• Sonuç bulunamadı

Kentsel Koruma, Planlama ve Kent Estetiği

Belgede Genel Bilgiler (sayfa 129-141)

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2014 Faaliyet Raporu 113 Kent Dinamiklerine Uyumlu Özgün Mimarisi ve

Kentsel Dokusu İle Yaşanılası Bir Kent Planlamak

Kentin Planlı ve Sağlıklı Gelişmesinin Sağlanması

Kamulaştırma Faaliyetlerinin Yürütülmesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, Belediyemiz imar programında bulunan ve kamu yararının gerektirdiği hallerde trafik akışını rahatlatmak amacıyla yol ve kavşak, kentin yaşanabilir ve kentlinin yaşam kalitesini arttırmak amacıyla otopark, yeşil alan ve park alanları, kentimizin tarihsel ve kültürel zenginliği gün yüzüne çıkarılması ve turizmine katkı sağlaması açısından tarih parkı, kentimizin sosyal, kültürel, turizm ve diğer alanlarda dünyanın gözde şehirleri arasına girmesini sağlamak amacıyla fuar alanı, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla itfaiye alanı, kentimizin yaşam kalitesini yükseltecek olan ulaşım yapısının oluşabilmesi için metro güzergahı, kentlinin spor faaliyetlerini yapabilmeleri için spor tesis alanları, mezarlık ihtiyacını karşılayabilmek için yeni mezarlık alanı ve belediye hizmet alanında kalan, gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların kamulaştırma işlemlerinin yapılmasıdır.

Kamulaştırma Çalışmaları

Emlak Yönetimi Dairesi Başkanlığı: 2014 yılında tamamla-nan ve devam eden kamulaştırma çalışmaları aşağıda yer almaktadır:

1. Balçova İnciraltı Mah. Ototerminal alanına ulaşımı sağla-yan 15 mt’lik bağlantı yolu ve yeşil alan Kamulaştırması 2. Buca Huzurevi ile Yeşildere Ekspresi Bağlantı Yolu

Kamulaştırması

3. Buca Menderes Cad. ABOP Alanı Kamulaştırması 4. Kemer İstasyonu Doğusundaki KBOP Alanı Kamulaştırması 5. Bayraklı Onur Mah. 20 mt’lik imar yolu Kamulaştırması 6. Bayraklı Postacılar Mah. 17 mt’lik imar yolu Kamulaştırması 7. Çiğli Uğur Mumcu Mah. 35 mt’lik imar yolu Kamulaştırması 8. Gaziemir Yeni Fuar Alanı Ulaşım Yolu Kamulaştırması

(Süleyman Ergin Cad.)

9. Güzelbahçe 24,50 mt’lik imar yolu Kamulaştırması 10. Karabağlar Yağhaneler 12 Nolu Katlı Bölgesel Otopark

Kamulaştırması

11. Karşıyaka Şemikler Mah. Opera Binası ve Çevre Düzenle-mesi Kamulaştırması

12. Konak Ege Mah. Araç Altgeçit Kamulaştırması 13. Konak Gürçeşme Cad. 20 mt’lik Yol Kamulaştırması 14. Konak Kocakapı Mah. KBOP alanı Kamulaştırması 15. Konak Güney Mah. Kemer İst. Doğusundaki KBOP alanı

Kamulaştırması

16. Konak Yeşildere Atatürk Büstü Altındaki Yeşil Alan ve Yol Kamulaştırması

17. Eşrefpaşa Hastanesi Gelişim Alanı Projesinde Kalan Alanın Kamulaştırması

18. Beydağ Garaj Alanı Kamulaştırması 19. Bergama BHZ Alanı Kamulaştırması 20. Çandarlı BHZ Alanı Kamulaştırması

21. Menemen Esatpaşa Mah. İzban Demiryolu Hattı Taşıt Üstgeçiti

22. Selçuk BHZ Alanı Kamulaştırması 23. Torbalı BHZ Alanı Kamulaştırması 24. Tire BHZ Alanı Kamulaştırması 25. Seferihisar BHZ Alanı Kamulaştırması 26. Dikili BHZ Alanı Kamulaştırması 27. Aliağa BHZ Alanı Kamulaştırması

