• Sonuç bulunamadı

2.2. Türk Üniversitelerindeki Sosyoloji Bölümlerinin Yapısı

3.1.2. Kendisiyle Mülakat Yapılan Bireylerin Sosyo-Demografik

Bu araştırmada kendileriyle mülakat yapılan bireylerin temel bir takım demografik özellikleri şu şekildedir: Katılımcılar, 25-39 yaş aralığında ve genellikle kent merkezlerinde doğup büyüyen kişilerdir. 16‟sı erkek, 34‟ü kadındır. 36‟sı bekâr, 14 tanesi evlidir. 19‟u araştırma görevlisi olarak, 4‟ü öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. 10‟u ise muhtelif işlerde (özel bir kuruluşta idareci ve idari personel, memur, öğretmen, medya çalışanı, sivil-toplum kuruluşunda araştırmacı, polis ve

zabıta) çalışmaktadırlar. 20‟si yüksek lisans öğrencilerinden ve yüksek lisans öğrenimini yeni tamamlamış öğrencilerden oluşmaktadır. 30‟u doktora öğrencisidir. Aralarında doktora tezini bitirmiş olan yoktur. Yeni kayıt yaptırmış olanlar olduğu gibi tez önerisini verip verilerini toplamış olanlar da bulunmaktadır. Kılavuz çalışma sonuçları değerlendirildikten sonra tez yazım süreçleri ve danışmanla ilişkilerle ilgili sorulara daha sağlıklı cevap alma amacıyla katılımcılarda, asgari bir şart olarak, “yüksek lisans tezini yazmaya başlamış ve bir miktar ilerlemiş olma” şartı aranmıştır.

Araştırma kapsamında 22 farklı üniversiteden sosyoloji öğrencisi ile görüşülmüştür. Bu katılımcıların hangi üniversitelerde öğrenim gördükleri ve o üniversite ile olan akademik ilişkilerine dair bilgiler aşağıda Tablo 3.1.‟de sunulmaktadır.

Tablo 3.1. Katılımcıların Lisansüstü Eğitime Devam Ettikleri Üniversiteler ve Bu Üniversitelerle Olan Daha Önceki Akademik Bağları.

Kısaca takdim edilecek olursa, araştırma kapsamında kendisiyle mülakat yapılan bireylerin toplumsal durumu şu şekildedir:

1. Alev: Kadın, 28 yaşında, kent kökenli, bekâr ve çalışmıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Tezini yeni bitirmiş ve bir süre ara vereceğini söylüyor.

2. Asude: Kadın, 27 yaşında, kent kökenli, bekâr ve öğretmen olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Tezini geçen yıl bitirmiş, doktora yapmayı düşünüyor.

3. Aybala: Kadın, 32 yaşında, kent kökenli, bekâr ve çalışmıyor. Lisans öğrenimini başka bir sosyal bilim alanında tamamlamış ancak sosyolojiden çift ana dal mezuniyeti var. Yüksek lisansını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

4. Aydın: Erkek, 30 yaşında, kent kökenli, evli, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

5. Bâde: Kadın, 26 yaşında, kent kökenli, bekâr ve çalışmıyor. Lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Yüksek lisansını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

6. Behice: Kadın, 27 yaşında, kent kökenli, bekâr, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve ders döneminde.

7. Beren: Kadın, 31 yaşında, kent kökenli, bekâr, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

8. Berra: Kadın, 28 yaşında, kent kökenli, bekâr, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

9. Betül: Kadın, 28 yaşında, kent kökenli, bekâr, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans öğrenimini başka bir sosyal bilim alanında tamamlamış ancak sosyolojiden çift ana dal mezuniyeti var. Yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve ders döneminde.

10. Canan: Kadın, 29 yaşında, kent kökenli, bekâr, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

11. Cemil: Erkek, 31 yaşında, kent kökenli, bekâr, öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını farklı bir sosyal bilim alanında yapıyor.

12. Çiçek: Kadın, 35 yaşında, kent kökenli, bekâr, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans öğrenimini başka bir sosyal bilim alanında tamamlamış ancak sosyolojiden çift ana dal mezuniyeti var. Yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını farklı bir sosyal bilim alanında yapıyor.

13. Ece: Kadın, 28 yaşında, kent kökenli, bekâr, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve ders döneminde.

14. Ediz: Erkek, 30 yaşında, kent kökenli, evli, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

15. Efe: Erkek, 28 yaşında, kent kökenli, evli ve bir çocuğu var. Şu an çalışmıyor. Lisans öğrenimini başka bir sosyal bilim alanında tamamlamış. Yüksek lisansta sosyolojiye geçmiş. Doktorasını da sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

16. Ela: Kadın, 27 yaşında, kent kökenli, bekâr ve çalışmıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve ders döneminde.

17. Emre: Erkek, 33 yaşında, kent kökenli, evli ve bir çocuğu var. Özel bir kuruluşta idari personel olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

18. Eren: Erkek, 27 yaşında, kır kökenli, evli, özel bir kuruluşta idarecilik yapıyor. Lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Yüksek lisansını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

19. Eylül: Kadın, 28 yaşında, kent kökenli, bekâr, araştırma görevlisi olarak çalışıyorken görevinden istifa etmiş. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Sosyolojide yapmaya başlamış ve fakat ders döneminde iken programdan ayrılmış.

20. Feride: Kadın, 27 yaşında, kent kökenli, bekâr ve çalışmıyor. Lisans öğrenimini bir fen bilimi alanında tamamlamış ancak yüksek lisansta sosyolojiye geçmiş. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve ders döneminde.

