• Sonuç bulunamadı

Katılımcı Tabii ki Her bölüm müdürü kendi personelini seçerken tecrübeli ve eğitimli kişileri almayı tercih ediyor Personelin tecrübeli ve eğitimli olması direkt

Hizmet Tehdidi Tedarikçilerin Pazarlık

10. Katılımcı Tabii ki Her bölüm müdürü kendi personelini seçerken tecrübeli ve eğitimli kişileri almayı tercih ediyor Personelin tecrübeli ve eğitimli olması direkt

olarak tesisin başarısını etkiliyor. Yaz-kış açık olduğumuz için kemikleşmiş sağlam bir kadromuz var. Bu da bize olumlu yansıyor. Misafirlerin söyledikleri de bu yönde.

11.Katılımcı Yaz kış açık bir oteliz. Kış mevsiminde kalan bir kemik kadromuz var. Yaz mevsiminde ise sürekli bir sirkülasyon var. En uzun süredir çalışanımız 10 senedir burada. Dediğim gibi kış mevsiminde otelde kalan personel kemik kadromuz.

12.Katılımcı Tabii ki. Hizmet sektöründe işletmeyi öne çıkaran etmenlerden biri çalışanların kalitesidir. Çalışanların yeterli iş becerisine ve bilgisine sahip olması işletmeyi her zaman bir adım ön plana çıkarır. 12 ay açık bir otel olduğumuz için belirli bir kadromuz var. Yoğun sezonda stajyerler vs. sayesinde açığı da kapatıyoruz. Her personel kendi bölümünde gayet iyi.

13.Katılımcı Bizimle çalışmaya başlayan herkes belirli bir hedef için gelmiştir. Şirketin bu kişilerden beklentileri vardır. Şartları vardır. 12 ay açık bir otel olduğumuz için eğitimlerimizi 12 ay devam ettirebiliyoruz.

14.Katılımcı Örnek vermek gerekirse genel müdürümüzün acentelerle arası çok iyi. Beş senedir bizimle birlikte çalışıyor ve bu beş senede otelimize çok şey kazandırdı. Onun döneminde 5 yıldıza geçtik. Kalitemizi yükseltti ve doğal olarak fiyatlarımız da yükseldi. Diğer çalışanlarımız da çok iyi. Otelden memnun ayrılan bir misafir bizi pazarda güçlü kılar. Bu memnuniyet de çalışanlarla oluyor.

15.Katılımcı Bu otelde çalışanlar en az beş senedir burada çalışan kişilerdir. Kemik bir kadromuz var. Çoğu kişi bu otelin kuruluşundan bu yana burada çalışıyor. Çalışanlar oteli sahiplenmişler ve içten hizmet veriyorlar.

16.Katılımcı Hizmet sektöründe çalışıyoruz. Çalışanlarımız olmadan yapamayız. Güvenmediğimiz kimse ile çalışmayız. Departman amirlerinin işletmedeki çalışma ortalamalarına bakarsak 10 senenin üzerindedir. Bu da bize avantaj sağlıyor.

Araştırmada çalışanların bilgi ve yeteneklerinin rekabet avantajına etkisini ölçmeye yönelik soruya katılımcıların tamamı personelin çok önemli olduğu

yönünde görüş bildirmiştir. 16 katılımcıdan 15’i işletme bünyesinde uzun yıllardır çalışan personellerin olduğunu belirtmiştir. Bir katılımcı ise tüm çalışanların yeni olduğunu söylemiş, bunun sebebinin de eski çalışanların yeterli hizmet kalitesini verememesi olduğunu belirtmiştir.

4.5. Tedarikçilerle Olan İlişkilerin Rekabet Üstünlüğüne Etkisine Yönelik Bulgular

Bu bölümde tedarikçilerle olan ilişkilerin rekabet üstünlüğüne etkisine yönelik katılımcı görüşleri yer almaktadır. Elde edilen bulgular Tablo 8’de ayrıntılı olarak verilmiştir.

Tablo 8. Tedarikçilerle Olan İlişkilerin Rekabet Üstünlüğüne Etkisine Yönelik Katılımcı Görüşleri

Soru Tedarikçilerinizle olan ilişkilerinizin (tedarikçilerinizin güçlü yönlerini dikkate alarak) rekabet üstünlüğü elde etmenizde etkisi var mıdır? Bu etkiyi nasıl değerlendirirsiniz?

