• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR ve YORUMLAR

4.3.6. Katılımcıların gelirleri ile kırsal turizme bakış açıları

N Ort. s.s. t P Çiftçi 60 3,89 0,61 Memur 59 3,83 0,75 Kırsal İşçi 52 4,00 0,65 Turizm Ev Hanımı 42 3,96 0,34 2,772 0,008 Emekli 43 4,16 0,48 Esnaf 39 4,24 0,38 Öğrenci 26 4,06 0,40 İşsiz 15 4,13 0,61

4.3.5. Katılımcıların eğitim durumları ile kırsal turizme bakış açıları arasındaki farklılıklar

Katılımcıların eğitim durumları ile kırsal turizme bakış açıları arasında p>0,05 olduğundan anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bu bağlamda kırsal turizme bakış açıları eğitim durumuna göre bir farklılık göstermemektedir (Tablo 19).

Tablo 19: Katılımcıların Eğitim Durumları ile Kırsal Turizme Bakış Açıları Arasındaki Farklılıklar N Ort. s.s. t P İlkokul 117 3,93 0,56 Kırsal Ortaokul 77 4,07 0,57 Turizm Lise 82 3,97 0,65 1,986 0,116 Üniversite 60 4,13 0,48

4.3.6. Katılımcıların gelirleri ile kırsal turizme bakış açılarıarasındaki farklılıklar

Katılımcıların gelirleri ile kırsal turizme bakış açıları arasında p>0,05 olduğundan anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bu bağlamda kırsal turizme bakış açıları gelire göre bir

Tablo 20: Katılımcıların Gelirleri ile Kırsal Turizme Bakış Açıları Arasındaki Farklılıklar N Ort. s.s. t P 0 TL-1000 TL 179 4,06 0,51 Kırsal 1001 TL-2000 TL 100 3,97 0,61 Turizm 2001 TL-3000 TL 46 3,91 0,53 2,392 0,051 3001 TL-4000 TL 8 4,06 0,30 4001 TL ve üstü 4 3,31 0,68

4.3.7. Katılımcıların ekonomik faaliyetleri ile kırsal turizme bakış açıları arasındaki farklılıklar

Katılımcıların ekonomik faaliyetleri ile kırsal turizme bakış açıları arasındaki farklılıklar incelendiğinde, p<0,05 olduğundan anlamlı bir farklılığa rastlanmıştır. Bu bağlamda kırsal turizme bakış açıları ekonomik faaliyetlere göre bir farklılık göstermektedir (Tablo 21).

Tablo 21: Katılımcıların Ekonomik Faaliyetleri ile Kırsal Turizme Bakış Açıları Arasındaki Farklılıklar N Ort. s.s. T p Çiftçilik 23 4,11 Hayvancılık 23 3,76 Kırsal Çiftçilik ve Hayvancılık 41 3,85 Turizm Halıcılık 13 4,00 3,113 0,009 Gülcülük 33 4,28 Diğer 203 4,01

5. SONUÇ ve ÖNERİLER

Turizm sektörü tüm dünyada ve Türkiye’de sosyal, kültürel ve ekonomik boyutu hızla artan bir sektördür. Günümüzde insanlar, günlük hayatın standartlarından sıkılarak, değişiklik aramak için sessizliği ve doğa ile iç içe etkinlikleri tercih etmektedirler. Bundan dolayı doğa ile insanı bir araya getirecek mekanların oluşturulması gerekli hale gelmiştir. Son zamanlarda kırsal topluluklarda turizmi, ekonomilerini sürdürebilmek, canlandırmak veya yeniden hayata geçirmek için bir fırsat olarak görmektedir. Kırsal alanlardaki turizm, genellikle kültürel ve doğal bileşenlerle farklı tiplerdeki kaynaklara odaklanan birçok aktiviteyi kapsayabilir. Kırsal kavramında sayılabilecek aktiviteler; suya ve toprağa dayalı, hava ile ilgili aktiviteler, kültürel ve eğitimsel aktiviteler, yemek yapma aktiviteleri, sağlık ve zindelik aktiveleri, haç, inziva gibi metafiziksel aktivitelerdir.

Kırsal turizm bulunduğu yörede göçü önler, sosyal alanlar yaratır. Hem yörenin hem de ülke ekonomisine katkıda bulunur. Yerel halkın hayat standartlarını artırır. Kamu hizmet ve gelirlerini artırarak, altyapı çalışmalarını hızlandırır. İç turizmi canlandırarak, ülkeyi kıyı turizminin egemenliğinden kurtarır.

