• Sonuç bulunamadı

Kentsel Dönüşüm Projeleri Kapsamında Belediyelerin Kullandığı

Belediyeler, ilçe halkına kendi faaliyetlerini gösterme amacıyla tanıtım yapmaktadırlar. Belediyelerin kurduğu “Halkla İlişkiler Müdürlüğü”nün Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nde kendi tanıtımlarının yapılma amaçları ve yöntemleri belirtmektedir. Beyoğlu Belediyesi’ne bağlı Halkla İlişkiler ve Muhtarlık İşleri Müdürlüğü’nün “Görev ve Çalışma Yönetmeliği”nde tanıtımın amacı, belediyelerin faaliyetlerini “devamlı” olarak bölge halkına duyurmak olarak belirtilmektedir. Bu amaç doğrultusunda “her türlü dergi, broşür film hazırlamak” bir görev olarak aktarılmaktadır. Esenler Belediyesi Halkla İlişkiler

Müdürlüğü’nün “Görev ve Çalışma Yönetmeliği”nde ise “belediye yönetiminin izlediği politikaların halka benimsetilmesi, yapılan çalışmaların halka duyurulması, halkın yönetime karşı olumlu hisler beslemesinin sağlanması” tanıtım yapılmasının temel amacı olarak ifade edilmektedir. Gaziosmanpaşa Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün “Görev ve Çalışma Yönetmeliği”nde belediye faaliyetlerinin duyurulması tanıtımın amacı olarak belirtilmektedir. Tanıtımın “toplumun tüm kesimlerine ulaşılabilecek alternatif basın ve yayın materyallerini kullanmak” yolu ile gerçekleştirilmesi yönetmelikte yer almaktadır. Belediye, faaliyetlerin tanıtımıyla alakalı olarak “bülten, broşür ve video tasarlamak/tasarlatmak, baskısını ve çekimini yaptırmak ve toplumun tüm kesimlerine yayılmasını sağlamak” amacı güder.

“Kentsel dönüşüm” çalışmaları özelinde bakmak gerekirse; 3 ilçe belediyesine bağlı olan Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri de çalışmaların bölge halkına duyurulması ve tanıtılması ile alakalı yönetmeliklerinde tanıtıma dair bilgi vermektedir. Beyoğlu Belediyesi, Kentsel Dönüşüm ve Tasarım Müdürlüğü’nün görevlerinden birinin çalışmalarla alakalı “kamuoyunda farkındalık oluşturulması” olduğu belirtilmektedir. Kentsel dönüşüm uygulamalarının görünür kılınması için “tiyatro, söyleşi, sanatsal etkinlikler, sempozyum, panel, konferans, çalıştay ve yarışmalar” gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesi belediyenin görevlerindendir. Esenler Belediyesi ise Kentsel Dönüşüm Tasarım Müdürlüğü’nün “Görev ve Çalışma Yönetmeliği”nde “toplumu bilgilendirmek” amacıyla yazılı ve görsel malzemelerin kullanılması, “özendirmek” için kitap, broşür gibi basılı malzemelerle “tanıtım yapar” ifadesi yer almaktadır. Aynı zamanda söyleşi, tiyatro, sanatsal etkinlikler, sempozyum, panel, konferans, çalıştay ve yarışmalar gibi faaliyetlerin de organize edilmesi Beyoğlu Belediyesi’nde olduğu gibi kentsel dönüşüm çalışmalarının görünür kılınması için gerçekleştirilen bazı faaliyetlerdendir. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu yönetmeliğinde de Esenler Belediyesi’ndeki ile birebir aynı cümleler kullanılmıştır.

3.1.1. Belediyelerin Tanıtım Faaliyetleri

Tezin bu kısmında tanıtım filmlerinin de dâhil olduğu belediyelerin kentsel dönüşüme dair yaptıkları tanıtım çalışmaları incelenecektir. Belediyeler tanıtım çalışmalarını web sayfaları, sosyal medya kanalları üzerinden aktif bir şekilde paylaşmaktadır. Kentsel dönüşüme dair yapılan çalışmalar web sayfaları üzerinden incelenmiştir. Bir önceki başlıkta da incelendiği üzere belediyeler, kentsel dönüşüme dair yapılan tanıtım çalışmalarını kendi görev tanımlarında belirtmektedir.

