• Sonuç bulunamadı

6. TEZİN BÖLÜMLERİ

6.4. Son Bölüm

6.4.1. Kaynaklar

Kaynaklar araştırılan konuya ilişkin tüm yayımların numaralandırma veya alfabetik olarak sıralandığı bir bölümdür. Bu sıralama metin içinde kaynak gösterme çeşidine göre yapılır. Eğer metin içi kaynak gösterimi numerik ise kaynaklar numara sırasına göre, eğer metin içi gösterimi (Soyadı, Tarih) şeklinde ise kaynaklar alfabetik sıraya göre yazılmalıdır.

(Tez yazım kılavuzu örnek sayfalar EK13).

“KAYNAKLAR” başlığı, büyük harflerle, sayfa üst kenarından 3 cm aşağıya ve sayfanın düşey orta çizgisi ortalanarak yazılmalıdır.

Yazılı bir kaynağın tanıtılmasında üç tür bilgi verilir. Bunlar, sıra ile “yazar adı”, “eser adı” ve “yayım bilgileri“ (basım sayısı, cilt ve sayı numaraları, yayın yeri, yayınevi ve yayın tarihi) dir. Ünvan belirten “Prof. Dr.” ve “Müh.” gibi kısaltmalar, tanıtıcı bilgi olarak yazar adı ile birlikte verilmez. Ayrı bölüm yazarlı kitaplarda, önce yararlanılan bölümün yazarı olmak üzere, bölüm yazarı ve derleyen (editör) birlikte kullanılır. Aynı şekilde, eser bir çeviri ise önce yazarın adı, eser adından sonra da çevirenin adı verilir.

6.4.1.1. Kaynakların yazımında uyulması gereken genel kurallar

1. Makale adı verilirken başlık verme formatına uygun olarak temel isim ve sıfatların ilk harfleri büyük, bağlaç ve artikellerin ilk harfleri küçük olacaktır.

2. “Kaynaklar” listesinde tüm yazarların isimleri eksiksiz olarak belirtilecektir.

3. Kaynak listesinde İngilizce makalelerde son iki yazar arasına “and” Türkçe makalelerde

“ve” konulacaktır. Ancak metin içinde verilirken ikili isimlerde “ve” üç ve daha fazla isimlerde ise “ve diğerleri” bağlacı kullanılacaktır. (and veya et all. metin içinde kullanılmayacaktır).

4. Baskı aşamasında olan makaleler için İngilizcede (in press) Türkçede ise (baskıda) yazılacaktır.

5. Kaynak listesinde dergi adı verilirken kesinlikle kısaltma yapılmayacak ve dergi isimleri italik yazılacaktır.

6. Kaynak gösteriminde uluslararası kurallar dikkate alınmıştır. Kaynakların gösterimi ile ilgili olarak tez yazım kılavuzunda belirtilmeyen hususlar konusunda APA yazım kuralları geçerlidir.

6.4.1.2. Kaynaklar listesinde kaynak gösterme

Bir çalışmanın sonunda yer alan kaynaklar listesi, çalışmayı belgeler ve her bir kaynağın yeniden bulunması ve tanımlanması için gerekli bilgiyi sağlar. Yazarlar, anlaşılır bir biçimde kaynakları seçmeli ve bu liste sadece çalışmanın araştırılması ve hazırlanmasında kullanılan kaynakları kapsamalıdır.

Kaynaklar, metin içinde yapılan atıf şekliyle uyumlu olacak şekilde kaynaklar listesinde dizilmelidir. Numara ile kaynak göstermede her bir kaynak satır başından başlatılır.

Numaralar yazılırken parantez kullanılmadan sonrasında nokta ve 1 boşluk bırakılacak şekilde yazılır. Bir satıra sığmayan kaynak gösterimlerinde ikinci satır 0,5 cm içeriden başlatılır. Satır aralığı tek satır aralığı olarak seçilir ve her bir kaynak arasında 1 satır aralığı boşluk bırakılır. Kitap ve dergi isimleri açık halleriyle kısaltma olmaksızın italik olarak yazılmalıdır.

