• Sonuç bulunamadı

Karayolu Ulaşımı

Belgede KONYA EKONOMİ RAPORU 2011 (sayfa 87-91)

TOPLAM AĞAÇ

2. ULAŞIM İLE İLGİLİ PROJELER

2.1. Karayolu Ulaşımı

2.1.1. Bölünmüş Yolların Tamamlanması

Konya ili sınırları içerisinde 1.425 km Devlet Yolu, 1.633 km İl Yolu olmak üzere toplam 3.058 km yol ağı bulunmaktadır. Bu yolların 240 km’si BSK, 2.676 km’si Sathi Kaplama, 142 km’si ise diğer yollar olup, Konya ilindeki yol ağının %95,4’ü asfalttır.

Bölünmüş Yollar Hakkında Özet Bilgiler:

Afyon-Konya Yolu: Toplam uzunluğu 216 km olan yolun 141 km’si Konya, 75 km’si Afyon sınırlarında yer almaktadır. Bu yolun tamamı bitirilmiştir.

Ayrıca, Konya-Afyon yolunun BSK yapılması kapsamında toplam 153 km’lik kesim ihale edilmiş olup ihale süreci devam etmektedir. Geriye kalan 63 km’lik kesimin de en kısa sürede ihalesi yapılacaktır.

Konya-Ereğli-Ulukışla Ayrım Yolu: Toplam uzunluğu 173 km olan yolun 2010 yılı sonu itibariyle tamamı sathi kaplama seviyesinde bölünmüş yol tamamlanmıştır. Ulukışla-Pozantı arası bölünmüş yol çalışmaları devam etmektedir.

153

2011 yılında yolun eski şeridinde üstyapı iyileştirilmesi ile Konya-Ereğli arasında geri dönüş kavşakları yapılmaktadır. Ayrıca, Ereğli ve Karapınar şehir geçişlerinde 7’şer km’lik kesimde BSK ihalesi yapılmış olup, çalışmalar devam etmektedir.

Konya-Aksaray Yolu: Toplam uzunluğu 135 km olan yolun 72 km’si Konya, 63 km’si ise Aksaray sınırlarında yer almaktadır. 2010 yılı sonuna kadar yolun tamamı bölünmüş yol olarak bitirilmiş ve trafiğe açılmıştır.

2011 yılında mevcut yolda geri dönüş kavşakları ile üstyapı iyileştirme çalışmaları için yapılan ihalelerde çalışmalara devam edilmektedir. Bunun 2012 yılında bitirilmesi planlanmaktadır.

Konya-Ankara Yolu: Toplam uzunluğu 155 km olan yolda 2 adet ihalede çalışma yapılmaktadır. 2007 yılı sonu itibariyle yolun tamamı bölünmüş yol yapım çalışmaları sathi kaplamalı olarak bitirilmiş ve trafiğe açılmıştır. 2011 yılında yolun üstyapısında BSK çalışmaları yapılmaktadır. Bunun da 2012 yılında bitirilmesi planlanmaktadır.

154

Konya-Karaman Yolu: Toplam uzunluğu 100 km olan BY standardındaki yolun 25,4 kmsi 2003 yılından önce olmak üzere, 2010 yılı sonu itibariyle toplam 89,4 km’si sathi kaplamalı bölünmüş yol olarak trafiğe açılmıştır. 2011 yılında projenin geri kalan Konya ilindeki 10,6 km’lik kesimi bölünmüş yol olarak tamamlanmış ve trafiğe açılmıştır.

Konya-Seydişehir-13. Bl. Hd. Yolu: Toplam 132 km uzunluğundaki projede 2010 yılı sonuna kadar 48 km’lik kesim bölünmüş yol olarak tamamlanarak trafiğe açılmıştır. 2011 yılında yapılan çalışmalarla 12,3 km’lik kesim daha bitirilerek trafiğe açılmış olup, yolun Seydişehir’e kadar kalan 43 km’lik kesimde çalışmalara devam edilmektedir.