Beyoğlu Belediyesi, Esenler Belediyesi ve Gaziosmanpaşa Belediyeleri’nin web sayfalarının incelenmesi sonrasında belediyelerin mahallelerde kentsel dönüşüme dair bilgilendirme toplantıları düzenlediği görülmüştür. “Bilgilendirme toplantıları”na dair duyuru ve haber paylaşımları web sayfalarının “Etkinlik”, “Duyuru”, “Haber” gibi başlıkların altında belirtilmektedir. Bunun yanı sıra belediyeler; söyleşi, sempozyum, çalıştay, tiyatro, söyleşi, sanatsal etkinlikler, yarışmalar düzenlemektedirler.

Kişilerin fiziksel katılımını sağlama üzerine düzenlenen etkinliklerin haricinde belediyeler çeşitli yayın organları vasıtasıyla kentsel dönüşüm çalışmalarına yer vermektedirler. Beyoğlu Belediyesi’nin süreli yayın organları şunlardır; “Gazete Beyoğlu”, “Bülten Beyoğlu”, “Beyoğlu Dergisi”, “Ruhsat ve Denetim Beyoğlu”, “Etüt ve Proje Beyoğlu”, “Turibaba Kütüphanesi Beyoğlu”, “Sağlık İşleri Beyoğlu”, “Gençlik Merkezi”, “Mali Hizmetler Beyoğlu”, “Fen İşleri Beyoğlu”, “Sosyal Yardım Beyoğlu”, “Veteriner Beyoğlu”, “Çocuk Beyoğlu”dur. Esenler Belediyesi’nin yayınları ise; “kentim esenler gazetesi, şehir ve düşünce dergisi ve “dijital şehir kitaplığı”dır. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin yayınları; kültür sanat etkinliklerini içeren “Gaziosmanpaşa Kültür Sanat Etkinlikleri” başlıklı bülten ve “GOP Bülten”.

Bir diğer tanıtım materyali ise maketlerdir. Belediyeler mahallelerde kurulan kentsel dönüşüm merkezlerinde veya belediye binalarında kentsel dönüşüm projelerinin görsel sunumu olan maketleri de tanıtımın bir malzemesi olarak sunmaktadır. Bunların haricinde tanıtım filmlerini de içerisine alan belediyelerin web sayfalarında “Galeri” başlığı altında görsel ve yazınsal tüm duyuruların paylaşıldığı alanlar mevcuttur.

3 ilçe belediyesinin hazırlamış olduğu yönetmelikler ve belediyelerin web sayfalarına bakılarak yapılan tanıtım çalışmalarının aşağıdaki girişimlerden/etkinliklerden ve bu etkinliklerin duyurulduğu materyallerden oluştuğu söylenebilir;

a. Tiyatro, söyleşi, sanatsal etkinlikler, sempozyum, panel, konferans, çalıştay ve yarışmalar, bilgilendirme toplantıları

b. Yazılı ve görsel malzemeler;

i. Kitap, kitapçık, broşür, gazete (süreli, süresiz yayınlar)

ii. Maketler

iii. Sosyal medya kanalları ve web sayfaları üzerinden yapılan yayınlar (haberler paylaşımları, görsel ve yazılı bildirimler)

iv. Tanıtım filmleri

Belediyeler, yönetmeliklerde de bahsedildiği üzere yukarıda belirtilen etkinlikler ve tanıtım malzemeleri yoluyla bölge halkına kentsel dönüşüm projelerine dair mesajlar iletmeyi amaçlamaktadırlar.

Bu tez çalışmasında seçilmiş olan 3 ilçe belediyesinin kentsel dönüşüm projeleri hakkında oluşturduğu tanıtım filmleri incelenmektedir. Tanıtım filmleri

vatandaş ile belediye arasında kurulan iletişimin önemli araçlarındandır. Görsel ve işitsel birçok öğeyi bir arada bulunduran tanıtım filmleri, birçok kere erişimi mümkün olması, izlenme olanaklarının kolay olması, kalıcılığı gibi sebeplerden ötürü önemli görülmektedir. Tanıtım filmlerinin özellikleri ve barındırdığı öğeler tezin ilerideki kısımlarında detaylı olarak incelenecektir.