• Sonuç bulunamadı

4. KİRİŞİN STATİK VE DİNAMİK ANALİZİ

4.4 Kirişin Dinamik Analizi

Bu bölümde kren kirişinde farklı kütle oranları ve farklı hızlarda oluşan dinamik yerdeğiştirme değerleri elde edilmiştir. Kütle oranı (m/M) 2, 3, 4 olarak alınmış ve araba 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 ve 1 m/s hızlarında hareket ettirilmiştir. Bu şekilde toplam 15 senaryo için kirişte oluşacak dinamik yerdeğiştirme, Eğilme Momenti ve Kesme Kuvveti değerleri elde edilmiş ve sonuçlar grafikler ve tablolar halinde verilmiştir. 4.4.1 M/m=2 için farklı hızlarda dinamik analiz

Kaldırılan yükün kiriş kütlesine oranının 2 olduğu bu durum için yükün hareket hızı 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 ve 1 m/s için hazırlanan algoritma çalıştırılmış ve sonuçlar elde edilmiştir.

4.4.1.1 V=0,2 m/s hızında dinamik analiz

Şekil A.1 ‘de v=0.2 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Hareketli yüke maruz kirişin yer değişimi statik duruma göre bir titreşim şeklinde olduğu görülmektedir. Bu hız değeri için

maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,76 olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle yer değiştirmenin %76 arttığı söylenebilir. 4.4.1.2 V=0,4 m/s hızında dinamik analiz

Şekil A.2 ‘de v=0,4 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Bu hız değeri için maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,74 olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle yer değiştirmenin %74 arttığı söylenebilir. Ayrıca bu durumda hareketli yük etkisiyle oluşan maksimum yer değiştirme, kirişin orta noktasında oluşmamış, orta noktadan sola doğru kaydığı görülmektedir.

4.4.1.3 V=0,6 m/s hızında dinamik analiz

Şekil A.3 ‘te v=0,6 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Bu hız değeri için maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,63 olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle yer değiştirmenin %63 arttığı söylenebilir. Ayrıca bu durumda hareketli yük etkisiyle oluşan maksimum yer değiştirmenin yeri, kirişin orta noktasından sola doğru kaymıştır.

4.4.1.4 V=0,8 m/s hızında dinamik analiz

Şekil A.4 ‘te v=0,8 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Bu hız değeri için maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,76 olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle yer değiştirmenin %76 arttığı söylenebilir. Ayrıca bu durumda hareketli yük etkisiyle oluşan maksimum yer değiştirmenin yeri, kirişin orta noktasından sola doğru kaymıştır.

4.4.1.5 V=1 m/s hızında dinamik analiz

Şekil A.5 ‘te v=1 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Bu hız değeri için maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,62 olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle yer değiştirmenin %62 arttığı söylenebilir. Ayrıca bu durumda hareketli yük etkisiyle oluşan maksimum yer değiştirmenin yeri, kirişin orta noktasından sağa doğru kaymıştır.

4.4.2 M/m=3 için farklı hızlarda dinamik analiz 4.4.2.1 V=0,2 m/s hızında dinamik analiz

Şekil A.6 ‘da v=0,2 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Hareketli yüke maruz kirişin yer değişimi statik duruma göre bir titreşim şeklinde olduğu görülmektedir. Bu hız değeri için maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,82 olduğu görülmüştür.

4.4.2.2 V=0,4 m/s hızında dinamik analiz

Şekil A.7 ‘de v=0,4 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Bu hız değeri için maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,80 olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle yer değiştirmenin %80 arttığı söylenebilir. Ayrıca bu durumda hareketli yük etkisiyle oluşan maksimum yer değiştirme, kirişin orta noktasında oluşmamış, orta noktadan sola doğru kaydığı görülmektedir.

4.4.2.3 V=0,6 m/s hızında dinamik analiz

Şekil A.8 ‘de v=0,6 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Bu hız değeri için maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,69 olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle yer değiştirmenin %69 arttığı söylenebilir. Ayrıca bu durumda hareketli yük etkisiyle oluşan maksimum yer değiştirmenin yeri, kirişin orta noktasından sola doğru kaymıştır.

4.4.2.4 V=0,8 m/s hızında dinamik analiz

Şekil A.9 ‘da v=0,8 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Bu hız değeri için maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,83 olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle yer değiştirmenin %83 arttığı söylenebilir. Ayrıca bu durumda hareketli yük etkisiyle oluşan maksimum yer değiştirmenin yeri, kirişin orta noktasından sola doğru kaymıştır.

4.4.2.5 V=1 m/s hızında dinamik analiz

A.10 ‘da v=1 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Bu hız değeri için maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,83 olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle yer değiştirmenin %83 arttığı söylenebilir. Ayrıca bu durumda hareketli yük etkisiyle oluşan maksimum yer değiştirmenin yeri, kirişin orta noktasından sağa doğru kaymıştır.

4.4.3 M/m=4 için farklı hızlarda dinamik analiz 4.4.3.1 V=0,2 m/s hızında dinamik analiz

Şekil A.11 ‘de v=0,2 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Hareketli yüke maruz kirişin yer değişimi statik duruma göre bir titreşim şeklinde olduğu görülmektedir. Bu hız değeri için maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,86 olduğu görülmüştür.

4.4.3.2 V=0,4 m/s hızında dinamik analiz

Şekil A.12 ‘de v=0,4 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Bu hız değeri için maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,84 olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle yer değiştirmenin %84 arttığı söylenebilir. Ayrıca bu durumda hareketli yük etkisiyle oluşan maksimum yer değiştirme, kirişin orta noktasında oluşmamış, orta noktadan sola doğru kaydığı görülmektedir.

4.4.3.3 V=0,6 m/s hızında dinamik analiz

Şekil A.13 ‘te v=0,6 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Bu hız değeri için maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,73 olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle yer değiştirmenin %73 arttığı söylenebilir. Ayrıca bu durumda hareketli yük etkisiyle oluşan maksimum yer değiştirmenin yeri, kirişin orta noktasından sola doğru kaymıştır.

4.4.3.4 V=0,8 m/s hızında dinamik analiz

Şekil A.14 ‘te v=0,8 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Bu hız değeri için maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,86 olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle yer değiştirmenin %86 arttığı söylenebilir.

4.4.3.5 V=1 m/s hızında dinamik analiz

Şekil A.15 ‘ta v=1 m/s’ lik hızla hareket eden yüke maruz kirişin dinamik yer değiştirme grafiği görülmektedir. Bu hız değeri için maksimum dinamik yer değişiminin maksimum statik yer değişimine oranının 1,71 olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle yer değiştirmenin %71 arttığı söylenebilir. Ayrıca bu durumda hareketli yük etkisiyle oluşan maksimum yer değiştirmenin yeri, kirişin orta noktasından sağa doğru kaymıştır.

Benzer Belgeler