• Sonuç bulunamadı

Katılımcı Şehir merkezinde yer almamız en önemli farkımız Bize gelen misafir ulaşım sıkıntısı yaşamayacak, trafik sıkıntısı yaşamayacak Her otelin

Hizmet Tehdidi Tedarikçilerin Pazarlık

10. Katılımcı Şehir merkezinde yer almamız en önemli farkımız Bize gelen misafir ulaşım sıkıntısı yaşamayacak, trafik sıkıntısı yaşamayacak Her otelin

kendine göre bir hizmeti var. Hizmet kısmına değinmek istemiyorum.

11.Katılımcı Bot taksileri tüm oteller kullanabiliyor. Bardakçı Koyu küçük bir yer. Bize sunduğu tüm avantajları tüm rakiplerimize de sunuyor. Buraya gelen misafir genelde deniz için geliyor. Diğer işletmelerin belki menüsü daha geniştir.

12.Katılımcı Çok iyi bir mutfağa sahip alakart restoranımız var. Ön plana çıkan ürünümüz de suşidir. Bodrum’un en iyisi olduğu konusunda iddialıyız. 12 ay açık bir spa salonumuz var. Bahsettiğim restorana otel misafirleri haricinde dışardan misafir de kabul ediyoruz.

13.Katılımcı İşletme olarak avantajı da var dezavantajı da. İşletme hedeflerini bu konuma göre yönlendirmek lazım. Denize sıfır konumda değiliz. 200 metre mesafede kendi plajımız var. Servis sağlıyoruz. Tüm otellerde olduğu gibi sabah 8 den akşam 6 ya kadar açık plajımız.

Tablo 6. Devamı

14.Katılımcı Biz ultra her şey dâhil çalışıyoruz. Rakiplerimizden konum ve alan olarak onlardan daha avantajlıyız. Bizim çocuklu aileler için olanaklarımız var. Mini Club, çocuk havuzu vs. Rakiplerimiz çocuklu aile kabul etmiyor.

15.Katılımcı Dediğim gibi rakiplerimizin çoğu sezonluk çalışan oteller. Biz kış aylarında da çalışıyoruz. Kış aylarında iş sebebiyle gelen misafirlerimiz çok oluyor. Bodrum merkeze yakın olmamız bunu sağlıyor. Misafirlerimizin özel istek ve beklentilerine cevap verebilecek çok fazla odası olmayan bir işletmeyiz.

16.Katılımcı Mesela bizim verdiğimiz yemeği hiçbir işletme veremez. Temizliğimiz çok iyidir. Ultra her şey dâhil oteliz. Kalite dediğimiz şey ihtiyaçların karşılanma oranıdır. Biz de kaliteli olmak istiyorsak misafirlerin ihtiyaçlarını karşılamak zorundayız.

Araştırmada rakiplerden farklı olduğu düşünülen konuların rekabet avantajına etkisini ölçmeye yönelik soruya katılımcılar çok farklı görüşler bildirmişlerdir. Alınan cevaplardan benzerlik gösteren bazı konular ise Bodrum merkeze yakınlık, restoran kalitesi, büyük bir firmanın bünyesinde olmak ve ultra her şey dâhil konseptinde faaliyet göstermek şeklinde öne çıkmıştır. Diğer konular ise rakiplerden farklı konsept olarak çalışmak, çocuklara yönelik aktiviteler sunabilmek, çocuk kabul etmemek, Avrupa’da en iyi otel ödülü almış olmak şeklinde sıralanabilir.

4.4. Çalışanların Bilgi ve Yeteneklerinin Rekabet Üstünlüğüne Katkısına Yönelik Bulgular

Bu bölümde işletme çalışanlarının bilgi ve yeteneklerinin rekabet üstünlüğüne katkısına yönelik katılımcı görüşleri yer almaktadır. Elde edilen bulgular Tablo 7’de ayrıntılı olarak verilmiştir

Tablo 7. Çalışanların Bilgi ve Yeteneklerinin Rekabet Üstünlüğüne Katkısına Yönelik Katılımcı Görüşleri

Soru Çalışanlarınızın bilgi ve yeteneklerinin işletmenize rekabet üstünlüğü sağladığını düşünüyor musunuz?

1.Katılımcı Muhasebe müdürü 27 yıldır bu otelde. Aşçı başı 18 yıldır bu tesiste. HK müdürü 20 yıldır bu tesiste. İçinde bulunduğumuz zamanlarda turizm sektöründe çok fazla çalışanın sürekli değiştiğini görüyoruz. Bizim tesisimizde sürekliliği olan bu çalışanlarla bir aile olduk.

