• Sonuç bulunamadı

Katılım Sağlanan Toplantı, Fuar, Seminer, Konferans vb. Faaliyetler

3. Faaliyetlere İlişkin Bilgi ve Değerlendirmeler

3.2. Performans Bilgileri

3.2.4. Katılım Sağlanan Toplantı, Fuar, Seminer, Konferans vb. Faaliyetler

12 Ocak 2016 – G.Doğu Anadolu Bölgesi’nde Suriye Krizinin Etkilerinin Azaltılması Projesi

İl Göç İdaresi, İŞKUR, KMTSO, GAP İdaresi, McKinsey, UNDP ve Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi temsilcilerinin katıldığı çalıştay kapsamında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Suriye Krizinin Etkilerinin Azaltılması Projesi Kahramanmaraş ilindeki Suriyeli göçmenlerin istihdam durumu değerlendirilmiştir.

21-23 Ocak 2016 – Ulusal Girişimcilik Ekosistem Buluşması

21-23 Ocak 2016 tarihleri arasında Adana Divan Otelinde Çukurova Kalkınma Ajansı ve Uluslararası Girişimcilik Merkezi işbirliğinde Türkiye’de girişimcilik alanında faaliyet gösteren kamu kurumları, şirketler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve networkleri bir araya getirecek Ulusal Girişimcilik Ekosistem Buluşması toplantısına Ajansımızdan 1 uzman katılım sağlamıştır.

22 Ocak 2016 – İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı

Valilik Rahime Hatun Toplantı Salonunda Sn. Valimiz Kerem Al’ın başkanlığında İl İstidam ve Mesleki Kurulu’nun toplantısına Osmaniye Yatırım Destek Ofisi tarafından katılım sağlanmıştır.

23 Ocak 2016 – Kahramanmaraş Ulaşım Çalıştayı

23 Ocak 2016 tarihinde Kahramanmaraş Valiliği tarafından düzenlenen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın katılımıyla gerçekleştirilen “Kahramanmaraş Ulaştırma Çalıştayı” organizasyonunda görev alınmıştır. Çalıştayda Kahramanmaraş ilinde ulaşım alanında gerçekleştirilen yatırımların mevcut durumu, tamamlanan yatırımlar, devam eden ve planlanan yatırım faaliyetleri değerlendirilmiş ve daha sonra katılımcıların görüş ve önerileri alınmıştır. Kahramanmaraş İli Ulaşım Stratejisi ve Eylem Planına yönelik öneriler Kahramanmaraş Valiliği İl Planlama Müdürlüğü ile paylaşılmıştır.

26 Ocak 2016 - Hassa Tüneli ve Hassa OSB Tanıtım Toplantısı

Hassa Kaymakamlığı tarafından 2016 yılında başlanması planlanan Hassa Tüneli ve Hassa OSB Projeleri'nin Hatay İş Dünyası'na tanıtılması amacıyla bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıdan önce Hassa OSB'nin kurulacağı alan ziyaret edilmiştir. Ardından Hassa Belediyesi Salonunda düzenlenen toplantı Hassa Kaymakamı ve Hassa Belediye Başkanı'nın açılış konuşmalarıyla başladı. Sonrasında Hassa Kaymakamlığı Proje Ofisi tarafından projelerin tanıtımı gerçekleştirildi. Tanıtımın ardından Projelerin bölge ekonomisine katkıları ile ilgili önce İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası akabinde Ajansımız değerlendirmesi katılımcılarla paylaşılmıştır.

26 Ocak 2016 - Kamu-Üniversite-Sanayi (KUSİ) İşbirliği Toplantıları ve Firma Ziyaretleri

Türkiye Kamu-Üniversite-Sanayi (KUSİ) Strateji ve Eylem Planı kapsamında ilk toplantı, 26 Ocak 2016 tarihinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinasyonunda Hatay Valiliği’nde gerçekleştirilmiştir. Söz konusu program kapsamında Ajansımız DOĞAKA, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, KOSGEB Hatay İl Müdürlüğü, Mustafa Kemal Üniversitesi yetkililerinin katılımlarıyla farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalara ziyaretler gerçekleştirilmiştir. Gerçekleşen ziyaretlerde firmalar hakkında bilgi alınıp sıkıntıları dinlendikten sonra kendilerine işbirliği yapılabilecek konular, üniversite, kalkınma ajansları ve KOSGEB in faaliyetleri hakkında bilgi verilmiştir.