Tüm faydalarına rağmen kırsal turizm bütünüyle incelenirse neden olduğu değişimler daha derin araştırılırsa ekonomik büyümenin basit anlayışının dışında, karmaşık olan ekolojik ve sosyo-kültürel sisteme verdiği zararı ortaya koyar.

Kırsal turizm; bireyciliğin artması, insanların kişisel ekonomik yarara odaklanması, yerel doğal kaynakların hammaddeye dönüşmesi, doğal kaynakların ithal mallarla değiştirilebilmesi, yerel ekosistemler üzerinde hem doğrudan hem de dolaylı olarak olumsuz etki yapar. Kısacası yöreyi temelde kaynak ayrımının oluştuğu bir merkeze dönüştürür.

Kırsal gelişme için turizm, bir yöntem olarak önem kazanmıştır. Yapılan araştırmaların birçoğu ekosistemlerin tüketilemeyen kullanımlarıyla gelir sağlayabildiğini gösterir. Korunan bölgelerinin koruma maliyetlerinin yüksek olması da bir dezavantajdır.

Yapılan araştırmalar kırsal turizmin uzun dönemli bir yatırım olması gerektiğini ortaya koymaktadır. Birçok uzmanın bu konudaki tek endişesi yoğun bir turizm akışının yerel kültür üzerindeki yıkıcı etkisidir ve bu uğurda kültürel geleneklerin feda edilmesidir. Turizmin hızlı gelişimi geleneksel bina sitillerini, kır manzaralarını ve diğer kültür mirasını temsil eden şeyleri tehdit edebilir. Dahası, yeni iş faaliyetlerinin ortaya çıkması, geleneksel kırsal iş sektörlerinin azalması ve önemini yitirmesi gibi etkiler de kültürel değişim haritasına olumsuz katkıda bulunabilir.

Sütçüler ilçesinde yaşayan 337 kişiye anket uygulanmıştır. Anket sonucu elde edilen veriler kullanılarak t testi ve ANOVA yapılmıştır. Bu analizler sonucunda halkın kırsal turizm hakkında yeterli bilgiye sahip olmamalarına rağmen, turizme ve turiste gereken değeri verdiği, ilçede yapılacak her türlü yatırımı destekledikleri görülmüştür. Ayrıca yapılan benzer çalışmaların aksine turizmin toplumun ahlakını bozacağını, ilçede suç oranını artıracağı düşüncesine katılmamaktadırlar. İlçeye turizmin yararı olacağına inanmaktadırlar.

Sütçüler ilçesi çok dağlık ve engebeli bir arazide bulunmaktadır. Ekilebilir arazinin sınırlı olması, yeterince ürün yetiştirilememesi, orman korumasından dolayı hayvancılığın yeterince gelişememesi, turizm, sanayi, ulaşım hizmetleri gibi sektörlerinde hiç gelişmemiş olması yöre insanın karşı karşıya olduğu ekonomik sıkıntıların önde gelen sebepleridir. Bu sıkıntılarda civardaki illere göçe neden olmaktadır. Yörede öncelikle üst sınırlara varan yoksulluk çözülmeli ve yerel halka iş alanları açılarak göç önlenmelidir.

Sanayi tesislerinin olmaması, Sütçüler ilçesinin yeterince tanınmaması, ulaşımın zor oluşu, halkın yeterince bilgili olmaması, tarihi eserlerin restorasyonunun yapılmamış olması, alışveriş için yeterince imkan olmaması, sağlık hizmetlerinin tek kurum tarafından verilmesi, Sütçüler ilçesindeki dağlarda mermer ocaklarının yeşil alanı yok etmesi ve görsel kirlilik yaratması, ekoturizm alanının orman yangınlarına karşı hassas olması, Alabalık çiftliklerinde kullanılan kaynak sularının Hidroelektrik Santrallerinde elektrik üretimi amaçlı kullanılması girişimleri ilçede yaşanan sıkıntılardır.