28. Bornova 462 Sokak Üzerinde Yol Güzergahında Kalan Zeminüstü Taşınmazların Kamulaştırılması

29. Ege Medeniyetleri Kültür ve Sanat Merkezi Alanı Kamulaş-tırması

2015 yılında da program dahilinde belirlenmiş olan 24 ayrı böl-gede kamulaştırma çalışması yürütülmeye devam edilecektir.

Kent Dinamiklerine Uyumlu Özgün Mimarisi ve Kentsel Dokusu İle Yaşanılası Bir Kent Planlamak

Kentin Planlı ve Sağlıklı Gelişmesinin Sağlanması

Kent İmarı Odaklı Makro Plan ve Uygulamalarına İlişkin Faaliyetlerin Yürütülmesi

2001 yılında yapılan 1/1.000 ölçekli sayısal haritalar ve uydu görüntüleri temel alınarak İzmir’in metropoliten alanın tamamını (9 ilçenin tamamı) kapsayacak şekilde 1/10.000 ölçeğinde şehir rehberinin hazırlanarak öncelikle İzmir’de yaşayan vatandaşlarımızın, tüm kamu kurum ve kuruluşların, özel teşebbüsün, kentimize gelen yerli ve yabancı turistlerin, şehri mekânsal olarak tanımalarını sağlamak, bu anlamda her türlü ihtiyaca cevap vermek.

Şehir Rehberinin Yapılması

Harita ve CBS Dairesi Başkanlığı: İzmir şehir rehberi, 11 ilçe ve 40.000 hektar alanı kapsayacak şekilde gerçek zamanlı olarak güncellenen coğrafi adres veri tabanından elde edilen sayısal veriler yardımıyla tamamlanarak; hemşerilerimize, kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı misafirlerimize, kamu kurum ve kuruluşlarına çalışmalarında yardımcı olması için, 1/7.500 ölçekli İzmir şehir rehberi 10.000 adet basılarak hiz-mete sunulmuştur. Yeni eklenen 9 ilçemiz ile birlikte toplam 19 ilçemize ait köylerin mahalle olması ve bu ilçelerin mer-kezlerinin birbirinden çok uzak olması nedeniyle bu alanları kapsayan şehir rehberi çalışmalarına yeniden başlanacaktır.

Nazım İmar Planı olmayan alanların 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planlarının yapılması ve üst ölçekli plan kapsamında revizyonu gereken alanlarda 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı revizyonlarının yapılması.

1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve Revizyonlarının Yapımı

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı: 2014 yılı içerisinde 2698,49 hektarlık alana ilişkin hazırlanan, imar planı, revizyonu veya değişikliği, belediye meclisimizin onayına sunulmuş ve onaylanmıştır.

6360 sayılı kanun uyarınca belediye sınırımıza dahil edilen alanlara ilişkin ilave çevre düzeni planı çalışmalarına başlanmıştır. Ayrıca 23.06.2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca İzmir-Manisa planlama bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı onaylanmış olup; bahsi geçen plana ilişkin işlemler yürütülmüştür. Önümüzdeki yıllarda da faaliyetin amacı ve kapsamı doğrultusunda çalışmalar devam edecektir.

Amaç 3.1:

Hedef 3.1.1:

Performans Hedefi 3.1.1.1:

Amaç 3.1:

Hedef 3.1.1:

Performans Hedefi 3.1.1.2:

Genel Bilgiler Faaliyetlere İlişkin Bilgi ve Değerlendirmeler 114

İ.B.B. Sınırları içerisinde kalan alanlarda hazırlanacak İmar Planları’na yasal olarak veri teşkil etmesi gerekmekte olup, gelişimin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini sağlamak amacıyla 1/25.000 ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı’nın revizyonundan sonra 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve revizyonu yapılacak alanlara ait jeolojik ve jeoteknik etütlerin yapılması.