28/29 Ocak 2016 - Hatay Genç İşadamları Derneği (HAGİAD) İşbirliği Platformu

28/29 Ocak tarihlerinde HAGİAD tarafından Anemon Antakya Otelinde yapılan İşbirliği Platformu seminer ve etkinliklerine dernek üyeleri, Ajansımız ve davetli kurumlar katılım sağlanmıştır. Açılışı HAGİAD Başkanı Zekiye Çankaya Fakıoğlu tarafından yapılan toplantıda dernek üyesi firmalar ürünlerinin tanıtımını yapmıştır.

Platformun amacı, üyelerle ortak iş yapabilmesi ve işbirliği fırsatları yakalamasıdır. 2. HAGİAD İşbirliği Platformu konuşmaların akabinde firmaların gezilmesi ve ardından verilen bir kokteyl ile son bulmuştur.

1/29 Şubat 2016 - THY ile Hatay için “Ayın Rotası” Kampanyası Düzenlenmesi

Kış döneminde Hatay Turizmini canlandırmak ve tanıtım amacıyla THY, Anadolujet, aşağıda yer alan Bölge otelleri, restoranlar ve bir araç kiralama firmasıyla birlikte; THY Hatay iline gelen turistlere indirimli uçak bileti, konaklama, rehberlik hizmeti sağlanması ve hediye verilmesini içeren bir kampanya düzenlenmiştir. Kampanya kapsamında Şubat ayında hava yoluyla Hatay’ı ziyaret edecek misafirler için;

 Gidiş-dönüş uçak biletleri 120 TL (Her türlü vergi, hizmet vs. bedeller dahil) ve kampanyaya katılan otellerde gerçekleştirilecek konaklamalarda %25 indirim,

 Kampanyaya katılan restoranlarda %25 indirim,

 Kampanyaya katılan araç kiralama şirketinden %40 indirim,

 DOĞAKA tarafından hediye olarak sunulan yöresel ürün, (Defne sabunu)

imkanları sunulmuştur. 2016 yılı Şubat ayı boyunca proje bilgileri THY web sitesinde yer almıştır.

11 Şubat 2016 - Antakya Uzun Çarşı Yöresel Ürün Satış Noktaları İyileştirme Toplantıları

Antakya’nın önemli alışveriş merkezlerinden biri olan tarihi Uzun Çarşı’da faaliyet gösteren gıda satış noktalarının ilgili mevzuatlar çerçevesinde üretim ve satış yapmalarını sağlamak ve eksikliklerin giderilmesine yönelik neler yapılabileceğini ortaya koymak üzere Ajansımız DOĞAKA ev sahipliğinde Hatay Büyükşehir Belediyesi, Uzun Çarşı Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği, Antakya Bakkallar ve Manavlar Odası, Hatay Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve Antakya İlçe Müdürlüğü’nden temsilcilerin katılımıyla 16 Aralık 2015 tarihinde başlatılan toplantılara 11 Şubat 2016 tarihinde Hatay Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda yapılan toplantıyla devam edilmiştir. Katılımcı her bir kurumun sorumluluk alanları ve yapılabilecekler üzerine görüşmeler gerçekleştirilmiş ve görev dağılımı yapılmıştır.

24 Şubat 2016 - Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Toplantısı

2015 yılında yayınlanan yönetmelikle kurulan KUSİ komitesinin genişletilmiş işbirliği toplantısına 24 Şubat 2016 tarihinde katılım sağlanmıştır.

