• Sonuç bulunamadı

kaydına alınma şartı aranmaksızın portföye dahil edilebilir

• Repo – Ters Repo işlem kısıtlamaları; (%10)

• 1- Fonlar, geri ödemelerde oluşan nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla portföylerinde yer alan repo işlemine konu olabilecek menkul kıymetlerin rayiç bedelinin %10’una kadar BİST repo ve ters repo piyasasında repo yapabilirler.

• 2. Borsa dışında taraf olunan ters repo sözleşmelerine, fon toplam değerinin en fazla %10’una kadar yatırım yapılabilir

• 3. Fon toplam değerinin %10’unu geçmemek üzere fon hesabına kredi alınabilir ve/veya borçlanma amacıyla Takasbank Para

Piyasası işlemleri yapılabilir. (Kredinin tutarı, faizi, alındığı tarih ve

kredi alınan kuruluş ile geri ödeneceği tarih KAP’ta açıklanır ve

Kurula bildirilir.)

• Fonun ödünç işlemlerine ilişkin sınırlamalar

• 1. Fonlar, portföylerindeki sermaye piyasası araçlarının piyasa değerinin en fazla %50’si tutarındaki sermaye piyasası araçlarını ödünç verebilir.

• 2. Portföyündeki kıymetli madenlerin piyasa değerlerinin en fazla %75’i tutarındaki kıymetli madenleri Türkiye’de kurulu borsalarda ödünç

verebilir veya ödünç alabilir.

• 3. Fon portföyünden ödünç verme işlemi, ödünç verilen sermaye piyasası araçlarının en az %100’ü karşılığında özkaynak varlıklarının fon adına Takasbank’ta bloke edilmesi şartıyla yapılabilir.

• 4. Fonun taraf olduğu sermaye piyasası aracı ödünç verme sözleşmelerine, sözleşmenin fon lehine tek taraflı olarak fesh edilebileceğine ilişkin bir

hükmün konulması zorunludur.

• * Fon portföyünde riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla fonun türüne ve yatırım stratejisine uygun olacak şekilde türev araçlar dâhil edilebilir. Türev araçlar nedeniyle maruz kalınan açık pozisyon tutarı fon toplam değerini aşamaz.

• * Fon portföyünün en fazla %20’si Takasbank Para Piyasası işlemlerinden oluşur. (Para piyasası fonları ve değişken şemsiye fonlar hariçtir.)

• * Fon, açığa satış ve kredili menkul kıymet işlemi yapamaz.

FON TÜRLERİNE ÖZEL ESASLAR

1. Serbest Yatırım Fonları: Katılma payları sadece nitelikli yatırımcılara satılmak üzere kurulmuş olan fonlardır. Payları serbest fonların portföylerine alınacak yabancı fonlar için ilgili otoriteden izin alınmış olma şartı aranır.

Türev araçların yanı sıra swap sözleşmeleri de dahil edilebilir.

Serbest fonların pay fiyatlarının en az ayda bir kere hesaplanması ve yatırımcılara bildirilmesi zorunludur. Birim pay değerinin hesaplanması ve ilan edilmesine ilişkin olarak günlük hesaplanma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Serbest fonlar fon sepeti fonu şeklinde kurulabilir.

2. Fon Sepeti Fonları

Tek bir fona veya borsa yatırım fonuna ait katılma paylarının değeri fon sepeti fonunun toplam değerinin %20’sini aşamaz.

Diğer fon sepeti fonlarına yatırım yapılamaz.

Fon sepeti fonu portföyüne alınan fon katılma payları veya borsa yatırım fonu katılma paylarının sayısı, yatırım yapılan fonun katılma payı sayısının %25’ini aşamaz.

Fon sepeti fonu portföyüne, katılma payı satışına ilişkin izahnamesi Kurulca onaylanan fonların katılma paylarının dahil edilmesi esastır. (Yabancı borsalarda işlem gören borsa yatırım fonlarının katılma payları için söz konusu şart aranmaz.)

Fon sepeti fonunda yer alan serbest fonlara ait katılma paylarının değeri, fon toplam değerinin

%10’unu geçemez.