21. Gülden: Kadın, 32 yaşında, kent kökenli, bekâr, özel bir kuruluşta yarı zamanlı çalışıyor. Lisans öğrenimini başka bir sosyal bilim alanında tamamlamış. Yüksek lisansta sosyolojiye geçmiş. Tezini yeni bitirmiş ve sosyolojide doktora yapmak istiyor.

22. GülĢen: Kadın, 30 yaşında, kent kökenli, bekâr, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve ders döneminde.

23. GüneĢ: Kadın, 30 yaşında, kent kökenli, bekâr, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış ancak yüksek lisansını başka bir sosyal bilim alanında yapmış. Doktorayı sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

24. Hamit: Erkek, 26 yaşında, kent kökenli, bekâr ve çalışmıyor. Lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Yüksek lisansını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

25. Hüda: Kadın, 27 yaşında, kent kökenli, bekâr ve çalışmıyor. Lisans öğrenimini bir fen bilimi alanında tamamlamış ancak yüksek lisansta sosyolojiye geçmiş. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve ders döneminde.

26. Ġnci: Kadın, 39 yaşında, kent kökenli, bekâr ve çalışmıyor. Lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış ancak yüksek lisansını başka bir sosyal bilim alanında yapmış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

27. Ġsa: Erkek, 29 yaşında, kent kökenli, evli, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve ders döneminde.

28. Kaya: Erkek, 28 yaşında, kent kökenli, evli ve bir çocuğu var, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Fen bilimleri alanında lisans öğrenimi görürken yarıda bırakıp sosyolojiden lisans okumaya başlamış. Yüksek lisansını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

29. Lale: Kadın, 29 yaşında, kent kökenli, bekâr, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

30. Mehlika: Kadın, 28 yaşında, kent kökenli, bekâr ve çalışmıyor. Lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Yüksek lisansını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

31. Meral: Kadın, 30 yaşında, kent kökenli, bekâr, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

32. Mert: Erkek, 31 yaşında, kır kökenli, bekâr, resmi bir kuruluşta memur olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve ders döneminde.

33. Mete: Erkek, 32 yaşında, kent kökenli, evli ve iki çocuğu var, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

34. Müjde: Kadın, 28 yaşında, kent kökenli, evli ve çalışmıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve ders döneminde.

35. Nazan: Kadın, 25 yaşında, kent kökenli, bekâr ve bir medya kuruluşunda çalışıyor. Lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Yüksek lisansını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

36. Neva: Kadın, 32 yaşında, kent kökenli, bekâr ve bir sivil-toplum kuruluşunda araştırmacı olarak çalışıyor. Lisans öğrenimini başka bir sosyal bilim alanında tamamlamış ancak sosyolojiden yan dal mezuniyeti var. Yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

37. Nevin: Kadın, 25 yaşında, kent kökenli, bekâr ve araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Yüksek lisansını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

38. Oğuz: Erkek, 30 yaşında, kent kökenli, evli ve bir çocuğu var, öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Lisans öğrenimini başka bir sosyal bilim alanında tamamlamış. Yüksek lisansta sosyolojiye geçmiş. Doktorasını da sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

39. Peri: Kadın, 29 yaşında, kent kökenli, bekâr, çalışmıyor. Lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Yüksek lisansını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

40. Pınar: Kadın, 34 yaşında, kent kökenli, evli ve bir çocuğu var, öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve ders döneminde.

41. Rıdvan: Erkek, 27 yaşında, kır kökenli, bekâr ve çalışmıyor. Lisans öğrenimini yurt dışında, sosyolojide tamamlamış. Yüksek lisansını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

42. Rüya: Kadın, 33 yaşında, kent kökenli, bekâr, çalışmıyor. Lisans öğrenimini başka bir sosyal bilim alanında tamamlamış ancak yüksek lisansta sosyolojiye geçmiş. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve ders döneminde.

43. Sabri: Erkek, 28 yaşında, kent kökenli, bekâr, resmi bir kuruluşta memur olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve ders döneminde.

44. Saliha: Kadın, 34 yaşında, kent kökenli, bekâr, bir kamu kuruluşunda memur olarak çalışıyor. Lisans öğrenimini başka bir sosyal bilim alanında tamamlamış, Yüksek lisansını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

45. Sibel: Kadın, 28 yaşında, kent kökenli, evli, araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

46. ġenay: Kadın, 26 yaşında, Kent kökenli, bekâr ve çalışmıyor. Lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Yüksek lisansını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

47. Ural: Erkek, 28 yaşında, kent kökenli, evli, bir kamu kuruluşunda memur olarak çalışıyor. Lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Yüksek lisansını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

48. Veli: : Erkek, 31 yaşında, kent kökenli, bekâr, çalışmıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını sosyolojide yapıyor ve ders döneminde.

49. Zahide: Kadın, 25 yaşında, Kent kökenli, bekâr ve çalışmıyor. Lisans öğrenimini yurt dışında farklı bir sosyal bilim alanında tamamlamış. Yüksek lisansını sosyolojide yapıyor ve tez döneminde.

50. Ziya: Erkek, 30 yaşında, kent kökenli, evli, öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrenimini sosyolojide tamamlamış. Doktorasını farklı bir sosyal bilim alanında yapıyor.

Araştırma kapsamında kendileriyle mülakat yapılan lisansüstü sosyoloji öğrencilerinin sosyo-demografik durumlarının tarifini ve araştırmanın yöntemini ele alan bu bölümden sonra saha verilerinin yorumlanmasını ve analizlerini içeren bölümler gelmektedir. Bir sonraki bölümde katılımcıların lisans ve lisansüstü

düzeylerde almış oldukları sosyoloji eğitiminin mahiyeti ile ilgili konulara yer verilecektir.

Benzer Belgeler