• Sonuç bulunamadı

Kaybolmuş Veya Hata Sonucu Ele Geçen Eşya Üzerinde Tasarruf

4. BENZER SUÇLARDAN FARKI

4.7. Kaybolmuş Veya Hata Sonucu Ele Geçen Eşya Üzerinde Tasarruf

Kaybolmuş veya hata sonucu ele geçen eşya üzerinde tasarruf suçu; güveni kötüye kullanma suçunda olduğu gibi Türk Ceza Kanunun malvarlığına karşı suçlar başlığı altında düzenlenmiştir. TCK’nın 160 maddesinde düzenlenen kaybolmuş veya hata sonucu ele geçen eşya üzerinde tasarruf suçuna göre: “Kaybedilmiş olması nedeniyle malikinin zilyetliğinden çıkmış olan ya da hata sonucu ele geçirilen eşya üzerinde, iade etmeksizin veya yetkili mercileri durumdan haberdar etmeksizin, malik gibi tasarrufta bulunan kişi, şikâyet üzerine, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”

Madde metninde, kaybetmekten veya hata sonucu ele geçirmekten bahsettiğine göre, suçun maddi konusunu ancak taşınırlar oluşturabilecektir. Bununla birlikte güveni kötüye kullanma suçunun oluşması için öncelikle zilyetliğin rızaya dayalı olarak devri gerekirken; kaybolmuş veya hata sonucu ele geçen eşya üzerinde tasarruf suçunda, mağdurun rızası olmaksızın suça konu eşyanın kaybı söz konusudur.

84 Diğer bir ihtimalde hata sonucu eşya ele geçirilmiş olmalıdır. Örneğin kargo görevlisinin yanlış adrese eşyayı bırakıp failin bunu mülkiyetine geçirmesi halinde bu suç oluşacaktır.

“Ceza hukukunda kaybedilen şeyden söz edildiği zaman iki şartın gerçekleşmesi gerekir. Bunlardan birisi objektif, diğeri sübjektif şartlardır. Objektif şartın gerçekleşmesi demek eşyanın zilyedinin denetiminden çıkması demektir. Mesela, eşya mal sahibinin evinde ancak yerini bilmiyorsa bu eşya kaybedilmiş eşya değildir. Çünkü eşya hala fiilen sahibinin kontrolündedir. Sübjektif açıdan, zilyedin malın nerede olduğunu bilmemesi, bu nedenle fiilen malı tekrar elde etme imkânının bulunmaması gerekir. Ayrıca zilyet malın nerede olduğunu hatırlamamalıdır”198.

Yargıtay bir kararında; suçun oluşması için, mal sahibinin, malının nerede olduğunu bilmemesi, o şeyin mal sahibinin tasarruf alanı dışına çıkmış, yani tasarruf imkânının kalmamış bulunması ve en önemli koşul ve unsur olarakta, suç işleyenin mal edindiği şeyin yitirilmiş mallardan olduğu inancını taşıması gerektiğini vurgulamıştır199. Başka bir kararında bulunan eşyayı çıkarsa sahibine vermesi için faile teslim edilmesi ve failinde eşyayı teslim etmemesini güveni kötüye kullanma suçu olarak kabul etmiştir200.

Kaybolmuş eşyanın malikini failin bilmesi halinde, eylem hırsızlık suçunu oluşturacaktır201. Çünkü fail, eşyanın malikini bilmektedir, haliyle burada Medeni Kanunda belirtilen usulü izlemeden doğrudan malın sahibiyle irtibata geçebilir veya kolluğa malın sahibini söyleyerek malı teslim edebilir.