Portföye alınacak katılma payları için ödenen yönetim, giriş ve çıkış ücretleri fon sepeti fonunun bir gider kalemi olarak dikkate alınır.

• 3. Garantili ve Koruma Amaçlı Fonlar

• Garantili yatırım fonu kurucusu ile garantör arasında lehdarı katılma payı sahipleri olmak üzere, katılma payı sahiplerinden en az birinin talebi

üzerine, ilk talepte fona ödeme garantisi içeren bir garanti sözleşmesi imzalanması zorunludur. Garantöre, Türkiye'de derecelendirme

faaliyetinde bulunması Kurulca kabul edilen derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir seviyeye denk gelen derecelendirme notu verilmiş olması zorunludur.

Yatırımcılar tarafından, vergi hariç olmak üzere, doğrudan katlanılan maliyetler garanti edilen ya da korunan yatırım tutarını azaltamaz.

• Garanti ya da koruma, tüm katılma payı sahipleri açısından aynı nitelikte olmalıdır. Fonların portföy yönetim stratejisinde ve türünde fonun vadesi içerisinde değişiklik yapılamaz.

Garanti, fona aittir ve fonun ayrılmaz bir parçasıdır. Garanti edilen tutarın ödenmesi hiçbir koşula bağlanamaz ve garantiden cayılamaz.

Garantinin, fonun vadesi boyunca korunması zorunludur.

Garantili ve koruma amaçlı fonların pay fiyatlarının en az ayda iki kere hesaplanması ve ilan edilmesi zorunludur.

• Opsiyon sözleşmesi satın alınması hariç olmak üzere türev araçlar,

koruma amaçlı fonların portföyüne ancak riskten korunma amaçlı olarak alınabilir.

FON ÜNVANI İçin Önemli Örnekler

Örnek: Fon toplam değerinin en az %80’i devamlı olarak gümüşe yatırılıyorsa, unvanda “Kıymetli Madenler” ibaresine yer verilmeden sadece “Gümüş Fonu”

olarak belirlenir.

Örnek: Fon toplam değerinin en az %80’i devamlı olarak özel sektör kira

sertifikalarına yatırılıyorsa, fon unvanı “Özel Sektör Kira Sertifikaları Katılım Fonu”

olarak belirlenir.

Örnek: Fon toplam değerinin en az %80’i gelişmekte olan ülkelerdeki teknoloji sektöründe faaliyet gösteren yabancı ortaklık paylarına yatırılıyorsa, fon unvanı

“Teknoloji Sektörü Yabancı Hisse Senedi Fonu” veya “Gelişmekte Olan Ülkeler Yabancı Hisse Senedi Fonu” olarak belirlenebilir.

Örnek: Fon katılma payları belirli bir yatırımcı grubuna (işyeri, belirli meslek grupları bazında, sektörel bazda vb.) tahsis edilmiş fonların unvanında “özel”

ibaresine yer verilir ve bu ibare fon unvanında en sonda yer alır.

Özel Sektör Borçlanma Araçları Doktorlar Özel Fonu veya KLM A.Ş. Çalışanlarına Yönelik Hisse Senedi Özel Fonu gibi.

• Örnek: Fon Unvanında vade belirtilebilir. Orta Vadeli Özel Sektör

Borçlanma Araçları Fonu

• Örnek: Koruma amaçlı ve garantili şemsiye fonlara bağlı fonların

unvanlarında garantinin veya korumanın başlangıç yatırımına oranına veya garantili fonlarda garantör tarafından sağlanan garanti kapsamındaki getiri oranına yer verilir. Özel sektör

tarafından ihraç edilen kira sertifikalarına ve borçlanma araçlarına yatırım yapan garantili ve koruma amaçlı fonların unvanlarında söz konusu sermaye piyasası araçlarına yapılan yatırımı belirtir bir

ibareye yer verilir.

• Özel Sektör Kira Sertifikalarına Yatırım Yapan %102 Anapara

Koruma Amaçlı Fon

• Özel Sektör Borçlanma Araçlarına Yatırım Yapan %98 Anapara

Garantili Fon gibi.

Benzer Belgeler