İlçe coğrafik, jeolojik, flora ve fauna açısından büyük zenginlik kaynağıdır. Yörede kırsal turizmle ilgili çalışmalar yapılırken doğanın bozulmamasına özen gösterilmelidir. İlçede kırsal turizmle ilgili yapılabilecekler; Hristiyanlar için haç ibadeti sayılan St. Paul yolu buradan geçmektedir. Fakat bununla ilgili yönlendirme ve bilgilendirme dair levha bulunmamaktadır. kırsal turizmin kültür ve inanç turizmi ile bütünleşebilmesi, turizmin yılın tüm mevsimlerinde yapılabilmesi, Türkiye Turizm Stratejisi 2023’de Isparta’da göller

bölgesinde eko turizm gelişme bölgesi olarak tanımlanması, ilçede yapılacak çalışmalar için bir avantajdır.

İlçede; yürüyüş, kaya tırmanışı, macera tatilleri, kano- rafting, çim kayağı, kuş gözlemciliği-fotoğraf çekimi gibi doğa çalışmaları, avcılık, arıcılık, çiftlik eğitimleri, at binme, kır manzarasını izleme, küçük köy-kasaba turları, küçük ölçekli konferanslar, kırsal festivaller, nehir ve göl balıkçılığı, doğa sporları vb. etkinlikler yapılabilir.

Sütçüler’in yaylaları (Zengi Yaylası, Çimenova, Söğüt Yaylası), Tota Dağı orman içi dinlenme yeri, Yazılı Kanyon Tabiat Parkı çadır veya karavan ile kamp yapmaya uygundur. Reiki huzur vadisi tesisleri Karacaören barajı manzaralı olarak dağın eteğine kurulmuştur. Karaca ören baraj gölü amatör balık avcılığı ve su sporları için uygun olduğundan kırsal turizm girişimcisi tarafından bir yatırım yapılabilir.

Çandır köyünde yazılı kanyonda bulunan alabalık çiftlikleri; çiftlik turizminin geliştirilebileceği tesislerdir. Bu tesislerde alabalık lokantasında canlı alabalıklar pişirilerek turistlere sunulmaktadır. Alabalık üretimi, beslenmesi ve biyolojisi ziyaretçilere bilgiler verilerek, konaklama imkanları sağlandığında çiftlikler kırsal turizmden gelir kaynağı sağlayabilirler. Alabalık çiftliğinde konaklayan turistlere düzenlenecek destinasyonlarda; çevre köylerdeki tarihi eserler, doğal güzellikler ve geleneksel kültür yerinde tanıtılıp turistlerin kırsal yaşama katılımları sağlanabilir. Beydilli köyünün tamamı ahşap ve taş kullanılarak yapılan kagir otantik evler, turistlerin konaklaması için önemli bir kırsal turizm kaynağıdır. Bu tip yöresel evler restore edilerek köylerde ev pansiyonculuğunda kullanılabilir.

İlçe merkezinde çevre köylerde kaybolmak üzere olan zirai aletler, el ürünleri çarık, çorap, mintan gücük, peştamal vs. giyim eşyaları, çadır, yayık, tuluk, fişek, tengerek, kirman, çan, hüppük, davul, tef, dümbelek, eski fotoğraflar ve ahşap malzemeler toplanarak Sütçüler belediyesi tarafından etnoğrafik müze düzenlenerek yöresel kültürün korunması gerekmektedir.

Sütçüler ilçesi ve köylerinde her ay bir aktivite planlanarak gerek çevre illerden halkın ve gerekse büyük şehirlerdeki hemşerilerin bu aktivitelere katılması Sütçüler ekonomisini canlandıracak önemli bir kaynaktır. Dut pekmezi festivali halen yapılmaktadır. Süt şenlikleri, organik ürün şenlikleri, süt ürünlerinden elde edilen yiyeceklerle ilgili bir yemek yarışması her yıl yapılarak yörenin tanıtımına katkıda bulunabilir. İlçenin sahip olduğu

özgün değerler, kırsal ürünler (Sütçüler Kekiği, Beydilli Balı) coğrafi işaret olarak tespit edilmeli, bir markaya dönüştürülmelidir

İlçede yerel halk, sivil toplum kuruluşlarına ve yerel yönetime, kırsal turizm ile ilgili akademik çevreler, uygulayıcılar ve deneyimi olan başka kırsal alanlardan gelen kişilerin eğitim vermesi, özellikle yerel halkın kırsal turizm ile kaynaştırılması gerekmektedir.

6. KAYNAKÇA

Acar, A. (2012). Isparta Nüfusunun Genel Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

Ahipaşaoğlu, S. ve Çeltek, E. (2006). Kırsal Turizm. Ankara: Fersa.