İmar Planlarına Esas Jeolojik Etütlerin Yapımı Projesi

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı: İmar planlarına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporu hazırlatılması kapsamındaki toplam 12973,85 ha alanda çalışma yürütülmüştür

Arazi ön etütleri yapılarak ilgili kurum görüşleri alinmiş Torbalı-eğerci mahallesi 37,3 hektarlık alana ilişkin teknik şartname hazırlanarak ihaleye hazır hale getirilmiştir.

İhalesi ve yer teslimi yapılmış, Karabağlar ilçesinde 607 ha, Foça ilçesi doğal sit alanında 405 ha, Karşıyaka ilçesi mevcut yerleşim alanında 1.358 ha, Gaziemir ilçesinde 684 hektarlık alanlara ilişkin kontrollük hizmetleri verilmektedir

Kontrollük hizmetleri tamamlanan, Buca ilçesi, 29 Ekim Ma-hallesi’nde sebze halinin bulunduğu 31,5 ha, Menderes ilçe-sinde 715 ha, Kemalpaşa ilçesi Ören Mahallesi’nde 171 ha, Çiğli ilçesi mevcut yerleşim alanında 1.218 ha, buca ilçesi mevcut yerleşim alanında 2.311 ha, Bornova ilçesi mevcut yerleşim alanında 1.035 ha, konak ilçesi Yenişehir Mahalle-si’nde 120,6 ha, Urla-Bademler-Çamlı 570 ha, Bergama ilçe-si Tepeköy mevkiinde 17,5 ha, Narlıdere ilçeilçe-sinde 740 hek-tarlık alanlara ilişkin hazırlanan jeolojik ve jeoteknik etüt raporları onaylanmak için ilgili makama gönderilmiştir.

Kontrollük hizmetlerini tamamlayarak, ilgili makama onaylan-mak üzere ilettiğimiz, Karşıyaka ilçesi yamanlar mahallesinde 145 ha, konak ilçesi mevcut yerleşim alanında 400 ha, Kara-bağlar ilçesi mevcut yerleşim alanında 795 ha, Kemalpaşa ilçesi Ulucak Mahallesi’nde 336 ha, Foça ilçesinde 594 ha, Bayraklı ilçesinde 56 ha, Bayındır ilçesi Zeytinova Mahalle-si’nde 5,2 ha, menderes ilçesi-Oğlananasi MahaleMahalle-si’nde 132 ha, Menderes ilçesi Gümüldür Mahallesi’nde 46 ha, Foça il-çesinde (Gerenköy -Bağarasi) 440 ha, Foça ilçesi Fevzipaşa Mahallesi’nde 3,75 hektarlık alanlara ilişkin jeolojik ve jeotek-nik etüt raporları onaylanarak tarafımıza iletilmiştir

İzmir bütününde imar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporları yaptırmak ve eski etüt raporlarının revize edilmesini sağlayarak, İzmir ili zemin özelliklerinin belirlenmesi hedef-lenmektedir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde 1/1000 ve 1/5000 ölçekli sayısal haritaların güncelleştirilmesi, harita tesislerinin yenilenmesi ve sıkıştırılması, imar uygulamaları-na ilişkin çalışmalar (İfraz, Tevhit, İmar Kanunu’nun 16. ve 18. maddelerine ilişkin uygulamalar) imar uygulamalarına esas teşkil edecek olan etüd çalışmaları, mevcut mülkiyet durumlarının yürürlükteki imar planlarına işlenmesi, beledi-yemizin yatırım programlarını gerçekleştirmek için kamulaş-tırma haritalarının hazırlanması, çeşitli kurumların talepleri üzerine çok geniş alanları içeren mülkiyet taramalarının ya-pılması sürekli yürütülen çalışmalarımızdır. Ayrıca, 23 Tem-muz 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında yaklaşık 565.000 hektar alan içerisinde imar mevzuatına ilişkin görev ve işlemlerin yürütülmesinde koordinasyon ve denetimi sağlamaktır.