198 SOYASLAN a.g.e, s. 449

199YAŞAR/GÖKCAN /ARTUÇ, a.g.e, s. 5252-5253 YCGK24.06.1963. 33/31

200 Tanığın bulduğu ve sahibi çıktığında vermesi için sanığa teslim ettiği müdahile ait telefonu istendiğinde iade etmeyip sahiplenen sanığın eyleminin emniyeti suiistimal suçunu oluşturduğu gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması.. 11 CD.2004/1769 E.-2511 K. Erol, Haydar Türk Ceza Kanunu s. 1746

85 Bunlarla birlikte fail TMK’da belirlenen usulü izlememiş olmalıdır202. Belirlenen usulü izledikten sonra, TMK’nın 770. maddesinde belirtilen şartlarda malı satması halinde suç oluşmayacaktır.

Bu yükümlülüklerini yerine getirmeksizin eşyayı mülk edinen kişiler TCK’nın 160. maddesi bağlamında cezalandırılırken; güveni kötüye kullanma suçunda aralarındaki sözleşme ilişkisi gereği eşyayı geri vermek yükümlülüğünde olan failin buna aykırı mülk edinme fiilleri cezalandırılmaktadır. Bu bakımdan iki suç tipi arasındaki ilk ayrım, failin geri verme yükümlülüğünün kaynağının farklı olmasında kendini göstermektedir. Burada güveni kötüye kullanmadaki geri verme yükümlülüğü taraflar arasındaki sözleşme ilişkisinin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktayken, kaybolmuş ya da hata sonucu ele geçmiş eşya üzerinde tasarruf suçunda TMK hükümleri nedeniyle, failin bir geri verme yükümlülüğü taşıdığını söyleyebiliriz203.

202III. Bulunmuş eşya

1. Arama ve ilân

Madde 769- Kaybedilmiş bir şeyi bulan kimse, malın sahibine, sahibini bilmiyorsa kolluk

kuvvetlerine, köylerde muhtara bildirmek veya araştırma yapmak ve gerektiğinde ilân etmek zorundadır. Bulunan şey önemli ölçüde değerli ise, her hâlde kolluk kuvvetlerine veya muhtara bildirmek gerekir. Oturulan bir evde veya işyerinde ya da kamu hizmeti görülen yerde bir şey bulan kimse, bunu o yer sahibine veya kiracıya ya da kamu hizmeti görülen yerde denetim ve gözetim ile görevli olanlara teslim etmek zorundadır.

2. Koruma ve satma

Madde 770- Bulunan şeyin özenle korunması gerekir. Korunması aşırı gideri gerektirir veya

çabuk bozulabilir bir nitelik taşır ya da kolluk kuvvetleri veya kamu kurumu tarafından bir yıldan fazla saklanmış olursa, bulunan şey satılabilir. Satış, gerektiğinde önceden ilân edilerek açık artırma yoluyla yapılır. Satış bedeli, bulunan şeyin yerine geçer. 3. Mülkiyetin kazanılması, geri verme

Madde 771- Bulunan şeyin maliki, ilân veya kolluk kuvvetlerine ya da muhtara bildirme tarihinden başlayarak beş yıl içinde ortaya çıkmazsa; bulan kimse, yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak koşuluyla o şeyin mülkiyetini kazanır. Bulunan şey malikine geri verilirse, bulan kimse yaptığı giderlerin ödenmesini ve uygun bir ödül verilmesini isteyebilir. Kaybedilmiş şey oturulan bir evde veya işyerinde ya da kamu hizmeti görülen yerde bulunmuşsa; o yerin sahibi, kiracı veya kurum, o şeyi bulan sayılır. Ancak bunlar ödül isteyemezler

86 Malı kaybetmiş olan mağdur, kaybolan eşyalarını bulması için faili ücreti karşılığında tutar da, failde eşyayı bulmasına rağmen mağdura iade etmezse bu durumda güveni kötüye kullanma suçu oluşacaktır.204.

Bunlarla birlikte de güveni kötüye kullanma suçu ile kaybolmuş veya hata sonucu ele geçen eşya üzerinde tasarruf suçunun basit halleri şikâyete bağlı suçlardır.

Benzer Belgeler