Akça, H. (2006). Assessment of Rural Tourism in Turkey Using SWOT Analysis. Journal of Applied Sciences, 6 (13), 2837-2839.

Akdu, U. ve Uygur S.M. (2009). Çiftlik Turizmi, Kırsal, Tarım ve Eko Turizminin

Kavramsal Açıdan İrdelenmesi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:1. Aktaş, G. (2008). Türkiye Turizm Coğrafyası. Ankara: Detay.

Anonim. (1999). Kırsal Kesimde Girişimcilik Potansiyeli ve Değerlendirme Olanakları, Ankara.

Arfini, F., Belletti, G., Marescotti, A. ve Tregear, A. (2007). Regional Foods and Rural Development: The Role of Product Qualificati. Journal of Rural Studies, 12-22. Aslan, S. (2010). Köydes Projesi ve Türkiye’de Kırsal Gelişme Politikalarının Değişimi: Mersin Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.

Aslanova, K. (2013). Türkiye’de Sağlık Turizmi ve Sağlık Turizmi Hukuku. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 2 (3).

Aydemir, N., Ertuna, B., Güney, S. ve Güven, Ö. (2012). Yerel Halkın Kırsal Turizm Gelişimine Katılma İsteğini Etkileyen Unsurlar: Kastamonu Örneği. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2 (2), 59-66.

Augustyn, M. (1998). National Strategies for Rural Tourism Development and

Sustainability:the Polish Experience. Journal of Sustainable Tourism, 191-209. Bao, J., Huang, X. ve Wall, G. (2007). Comparative Review of Research on Environmental Impacts of Tourism in English and Chinese Literatures, Asia Pacific Journal of Tourism Research, 12(1), 33-46.

Buller, H. (2004). The Espace Productif, The Theatre De La Nature And The Territoires Development Local: The Opposing Rationales of Contemporary French Rural Development Policy. International Planning Studies, 9(2-3), 101-119.

Boone, H. N. and Boone, D. A. (2012). Analyzing likert data. British Journal of Extension, 50(2), 1-5.

Burian, M., Dixey, L. ve Holland, J. (2003). Tourism in Poor Rural Areas. Diversifying the product and expanding the benefits in rural, Uganda and the Czech Republic. International Planning Studies.

Briedenhann, J. ve Wickens, E. (2004). Rural Tourism- Meeting the Challenges of the New South Africa. International Journal of Tourism Research, 6, 189-203, 10.01. 2012 tarihinde www.interscience.wiley.com adresinden erişilmiştir.

Calus, M., Huylenbroeck, G.V., Vanslembrouck, I. ve Velde, L.V. (2006). Synergies Between Farming And Rural Tourism: Evidence From Flanders. The Agricultural Economics Society And The European Association of Agricultural Economics, Journal of Travel Research, 5 (1), 14- 21.

Çeken, H., Karadağ, L. Ve Dalgın, L. (2007). Kırsal Kalkınmada Yeni Bir Yaklaşım Kırsal Turizm ve Türkiye’ye Yönelik Teorik Bir Çalışma. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 8 (1), 1-14.

Costa, J.A. (2005). Empowerment and Exploitation: Gendered Production and

Consumption in Rural Greece. Consumption, Journal of Travel Research, 8(3), 313 -323.

Chalip, L. ve Costa, C.A. (2005). Adventure Sport Tourism in Rural Revitalisation – An Ethnographic Avaluation. Journal of Travel Research, 5(3), 257-259.

Choı, H.S.C. ve Sırakaya, E. (2005). Measuring Residents’ Attitude toward Sustainable Tourism: Development of Sustainable Tourism Attitude Scale. Journal of Travel Research, 43, 380-394.

Clarke, J. (1999). Marketing Structures for Farm Tourism: Beyond the Individual Provider Of Rural Tourism. Journal of Sustaınable Tourısm, 7 (1), 26-45.

Clarke, J., Denman, R., Hickman, G., ve Slovak, J. (2001). Rural tourism in Roznava Okres:a Slovak case study. Tourism Management, 22, 193-202.

Çil, B. (2008). İstatistik. Ankara: Detay.

Çolak, O. (2009). Turistik Ürün Çeşitlendirme Kapsamında Kırsal Turizm ve Kırsal Turizm İşletmeciliği: Şirince Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.

