT B. (2003). Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme. Ankara: Anı Yayıncılık.

CRACKNELL, D.(1984) Enjoy Playing the Guitar Book 1. Northants :Oxford University Press.

CRACKNELL, D.(1991) Enjoy Playing the Guitar Book 2. Northants : Oxford University Pres.

ELMAS, Y. (1986). Müzik Tarihinde Gitarın Biçim Evrimi, YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul. ELMAS, Y. (2003). Sorularla Gitar. Ġstanbul: Pan Yayıncılık.

GÜNENÇ, B.C. (2010). Klasik Gitar Çalmak İster Misiniz?. Ġstanbul: Yalın

ĠLYASOĞLU, E. (1994). Zaman İçinde Müzik. Ġstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat

Yayıncılık

KAÇAR, G. (2009). Türk Musikisi Üzerine Görüşler (Analiz ve Yorumlar). Ankara: Maya Akademi Yayın Dağıtım Eğitim ve DanıĢmanlik.

KANNECĠ, A.(1988) Klasik Gitar Metodu. Ankara: Evrensel Müzikevi.

KANNECĠ, A. (2001). Gitar İçin Beste Yapmış Türk Bestecilerinin Eğitimi ve Yapıtlarının Uluslar Arası Gitar Repertuarındaki Yeri, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

KILIÇ A. ve SEVEN S.(2008) Konu Alanı Ders Kitabı İncelemesi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

KOCABAġ, A. (2003) Eğitim Fakülteleri Müzik Eğitim, Sınıf Öğretmenliği, Okulöncesi Öğretmeliği Öğrencileri ve Müzik Eğitimi ile İlgilenenler İçin Müzik Öğretiminin Temelleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Benzer Belgeler