Harita Hizmetlerinin Geliştirilmesi

Harita ve CBS Dairesi Başkanlığı: İlçe belediyelerden, kamu kurum kuruluşlarından, belediyemiz birimlerinden ve

vatandaşlarımızdan talep geldikçe karşılanmış, veri geldikçe düzenli olarak aktarımı yapılmıştır.

Talepler geldikçe değerlendirilecek, veri geldikçe aktarımı yapılacaktır.

Kentimizde hazırlanacak olan 1/1000 ölçekli uygulama imar planları ile İzmir genelinde yapılacak ve harita gerektiren tüm proje ve uygulamalara altlık oluşturmak amacıyla belediyemiz yetki alanında bulunan ilçe ve köylerden hâlihazır haritası bulunmayan ya da yerel koordinat sisteminde ve güncelliğini yitirmiş halihazır haritası olan bölgelerde 1/1000 ölçekli halihazır üretim işidir.

İBB Sınırları İçinde 1/1000 Ölçekli Sayısal Halihazır Haritaların Üretilmesi

Harita ve CBS Dairesi Başkanlığı: 2014 yılı içerisinde 1.600 hektarlık alanda ihale yolu ile 1/1000 ölçekli sayısal halihazır harita üretimi yaptırılmış olup, bununla birlikte yine resmi kurum ve özel firmalardan gelen talep üzerine 2014 yılı içerisinde yaklaşık 9348 hektarlık alanın 1/1.000 ölçekli sayısal halihazır haritalarının kontrolü yapılarak onay işlemleri tamamlanmıştır.

İlçe sayımız 30’a ve hizmet alanımız yaklaşık 1.200.000 hektara ulaşmış olduğundan, yeni bağlanan 9 ilçemizde 1/1000 ve 1/5000 ölçekli sayısal halihazır haritaların tespiti ve verilerin toplanması çalışmalarına devam edilmiştir.

Yetki alanımıza dahil olan yaklaşık 620.230 hektar alanda, be-lediyemiz ve şehrimiz hizmetlerinde kullanılmak üzere,

‘’mevcut stereo hava fotoğraflarından 1/5000 ölçekli sayısal fotogrametrik haritalar ile 1/5000 ölçekli renkli ortofoto hari-taların üretilmesi işinin ihale yolu ile yaptırılmasına ilişkin ha-zırlıklar tamamlanmış olup, önümüzdeki yıllarda hizmetleri-mizde kullanılması planlanmaktadır.

Önümüzdeki yıllarda da ihtiyaç duyulan alanlar için 1/1000 ve 1/5000 ölçekli sayısal halihazır haritaların yapımına devam edilecektir.

İlgili mevzuat gereği Büyükşehir Belediyesinin görevleri arasında yer alan ve 2005-2010 yılları için hazırlanıp onanan İBB 5 yıllık imar programına yeni taleplerin ilave edilmesini içermekte olup Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanan, belediyemiz 5 yıllık imar programlarının, ilgili birimlerin önerileri doğrultusunda ve ilgili birimlerce koordineli olarak hazırlanmasını kapsar.

5 Yıllık İmar Programının İlgili Birimlerin Önerileri Doğrultusunda Koordineli Olarak Hazırlanması

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı: 2010-2015 yılları arası 8. Beş Yıllık İmar Programı’na ek olarak alınmak üzere 33 adet konu Belediye Meclisimize iletilmiş olup; 31 adedinin onama süreci tamamlanmıştır. İhtiyaç duyulması halinde önem ve öncelik arz eden konuların 2010-2015 yılları arası 8.