1.Katılımcı Kesinlikle vadeli çalışmıyoruz. Çek senet vs. kullanmıyoruz. Her hafta cuma günleri ödemeleri yaparız. Her tedarikçi ile de çalışmayız. Belirleyici olarak İSO kalitesini baz alıyoruz. 2015’den bu yana İSO tarafından iki haftada bir denetimler yapılır. Yıl olarak düşündüğümüz zaman 52 haftanın 26 haftası denetimdeyiz. Durum böyle olunca tedarikçileri de denetlemek zorunda kalıyoruz. İSO standartlarına uymayan tedarikçilerle hemen ilişik kesiyoruz.

2.Katılımcı En iyi kaliteyi kullanmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar tedarikçilerimizden gayet memnunuz. Marka ile hizmet vermediğimiz için, rekabette pek etkili olduğunu düşünmüyorum.

3.Katılımcı Yıllardır aynı tedarikçilerle çalışıyoruz. Onlar bizi tanıyor biz de onları tanıyoruz. Rekabet üstünlüğü sağladığını tam olarak bilemiyorum.

4.Katılımcı Bünyesinde bulunduğumuz inşaat firmasının çalıştığı büyük firmalar var. Onlardan tedarik sağlıyoruz. Tedarik için merkez ofisimiz var. Merkez ofis bünyesindeki tüm oteller için tedarikte karar verici. Her şey dâhil bir otel olmadığımız için çok fazla bir tedarikçimiz de yok.

5.Katılımcı Tedarikçiler oldukça fazla. Çok ciddi bir alım söz konusu. Her şey dâhilde tüketim çok fazla. Kapasitemiz de çok yüksek. Tedarikçilerle bize rekabet sağlayan en önemli şey tüm alımlarımızı nakit olarak yapmamız. Nakit olarak ve düzenli aralıklarla ödeme yaptığımız için hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu da tedarikçiler arasında bizi birkaç adım öne çıkarıyor. Durum böyle olunca hiçbir tedarikçimiz de bizi yarı yolda bırakmıyor. Kazan-kazan mantığını uyguladığımız sürece iki taraf da zarar görmez.

Tablo 8. Devamı

6.Katılımcı Otelimizin her alanda tedarikçisi var. Günlük gelen standart ürünlerimiz var. Örneğin en basitinden domates alıyoruz. Bu bize anlaşmalı olduğumuz bir manavdan geliyor. Bu manav bize ürünü kötü ve geç de getirebilir. Tedarikçilerimizle ilgili sıkıntı yaşamıyoruz. Tedarikçilerinizin iyi olması misafir memnuniyetini etkiliyor. Sürekli tedarikçilerimiz var. Onlarla çalışıyoruz. Tatil günlerinde bile yardımcı olurlar. Geçenlerde fotokopi makinamız bozuldu. Pazar günü olmasına rağmen firmanın müdürü geldi ve sorunu kısa bir süre içinde çözdü.

7.Katılımcı Tedarikçilerimiz yıllardır çalıştığımız firmalar. Gecenin geç saatlerinde gerekirse dükkan bile açarlar. Bu da bize rekabet avantajı kazandırıyor. Tedarikçilerimizi seçerken de kaliteli ürüne önem veriyoruz.

8.Katılımcı Turizm sektörünün 37 işletme kalemiyle bağlantısı bulunuyor. Tamir-tadilat işleri, yeme içme vs. Temel prensibimiz çalıştığımız tedarikçilerin kalite sistemlerinin olması, bakanlıklar tarafından onaylı ürünlerinin olması, depolama-taşıma koşullarının düzgün olmasıdır. Ödemelerimizi düzgün yapıyoruz. Tedarikçiler elbette ki önemlidir.

9.Katılımcı Ben şahsen tedarikçilerle ilgilenmiyorum. Bu tür işlerden her zaman uzak durmuşumdur. Bu konu ile alakalı pek bir şey söyleyemeyeceğim. Bu sene tedarikçiler de değişti. Dünya genelinde tanınan markalarla çalışıyoruz artık. Geçen senelerde adı duyulmayan ürünler kullanılıyormuş. 5 yıldızlı bir otelseniz markası tanınmış ürünler almak zorundasınız.

10. Katılımcı Çok fazla etkisi olduğunu düşünmüyorum. Zaten iyi olan tedarikçilerle