155

Konya-Beyşehir Yolu: Toplam uzunluğu 93 km olan yolun 2010 yılı sonuna kadar 22 km’lik kesiminde bölünmüş yol yapım çalışmaları tamamlanmıştır. 2011 yılında 10 km’lik kesimde yapım çalışmalarına devam edilmekte olup ayrıca, Beyşehir-Ilgın ayrımı arasındaki 33,5 km’lik kesim de ihale edilmiştir. İhale sürecinin tamamlanmasını müteakip bu kesimde de çalışmalara başlanacaktır. Bununla birlikte, yolun geriye kalan 27 km’sinin ihale hazırlıkları devam etmekte olup, 28.11.2011 tarihinde bu kesimin ihalesi yapılacaktır.

2011 yılında Konya-Akşehir-Afyon yolu ile Konya-Karaman-Mut yolları bölünmüş olarak tamamlanmış ve trafiğe açılmıştır.

2012 yılında Konya-Seydişehir, Konya-Beyşehir, Konya-Aksaray yollarında eksik kalan kısımlarda çalışmalara devam edilecektir. Ayrıca, Konya ilinin devlet yolu çıkışları, Konya-Akşehir yolu, Konya-Ankara yolu ve Aksaray-Ereğli Ayrım yollarında BSK çalışmalarına devam edilecektir.

Ticari ivmeyi artıracak olan Konya-Kulu makasındaki Bala Yolunun açılması gerekmektedir. Bu yolun açılmasıyla birlikte Kırıkkale yolu açılacak, bu da Konya’nın Karadeniz’e ulaşımını kolaylaştıracaktır.

2.1.2. Mevcut Yolların Rehabilite Edilmesi

Ereğli Makası-Pozantı Yolunun Rehabilite Edilmesi: Konya-Adana yolu ülkemizde en fazla kullanılan karayollarından birisidir. Konya, Isparta, İzmir ve bölgedeki tüm şehirlerimiz Adana ve ötesi için karayolu taşımacılığında bu yolu kullanmaktadır. Bu yolun Adana`dan Pozantı`ya kadar olan bölümü otoban olmakla birlikte, Pozantı`dan Ereğli`ye kadar bölümü ise dar tek şeritli yoldan oluşmaktaydı. Ancak, Ereğli-Ulukışla arasındaki bölünmüş yol çalışmaları devam etmekle birlikte, bu çalışmaları bir an önce bitirilmelidir.

2.1.3. Yeni Çevre Yolu Yapımı

Mevcut çevre yolunun meskun mahal içinde kalması etkinliğini kaybetmesine neden olmuştur. Bu nedenle nazım imar planı çerçevesinde 129 km’lik Konya dış çevre yolunun yapımı hususu yatırım programına dahil edilmiştir.

156

Konya Dış Çevre Yolu; Karaömerler bölgesinden ayrılıp, Selçuk Üniversitesi yanından Beyhekim Sağlık Kompleksi kenarından Beşyüzevler bölgemizin üst kısmından, Sille Bağlarına çıkan oradan da mühimmat deposu altından Beyşehir çevre yoluna bağlanmaktadır.

Yolun yapılması ile birlikte, 70 bin nüfuslu Selçuk Üniversitesi, İzmir-Afyon Karayolunun bağlantı noktası olması, Yazır ve Bosna Hersek mahallelerin nüfuslarının artması, Bölge Hastanesi, TOKİ Konutları, Gecekondu önleme bölgeleri, Sanayi Bölgeleri bu yoldan olumlu biçimde etkilenecektir.

Çevre yolunun yapılması ile birlikte devlet yolu çıkışlarının tamamı birbirine bağlanmış olacaktır. Ayrıca, proje ile birlikte Konya’nın merkez trafik yükü azalacak, ağır vasıtaların şehir merkezine girmesini önleyecektir.

Projede son olarak etüt ve projelendirme çalışmaları tamamlanmış ve kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir.

Yeni çevre yolu ulaşım bakımından şehir geçişinde güvenli ve hızlı trafik akışını sağlamak için de gereklidir.

Belgede KONYA EKONOMİ RAPORU 2011 (sayfa 87-91)

Benzer Belgeler