Beş Yıllık İmar Programı’na ek olarak alınmasına ilişkin çalışmalar sürdürülecektir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2014 Faaliyet Raporu 115 Kent Dinamiklerine Uyumlu Özgün Mimarisi ve

Kentsel Dokusu İle Yaşanılası Bir Kent Planlamak

Doğal Afetlere Hazırlıklı Güvenli Bir Kent Yaratılması

Doğal Afetlere Hazırlıklı Güvenli Bir Kent Yaratılmasına Yönelik Planlama ve Altyapı Faaliyetlerinin Yürütülmesi

Bozulma ve çökme olduğu tespit edilmiş kentsel alanın ekonomik, toplumsal ve fiziksel çevre koşullarının kapsamlı ve bütünleşik yaklaşımlarla yenilenmesidir.

Afete Maruz Bölgelerin Tahliye Edilmesi

Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı: Kadifekale Heyelan Bölgesine ilişkin hukuk müşavirliğinden gelen bilirkişi rapor-ları yanıtlanmıştır. Süren kamulaştırma davarapor-larında mahke-melerin vermiş oldukları ara karar gereği kamulaştırma bede-linin depo edilmesi gerçekleştirilmiştir. Mahkeme kararıyla tescili tamamlanan parsele ilişkin tapu devirleri yapılmıştır.

Yeşildere Heyelan Bölgesine ilişkin mahkeme kararları so-nuçlanan dosyalara ilişkin tapu devir işlemleri yapılmış olup Zabıta Daire Başkanlığı’na tahliye yazıları, İZSU, Telekom ve Tedaş’a su, telefon ve elektrik bağlantılarının kesilmesine iliş-kin yazılar yazılmıştır. Tahliyesi gerçekleşen yapılara ilişiliş-kin Fen İşleri Daire Başkanlığı’na yıkım yazıları yazılmış ve bu kapsamda 2014 yılı içerisinde 7 adet yapının yıkımı gerçek-leştirilerek toplamda 152 yapı yıkılmıştır. Hukuk müşavirliğin-den gelen bilirkişi raporları yanıtlanmıştır. Süren kamulaştır-ma davalarında kamulaştır-mahkemelerin vermiş oldukları ara karar gereği kamulaştırma bedelinin depo edilmesi gerçekleştiril-miştir. Gelecek yıllarda tamamlanan kamulaştırma davalarına yönelik iş ve işlemlerin yapılması hedeflenmektedir.

Yeşildere Heyelan Bölgesi’ndeki Yıkım Çalışmalarından Görünüm

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı: Belediyemiz yetki alanında, mevcut imar planlarında belirlenen “jeolojik sakıncalı alanlar” ile jeolojik ve jeoteknik etüt raporları sonucunda “uygun olmayan alan” olarak tespit edilen alanlar değerlendirilmiştir.

Emlak Yönetimi Dairesi Başkanlığı: Kentsel dönüşüm ve kamulaştırma işlemleri sonucu teslimi yapılmış olan toplam 1198 adet konutun satış bedellerine ilişkin tahakkuk ve tahsilat işlemlerine devam edilmiştir.

Belediyemize ait Uzundere tolu konutlarından hak sahiplerine

tapu devri yapılabilmesi için,konut tahsisi yapılan hak sahiplerinin belediyemize olan borçlarını kapatarak tapu devri için müracaat etmeleri gerekmektedir. Hak sahipleri tarafından yeterli başvuru yapılmadığından hedefte sapma meydana gelmiştir.

Konut bedellerinin tahakkuk ve tahsilat işlemlerine devam edilecek olup, uygulanan projeler kapsamında konut teslimine ilişkin gerekli işlemler yapılacaktır.

Olası deprem hasarlarının en aza indirilmesi amacıyla yapı stoku bilgilerinin sağlıklı olarak oluşturulabilmesi ve 1. dere-ce deprem bölgesinde bulunan ilimizde, taşıyıcı sistem ile zemin özellikleri dikkate alınarak, deprem tehlikesine göre önceliklerin belirlenmesi, bu önceliklere göre derhal müda-hale edilmesi gereken yüksek risk taşıyan bölge ve binaların tespit edilmesi, deprem zararlarının asgariye indirilmesi amacıyla yapılacak çalışmaları içermektedir.

Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması

İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı: Mevcut yapı stoku envanterinin oluşturulması kapsamında yeni sınırların belirlenmesine yönelik ön fizibilite çalışmaları yapılmıştır.

İmar Denetim Dairesi Başkanlığı: Gaziemir ve Karabağlar ilçeleri ile ilgili ön fizibilite çalışmaları kapsamında çalışmalar yürütülmüştür. Fizibilite ve değerlendirme çalışmalarına önümüzdeki yıl da devam edilecektir.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında Büyükşehir Belediyemize bağlanan ilçe belediyelerinde uygulanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile İzmir metropol alanda uygulanan İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği arasında imar uygulamaları açısından uyum ve koordinasyonun sağlanması amacıyla, bağlı 30 ilçe belediyemizde aynı yönetmeliğin uygulanmasına yö-nelik olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği revizyon çalışmalarının yapılması.

İmar Yönetmeliği Revizyonunun Yapılması

İmar Denetim Dairesi Başkanlığı: 01.06.2013 tarihi itibariyle İzmir Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliği yürürlükten kaldırılmış ve ülke genelinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan planlı alanlar tip imar yönetmeliği uygulanmaya başlamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından planlı alanlar tip imar yönetmeliğinde çeşitli tarihlerde değişiklikler yapılmış olup, halen değişiklik çalışmaları devam ettiği bilindiğinden, söz konusu değişiklikler tamamlanmadan yönetmelik taslağı hazırlanamamıştır.

Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinde değişikliklerin tamam-lanmasının ardından ilgili meslek odaları ve ilçe belediye baş-kanlıklarımızdan hazırlanacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliği taslağına ilişkin görüş ve önerilerin iletilmesi tekrar istenecek olup, iletilen görüş ve öneriler doğrultusunda yönetmelik taslağının hazırlanması düşünülmektedir.

Bozulma ve çökme olduğu tespit edilmiş kentsel alanın ekonomik, toplumsal ve fiziksel çevre koşullarının kap-samlı ve bütünleşik yaklaşımlarla yenilenmesi amacıyla Umurbey, Ege ve Hilal Mahallelerinin geliştirilerek bölge-nin kente kazandırılmasıdır.

Umurbey, Ege ve Hilal Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi

Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı: Proje alan sınırı içinde yer alan 6 ha.lık “Özel Planlama Alanı”na ilişkin “Ege Mahallesi Kentsel Yenileme ve Mimari Proje Hizmet Alımı İşi” kapsamında kentsel vizyonun belirlenmesi, mevcut Amaç 3.1:

Hedef 3.1.2:

Performans Hedefi 3.1.2.1:

Genel Bilgiler Faaliyetlere İlişkin Bilgi ve Değerlendirmeler 116

durum tespiti ve alan araştırması, imar planı, kentsel tasarım / mimari proje çalışmaları ve proje uygulama modeli teslim edilmiş olup, kontrolü ile muayene ve kabul işlemleri yapılmıştır. Veri tabanı tamamlanmış olup, değişimler oldukça, Tapu Müdürlüğü’nce gönderilen, alanda bulunan parsellerde yapılan yeni satış veya veraset kaynaklı değişikliklerin sayısal ortama aktarılması yapılmaktadır.

Bölgede yer alan hak sahiplerine ait yapı, muhdesat ve tapu eşleştirme işlemlerini ve uzlaşmaya esas dağıtım modelinin belirlenmesi tamamlanmıştır.