1. Zakian, V. A. (1995). Telomeres: Beginning to Understand the End. Science, 270 (5242), 1601-1607.

Numerik olmayan kaynak göstermede aynı kurallar geçerli olup sadece baştaki numaralar kaldırılıp alfabetik sıraya göre yazım yapılmalıdır.

Zakian, V. A. (1995). Telomeres: Beginning to Understand the End. Science, 270 (5242), 1601-1607.

Yazım kurallarıyla ilgili bilgilere Tez yazım kılavuzu (örnek sayfalar) EK-13’den ulaşılabilir. Bazı yazım kuralları ve örnekleri aşağıdaki verilmiştir. Tez yazım kılavuzunda örneği olmayan kaynakların gösteriminde APA 6.0 yazım kuralları kullanılmalıdır.

1- Makalelerden kaynak gösterme açıklama ve örnekleri A- Tek yazarlı makale

Açıklama

Yazarın Soyadı, Adının baş harfleri. (Yayın Yılı). Makalenin Başlığı (Kelimelerin ilk harfleri büyük). Derginin Adı, Cilt(Sayı), Sayfa Numarası.

Örnekler:

1. Şekeroğlu, Z. A. (2009). Oksidatif Mitokondrial Hasar ve Yaşlanmadaki Önemi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2, 69-74.

Şekeroğlu, Z. A. (2009). Oksidatif Mitokondrial Hasar ve Yaşlanmadaki Önemi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2, 69-74.

B- İki veya daha fazla yazarlı makale Açıklama

Yazarın Soyadı, Adının baş harfleri. (son yazarın adından önce “and” veya “ve” gelir) (Yayın Yılı). Makalenin Başlığı (Kelimelerin ilk harfleri büyük). Derginin Adı, Cilt (Sayı), Sayfa Numarası.

Örnekler:

1. Guarente, L. and Kenyon, C. (2000). Genetic Pathways that Regulate Ageing in Model Organisms. Nature, 408, 255-262.

Guarente, L. and Kenyon, C. (2000). Genetic Pathways that Regulate Ageing in Model Organisms. Nature, 408, 255-262.

2. Can, M. İ. ve Aslan, A. (2016). Yaşlanmanın Moleküler Temelleri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 30(2), 107-112.

Can, M. İ. ve Aslan, A. (2016). Yaşlanmanın Moleküler Temelleri. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 30(2), 107-112.

3. Bednarek, A. K., Sahin, A., Brenner, A. J., Johnston, D. A. and Aldaz, C. M. (1997).

Analysis of Telomerase Activity Levels in Breast Cancer: Positive Detection at the In Situ Breast Carcinoma Stage. Clinical Cancer Research, 3(1), 11-16.

Bednarek, A. K., Sahin, A., Brenner, A. J., Johnston, D. A. and Aldaz, C. M. (1997).

Analysis of Telomerase Activity Levels in Breast Cancer: Positive Detection at the In Situ Breast Carcinoma Stage. Clinical Cancer Research, 3(1), 11-16.

4. Geyikli, İ., Bayıl, S. ve Çiçek, H. (2007). Yaşlanma ve Telomeraz. Türk Klinik Biyokimya Dergisi, 5(3): 111- 115.

Geyikli, İ., Bayıl, S. ve Çiçek, H. (2007). Yaşlanma ve Telomeraz. Türk Klinik Biyokimya Dergisi, 5(3): 111- 115.

2- Kitaplardan kaynak gösterme

A- Tek Yazarlı/Editörlü veya kurumsal Kitap

1. Kennedy, P. (2010). Twentieth-century theologians. London: I.B.Tairus.

2. Kalpaklı, M. (Ed.). (1999). Osmanlı divan şiiri üzerine metinler. İstanbul: YKY.

3. Australian Bureau of Statistics. (1991). Estimated resident population by age and sex in statistical local areas. Australian Capital Territory: Mary Peters.

4. Devlet Planlama Teşkilatı. (2005). Ekonomik ve sosyal göstergeler. Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.