Davis, D., Kastenholz, E. ve Paul, G. (1999). Segmenting Tourism in Rural Areas: The Case Of North And Central Portugal. Journal of Travel Research, 37, 353-363. Demirci, D. (2010). Isparta Evleri. Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

Dickinson, J.E. ve Dickinson, J.A. (2006). Local Transport and Social Representations : Challenging the Assumptions for Sustainable Tourism. Journal of Sustainable Tourism, 14 (2), 192-208.

Duran, C. (2012). Türkiye’de Dağlık Alanların Kırsal Turizm Açısından Önemi. KMÜ Sosyal ve Ekonomı̇k Araştırmalar Dergı̇si, 14 (22), 45-52.

Durgun, A. (2006). Bölgesel Kalkınmada Kırsal Turizmin Rolü: Isparta Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta. Ekim, R. M. (2006). Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Politikaları ve Türkiye’nin Uyumu. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İzmir. Eklund, E., Franklın, A. ve Marsden, T. (2004). Rural Mobilization as Rural Development: Exploring the Impacts of New Regionalism in Wales and Finland. International Planning Studies, 9 (2), 79-100.

Ernawati, D., Birtles, A. ve Sugiarti, P. (2003). The Potential for Developing Ecologically Sustainable Rural Tourism in Surararta, Indonesia: A Case Study. Asean Journal On Hospitality and Tourism, 78-90.

Ferreira, S. (2004). Problems associated with tourism development in Southern Africa: The case of Transfrontier Conservation Areas. Geo Journal, 60, 301-310.

Fesenmaier, D.R., Fesenmaier, J., Vanes, J.C. ve Wılson, S. (2004). Factors for Success in Rural Tourism Development. Journal of Travel Research, 132-138.

Garrod, B., Wornell, R., ve Youell, R. (2006). Re-Conceptualising Rural Resources As Countryside Capital: The Case of Rural Tourism. Journal of Rural Studies, 117- 128.

Gılbert, D.C. (1993). Issues in Appropriate Rural Development for Southern Tourism Ireland. Leisure Studies, 12, 137-146.

Gül, F., Türkben, C. ve Uzar, Y. (2012). Türkiye’de Bağcılığın Tarım Turizmi (Agro Turizm) İçinde Yeri ve Önemi. KMÜ Sosyal ve Ekonomı̇k Araştırmalar Dergı̇si, 14 (23), 47-50.

Grykien, S. (1999). Tourist Farms in Lower Silesia, Poland. Geo Journal, 279-281. Hackl, F. ve Gerald, J.P. (1997). Towards More Efficient Compensation Programmes for Tourists Benefits From Agriculture in Europe Environmental and Resource Economics, Journal of Travel Research, 10, 189 – 205.

Hall, D.R. (1999). Rural Diversification in Albania. Geo Journal, 46, 283–287. Hassan, S.S. (2000). Determinants of Market Competitiveness in an Environmentally Sustainable Tourism Industry. Journal of Travel Research, 38, 239-245.

Huylenbroeck, G.V., Meensel, J.V. ve Vanslembrouck, I. (2005). Impact of Agriculture on Rural Tourism: A Hedonic Pricing Approach. Journal of Agricultural Economics, 56 (1), 17-30.

Hürmüzlü, B.(2007). Pisidia’da “Gömü Geleneklerinin” Işığında Kültürler Arası

İlişkiler. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15, 1-22.

Isparta Çevre Durum Raporu (IÇDR), 2011.

Isparta İl Kültür ve Turizm Envanteri (IKTE), 2011.

Jenkıns, T. ve Olıver, T. (2003). Symposıum Report: Maın Paper, Sustaining Rural Landscapes: The Role of Integrated Tourısm. Landscape Research, 28 (3), 293- 307.

Johnston, R. ve Tyrrell, T.J. (2005). A Dynamic Model of Sustainable Tourism. Journal of Travel Research, 44, 124-134.

Jolliffe, L. ve MacDonald, R. (2003). Cultural Rural Tourısm: Evidence from Canada. Annals of Tourism Research, 30 (2), 307–322. 10.03.2013 tarihinde

www.elsevier.com/locate/atoures adresinden erişilmiştir.

Kahraman, N. ve Türkay, O. (2004). Turizm ve Çevre. Ankara: Detay.

Kılıç, B. ve Kurnaz, A. (2010). Alternatif Turizm ve Ürün Çeşitliliği Oluşturmada Ekolojik Çiftlikler: Pastoral Vadi Örneği. İşletme Araştırmaları Dergisi, 2 (4), 39-56.