Ege Mahallesi’nde proje gereklerine göre yapılacak tüm işlemler ve ilgili yasalar çerçevesinde uygulanacak usul ve esasları belirleyen “Uygulama Esasları”na ilişkin meclis kararı alınmış, dönüşüme tabi olacak arsa, yapı, muhdesat ve ağaçların bedelleri ile projeye yönelik maliyetlerin belirlenmesi için proje maliyeti tespit komisyonu oluşturulmuştur. Hazırlanan kentsel dönüşüm ve gelişim projesinin halka tanıtım toplantısı 26.06.2014 tarihinde İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir. Alandaki vatandaşlara yakın olması amacı ile Kültürpark içerisinde yer alan Eski Pakistan Pavyonu’nda düzenlenen proje tanıtımının ardından “Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Uygulama Esasları” ile Belediye Yasasının 73.

Maddesi çerçevesinde; proje alanındaki hak sahiplerinin proje hakkında bilgilendirilmesi, uzlaşma görüşmeleri ve sözleşmeleri yapılmasına başlamış olup süreç devam etmektedir. Uzlaşma görüşmelerinde vatandaşlardan gelen talepler değerlendirilmekte, uzlaşmaların arttırılması amacı ile analizler yapılarak alternatifler geliştirilmektedir.

Projeye dair hizmet alım işi kapsamında yüklenici firma tarafından teslim edilen “Anket Sonuç Grafikleri ve Genel Değerlendirme Raporu”nda sosyo-demografik veriler incelenmiş, gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Projenin tanıtımı için dijital baskılar tasarlanmıştır. Kültürpark Doğal Taş Müzesi’nde (Eski Pakistan Pavyonu) başlayan uzlaşma görüşmelerinde kullanılmak için, tanıtıma yönelik görseller (branda, afiş, el ilanı, proje tanıtım kitapçığı) hazırlanmıştır.

83. İzmir Enternasyonel Fuarı’nda vatandaşlara verilmek üzere Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi için 500 adet tanıtım kitapçığı ve 2500 adet el ilanı hazırlanıp basılmıştır.

İletişim Ofisi olarak kullanılan Doğaltaş Müzesi’ne tanıtıcı branda tasarlanıp asılmıştır. Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili kent EXPO fuarında kullanılan görseller hazırlanmıştır.

Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesinin Halka Tanıtımı

Gelecek yıllarda uzlaşma görüşmelerine devam edilecek, uygulama projelerinin temini ve ardından projenin hayata geçirilmesine yönelik stratejiler geliştirilerek eylem planı hazırlanacaktır.

Emlak Yönetimi Dairesi Başkanlığı: Projenin ilgili aşamasında, belediyemize ait konutlardan hak sahiplerine teslim işlemi gerçekleştirilecektir.

5216 sayılı yasa kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı belediyeler tarafından yürütülen (yapı ruhsatı, yapı kullanma izni v.b.) İmar uygulamalarının, imar mevzuatında belirtilen usul ve esaslara uygun olarak tesis edilip edilme-diğinin belirlenmesi ile eksik ve hatalı işlemler nedeniyle, hukuki açıdan ileride meydana gelebilecek bir takım maddi ve manevi kayıpların önlenmesi amacıyla ilçe belediyeleri-nin yaptığı uygulamaların denetlenmesi, İmar mevzuatı açısından tereddüde düşülen konularda bilgilendirmek veya görüş oluşturmak amacıyla müracaat eden vatan-daşların imar mevzuatı açısından sözlü ve yazılı olarak bil-gilendirilmesi.

Yapılacak yüksek yapıların her aşamada kontrol edilerek sağlıklı yaşanabilir mekânlar oluşturmak amacıyla yüksek yapıların ruhsat öncesi ve yapı kullanma izni öncesi incelenerek görüş oluşturulması, İmar mevzuatına uygun sağlıklı ve güvenli yapılaşmayı sağlamak ve çarpık kentleşmeyi önlemek amacıyla kaçak yapıların izlenmesi ve denetlenmesi çalışmalarını kapsar.

İmar Hizmetlerinin Geliştirilmesi

İmar Denetim Dairesi Başkanlığı: 01.06.2013 tarihi

İmar Denetim Dairesi Başkanlığı: 01.06.2013 tarihi

Belgede Genel Bilgiler (sayfa 129-141)