8 Mart 2016 – Hatay İl Su Yönetim Koordinasyon Kurulu Toplantıları

8 Mart 2016 tarihinde düzenlenen Hatay İl Su Yönetim Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na, Hatay Yatırım Destek Ofisi ile birlikte katılım sağlanmış olup, Hatay Zeytincilik Sektörü ve Karasu Atıkları sorununun çözümüne yönelik Ajansımız koordinasyonunda yürütülen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Hatay Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve SS Hatay Zeytinyağı, Sabun, Pirina Yan Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi işbirliği içerisinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

9 Mart 2016 – Altınözü Zeytincilik İhtisas OSB ÇED Başlangıç Toplantısı

Hatay’ın Altınözü ilçesinde Zeytincilik Organize Sanayi Bölgesi yapılması planlanmaktadır. Söz konusu Sanayi Bölgesi’ne dair Fizibilite Raporunun hazırlanabilmesi için Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı çatısı altında ilgili paydaşlar ile bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu toplantıda Ajansımızca hazırlanan Hatay ili karasu sorunu çözümüne ilişkin rapor bilgi amaçlı olarak paylaşılmıştır.

28 Mart / 25 Mayıs 2016 - Hatay İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu Toplantısı

Hatay Valisi himayesinde DSİ 6. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ve Ajansımızca düzenli olarak katılım sağlanan Hatay İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu’nun 28 Mart 2016 ve 25 Mayıs 2016 tarihli toplantılarına katılım sağlanmıştır. Söz konusu toplantılarda Ajansımızca münferit olarak yürütülen ve Asi Havzası’nın kirliliğinin azaltılmasına katkı sunabilecek zeytin karasu atıkları sorunu/çözümüne ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili gelinen noktaya ilişkin bilgi, rapor ve sunumlar paylaşılmıştır.

29 Mart 2016 – Kent Değerleri Sempozyumu Hazırlık Toplantısı

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlük Binası’nda, 3/5 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Sempozyum ile ilgili gerekli hazırlıkların koordinasyonunu sağlamak amacıyla gerçekleştirilen toplantıya olarak katılım sağlanmıştır.

29 Mart 2016 - KMTSO Ar-Ge Destekleri ve Proje Teklifi Verme Semineri

KOSGEB, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve TOBB temsilcilerinin, kurumlarının destekleri ve faaliyetleri ile ilgili sunum gerçekleştirdiği seminer kapsamında, DOĞAKA 2016 Mali Destekleri hakkında sunum yapılarak, bilgilendirme yapılmıştır.

2 Nisan 2016 - Osmaniye Kent Konseyi Kurul Toplantısı

Ahmet Şekip Ersoy Kültür Merkezi’nde 2 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirilen Kent Konseyi Kurul Toplantısı’na Osmaniye Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Erdinç Kadıoğlu katılım sağlamıştır.

4 Nisan 2016 - ANMOGEP Yönlendirme Komitesi Toplantısı

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği finansal desteği ile yürütmekte olan ANMOGEP "Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi" ilerleme toplantısına katılım sağlanmıştır. Tesis sadece Hatay Mobilyacılığı için değil, ülkemiz mobilyacılık sektörünün geliştirilmesinde önemli bir adım olarak görülen projenin, mobilyacımızın rekabet gücünü artırması ve markalaşma faaliyetlerine katkıda bulunması beklenmektedir. Toplantıda, İnşaat bileşeni, İşletme planı ve Teknik Destek bileşeninde gelinen durum, bir sonraki dönem için diğer aktivitelerdeki faaliyetler hakkında bilgi verilmiştir.

06 Nisan 2016 - Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Kariyer Günleri

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Genç Fikirler Kulübü ev sahipliğinde, DOĞAKA iş birliğinde düzenlenen

“Kariyer Günleri” etkinliği kapsamında, DOĞAKA Osmaniye Yatırım Destek Ofisi Uzmanı İbrahim Başar SAYDAM tarafından katılım sağlanmış ve katılımcılara Ajansımız kurumsal yapısı, birimlerimiz, çalışma alanları ve faaliyetlerimiz hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Söz konusu etkinlik kapsamında, katılımcı öğrenciler ile kamu sektöründeki kurumların ve özel sektördeki firmaların üst düzey yöneticileri, yetkilileri ve çalışanları ile bir araya gelerek uzmanların deneyim ve bilgilerini mezun olmaya aday öğrencilere aktarma ve yüz yüze iletişim kurarak iş ve staj imkanı sağlayabilmeleri konusunda bilgilendirme yapılmıştır.