Kım, K. ve Mcgehee, N.G. (2004). Motivation for Agri-Tourism Entrepreneurship. Journal of Travel Research, 43, 161-170.

Kım, K., Jennings, G.R. ve Mcgehee, N.G. (2007). Gender And Motivation For Agri Tourism Entrepreneurship. Tourism Management, 28, 280–289.

Kızılırmak, İ. (2006). Türkiye’de Düzenlenen Yerel Etkinliklerin Turistik Çekicilik Olarak Kullanılmasına Yönelik Bir İnceleme, Sosyal Bilimler Dergisi, 15.

Kiper, T. (2006). Safranbolu Yörükköyü Peyzaj Potansiyelinin Kırsal Turizm Açısından Değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Kurt, İ.B. (2009). Beypazarı İlçesinde Kırsal Turizm. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Küçükaltan, D. (2002). Tarım Turizmi ve Türkiye‘de Tarım Turizmi işletmeciliği. T.C. Turizm Bakanlığı, II. Turizm şurası, Ankara, 1, 143-157.

Mafunzwaini, A.E. ve Hugo, L. (2005). Unlocking the Rural Tourism Potential of the Limpopo Province of South Africa: Some Strategic Guidelines. Journal of Travel Research, 22(2), 251-265.

Marquez, J. (2006). An Analysis of Cruise Ship Management Policies in Parks and Protected Areas in the Eastern Canadian Arctic. A thesis presented to the University of Waterloo in fulfillment of the thesis requirement for the degree Of Master of Arts in Recreationand Leisure Studies, Waterloo, Ontario, Canada. Mahony, K. ve Zyl, J.V. (2002). The Impacts of Tourism Investment on Rural

Communities: Three Case Studies in South Africa. Journal of Travel Research, 19

(1), 83-103.

Morgül, Ş.M. (2006). Trakya Bölgesinde Kırsal Turizm Potansiyelinin

Değerlendirilmesine İlişkin Analiz: Kırklareli Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.

Mcclinchey, K.A. (1999). Rural Images, Tourısm and Sustainability: Perceptions of Rural Accommodation Operators and their Visitors inWaterloo-Wellington Region, M.S.Thesis, Ontairo.

Mccool, S.F., Moısey, R.N. ve Nıckerson, N.P. (2001). What Should Tourism Sustain? the Disconnect with Industry Perceptions of Useful Indicators. Journal of Travel Research, 40, 124-131.

Oppermann, M. (1996). Rural Tourısm in Southern Germany. Annals of Tourism Research, 23(1), 86-102.

Özgüç, N. (1998). Turizm Coğrafyası. İstanbul: Çantay.

Özkan, E. (2007). Türkiye’de Kırsal Kalkınma Politikaları ve Kırsal Turizm. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Öztürk, Y. ve Yazıcıoğlu, İ. (2002). Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Alternatif Turizm Faaliyetleri Üzerine Teorik Bir çalışma. 1-14. 27.03.2013 tarihinde

www.ttefdergi.gazi.edu.tr/makaleler/2002/Sayi2/183-195.pdf adresinden erişilmiştir.

Puczko, L. ve Ratz T. (1998). Rural Tourısm and Sustaınable Development. Rural Tourism Management: Sustainable Options İnternational Conference, SAC, Auchincruive, Scotland.

Ratz, T. (1996). Sustainable Tourism Development in Evo, Finland. Budapest University of Economic Sciences, Paper presented in the Naturexpo'96 International

Conference Budapest.

Roberts, L. ve Sharpley, R. (2004). Rural Tourism-10 Years On. International Journal Of Tourism Research, 6, 119-124.

Sargın, S. (2006). Sütçüler’de Kır Yerleşmeleri ve Yerleşme Düzenine Etki Eden Faktörler. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16 (1), 63-87.

Sharpley, R. (2007). Flagship Attractions and Sustainable Rural Tourism Development: The Case of the Alnwick Garden, England. Journal of Sustainable Tourism, 125-143. Soykan, F. (2000). Kırsal Turizm ve Avrupa'da Kazanılan Deneyim. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 2, 9-11.

Soykan, F. (2003). Kırsal Turizm ve Türkiye İçin Önemi. Ege Coğrafya Dergisi, (12): 1-13. Şen, S.D. (2010). Turizmin Çevresel Etkileri ve Bir Çözüm Olarak Ekoturizm. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.