2.Katılımcı Elbette çalışanlar işini iyi yaptığı sürece avantaj sağlar. Çalışanlarımızı eğitmek ve onları geliştirmek için sürekli bir takım eğitimler planlıyor ve uygulamaya çalışıyoruz. Çalışanların işini iyi yapması direkt olarak müşteri memnuniyeti sağlıyor. Sürekli çalışanlar devamlı gelen misafirlerimizi tanıyor. Ve aynı şekilde misafirin de çalışanı tanıması memnuniyet sağlamamızı kolaylaştırıyor. Çalışanlarımızı değiştirdiğimiz zaman her şey sil baştan oluyor. Tüm departmanlarda işleri sürdüren bilinçli personelimiz var. En tepeden en alta kadar kemik bir kadromuz var.

3.Katılımcı Elbette var. Yıllardır bizimle birlikte olan çalışanlarımız çoğunlukta. Bu da tabii ki misafir memnuniyetini arttırıyor. Bu da bize rekabette avantaj sağlıyor.

4.Katılımcı Otelimizin bahsettiğim büyük bir inşaat firmasının bir oteli olması kaliteli personel temin etmemize sağlıyor. Zincir otellerden de ekibimize katılanlar oluyor. Bu kişilerin tecrübeleri bize katkı sağlıyor. Çalışanlarımızdan bir şeyler öğreniyoruz. Özellikle yönetim kısmındaki personel uzun yıllardır bu otelin bünyesinde. En yeni personel benim, ben de 5 senedir bu oteldeyim. Uzun yıllardır bu otelde çalışan personel oteli iyi tanıyor. Misafirleri iyi tanıyor. Misafirlerin ne istediğini iyi biliyor. Bu sayede misafir memnuniyetimiz artarak devam ediyor. Bu da rekabette avantaj sağlıyor.

5.Katılımcı Kesinlikle. Geçen sene bu tesiste 11 yıllık bir ekip vardı. Bu ekip tamamen gönderildi. Genel müdüründen en alttaki kişiye kadar. Tüm ekip yöneticileri yeni, tüm ekip yöneticileri dinamik ve genç. Ben de yeniyim. Çoğu kişi mart ayında başladı. Daha bir sene bile olmadı. Bizim buraya gelme nedenimiz de söylemiş olduğunuz o yetenekler. Ve bizim çevrede yapmış olduğumuz etki. Buraya gelen bir kişi X kişi orada çalışıyor B kişisi oraya gelmiş, demek ki bir değişiklik var dedirtebilmemiz. Ve bizim burada alt kadrodaki kişilere vermiş olduğumuz eğitimler. Bunların farkındalığını hem misafirlerimize hem de diğer kişilere çok rahat hissettirebiliyoruz.

6.Katılımcı Çalışanlar çok önemli. Şöyle söyleyeyim. Restoran şefimiz mesela rezervasyon getirir. 15 senelik misafir cep telefonuyla restoran şefini arayarak rezervasyon kaydı yaptırabiliyor. Whapsapptan rezervasyon bilgilerini yazarlar, fiyat bile sormazlar. Bu şekilde rezervasyon veren yerli de var yabancı da. Çalışanlarımız çok eskiden beri bizimle beraber. 10 senedir 15 senedir. Hatta otelin ilk açıldığı günden bu yana burada çalışanlar var. Bir önceki sene gelen misafirler tekrar geldiğinde tanıdık yüz gördüğü zaman memnun oluyor. Her misafirin beklentisi farklıdır. Herkesi memnun edemezsiniz. İnsanların birbiri ile olan etkileşimi eksileri her zaman götürür. Mesela yemek bir gün kötü olabilir. Ama misafir sürekli gelen biriyse ve personeli tanıyorsa bunu dert etmez. Hizmet işletmelerinde çalışanı etkisiz kılmak mümkün değildir.

Tablo 7. Devamı

7.Katılımcı Bizim bir kalite güvence müdürümüz var. Özlem hanım personele rutin olarak haftalık eğitimlerini veriyor. Garson, HK vs. her personel haftalık olarak kendini geliştirmeye çalışıyor. Personel bu sektörde çok önemli.

8.Katılımcı Kesinlikle bilginin gücüne inanan bir işletmeyiz. Çalışanlarımızı sürekli eğiterek işlerinde daha iyi olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Üniversite ve turizm meslek liselerinden personel temin ediyoruz. Turizm eğitimi almış ya da turizm sektöründe deneyimi olan personelleri tercih ediyoruz. 2006 yılında yapılmış olan bir otel olarak buranın kemik bir kadrosu ve istikrarlı bir yapısı var. Personelle ilgili uzun vadede çalışmalar yapılıyor.

9.Katılımcı Çok önemli. Bu sene profesyonel bir ekip kuruldu otelimizde. Genel müdürümüz, şefimiz, F&B müdürümüz olsun, tecrübesi iyi olan kişiler. Bu sezon misafir memnuniyetini daha da arttırmak adına yapılan çalışmalar bunlar. Bilgi ve yetenek olarak bölge otelleri içerisinde en kalifiye ekiplerden biriyiz. Bu sene ekip yeni ancak tecrübesi fazla olan personellerden kuruldu.

10. Katılımcı Tabii ki. Her bölüm müdürü kendi personelini seçerken tecrübeli ve eğitimli