07/08 Nisan 2016 - IPA 2 Programı Tanıtım Toplantısı

7/8 Nisan 2016 tarihlerinde Kalkınma Bakanlığı’nda İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Sektörel Operasyonel Programı (İKG SOP) ve Rekabetçilik ve Yenilik Sektörel Operasyonel Programı’na (RY SOP) ilişkin bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Söz konusu toplantı öncesinde Ajanslar tarafından proje bilgi fişleri hazırlanmış ve toplantıda IİKG SOP ve RY SOP program otoriteleri tarafından sunulan proje fişleri değerlendirilmiştir.

13 Nisan 2016 - İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı

Osmaniye Valiliği Ahmet Cevdet Paşa Toplantı Salonu’nda Osmaniye Valisi Sn. Kerem AL başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’na katılım sağlamıştır.

21/24 Nisan 2016 - Hatay Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne TRAVELEXPO Fuarı Katılım Desteği Sağlanması

Hatay Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Bölgemizin tanıtımının gerçekleştirildiği söz konusu fuarda, turizm işletmeleri, seyahat acentaları, seyahat ekipman şirketleri gibi sektörün tüm aktörleri bir araya gelmektedir. Bölgemizin TRAVELEXPO Fuarında tanıtımına yönelik olarak, Hatay Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne katılım desteği sağlanmıştır.

27 Nisan 2016 - OECD Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Çalıştayı

OECD Türkiye’de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Bölgesel Çalıştayı, Bölgesel gelişme politikalarımızın iki bileşeninden birisi olan bölgesel rekabet edebilirliğin geliştirilmesi amacı çerçevesinde;

bölgelerin rekabet edebilirliklerini etkileyen faktörlerin standart bir çerçevede belirlenmesi ve mukayeseli olarak analiz edilmesi, bu alanda yapılacak müdahalelere yol göstermesi amacıyla Büyük Osmaniye Oteli’nde gerçekleştirilen OECD Türkiye’de Bölgesel Rekabet Edebilirliğin Geliştirilmesi Bölgesel Çalıştıyı’na Osmaniye Yatırım Destek Ofisi aracılığı ile katılım sağlanmıştır. Çalıştayda tüm bölgelerde rekabet gücü yüksek sektörlerinin belirlenmesi, ulusal ve bölgesel düzeyde öncelikli sektörlerin belirlenmesi sürecinde merkezi kurumlar arasındaki ve merkezi kurumlarla kalkınma ajansları arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi, sektör stratejilerinin bölgesel boyutunun güçlendirilmesi ve merkezi ve yerel kurumlarda rekabet edebilirlik ve öncelikli sektör belirleme analizleri konusunda kurumsal kapasitenin geliştirilmesi konuları ele alınmıştır.

27/29 Nisan 2016 - 4. Uluslararası Orta Doğu Kongresi

“Karşılıklı Bağımlılık için Sektörel ve Finansal Derinleşme” konusunu ele alan 4. Uluslararası Orta Doğu Kongresi,

“Türk - Arap İlişkileri: Çok Boyutlu Güvenlik İnşası” ana teması altında Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve TASAM işbirliği ile 27/29 Nisan 2016 gerçekleştirildi.

Ajans uzmanlarımızın da görev aldığı ve katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği kongreye; Hatay Valisi Sayın Ercan Topaca, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcıları, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Turgay Aras, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, İlçe Kaymakamları, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur YILDIZ, Suudi Arabistan Prensesi Basmah Bin Saud, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Süleyman Şensoy, yurtdışından diplomatlar, büyükelçiler, uzmanlar, bilim insanları ve gazeteciler katıldı.