Şerefoğlu, C. (2009). Kalkınmada Kırsal Turizmin Rolü 2007-2013 Yılları Arasında Ülkemizde Uygulanacak Olan IPARD Kırsal Kalkınma Programındaki Yeri, Önemi ve Beklenen Gelişmeler. Uzmanlık Tezi, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, Ankara.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı. (2007). Türkiye Turizm Stratejisi 2023. Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, Yayın No: 3085, Ankara.

T.C. Isparta Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2011). Isparta Rehberi. Isparta. Uçar, M. (2010). Kırsal Turizmin Sosyo- Ekonomik Yapıya Etkisi ve Fethiye Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Muğla. Uçar, N. (2010). Turizm Kırsal Alana Etkisi: Gökçeada Örneği. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Ural, A. ve Kılıç, İ. (2006). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi. Ankara: Detay.

Van Kleef, J.A.G. ve Roome, N.J.(2007). Developing Capabilities and Competence for Sustainable Business Management as Innovation. A Research Agenda, 38-51. Walmsley, D.J. (2003). Rural Tourism: Case of Lifestyle-Led Opportunities. Journal of Travel Research, 61–72.

Wıesmann, U., Zimmermann, A., Rist, S., Chidambaranathan, M. ve Escobar, C. (2007). Moving From Sustainable Management to Sustainable Governance of Natural Resources: The Role of Social Learning Processes in Rural India, Bolivia and Mali. Journal of Rural Studies, 23–37.

Wight, P.A. (2002). Supporting the Principles of Sustainable Development in Tourism and Ecotourism: Government’s Potential Role. Current Issues in Tourism, 222 – 244. Yaylı, A. ve Yayla, İ. (2012). Turistlerin Her Şey Dahil Sistemini Tercih Etme Nedenleri. İşletme Araştırmaları Dergisi, 143-162. 10.05.2013 tarihinde

http://asosindex.com/journal-articlefulltext?id=20087&part=1 pdf sayfasından erişilmiştir.

Zengin, B. (2006). Turizm Coğrafyası. İstanbul: Değişim.

http://www.bugday.org/tatuta adresinden 10.08.2013 tarihinde erişilmiştir. www.ktbyatirimisletmeler.gov.tr adresinden 15.05.2013 tarihinde erişilmiştir. www.tursab.org.tr adresinden 25.10.2013 tarihinde erişilmiştir.

http://iibf.bartin.edu.tr/alperaytekin/files/saglik_6.pdf adresinden 08.07.2014 tarihinde erişilmiştir.

ilgiden ve yapacağınız katkılardan dolayı şimdiden teşekkür ederiz.

Tez Danışmanı Tezi Hazırlayan

Doç. Dr. Ali YAYLI İpek ÜNAL

Gazi Üniversitesi

1.BÖLÜM:KİŞİSEL BİLGİLER A)Mesleğiniz :

( ) Çiftçi ( ) Memur ( ) İşçi ( ) Ev Hanımı ( ) Emekli ( ) Esnaf ( ) Öğrenci ( ) İşsiz B)Yaşınız : ... C) Cinsiyetiniz: ( ) Kadın ( ) Erkek

D)Eğitim durumunuz :

( ) İlkokul ( ) Ortaokul ( ) Lise ( ) Üniversite

E)Ortalama Geliriniz : ( ) 0-1000 tl ( ) 1001-2000 tl ( ) 2001-3000 tl ( ) 3001-4000tl ( ) 4001 tl ve üzeri F) Yaşadığınız yer? ( ) İlçe Merkezi ( ) Köy

G)Aşağıdaki ekonomik faaliyetlerden hangisini sürdürüyorsunuz:

( ) Çiftçilik ( ) Hayvancılık ( ) Çiftçilik ve Hayvancılık ( ) Halıcılık ( ) Gülcülük ( ) Diğer..

2.BÖLÜM: SÜTÇÜLER İLÇESİNDE YAŞAYAN HALKIN KIRSAL TURİZME BAKIŞ AÇILARININ ANALİZİ ANKET SORULARI

1-Turistlerle iletişim kurmak eğlenceli olduğunu düşünüyorum.

( ) Tamamen Katılıyorum ( ) Katılıyorum ( ) Kararsızım ( ) Katılmıyorum ( )Hiç Katılmıyorum 2-Yöremizin her yönden bir turizm, kültür ve tarih kenti olduğuna inanıyorum.

Benzer Belgeler