B- Çok yazarlı/Editörlü Kitap veya Çeviri kitap

1. Mitchell, T. R. and Larson, J. R. (1987). People in organizations (Third edition). New York: Mc Graw-Hill.

2. Batuk, C. ve Kuşcu, E. (drl.). (2013). Rudolf Bultman: mitoloji ve hermenötik sorunu.

Ankara: Eskiyeni.

3. Hill, P. & Ralph, W. (eds.). (1999). Measures of religiosity. Birmingham: Religious Education Press.

4. William, S. K., Michael, R. C., Charlotte, A. S. (eds.) (2011), Genetik kavramlar (8.

baskı), Sümer, Ö. ve Açık, Ö. (çev.) Türkiye, Palme Yayınevi.

3- Kitaptan bir bölümkaynak gösterme

1. Kayış, A. (2006). Güvenirlilik analizi (reliability analysis). Ş. Kalaycı (ed.), SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri (ss. 401-419) içinde. Ankara: Asil.

Kayış, A. (2006). Güvenirlilik analizi (reliability analysis). Ş. Kalaycı (ed.), SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri (ss. 401-419) içinde. Ankara: Asil.

2. Dunn, J. (2007). Siblings and socialization. In Joan E. Grusec & Paul D. Hastings (eds.), Handbook of socialization theory and research (ss.309-327). New York: The Guldford.

Dunn, J. (2007). Siblings and socialization. In Joan E. Grusec & Paul D. Hastings (eds.), Handbook of socialization theory and research (ss.309-327). New York: The Guldford.

4- Kongre ve Sempozyum Bildirileri

1. Çepni, S., Bacanak, A. ve Özsevenç T. (2001, Haziran). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Fen Branşlarına Karşı Tutumları ile Fen Branşlarındaki Başarılarının İlişkisi. X. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.

Çepni, S., Bacanak, A. ve Özsevenç T. (2001, Haziran). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Fen Branşlarına Karşı Tutumları ile Fen Branşlarındaki Başarılarının İlişkisi. X. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.

5- Doktora ya da Yüksek Lisans Tezleri

1. Şahin, E. (2012). Moleküllerin Elektronik Yapılarının İncelenmesinde Ψα Baz Fonksiyonlarının Kullanımı, Doktora Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.

Şahin, E. (2012). Moleküllerin Elektronik Yapılarının İncelenmesinde Ψα Baz Fonksiyonlarının Kullanımı, Doktora Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.

2. Edirne, T. (2014). Pamukkale Üniversitesi Honaz Organize Sanayi Bölgesi Semt Polikinliğine başvuran 20-70 yaş arası kadınların meme kanseri ve tarama yöntemleri hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi. Tıp Uzmanlık Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Pamukkale.

Edirne, T. (2014). Pamukkale Üniversitesi Honaz Organize Sanayi Bölgesi Semt Polikinliğine başvuran 20-70 yaş arası kadınların meme kanseri ve tarama yöntemleri hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi. Tıp Uzmanlık Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Pamukkale.

3. Turhan, A., (2008). Soya ve Mısırda Genetiği Değiştirilmiş Ürünlerin Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.

Turhan, A., (2008). Soya ve Mısırda Genetiği Değiştirilmiş Ürünlerin Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.

6- Internet Ortamından (Web Sayfalarından) Elde Edilen Bilgiler İçin Kaynaklar 1. İnternet: From character to personality. (1999, Dec). APA Monitor, 30 (11). URL:

http://www.apa.org/monitor/dec99/ss9.html. Son Erişim Tarihi: 22.08. 2000.

İnternet: From character to personality. (1999, Dec). APA Monitor, 30 (11). URL:

http://www.apa.org/monitor/dec99/ss9.html. Son Erişim Tarihi: 22.08. 2000.

2. İnternet: Beach, D. (December, 2003). A problem of validity in education research.

Qualitative. Inquiry, Vol. 9. URL: http://qix.sagepub.com/cgi/ reprint/9/6/859. Son Erişim Tarihi: 08.01.2007.

İnternet: Beach, D. (December, 2003). A problem of validity in education research.

Qualitative. Inquiry, Vol. 9. URL: http://qix.sagepub.com/cgi/ reprint/9/6/859. Son Erişim Tarihi: 08.01.2007

Benzer Belgeler