Türk - Arap İlişkileri: Çok Boyutlu Güvenlik İnşası ana teması altında;

 Çok Boyutlu Güvenlik İşbirliği: Siyasi, Stratejik ve Ekonomik Temeller

 Savunma ve Uzay Sanayii: Fırsatlar, Riskler

 Yumuşak Güç İnşası ve Beklenti Yönetimi: Deneyimler, Kazanımlar

 Siber Güvenlik İşbirliği (Siber Ordu Yarışları)

 Güvenlik İşbirliği (Çevre, Terörizm, Kaçakçılık, Enerji, Gıda, Su

 Güvenliği, Nüfus, Sağlık, İklim, Şehir Planlaması, Teknoloji vb.)

alt temaları ele alınan 4. Uluslararası Orta Doğu Kongresi 29 Nisan 2016 tarihinde kapanış bildirisinin okunmasıyla sona erdi. Ajansımız raportör olarak ikisi Hatay Yatırım Destek Ofisinden olmak üzere 3 uzmanla katılım sağlamıştır.

28 Nisan 2016 - İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı

Valilik Rahime Hatun Toplantı Salonu’nda Osmaniye Valisi Sn. Kerem Al’ın başkanlığında İl İstidam ve Mesleki Kurulu’nun toplantısına katılım sağlanmıştır.

29 Nisan 2016 - Verimlilik Haftası Toplantısı

Osmaniye OSB Konferans Salonu’nda “Verimlilik Haftası” kapsamında gerçekleştirilen etkinliğe katılım sağlanmıştır.

26 Mayıs 2016 - Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi

26 Mayıs 2016 tarihinde, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Antakya ve İskenderun Ticaret ve Odaları ile Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ne katılım sağlanmıştır. Zirve’de, kentsel dönüşüm, “Hatay’ da Büyükşehir ve Yerel Yönetimler Açısından Kentsel Dönüşüm Süreci ve Planlanan Projeler”, “Kentsel Dönüşümün Finansal Boyutu ve Yatırımlar”, “Kentsel Dönüşümün Teknik, Hukuki, Değerleme ve Sosyolojik Boyutları” konularında gerçekleştirilen oturumalar gerçekleştirilmiştir.

14 Haziran 2016 - Mustafa Kemal Üniversitesi MÜSİGEM Toplantısı

Mustafa Kemal Üniversitesi’nce Üniversite-Sanayi işbirliklerinin desteklenmesi amacıyla kurulan MÜSİGEM Yönetim Kurulu toplantısına katılım sağlanmıştır. Söz konusu toplantıda Ajansımız uzmanı “Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Geliştirilmesinde Çözüm Yolları-Tecrübe Paylaşımı” konulu bir sunum gerçekleştirmiştir.

30 Haziran 2016 - Kamu-Üniversite-Sanayi (KÜSİ) İşbirliği Toplantıları

KÜSİ İşbirliği çalışmaları ile ilgili olarak 2016 ilk dönemi değerlendirme toplantısı 30 Haziran 2016 tarihinde Hatay Valiliği’nde gerçekleştirilmiştir. KUSİ programı kapsamında firma ziyaretlerine 2016 yılının ikinci yarısında devam edilmesi devam edilmesi kararı alınmıştır.

4.1. Üstünlükler

Yerel, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliği,

Yerel taleplere yönelik hızlı ve etkili karar alabilen idari örgütlenme, Karar alma ve uygulamada katılımcılığı önemseyen idari yapılanma,

Bölge’nin potansiyellerini ve dinamiklerini kendi çalışmalarıyla ortaya çıkaran ve bu potansiyellere yönelik programlar uygulayabilen çalışma yapısı,

Ajans faaliyetleri ile ilgili olarak iyi eğitilmiş, değişime açık, dinamik ve vizyon sahibi uzman personel, Ajans faaliyetlerinin yürütülmesinde yeterli düzeyde ve modern yapıda fiziki ve teknolojik altyapı, Konjonktürel değişimlere hızlı adapte olabilen değişim ve yeniliklere açık kurumsal yapı,

Bilgiye önem veren yönetim anlayışı,

Yenilikçi, rekabete dayalı kaynak tahsis mekanizmasına sahip olunmasıdır.

4.2. Zayıflıklar

Yerel beklentilerin yüksek olmasının karşısında Ajansların sınırlı bütçeler ile faaliyetlerini yürütmesi, Ajans bilgi toplama faaliyetlerinde kurum dışı bilgi kaynaklarından bilgi akışının hızlı şekilde

sağlanamaması,

666 sayılı Kanun sonrasında personel istifalarının artması ve deneyimli personelin işten ayrılmaları sebebiyle uzmanlaşmanın sağlanamaması,

Ajans Hizmet merkezi binasının fiziki şartlarının yetersiz olması.

5. Öneri ve Tedbirler

Kalkınma Ajanslarına yönelik yüksek kamuoyu beklentisi doğrultunda Ajanslara tahsis edilen ödenek miktarı artırılmalı,

Ajans çalışmalarında sıklıkla ihtiyaç duyulan Ulusal ve yerel kuruluşlara ait verilerin paylaşılmasında kolaylık sağlanmalı,

Personel istifalarının önüne geçilmesine yönelik tedbirler alınmalıdır.

5.1. Değerlendirme

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, TR63 Bölge Planı’nda (2014-2023) yer alan amaç ve öncelikleri dikkate alarak 2016 Yılı Çalışma Programı’nı oluşturmuş; Yönetim Kurulu ve Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanan bu Çalışma Programı’ndaki hedeflere istinaden, 2016 Yılı Ara Faaliyet döneminde faaliyetlerine yön vermeye çalışmıştır. Bu bağlamda 2016 Yılı Ara Faaliyet dönemini, 2016 Yılı Çalışma Programı’nda konulan hedeflere göre değerlendirmek uygun olacaktır.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, 2016 Yılı Ara Faaliyet döneminde mali ve teknik destek programları, izleme ve değerlendirme faaliyetleri, araştırma ve strateji geliştirme, eğitim, yatırım destek, bilgilendirme ve tanıtım faaliyetlerine ilişkin çalışmalarını yürütmeye devam etmiştir. Bu çerçevede gerçekleştirilen kurumsal gelişim ve yönetim faaliyetlerinde, Kalkınma Kurulu bünyesinde oluşturulan Turizm, Basın ve Kadın Girişimciler işbirliği ağları tarafından yapılan organizasyonların, beklenen hedeflerin üzerinde sağlanan katılım ile başarıya ulaştığı görülmektedir. Bununla beraber, 2016 Yılı Ara Faaliyet döneminde Kalkınma Kurulu Toplantısı’nın gerçekleştirilememiş olması, söz konusu çalışma gruplarının verimini olumsuz yönde etkileme riskini ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle, yılın üçüncü çeyreğinde Kalkınma Kurulu Toplantısı’nın gerçekleştirilmesinde fayda görülmektedir. Aynı faaliyet başlığı altında yer alan “Belediyeler, il özel idareleri ile sanayi ve ticaret odalarından aktarılması gereken yerel payların tahsilat/tahakkuk oranı” ve “Ajans personeline yönelik eğitimler” hedeflenen seviyede gerçekleşmese de, yılın ikinci yarısında bu konularda daha iyi performans gösterilmesi muhtemel görülmektedir.

İletişim, tanıtım, işbirliği ve bilgilendirme faaliyetleri kapsamında, yurt içi ve yurt dışı fuar katılımlarının tüm yönleri ile (Yeni iş bağlantısı kurulması, dış ticaret hacmi oluşturulması, Ajans standının ziyaret edilmesi) başarıya ulaştığı ve beklenenin ötesinde geri dönüşlerin alındığı beyan edilmiştir. Aynı faaliyet döneminde, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik olarak, yıllık organizasyon hedefine yılın ilk yarısında ulaşılırken, strateji ve eylem planı oluşturma konusunda % 50 seviyesine ulaşılamaması, Ajansın planlama faaliyetlerine yılın ikinci yarısında daha fazla önem vermesi gerektiğini göstermektedir. Yine aynı faaliyet başlığı altında yer alan Girişimcilik Eğitimleri konusunda başarılı bir süreç hayata geçirilmiş ve çoğu kadınlardan oluşan 180 kişi eğitimlere davet edilerek, katılımcılara Uygulamalı Girişimcilik eğitimi verilmiştir. TR63 Bölgesi’nde, Coğrafi

işaret tescili konusunda 2016 Yılı Ara Faaliyet döneminden önce gerçekleştirilmiş 8 adet başvuruya ilave olarak, 3 ürün ile ilgili olarak başvuru hazırlıkları devam etmektedir. TR63 Bölgesi’ne has 2 ürününün coğrafi işaret tescili alması için ise Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Hatay Defne Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Derneği ile 2016 Yılı Ara Faaliyet döneminde protokol imzalanmıştır.

Proje ve Faaliyet Destekleme Faaliyetleri başlığı altında yer alan 2016 Yılı Mali Destek Programları ile ilgili olarak hedeflenen başvuru sayıları genel itibariyle aşılmıştır. 2016 Ara Faaliyet döneminde, 2016 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programına yönelik sadece 1 başvuru alınmış ve bu proje değerlendirilerek başarılı bulunmuştur.

Doğrudan Faaliyet Destek Programı’na ara faaliyet döneminde yeterli talebin olmamasının sebepleri arasında Ajansın kurulduğu günden bu yana Bölge’yi ilgilendiren ana konular üzerinde çalışmaların yapmış olması; ilgili destek mekanizması ile ilgili Ajans standartlarının zaman içerisinde daha sağlam temeller üzerinde oturması;

daha önce bu standartlar ile ilgili sıkıntı yaşamış paydaşların ise bu destek modeline çok fazla yanaşmak istememelerinden kaynaklandığı değerlendirilmektedir.

Yatırım Destek Faaliyetleri ile ilgili 2016 Ara Faaliyet döneminde Yatırım Destek Ofisi uzmanları tarafından, DOĞAKA destekleri, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri, SODES, KOSGEB, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) destekleri, Avrupa Birliği (AB) Fonları, Ekonomi Bakanlığı teşvikleri vb. hakkında bilgi vermek üzere Hatay ilinde 416, Kahramanmaraş ilinde 279 ve Osmaniye ilinde 161 kişi olmak üzere, toplam 856 kişi ile görüşülmüştür. Teşvik belgesi kapatma / başvuru işlemi ve izin ve ruhsat işleri takibi konusunda ise bir yıllık hedeflenen değerin % 60’ına 2016 Yılı Ara Faaliyet döneminde ulaşılmıştır. Ayrıca, Yatırım Destek Ofislerimiz kendi sorumluluklarındaki illerde gerçekleştirilen Ajans faaliyetlerinin organizasyonlarında önemli görevler üstlenmiştir. 2016 Yılı Ara Faaliyet döneminde gerçekleştirilen Hatay Turizm Çalıştayı, Kahramanmaraş Dondurma Çalıştayı ve Osmaniye Seracılık Paneli, Yatırım Destek Ofislerimizin önemli katkıda bulundukları başlıca organizasyonlar olarak kayıtlara geçmiştir.

2016 yılı faaliyet döneminde İzleme ve Değerlendirme Faaliyetleri ile ilgili olarak, 2010, 2011, 2012 Mali Destek Programları Etki Değerlendirme Raporları hazırlanması planlanmıştır. Bu kapsamda 2010 Yılı İktisadi ve Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı, 2011 Yılı Tarımsal Sanayinin Geliştirilmesi Destek Programı, 2011 Turizm Altyapısının Geliştirilmesi "Küçük Ölçekli Altyapı" Mali Destek Programı, 2012 Yılı Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı Etki Değerlendirme Raporu için gerekli hizmet alımı 2016 Yılı

2016 yılı faaliyet döneminde İzleme ve Değerlendirme Faaliyetleri ile ilgili olarak, 2010, 2011, 2012 Mali Destek Programları Etki Değerlendirme Raporları hazırlanması planlanmıştır. Bu kapsamda 2010 Yılı İktisadi ve Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı, 2011 Yılı Tarımsal Sanayinin Geliştirilmesi Destek Programı, 2011 Turizm Altyapısının Geliştirilmesi "Küçük Ölçekli Altyapı" Mali Destek Programı, 2012 Yılı Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı Etki Değerlendirme Raporu için gerekli hizmet alımı 2016 Yılı